PočetnaVijesti"Mačka je uvijek ženska" na Sheffield Doc/Festu

“Mačka je uvijek ženska” na Sheffield Doc/Festu

-

Bitan kotačić na godišnjoj svjetskoj doku-festivalskoj turneji, Sheffield Doc/Fest trebao se ove godine po 27. put okrenuti oko svoje osi. Pandemija koronoavirusa i ovdje je poremetila planove organizatora i desetke tisuća posjetitelja, stoga je događaj originalno zakazan od 4. do 9. lipnja otkazan. Ipak, najveći britanski festival dokumentarnog filma nije u potpunosti prebrisan krpom zaborava.

Tako će ove godine dio od ukupno 115 filmova biti prikazan online – virtualno; dio i u samom Sheffieldu, od listopada do studenog, zavisno naravno i o epidemiološkoj situaciji. Organizatori unatoč restrikcijama najavljuju čak 31 svjetsku premijeru, petnaest međunarodnih, pet europskih te četrdeset britanskih.

Iz rakursa hrvatske dokumentaristike, lijepa je vijest o ulasku dokumentarnog filma “Mačka je uvijek ženska” (Kreativni sindikat, 2019.) redateljica Martine Meštrović i Tanje Vujasinović u program ovogodišnjeg Sheffield Doc/Festa. Dokumentarac o našoj vrsnoj kiparici Mariji Ujević Galetović bit će prikazan u programskoj sekciji Rima i ritam (Rhyme & Rhythm), namijenjenoj filmovima koji prožimaju Sedmu umjetnost s drugim oblicima umjetničkog djelovanja, od plesa i vizualne umjetnosti do performansa. Dokumentarac će biti dostupan na streaming platformi Doc/Player, predviđenoj za filmske profesionalce; odnosno Sheffield Doc/Fest Selects VOD-u, pay per view platformi za posjetitelje iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Scenarij i režiju “Mačke” supotpisuju Martina Meštrović i Tanja Vujasinović, za animaciju i dizajn bila je zadužena Martina Meštrović, a montažu Iva Kraljević. Direktor fotografije bio je Jasenko Rasol, dizajneri zvuka Alen i Nenad Sinkauz, dok je zvuk oblikovao Hrvoje Pelicarić. Film je nastao u produkciji Kreativnog sindikata (producent Igor Grubić).

Opširnije informacije doznajte na službenoj stranici Sheffield Doc/Festa.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Mate” – Antikapitalistički manifest iz Dalmatinske zagore

"Mate" (Samostalna produkcija, 2023.) splitskog autora Ivana Efendića jedan je od najdojmljivijih domaćih doku-kratkiša u recentnom razdoblju.

“Sjeveroistočni vjetrovi” – Staljin, još uvijek među Gruzijcima

"Sjeveroistočni vjetrovi" su film istančana ritma, smjene kadrova koja jednako zadržava pozornost na detaljima, kao što ih kontekstualizira.

[VIDEO] Domenico Centrone: “Moramo ‘vratiti’ film mjestu na kojem je snimljen”

Od 19. do 23. veljače u Zagrebu se održavala napredna radionica snimanja za mlade, koju je vodio talijanski edukator Domenico Centrone.

“Dolazak proljeća u Buču” i “Sarajevo Safari” na programu Al Jazeere Balkans

Na ovotjedni program Al Jazeere Balkans stižu dokumentarni filmovi "Dolazak proljeća u Buču" i "Sarajevo Safari".

“Beyond Utopia” – Vibrantno svjedočanstvo

"Beyond Utopia" uvjerljivo i potresno iznosi upečatljive sudbine, pripovijesti i prisjećanja nekolicine izbjeglih Sjevernokorejaca.

[VIDEO] Nikoloz Bežanišvili: “Staljin nije popularan u Gruziji jer naša zemlja ide prema EU i NATO-u”

Gruzijski redatelj Nikoloz Bežanišvili za naš portal govori o svom filmu "Sjeveroistični vjetrovi" (2022).

Ivan Efendić: “Moj glavni protagonist Mate Lasić ima potpuno drugačiji pristup umjetnosti i životu”

Debitantski redatelj Ivan Efendić za Dokumentarni.net govori o svom dokumentarcu "Mate" (Samostalna produkcija, 2023.).

Otvorene prijave za KKZ-ovu radionicu “U dijalogu sa Agnès”

Otvorene su prijave za naprednu KKZ-ovu filmsku radionicu "U dijalogu sa Agnès" voditeljice Ive Gavrilović.

Otvorene prijave za 11. STIFF

STIFF – Međunarodni studentski filmski festival poziva autore da prijave svoje filmove na jedanaesto izdanje festivala.

Hrvatska koprodukcija u industrijskom dijelu 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu

Hrvatska koprodukcija "Sakupljač snova" ušla je u industrijski dio 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu.