PočetnaNajaveNajbolji europski dokumentarci u Dokukinu KIC

Najbolji europski dokumentarci u Dokukinu KIC

-

Od 13. do 15. prosinca u Dokukinu KIC bit će prikazano pet filmova nominiranih i prednominiranih za ovogodišnje Europske filmske nagrade u kategoriji najboljeg dokumentarnog filma. Reviju najboljih filmova po mišljenju članova Europske filmske akademije, u petak, 13. prosinca u 19 sati, otvara film “Selfie” (2019) talijanskog redatelja Agostina Ferrentea.

Alessandro i Pietro imaju 16 godina i žive u zloglasnom predgrađu Traiano. Ljeta 2014. godine njihova prijatelja Davidea greškom ubija policajac tijekom potrage, zamijenivši ga s bjeguncem. Alessandro i Pietro prihvaćaju redateljev prijedlog da bilježe snimke mobitelom, uživo komentirajući svoja svakodnevna iskustva. Prijatelji su neumorni u dokumentiranju života, kreirajući naposljetku impresivan i zabavan kolaž kao snažan zapis o adolescenciji i prijateljstvu u svijetu obilježenom društvenim i ekonomskim problemima.

Nakon “Selfieja” slijedi subverzivni politički dokumentarac “Putinovi svjedoci” / “Putin’s Witnesses” / “Svideteli Putina” (2018) slavnog ruskog redatelja Vitalija Manskog o Putinovu usponu na moskovsko prijestolje. Na staru godinu 1999. predsjednik Boris Jeljcin iznenadio je svijet obznanivši da daje ostavku i vlast prepušta novoizabranom premijeru Vladimiru Putinu. Umjesto uobičajene predizborne kampanje, Putinov tim angažira redatelja Vitalija Manskog koji ga prati i snima za TV-dokumentarac. U “Putinovim svjedocima” Manski se vraća toj arhivskoj građi koja postaje dragocjen prilog rasvjetljavanju mehanizama iza Putinova dolaska na vlast, njegova naglog uspona i dva desetljeća duge vladavine.

Program se nastavlja u subotu, 14. prosinca s dvije projekcije. U 19 sati na rasporedu je najuspješniji balkanski dokumentarac godine – “Medena zemlja” / “Honeyland” / “Medena zemja” (2019) makedonskog redateljskog dvojca Tamara Kotevska i Ljubomir Stefanov. Sredovječna medarica Hatidže živi s bolesnom majkom i pčelama u izoliranom planinskom mjestašcu. Njihov težak, ali harmoničan suživot neočekivano uzdrma dolazak novih susjeda. “Medena zemlja” je fascinantan opservacijski dokumentarac u kojem se ogleda suvremeni odnos čovjeka prema prirodi i beskrupulozna eksploatacija u slijepoj utrci za maksimiziranjem profita.

U 21 sat slijedi šarmantni doks “Delphine i Carole” / “Delphine and Carole” / “Delphine et Carole, insoumuses” (2019) francuske redateljice Callisto McNulty. Mitska glumica Delphine Seyrig i video-pionirka Carole Roussopoulos 1975. godine osnovale su feministički video-kolektiv Les Insoumuses. Kroz portret ovih dviju neustrašivih suradnica, “Delphine i Carole” pomno bilježi period začaranog feminizma 1970-ih koji karakteriziraju zajedljivi, sarkastični humor kao oružje za uništenje patrijarhata, razigrani radikalizam i kreativna energija. McNulty slijedi ovu viziju kombinirajući arhivske snimke i postojeće intervjue sa sugovornicama poput Simone de Beauvoir, Kate Millett, Marguerite Duras i Chantal Akerman.

Program završava u nedjelju, 15. prosinca u 19 sati, uz projekciju monumentalnog povijesnog eseja “Heimat je prostor od vremena” / “Heimat Is a Space in Time” / “Heimat ist ein Raum aus Zeit” (2019) Nijemca Thomasa Heisea koji kroz prizmu autorove kompleksne genealogije nudi uvid u stotinu godina njemačke povijesti. Heise, koji je nedavno gostovao u Zagrebu u sklopu Human Rights Film Festivala, u filmu mapira povijest četiriju generacija vlastite obitelji. Počevši od Prvoga svjetskog rata, preko užasa nacističke vladavine, života u Istočnoj Njemačkoj pod budnim okom Stasija, sve do pada Berlinskog zida, Heiseov obiteljski kolaž propituje koncept domovine i identiteta, ali i načine na koje se sjećanje prenosi na nove generacije.

Cijena ulaznice po projekciji je 22 kune, a ulaznice se mogu rezervirati na internetskoj stranici www.dokukino.net ili kupiti sat vremena prije početka projekcije na blagajni kina.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sjeveroistočni vjetrovi” – Staljin, još uvijek među Gruzijcima

"Sjeveroistočni vjetrovi" su film istančana ritma, smjene kadrova koja jednako zadržava pozornost na detaljima, kao što ih kontekstualizira.

[VIDEO] Domenico Centrone: “Moramo ‘vratiti’ film mjestu na kojem je snimljen”

Od 19. do 23. veljače u Zagrebu se održavala napredna radionica snimanja za mlade, koju je vodio talijanski edukator Domenico Centrone.

“Dolazak proljeća u Buču” i “Sarajevo Safari” na programu Al Jazeere Balkans

Na ovotjedni program Al Jazeere Balkans stižu dokumentarni filmovi "Dolazak proljeća u Buču" i "Sarajevo Safari".

“Beyond Utopia” – Vibrantno svjedočanstvo

"Beyond Utopia" uvjerljivo i potresno iznosi upečatljive sudbine, pripovijesti i prisjećanja nekolicine izbjeglih Sjevernokorejaca.

[VIDEO] Nikoloz Bežanišvili: “Staljin nije popularan u Gruziji jer naša zemlja ide prema EU i NATO-u”

Gruzijski redatelj Nikoloz Bežanišvili za naš portal govori o svom filmu "Sjeveroistični vjetrovi" (2022).

Ivan Efendić: “Moj glavni protagonist Mate Lasić ima potpuno drugačiji pristup umjetnosti i životu”

Debitantski redatelj Ivan Efendić za Dokumentarni.net govori o svom dokumentarcu "Mate" (Samostalna produkcija, 2023.).

Otvorene prijave za KKZ-ovu radionicu “U dijalogu sa Agnès”

Otvorene su prijave za naprednu KKZ-ovu filmsku radionicu "U dijalogu sa Agnès" voditeljice Ive Gavrilović.

Otvorene prijave za 11. STIFF

STIFF – Međunarodni studentski filmski festival poziva autore da prijave svoje filmove na jedanaesto izdanje festivala.

Hrvatska koprodukcija u industrijskom dijelu 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu

Hrvatska koprodukcija "Sakupljač snova" ušla je u industrijski dio 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu.

U KIC-u ciklus filmova posvećen Martinu Semenčiću

U zagrebačkom Kulturno informativnom centru (KIC) bit će prikazan kratki ciklus "Sjećanje na Martina Semenčića".