PočetnaVijesti"Mačka je uvijek ženska" na Sheffield Doc/Festu

“Mačka je uvijek ženska” na Sheffield Doc/Festu

|

Bitan kotačić na godišnjoj svjetskoj doku-festivalskoj turneji, Sheffield Doc/Fest trebao se ove godine po 27. put okrenuti oko svoje osi. Pandemija koronoavirusa i ovdje je poremetila planove organizatora i desetke tisuća posjetitelja, stoga je događaj originalno zakazan od 4. do 9. lipnja otkazan. Ipak, najveći britanski festival dokumentarnog filma nije u potpunosti prebrisan krpom zaborava.

Tako će ove godine dio od ukupno 115 filmova biti prikazan online – virtualno; dio i u samom Sheffieldu, od listopada do studenog, zavisno naravno i o epidemiološkoj situaciji. Organizatori unatoč restrikcijama najavljuju čak 31 svjetsku premijeru, petnaest međunarodnih, pet europskih te četrdeset britanskih.

Iz rakursa hrvatske dokumentaristike, lijepa je vijest o ulasku dokumentarnog filma “Mačka je uvijek ženska” (Kreativni sindikat, 2019.) redateljica Martine Meštrović i Tanje Vujasinović u program ovogodišnjeg Sheffield Doc/Festa. Dokumentarac o našoj vrsnoj kiparici Mariji Ujević Galetović bit će prikazan u programskoj sekciji Rima i ritam (Rhyme & Rhythm), namijenjenoj filmovima koji prožimaju Sedmu umjetnost s drugim oblicima umjetničkog djelovanja, od plesa i vizualne umjetnosti do performansa. Dokumentarac će biti dostupan na streaming platformi Doc/Player, predviđenoj za filmske profesionalce; odnosno Sheffield Doc/Fest Selects VOD-u, pay per view platformi za posjetitelje iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Scenarij i režiju “Mačke” supotpisuju Martina Meštrović i Tanja Vujasinović, za animaciju i dizajn bila je zadužena Martina Meštrović, a montažu Iva Kraljević. Direktor fotografije bio je Jasenko Rasol, dizajneri zvuka Alen i Nenad Sinkauz, dok je zvuk oblikovao Hrvoje Pelicarić. Film je nastao u produkciji Kreativnog sindikata (producent Igor Grubić).

Opširnije informacije doznajte na službenoj stranici Sheffield Doc/Festa.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.