PočetnaNajaveDokukino KIC: Dolaze li turisti?

Dokukino KIC: Dolaze li turisti?

-

U sljedeća dva vikenda u zagrebačkom Dokukinu KIC u sklopu programa “Pomoć! Dolaze (li) turisti?”, pogledajte selekciju dokumentaraca koji istražuju utjecaj turizma na ekonomiju, kulturu i okoliš. Prikazat će se priče putnika i lokalnih stanovnika od Jadrana, preko Tunisa i Sicilije, do Bolivije i Tajlanda. U doba kada je jedna od najsnažnijih svjetskih industrija pod teškim udarom koronavirusa, ovi filmovi skreću pozornost na modele održivog turizma i ekološke alternative masovnom turizmu.

U petak, 3. srpnja u 19 sati prikazat će se dokumentarac “Kameni govornici” (2018) bosansko-kanadskog autora Igora Drljače, suptilno i slojevito dokumentarno putovanje koje nas vodi u posjet bosanskohercegovačkim turističkim destinacijama – u Međugorje i Tuzlu, na piramide u Visoko te u Kusturičin Andrićgrad. Film pokazuje kako te turističke znamenitosti nemaju samo komercijalnu svrhu, već se njima promiču i uspostavljaju ideološki oblikovane priče. Film je svjetsku premijeru imao u sklopu prošlogodišnjeg Berlinalea, a prikazat će se zajedno s eksperimentalno-dokumentarnim kratkišem “Mezostajun” (Restart, 2018.) hrvatskog dokumentarista Ivana Ramljaka u kojem se istančanim filmskim jezikom istražuje sezonalnost hrvatskog turizma.

U petak, 3. srpnja u 21 sat, na program dolazi dokumentarac “Bezness as Usual” (2016) nizozemskog redatelja Alexa Pitstre. Ovaj duhoviti dokumentarac o turizmu, identitetu, obiteljskim odnosima i kulturnim razlikama bavi se tuniskim ljetovalište Sousse koje je tijekom 1980-ih bilo meka europskih turistkinja u potrazi za prolaznom avanturom s lokalnim galebovima. Plod jedne od tih veza bio je i autor filma koji se sada vraća na spomenuto mjesto, kako bi upoznao oca i pokušao izgraditi odnos sa svojom proširenom obitelji. No, nakon Arapskog proljeća Sousse više nije onakav kakav je nekad bio.

U subotu, 4. srpnja u 21 sat, na velikom platnu Dokukina KIC prikazat će se film “Sretna zima” / “Happy Winter” / “Buon inverno” (2017) Talijana Giovannija Totara, slikovit i zabavan dokumentarni film koji donosi priče turista i radnika s plaže u Palermu, razotkrivajući pritom društveni i ekonomski kontekst naoko bezbrižnog ljetovanja. Svakog ljeta na plaži Mondello više od tisuću kućica spremno je primiti jednako toliko obitelji koje onamo dolaze ljetovati. Svi se oni vesele Ferragostu, kao i tome da će biti u središtu ljetnog sajma taštine i nastaviti se pretvarati da gospodarska kriza ne postoji.

Tjedan dana kasnije (subota, 11. srpnja u 19 sati) repertoar nudi dokumentarac “Gringo Trails” (2013), film u kojemu se kroz paralelne priče putnika i lokalnih stanovnika propituje utjecaj turizma na kulture, ekonomije i okoliš. Redateljica filma, američka antropologinja Pegi Vail slijedi dobro uhodane rute backpackera (gringo trails) u Latinskoj Americi, Aziji i Africi, istražujući kompleksni odnos između kultura koje se međusobno sukobljavaju, ali i ovise jedna o drugoj. Propitujući te međuutjecaje, film nudi primjere održivog turizma i ekoloških alternativa masovnom turizmu.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije