Početna Najave Dokukino KIC: Dolaze li turisti?

Dokukino KIC: Dolaze li turisti?

-

U sljedeća dva vikenda u zagrebačkom Dokukinu KIC u sklopu programa “Pomoć! Dolaze (li) turisti?”, pogledajte selekciju dokumentaraca koji istražuju utjecaj turizma na ekonomiju, kulturu i okoliš. Prikazat će se priče putnika i lokalnih stanovnika od Jadrana, preko Tunisa i Sicilije, do Bolivije i Tajlanda. U doba kada je jedna od najsnažnijih svjetskih industrija pod teškim udarom koronavirusa, ovi filmovi skreću pozornost na modele održivog turizma i ekološke alternative masovnom turizmu.

U petak, 3. srpnja u 19 sati prikazat će se dokumentarac “Kameni govornici” (2018) bosansko-kanadskog autora Igora Drljače, suptilno i slojevito dokumentarno putovanje koje nas vodi u posjet bosanskohercegovačkim turističkim destinacijama – u Međugorje i Tuzlu, na piramide u Visoko te u Kusturičin Andrićgrad. Film pokazuje kako te turističke znamenitosti nemaju samo komercijalnu svrhu, već se njima promiču i uspostavljaju ideološki oblikovane priče. Film je svjetsku premijeru imao u sklopu prošlogodišnjeg Berlinalea, a prikazat će se zajedno s eksperimentalno-dokumentarnim kratkišem “Mezostajun” (Restart, 2018.) hrvatskog dokumentarista Ivana Ramljaka u kojem se istančanim filmskim jezikom istražuje sezonalnost hrvatskog turizma.

U petak, 3. srpnja u 21 sat, na program dolazi dokumentarac “Bezness as Usual” (2016) nizozemskog redatelja Alexa Pitstre. Ovaj duhoviti dokumentarac o turizmu, identitetu, obiteljskim odnosima i kulturnim razlikama bavi se tuniskim ljetovalište Sousse koje je tijekom 1980-ih bilo meka europskih turistkinja u potrazi za prolaznom avanturom s lokalnim galebovima. Plod jedne od tih veza bio je i autor filma koji se sada vraća na spomenuto mjesto, kako bi upoznao oca i pokušao izgraditi odnos sa svojom proširenom obitelji. No, nakon Arapskog proljeća Sousse više nije onakav kakav je nekad bio.

U subotu, 4. srpnja u 21 sat, na velikom platnu Dokukina KIC prikazat će se film “Sretna zima” / “Happy Winter” / “Buon inverno” (2017) Talijana Giovannija Totara, slikovit i zabavan dokumentarni film koji donosi priče turista i radnika s plaže u Palermu, razotkrivajući pritom društveni i ekonomski kontekst naoko bezbrižnog ljetovanja. Svakog ljeta na plaži Mondello više od tisuću kućica spremno je primiti jednako toliko obitelji koje onamo dolaze ljetovati. Svi se oni vesele Ferragostu, kao i tome da će biti u središtu ljetnog sajma taštine i nastaviti se pretvarati da gospodarska kriza ne postoji.

Tjedan dana kasnije (subota, 11. srpnja u 19 sati) repertoar nudi dokumentarac “Gringo Trails” (2013), film u kojemu se kroz paralelne priče putnika i lokalnih stanovnika propituje utjecaj turizma na kulture, ekonomije i okoliš. Redateljica filma, američka antropologinja Pegi Vail slijedi dobro uhodane rute backpackera (gringo trails) u Latinskoj Americi, Aziji i Africi, istražujući kompleksni odnos između kultura koje se međusobno sukobljavaju, ali i ovise jedna o drugoj. Propitujući te međuutjecaje, film nudi primjere održivog turizma i ekoloških alternativa masovnom turizmu.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

33. IDFA: “Radiograph of a Family” najbolji dugometražni dokumentarac, Vitalij Manski naj-redatelj

Obznanjeni su pobjednici najveće svjetskog doku-festivala, 33. IDFA-e, a najboljim dugometražnim dokumentarcem proglašen je "Radiograph of a Family".

Dina Pokrajac: “Navikli smo Subversive organizirati u prekarnim uvjetima”

Direktorica i jedna od selektorica programa Dina Pokrajac, za naš portal najavljuje 13. Subversive Film Festival.

Morana Ikić Komljenović: “Većina hrvatskih dokumentarnih filmova ostaje nevidljiva široj publici”

Morana Ikić Komljenović za Dokumentarni.net najavljuje drugu po redu radionicu "Distribuiraj to!" koja će se održati od 14. do 18. prosinca.

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula (27. - 28.11.).

Pobjednici Berlinalea i Sundancea na 13. Subversive Film Festivalu

U sklopu 13. Subversive Festivala održat će se i 13. Subversive Film Festival (28.11. - 7.12.) u zagrebačkim kinima Kinoteka i Dokukino KIC te "online".

“Hall of Fame”: “Priča o vjetru”

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame" u četvrtak, 26. studenoga u 19 sati, donosi dokumentarni esej "Priča o vjetru" (1986).

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.