Početna Najave Najbolji europski dokumentarci u Dokukinu KIC

Najbolji europski dokumentarci u Dokukinu KIC

-

Od 13. do 15. prosinca u Dokukinu KIC bit će prikazano pet filmova nominiranih i prednominiranih za ovogodišnje Europske filmske nagrade u kategoriji najboljeg dokumentarnog filma. Reviju najboljih filmova po mišljenju članova Europske filmske akademije, u petak, 13. prosinca u 19 sati, otvara film “Selfie” (2019) talijanskog redatelja Agostina Ferrentea.

Alessandro i Pietro imaju 16 godina i žive u zloglasnom predgrađu Traiano. Ljeta 2014. godine njihova prijatelja Davidea greškom ubija policajac tijekom potrage, zamijenivši ga s bjeguncem. Alessandro i Pietro prihvaćaju redateljev prijedlog da bilježe snimke mobitelom, uživo komentirajući svoja svakodnevna iskustva. Prijatelji su neumorni u dokumentiranju života, kreirajući naposljetku impresivan i zabavan kolaž kao snažan zapis o adolescenciji i prijateljstvu u svijetu obilježenom društvenim i ekonomskim problemima.

Nakon “Selfieja” slijedi subverzivni politički dokumentarac “Putinovi svjedoci” / “Putin’s Witnesses” / “Svideteli Putina” (2018) slavnog ruskog redatelja Vitalija Manskog o Putinovu usponu na moskovsko prijestolje. Na staru godinu 1999. predsjednik Boris Jeljcin iznenadio je svijet obznanivši da daje ostavku i vlast prepušta novoizabranom premijeru Vladimiru Putinu. Umjesto uobičajene predizborne kampanje, Putinov tim angažira redatelja Vitalija Manskog koji ga prati i snima za TV-dokumentarac. U “Putinovim svjedocima” Manski se vraća toj arhivskoj građi koja postaje dragocjen prilog rasvjetljavanju mehanizama iza Putinova dolaska na vlast, njegova naglog uspona i dva desetljeća duge vladavine.

Program se nastavlja u subotu, 14. prosinca s dvije projekcije. U 19 sati na rasporedu je najuspješniji balkanski dokumentarac godine – “Medena zemlja” / “Honeyland” / “Medena zemja” (2019) makedonskog redateljskog dvojca Tamara Kotevska i Ljubomir Stefanov. Sredovječna medarica Hatidže živi s bolesnom majkom i pčelama u izoliranom planinskom mjestašcu. Njihov težak, ali harmoničan suživot neočekivano uzdrma dolazak novih susjeda. “Medena zemlja” je fascinantan opservacijski dokumentarac u kojem se ogleda suvremeni odnos čovjeka prema prirodi i beskrupulozna eksploatacija u slijepoj utrci za maksimiziranjem profita.

U 21 sat slijedi šarmantni doks “Delphine i Carole” / “Delphine and Carole” / “Delphine et Carole, insoumuses” (2019) francuske redateljice Callisto McNulty. Mitska glumica Delphine Seyrig i video-pionirka Carole Roussopoulos 1975. godine osnovale su feministički video-kolektiv Les Insoumuses. Kroz portret ovih dviju neustrašivih suradnica, “Delphine i Carole” pomno bilježi period začaranog feminizma 1970-ih koji karakteriziraju zajedljivi, sarkastični humor kao oružje za uništenje patrijarhata, razigrani radikalizam i kreativna energija. McNulty slijedi ovu viziju kombinirajući arhivske snimke i postojeće intervjue sa sugovornicama poput Simone de Beauvoir, Kate Millett, Marguerite Duras i Chantal Akerman.

Program završava u nedjelju, 15. prosinca u 19 sati, uz projekciju monumentalnog povijesnog eseja “Heimat je prostor od vremena” / “Heimat Is a Space in Time” / “Heimat ist ein Raum aus Zeit” (2019) Nijemca Thomasa Heisea koji kroz prizmu autorove kompleksne genealogije nudi uvid u stotinu godina njemačke povijesti. Heise, koji je nedavno gostovao u Zagrebu u sklopu Human Rights Film Festivala, u filmu mapira povijest četiriju generacija vlastite obitelji. Počevši od Prvoga svjetskog rata, preko užasa nacističke vladavine, života u Istočnoj Njemačkoj pod budnim okom Stasija, sve do pada Berlinskog zida, Heiseov obiteljski kolaž propituje koncept domovine i identiteta, ali i načine na koje se sjećanje prenosi na nove generacije.

Cijena ulaznice po projekciji je 22 kune, a ulaznice se mogu rezervirati na internetskoj stranici www.dokukino.net ili kupiti sat vremena prije početka projekcije na blagajni kina.

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Dodijeljeni 72. Kreativni Emmyji i 41. Emmyji za najbolje vijesti i dokumentarne filmove

Doznali smo pobjednike 72. Kreativnih Emmyja i 41. Emmyja za najbolje vijesti i dokumentarne filmove.

U utorak počinje 4. Arteria – tjedan filma o umjetnicima

Ovog utorka u Zagrebu počinje četvrta Arteria - tjedan filma o umjetnicima u organizaciji Kulturno informativnog centra (KIC).

“Inconvenient Indian” do glavne doku-nagrade 45. Međunarodnog filmskog festivala u Torontu

Prije nekoliko dana dodjelom nagrada i priznanja završio je 45. Međunarodni filmski festival u Torontu (10. - 19.9.).

U petak se ponovno otvaraju vrata Dokukina KIC

U petak, 25. rujna ponovno se otvaraju vrata Dokukina KIC, jedinstvenog kina specijaliziranog za dokumentarce u centru Zagreba.

Poziv hrvatskim autorima za prijavu na DOK Film Market

U suradnji s HAVC-om, DOK Leipzig je otvorio poziv hrvatskim autorima za prijavu na ovogodišnje izdanje DOK Film Marketa.

3. AJB DOC: U srazu s virtualnim

Donosimo osvrt na 3. Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans, koji se u nešto drugačijim okolnostima održavao od 11. do 15.9.

Šesnaest filmova u Međunarodnoj konkurenciji 16. ZagrebDoxa

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu u natjecateljskoj konkurenciji prikazat će se i šesnaest filmova iz međunarodnog programa.

29. Dani hrvatskog filma: “O jednoj mladosti” – Balada o prolaznosti

"O jednoj mladosti" Ivana Ramljaka univerzalno je prepoznatljiva priča, filozofična balada o prolaznosti, mijenama, iznevjerenim nadama.

Održane premijerne Nagrade Dokumetar: “Mačka je uvijek ženska” najbolji film, tri nagrade za “Na vodi”

U Dokukinu KIC sinoć su održane premijerne Nagrade Dokumetar, posvećene valorizaciji godišnje produkcije hrvatskog dokumentarnog filma.