PočetnaNajaveDokukino KIC: "Iz Italije s ljubavlju"

Dokukino KIC: “Iz Italije s ljubavlju”

-

Od 20. do 22. prosinca u Dokukinu KIC održat će se filmski program “Iz Italije s ljubavlju”. Program donosi dva portreta grada Napulja koji je godinama u brutalnom stisku Camorre. Gorko-slatki dokumentarac “Selfie” (2019) snimljen je mobitelom i prati odrastanje u napuljskom getu, dok je “Napoli, Napoli, Napoli” (2009) šokantna ali dirljiva dokudrama velikog Alberta Ferrare. Također će biti prikazan i dokumentarni film “Mafija na nišanu” (2019), biografija neustrašive fotografkinje Letizije Battaglije koja je ne-skretanjem pogleda više od pedeset godina postala savjest mafijaškog podneblja.

Nakon kino-pretpremijere u sklopu revije najboljih europskih dokumentaraca u Dokukino stiže “Selfie” (2019) talijanskog redatelja Agostina Ferrentea, gorko-slatka teen razglednica iz srca napuljske mafije. Alessandro i Pietro imaju 16 godina i žive u zloglasnom predgrađu Traiano. Ljeta 2014. godine njihova prijatelja Davidea greškom je ubio policajac tijekom potrage, zamijenivši ga s bjeguncem. Alessandro i Pietro prihvaćaju redateljev prijedlog da bilježe snimke mobitelom, uživo komentirajući svoja svakodnevna iskustva. Prijatelji su neumorni u dokumentiranju života, kreirajući impresivan i zabavan kolaž kao snažan zapis o adolescenciji i prijateljstvu u svijetu obilježenom društvenim i ekonomskim problemima. Osim nominacije za europskog Oscara, film se može pohvaliti i nizom priznanja na prestižnim svjetskim festivalima.

“Iz Italije s ljubavlju” donosi i hrvatsku kinopremijeru dokumentarnog filma “Mafija na nišanu” / “Shooting the Mafia” (2019) britanske redateljice Kim Longinotto o poznatoj talijanskoj fotografkinji Letiziji Battagliji čije neustrašive snimke bilježe pustoš i razaranje koje je za sobom ostavljala mafija u njezinoj rodnoj Siciliji. Kroz biografski dokumentarac protkane su Battaglijine upečatljive crno-bijele fotografije, scene iz klasičnih talijanskih filmova, rijetki povijesni snimci i uspomene same autorice, sada već 84-godišnjakinje, kako bi se oslikao portret jedne izuzetne žene, čija je hrabrost i nepokolebljivost pomogla razotkrivanju brutalnih zločina Cosa Nostre. Film je svjetsku premijeru imao na ovogodišnjem Berlinaleu.

Jedan od najposebnijih filmova kultnog američkog redatelja Abela Ferrare “Napoli, Napoli, Napoli” na dirljiv i živopisan način portretira Napulj, grad velikih suprotnosti, bogate povijesti i kulture, ali i kriminala i siromaštva. Razgovarajući sa skupinom osuđenica u zatvoru Pozzuoli, Ferraru su njihove izjave, tako grube i fatalističke, dubinski zadivile. Na njihovim životima odlučio je utemeljiti tri različita scenarija, koja su napisali Peppe Lanzetta, Maurizio Braucci i Gaetano Di Vaio. Di Vaiova epizoda počiva na njegovu osobnom doživljaju zatvora, Braucci govori o tužnom i nasilnom pubertetu, a Lanzetta piše obiteljsku melodramu o nasilju, očekivanjima i osveti. Ispreplećući stvarnost i fikciju, ova inovativna dokudrama složen je i nevjerojatan mozaik, baš poput Napulja, istodobno živopisan i okrutan, strastven i nemilosrdan.

Cijena ulaznice po projekciji je 22 kune, a ulaznice se mogu rezervirati na internetskoj stranici www.dokukino.net ili kupiti sat vremena prije početka projekcije na blagajni kina.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije