PočetnaNajavePobjednici Visions du Réela i Hot Docsa na 14. Subversive Film Festivalu

Pobjednici Visions du Réela i Hot Docsa na 14. Subversive Film Festivalu

-

Četrnaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 3. do 23. listopada na nekoliko zagrebačkih lokacija (Kino Tuškanac, Dokukino KIC, Kulturno informativni centar, Leksikografski Zavod Miroslav Krleža i SKD Prosvjeta) te na online platformi volimdokumentarce.net. Posjetitelje očekuje bogati diskurzivni, natjecateljski i popratni filmski program, promocije knjiga, te izložba uz prisustvo brojnih svjetskih intelektualaca, umjetnika, filmaša i aktivista i uz ovogodišnju festivalsku temu “Post-COVID demokracija: Etika borbe i poetika solidarnosti”.

Festivalska tema sažeta u sintagmi “Post-COVID demokracije” daje ukupnost perspektiva i zahtjeva za radikalnim prekidom s kontinuitetom dominacije i potrage za novim univerzumom u kojem senzualnost, igra, mir i ljepota postaju oblici egzistencije i stoga oblik samog društva; dok “Etika borbe i poetika solidarnosti” izražava temeljni uvjet stvaranja otpora protiv izrabljivanja životinja, uništavanja prirode, odustajanja od sreće, opresije nad ženama, obmanjivanja djece, despotizma vojske i policije, razdvojenosti od samih sebe i općenito zatiranja sloboda.

Program Subversive Film Festivala

Natjecateljski i popratni program 14. Subversive Film Festivala održat će se od 3. do 10. listopada i donosi tridesetak recentnih filmskih naslova koji su obilježili tekuću godinu. Filmovi iz selekcije Dine Pokrajac i Dragana Rubeše natjecat će se za nagrade “Wild Dreamer” za najbolji dokumentarni i igrani film, a ocjenjivat će ih tročlani žiri u sastavu Pary El-Qalqili (redateljica i spisateljica), Callisto Mc Nulty (redateljica i spisateljica) i Ivan Ramljak (redatelj i kustos).

Filmski program otvorit će u nedjelju, 3. listopada u kinu Tuškanac nagrađivani hrvatski dokumentarac “Tvornice radnicima” (Fade In, 2021.) Srđana Kovačevića o zlosretnoj sudbini samoupravljanja uz panel u kojem će sudjelovati i protagonisti filma, radnici tvornice ITAS.

U dokumentarnoj konkurenciji ističu se još dvostruki pobjednik Visions du Réela, “Faya Dayi” (2020) Jessice Beshir, spiritualno putovanje u čijem su središtu rituali khata, najunosnijeg usjeva u Etiopiji te pobjednik Hot Docsa “Ostrov” / “Ostrov – Lost Island” (2021) Svetlane Rodine i Laurenta Stoopa o stanovnicima izgubljenog otoka usred Kaspijskog mora. Tu su i “Povratak u Reims (Fragmenti)” / “Returning to Reims (Fragments)” / “Retour à Reims (Fragments)” (2021) Jean-Gabriel Périota inspiriran istoimenim romanom Didiera Eribona (naratorica je slavna glumica Adèle Haenel) te friško sa svjetske premijere u Cannesu “Futura” (2021), portret Italije kroz oči tinejdžera, koji potpisuje renomirani trio sineasta Pietro Marcello, Francesco Munzi i Alice Rohrwacher.

Popratni filmski program

Iz popratnog filmskog programa izdvaja se retrospektiva švicarskog autorskog militanta Fredija M. Murera čiji dokumentarno-igrani hibridi pokazuju kako je usprkos naizgled idiličnom miljeu u Švicarskoj itekako moguće stvarati filmske naracije otpora i denuncirati društvo kontrole. Švicarski maestro dobitnik je prestižne nagrade za životno djelo Pardo alla carriera, koja mu je uručena 2019. na Locarno Film Festivalu.

U sklopu programa “Film XX” koji je posvećen ženskim filmskim narativima, ovogodišnji Subversive predstavlja legendarnu njemačku vizualnu umjetnicu i sineasticu Ulrike Ottinger, poznatu po svojim osebujnim komadima koji isprepliću etnografiju, povijest i fantaziju. Prikazat će se njezin najnoviji dokumentarni film “Pariški kaligrami” / “Paris Calligrammes” (2020), filmska poema Parizu tijekom 1960-ih i redateljičinim formativnim godinama.

Ovogodišnji “Hommage” posvećen je Amosu Vogelu (1921. – 2012.), voditelju filmskog kluba Cinema 16 i autoru “Film kao subverzivna umjetnost”, nezaobilazne knjige za svakog pravog filmofila. Povodom 100. obljetnice njegova rođenja kustosica Petra Belc priredila je prigodni filmsko-diskurzivni program. U sklopu projekta “Kinematografije otpora” u suradnji s MSU Zagreb i kustosicom Leilom Topić, bit će prikazan najnoviji film multimedijalne umjetnice Nicole Hewitt, spekulativno putovanje tragom neolitskih figurina u Podunavlju, “Žene minorne spekulacije”, koje će zatvoriti filmski dio festivala.

Ostatak ovogodišnjeg programa Subversive Festivala provjerite na njihovoj službenoj festivalskoj stranici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije