Foto: Kadar iz dokumentarnog filma "Beskonačni nogomet"

“Beskonačni nogomet” / “Infinite Football” / “Fotbal Infinit” (2018), hvaljeni dokumentarni film rumunjskog redatelja Corneliua Porumboiuja, stiže u neovisna kina diljem Hrvatske, najprije večeras (subota, 20 sati) u Pop-up kinu Samobor, potom od 1. do 3. studenog u zagrebačkom Dokukinu KIC, a tijekom studenog u riječkom Art-kinu Croatia, varaždinskom Kinu Gaj i drugdje. Distributer filma je Restart Label.

Gužva na nogometnom igralištu i posljedična nezgoda zauvijek je promijenila život i snove Laurențiua Ginghinăe, administrativnog službenika gradske vijećnice iz rumunjskog gradića Vasluija. Otkako se osamdesetih godina prošloga stoljeća zbog ozlijede morao oprostiti od nogometa, u potpunosti je posvećen revolucionariziranju najvažnije sporedne stvari na svijetu.

Redatelj ga prati u stopu dok objašnjava zašto njegov nogomet s ograničenjem manevarskog prostora napadačke sekcije i obrane, ukidanjem ofsajda te oktagonalnim tlocrtom igrališta omogućava fluidniju igru, smanjuje broj ozljeda i u konačnici rezultira poboljšanom i rafiniranijom varijantom nogometa. Ako uspije ograničiti kretanje igrača, smatra Ginghină, lopta će se kretati više, što će rezultirati uzbudljivijom igrom jer “možeš biti najveća zvijezda, ali bez lopte si zvijezda reklama za šampon”.

Duhovit, tužan i dirljiv, ovaj minimalistički dokumentarac, prikazan u sekciji Forum Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, vodi nas u svijet malog činovnika koji želi nadići vlastite granice. Nakon “Druge utakmice” / “The Second Game” / “Al oilea joc” (2014), redatelj Porumboiu vraća se dokumentarnom rodu i nogometu. Ako se njegov prvi film bavio našim odnosom s prošlošću, ovaj se bavi potencijalima za budućnost i onime što ostavljamo budućim naraštajima.

Corneliu Porumboiu jedan je od najznačajnijih pripadnika rumunjskog filmskog Novog vala. Najpoznatiji je po svojim nagrađivanim igranim filmovima (“12:08 Istočno od Bukurešta”, “Policijski, pridjev”), a njegovo najnovije igranofilmsko ostvarenje, krimi drama “Zviždači” / “The Whistlers” / “La Gomera” (2019) aktualni je rumunjski kandidat za Oscara.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here