Početna Najave Kratke slike: Nogomet u doba Ceaușescua

Kratke slike: Nogomet u doba Ceaușescua

-

Jedan od najvažnijih predstavnika rumunjskog novog vala, Corneliu Porumboiu, međunarodnu je pozornost stekao 2006. filmom “12:08 Istočno od Bukurešta” / “12:08 East of Bucharest” / “A fost sau n-a fost?” (2008) za kojega je osvojio Nagradu za najbolji debitantski film u Cannesu.

Komičnim osvrtom na ideju rumunjske revolucije osvojio je niz nagrada na festivalima te utro put svom drugom filmu, klasiku tamošnjeg novog vala, “Policijski, pridjev” / “Police, Adjective” / “Politist, adjectiv” (2009).

Filmsku kritiku ponajviše je zaintrigirao neklasičnim dokumentarcem “Druga utakmica” / “The Second Game” / “Al doilea joc” (2014) kojeg možete pogledati večeras u 19.30 sati u MM centru u okviru programa Kratke slike. Ulaz je, kao i uvijek, slobodan.

U svojim filmovima Porumboiu pozornost posvećuje povijesti, jeziku, moralu i apsurdu. Likovi su u tranziciji, neodlučni i otuđeni, a snagu i sigurnost traže u trivijalnim stvarima. Porumboiu neočekivano inovativnim filmskim jezikom spaja apsurdnosti, frustracije, potraćeno vrijeme, uzaludne borbe i odsutnost velikih promjena u svakodnevnoj egzistenciji.

“Druga utakmica” jedinstveno je audiovizualno sjećanje snimljeno u jednom kadru, točnije kroz 90-minutnu snimku nogometne utakmice iz 1988. između Steaue i Dinama Bukurešt. Zima prije Ceaușescuovog pada: Steaua, klub vojske, igra protiv Dinama, policijske momčadi, a sin (redatelj Corneliu) i otac (Adrian), sudac spomenute utakmice, razgovaraju gledajući VHS snimku.

Diveći se najboljim rumunjskim igračima, komentari njegova oca variraju između kritike i nostalgije – koliko su se stvari promijenile u nogometu, ali i samoj Rumunjskoj. Između tehničkih osvrta, on bezbrižno opisuje zastrašujuće pritiske koji su vršeni nad nogometnim sucima, koji su vrlo često bili i međunarodni doušnici.

Novi način komunikacije kritike tadašnjeg režima, prema brojnim je kritičarima zapravo poduka u pomicanju filmskih granica. Film je svojevrsna studija korupcije i medijske reprezentacije svakodnevice, a istodobno i osobna prošlost i sadašnjost oca i sina, kao i rumunjske države. Ovaj minimalistički dokumentarac razotkriva zaigranu epistemološku prirodu filmaša u neprestanom dijalogu s filmskim medijem i metodologijom rada.

Film je prikazan na brojnim festivalima, između ostalih na Berlinaleu, CPH:DOX-u, Pančevo Film Festivalu itd. Uvod u stvaralaštvo Corneliu Porumboiua i njegov nogometni film okupljenima će dati Evgenij Gusjatinski, ruski filmski kritičar i kustos, urednik najstarijeg filmskog časopisa u Europi, Iskustvo Kino, te selektor dugometražnog programa za Međunarodni filmski festival u Rotterdamu s fokusom na filmove iz Istočne i Srednje Europe.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Top 10: Najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine

Ovo su najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine po izboru Hrvoja Krstičevića, glavnog urednika portala Dokumentarni.net.

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.

“I Walk” – Odsebljeno putovanje u srce tame

Jørgen Leth u novom filmu "I Walk" / "Jeg går" (2019) dočarava neveselu stranu svoga psihofizičkoga stanja posljednjih desetak godina.

Al Jazeera Balkans: “Generacija ’68” i “Bugarski san”

Na programu AJB-a ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Generacija '68" Nenada Puhovskog "Bugarski san" Srđana Šarenca.

“Family Romance, LLC” – Samozavaravanje, plaćeno i neplaćeno

U dosadašnjim osvrtima "Family Romance, LLC" ocijenjen je u rasponu od "slabiji Herzogov film" do "jedan od najintrigantnijih u autorovu opusu".