PočetnaNajaveNajbolji europski dokumentarci u Dokukinu KIC

Najbolji europski dokumentarci u Dokukinu KIC

-

Od 13. do 15. prosinca u Dokukinu KIC bit će prikazano pet filmova nominiranih i prednominiranih za ovogodišnje Europske filmske nagrade u kategoriji najboljeg dokumentarnog filma. Reviju najboljih filmova po mišljenju članova Europske filmske akademije, u petak, 13. prosinca u 19 sati, otvara film “Selfie” (2019) talijanskog redatelja Agostina Ferrentea.

Alessandro i Pietro imaju 16 godina i žive u zloglasnom predgrađu Traiano. Ljeta 2014. godine njihova prijatelja Davidea greškom ubija policajac tijekom potrage, zamijenivši ga s bjeguncem. Alessandro i Pietro prihvaćaju redateljev prijedlog da bilježe snimke mobitelom, uživo komentirajući svoja svakodnevna iskustva. Prijatelji su neumorni u dokumentiranju života, kreirajući naposljetku impresivan i zabavan kolaž kao snažan zapis o adolescenciji i prijateljstvu u svijetu obilježenom društvenim i ekonomskim problemima.

Nakon “Selfieja” slijedi subverzivni politički dokumentarac “Putinovi svjedoci” / “Putin’s Witnesses” / “Svideteli Putina” (2018) slavnog ruskog redatelja Vitalija Manskog o Putinovu usponu na moskovsko prijestolje. Na staru godinu 1999. predsjednik Boris Jeljcin iznenadio je svijet obznanivši da daje ostavku i vlast prepušta novoizabranom premijeru Vladimiru Putinu. Umjesto uobičajene predizborne kampanje, Putinov tim angažira redatelja Vitalija Manskog koji ga prati i snima za TV-dokumentarac. U “Putinovim svjedocima” Manski se vraća toj arhivskoj građi koja postaje dragocjen prilog rasvjetljavanju mehanizama iza Putinova dolaska na vlast, njegova naglog uspona i dva desetljeća duge vladavine.

Program se nastavlja u subotu, 14. prosinca s dvije projekcije. U 19 sati na rasporedu je najuspješniji balkanski dokumentarac godine – “Medena zemlja” / “Honeyland” / “Medena zemja” (2019) makedonskog redateljskog dvojca Tamara Kotevska i Ljubomir Stefanov. Sredovječna medarica Hatidže živi s bolesnom majkom i pčelama u izoliranom planinskom mjestašcu. Njihov težak, ali harmoničan suživot neočekivano uzdrma dolazak novih susjeda. “Medena zemlja” je fascinantan opservacijski dokumentarac u kojem se ogleda suvremeni odnos čovjeka prema prirodi i beskrupulozna eksploatacija u slijepoj utrci za maksimiziranjem profita.

U 21 sat slijedi šarmantni doks “Delphine i Carole” / “Delphine and Carole” / “Delphine et Carole, insoumuses” (2019) francuske redateljice Callisto McNulty. Mitska glumica Delphine Seyrig i video-pionirka Carole Roussopoulos 1975. godine osnovale su feministički video-kolektiv Les Insoumuses. Kroz portret ovih dviju neustrašivih suradnica, “Delphine i Carole” pomno bilježi period začaranog feminizma 1970-ih koji karakteriziraju zajedljivi, sarkastični humor kao oružje za uništenje patrijarhata, razigrani radikalizam i kreativna energija. McNulty slijedi ovu viziju kombinirajući arhivske snimke i postojeće intervjue sa sugovornicama poput Simone de Beauvoir, Kate Millett, Marguerite Duras i Chantal Akerman.

Program završava u nedjelju, 15. prosinca u 19 sati, uz projekciju monumentalnog povijesnog eseja “Heimat je prostor od vremena” / “Heimat Is a Space in Time” / “Heimat ist ein Raum aus Zeit” (2019) Nijemca Thomasa Heisea koji kroz prizmu autorove kompleksne genealogije nudi uvid u stotinu godina njemačke povijesti. Heise, koji je nedavno gostovao u Zagrebu u sklopu Human Rights Film Festivala, u filmu mapira povijest četiriju generacija vlastite obitelji. Počevši od Prvoga svjetskog rata, preko užasa nacističke vladavine, života u Istočnoj Njemačkoj pod budnim okom Stasija, sve do pada Berlinskog zida, Heiseov obiteljski kolaž propituje koncept domovine i identiteta, ali i načine na koje se sjećanje prenosi na nove generacije.

Cijena ulaznice po projekciji je 22 kune, a ulaznice se mogu rezervirati na internetskoj stranici www.dokukino.net ili kupiti sat vremena prije početka projekcije na blagajni kina.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Otvorene prijave za 3. Novu školu dokumentarnog filma

Filmaktiv otvara prijave za novu, treću generaciju polaznika Nove škole dokumentarnog filma. Prijaviti se može do 15. veljače 2023. godine.

“A Marriage” Kateřine Hager i Asada Faruqija na programu Al Jazeere Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna bit će prikazivan dokumentarni film "A Marriage" Kateřine Hager i Asada Faruqija.

“Kako spasiti mrtvog prijatelja” u kinima od 14. veljače

Film Marusje Siroječovskaje, "Kako spasiti mrtvog prijatelja" / "How to Save a Dead Friend" (2022) od 14. veljače dolazi u hrvatska kina.

Otvorene prijave za 32. Dane hrvatskog filma

Otvorene su prijave za 32. Dane hrvatskog filma, koji će se održati od 15. do 20. svibnja 2023. u Studentskom centru Sveučilišta u Zagrebu.

“All the Beauty and the Bloodshed” – Glas kroz fotoaparat

Najnoviji film Laure Poitras, "All the Beauty and the Bloodshed" rastvara život Nan Goldin, poznate američke fotografkinje i aktivistice.

Otvorene prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator

Otvorene su prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator.

Hrvatska koprodukcija u programu 73. Berlinalea

U sklopu ovogodišnjeg Berlinalea, hrvatska će dokumentaristika biti zastupljena s jednim filmom, "Između revolucija" (2023) Vlada Petrija.

“38 at the Garden” – Osjetilo se i u Zagrebu

"38 at the Garden" (2022) debitantskog redatelja Franka Chija bavi se poznatim fenomenom košarkaškog "Linsanityja".

“All That Breathes” – Do neba i nazad

Za Oscara nominirani "All That Breathes" (2022) indijskog filmaša Shaunaka Sena, jedan je od najboljih dokumentaraca 2022. godine.

39. Sundance Film Festival: Velike nagrade doku-žirija filmovima “Going to Mars” i “The Eternal Memory”

Na 39. Sundance Film Festivalu Velike nagrade doku-žirija pripale su filmovima "Going to Mars" i "The Eternal Memory".