Početna Najave Dokukino KIC: Dolaze li turisti?

Dokukino KIC: Dolaze li turisti?

-

U sljedeća dva vikenda u zagrebačkom Dokukinu KIC u sklopu programa “Pomoć! Dolaze (li) turisti?”, pogledajte selekciju dokumentaraca koji istražuju utjecaj turizma na ekonomiju, kulturu i okoliš. Prikazat će se priče putnika i lokalnih stanovnika od Jadrana, preko Tunisa i Sicilije, do Bolivije i Tajlanda. U doba kada je jedna od najsnažnijih svjetskih industrija pod teškim udarom koronavirusa, ovi filmovi skreću pozornost na modele održivog turizma i ekološke alternative masovnom turizmu.

U petak, 3. srpnja u 19 sati prikazat će se dokumentarac “Kameni govornici” (2018) bosansko-kanadskog autora Igora Drljače, suptilno i slojevito dokumentarno putovanje koje nas vodi u posjet bosanskohercegovačkim turističkim destinacijama – u Međugorje i Tuzlu, na piramide u Visoko te u Kusturičin Andrićgrad. Film pokazuje kako te turističke znamenitosti nemaju samo komercijalnu svrhu, već se njima promiču i uspostavljaju ideološki oblikovane priče. Film je svjetsku premijeru imao u sklopu prošlogodišnjeg Berlinalea, a prikazat će se zajedno s eksperimentalno-dokumentarnim kratkišem “Mezostajun” (Restart, 2018.) hrvatskog dokumentarista Ivana Ramljaka u kojem se istančanim filmskim jezikom istražuje sezonalnost hrvatskog turizma.

U petak, 3. srpnja u 21 sat, na program dolazi dokumentarac “Bezness as Usual” (2016) nizozemskog redatelja Alexa Pitstre. Ovaj duhoviti dokumentarac o turizmu, identitetu, obiteljskim odnosima i kulturnim razlikama bavi se tuniskim ljetovalište Sousse koje je tijekom 1980-ih bilo meka europskih turistkinja u potrazi za prolaznom avanturom s lokalnim galebovima. Plod jedne od tih veza bio je i autor filma koji se sada vraća na spomenuto mjesto, kako bi upoznao oca i pokušao izgraditi odnos sa svojom proširenom obitelji. No, nakon Arapskog proljeća Sousse više nije onakav kakav je nekad bio.

U subotu, 4. srpnja u 21 sat, na velikom platnu Dokukina KIC prikazat će se film “Sretna zima” / “Happy Winter” / “Buon inverno” (2017) Talijana Giovannija Totara, slikovit i zabavan dokumentarni film koji donosi priče turista i radnika s plaže u Palermu, razotkrivajući pritom društveni i ekonomski kontekst naoko bezbrižnog ljetovanja. Svakog ljeta na plaži Mondello više od tisuću kućica spremno je primiti jednako toliko obitelji koje onamo dolaze ljetovati. Svi se oni vesele Ferragostu, kao i tome da će biti u središtu ljetnog sajma taštine i nastaviti se pretvarati da gospodarska kriza ne postoji.

Tjedan dana kasnije (subota, 11. srpnja u 19 sati) repertoar nudi dokumentarac “Gringo Trails” (2013), film u kojemu se kroz paralelne priče putnika i lokalnih stanovnika propituje utjecaj turizma na kulture, ekonomije i okoliš. Redateljica filma, američka antropologinja Pegi Vail slijedi dobro uhodane rute backpackera (gringo trails) u Latinskoj Americi, Aziji i Africi, istražujući kompleksni odnos između kultura koje se međusobno sukobljavaju, ali i ovise jedna o drugoj. Propitujući te međuutjecaje, film nudi primjere održivog turizma i ekoloških alternativa masovnom turizmu.

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Otvorene prijave za radionice 7. Star Film Festa

Otvorene su prijave za radionice 7. Star Film Festa, koji će se od 3. do 5. rujna održati u Sisku.

Liburnia uplovljava u Gomirje

Najnovije projekcije programa "Liburnia uplovljava" održat će se u mjestu Gomirje pokraj Ogulina, 8. i 13. kolovoza.

“I’ll Be Gone in the Dark” – Izađi na svjetlo

Mini-serijal "I'll Be Gone in the Dark" (koredatelji Myles Kane, Josh Koury i Elizabeth Wolff; 2020.) jedno je od najboljih TV-iskustava 2020. godine.

Tomislav Radić – Zaboravljeni dokumentarist (X)

Posljednji tekst prve sezone serijala tekstova "Rastrimo zastrto", u kojem se prisjećamo zaboravljenih dokumentaraca Tomislava Radića.

Objavljen program 21. Mediteran Film Festivala

Ovogodišnji, 21. Mediteran Film Festival koji se od 19. do 22. kolovoza tradicionalno trebao održati u Širokom Brijegu, prebačen...

Nastavlja se program 15. SKORO DOKUarta

Predstojećeg vikenda (subota i nedjelja, 8. i 9. kolovoza od 21 sat) u Bjelovaru se nastavlja program 15. SKORO DOKUarta.

Hrvoslava Brkušić: “Nepredviđene situacije mjesta su kreativnih mogućnosti u montaži”

Montažerka Hrvoslava Brkušić zatvara premijernu sezonu "Pogleda iza objektiva", serije intervjua na portalu Dokumentarni.net.

66. TV BAFTA-e: “Leaving Neverland” najbolji doku-serijal, Arthur Cary naj-redatelj

U Londonu su sinoć dodijeljene 66. po redu TV BAFTA-e za najbolja britanska televizijska ostvarenja u 2019. godini.

Pula počinje potkraj kolovoza, Motovun na turneji

Pokreću se koronavirusom odgođena najnovija izdanja Pulskog filmskog festivala, odnosno Motovun Film Festivala.

“Što je film? (ep. 13): Faktografski ili dokumentarni film” – Vrijeme i istina

U posljednjim ovosezonskim "Prozorima" naglasak je stavljen na epizodu serijala "Što je film?" (1987) voditelja Ante Peterlića.