Početna Vijesti "Mačka je uvijek ženska" na Sheffield Doc/Festu

“Mačka je uvijek ženska” na Sheffield Doc/Festu

-

Bitan kotačić na godišnjoj svjetskoj doku-festivalskoj turneji, Sheffield Doc/Fest trebao se ove godine po 27. put okrenuti oko svoje osi. Pandemija koronoavirusa i ovdje je poremetila planove organizatora i desetke tisuća posjetitelja, stoga je događaj originalno zakazan od 4. do 9. lipnja otkazan. Ipak, najveći britanski festival dokumentarnog filma nije u potpunosti prebrisan krpom zaborava.

Tako će ove godine dio od ukupno 115 filmova biti prikazan online – virtualno; dio i u samom Sheffieldu, od listopada do studenog, zavisno naravno i o epidemiološkoj situaciji. Organizatori unatoč restrikcijama najavljuju čak 31 svjetsku premijeru, petnaest međunarodnih, pet europskih te četrdeset britanskih.

Iz rakursa hrvatske dokumentaristike, lijepa je vijest o ulasku dokumentarnog filma “Mačka je uvijek ženska” (Kreativni sindikat, 2019.) redateljica Martine Meštrović i Tanje Vujasinović u program ovogodišnjg Sheffield Doc/Festa. Dokumentarac o našoj vrsnoj kiparici Mariji Ujević Galetović bit će prikazan u programskoj sekciji Rima i ritam (Rhyme & Rhythm), namijenjenoj filmovima koji prožimaju Sedmu umjetnost s drugim oblicima umjetničkog djelovanja, od plesa i vizualne umjetnosti do performansa. Dokumentarac će biti dostupan na streaming platformi Doc/Player, predviđenoj za filmske profesionalce; odnosno Sheffield Doc/Fest Selects VOD-u, pay per view platformi za posjetitelje iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Scenarij i režiju “Mačke” supotpisuju Martina Meštrović i Tanja Vujasinović, za animaciju i dizajn bila je zadužena Martina Meštrović, a montažu Iva Kraljević. Direktor fotografije bio je Jasenko Rasol, dizajneri zvuka Alen i Nenad Sinkauz, dok je zvuk oblikovao Hrvoje Pelicarić. Film je nastao u produkciji Kreativnog sindikata (producent Igor Grubić).

Opširnije informacije doznajte na službenoj stranici Sheffield Doc/Festa.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.

52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Bez lica” Davida Lušičića

Proglašenjem pobjednika jučer (nedjelja, 22.11.) je službeno završila 52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

“I Am Greta” – Mladi glas u zadnji čas

"I Am Greta" (2020) redatelja Nathana Grossmana prati aktivistički put mlade Šveđanke Grete Thunberg.

“Distribuiraj to!”: Otvorene prijave za besplatnu radionicu o promociji i distribuciji dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za "Distribuiraj to!", besplatnu radionicu o promociji i distrubuciji dokumentarnog filma.

“Ponoćna obitelj” Lukea Lorentzena u hrvatskim kinima

U hrvatska kina dolazi dokumentarni film "Ponoćna obitelj" / "Midnight Family" (2019) američkog redatelja Lukea Lorentzena.

Dvije doku-nagrade Udruženja filmskih kritičara za “Dick Johnson is Dead” Kirsten Johnson

Dvije najprestižnije nagrade Udruženja filmskih kritičara pripale su filmu "Dick Johnson is Dead" (2020) američke autorice Kirsten Johnson.

Besplatna projekcija “Jedne od nas” Đure Gavrana na službenoj stranici filma

Povodom Međunarodnog dana djeteta, dokumentarni film "Jedna od nas" Đure Gavrana moći će se pogledati besplatno na službenoj stranici filma.