PočetnaNajaveKratke slike: Nogomet u doba Ceaușescua

Kratke slike: Nogomet u doba Ceaușescua

|

Jedan od najvažnijih predstavnika rumunjskog novog vala, Corneliu Porumboiu, međunarodnu je pozornost stekao 2006. filmom “12:08 Istočno od Bukurešta” / “12:08 East of Bucharest” / “A fost sau n-a fost?” (2006) za kojega je osvojio Nagradu za najbolji debitantski film u Cannesu.

Komičnim osvrtom na ideju rumunjske revolucije osvojio je niz nagrada na festivalima te utro put svom drugom filmu, klasiku tamošnjeg novog vala, “Policijski, pridjev” / “Police, Adjective” / “Politist, adjectiv” (2009).

Filmsku kritiku ponajviše je zaintrigirao neklasičnim dokumentarcem “Druga utakmica” / “The Second Game” / “Al doilea joc” (2014) kojeg možete pogledati večeras u 19.30 sati u MM centru u okviru programa Kratke slike. Ulaz je, kao i uvijek, slobodan.

U svojim filmovima Porumboiu pozornost posvećuje povijesti, jeziku, moralu i apsurdu. Likovi su u tranziciji, neodlučni i otuđeni, a snagu i sigurnost traže u trivijalnim stvarima. Porumboiu neočekivano inovativnim filmskim jezikom spaja apsurdnosti, frustracije, potraćeno vrijeme, uzaludne borbe i odsutnost velikih promjena u svakodnevnoj egzistenciji.

“Druga utakmica” jedinstveno je audiovizualno sjećanje snimljeno u jednom kadru, točnije kroz 90-minutnu snimku nogometne utakmice iz 1988. između Steaue i Dinama Bukurešt. Zima prije Ceaușescuovog pada: Steaua, klub vojske, igra protiv Dinama, policijske momčadi, a sin (redatelj Corneliu) i otac (Adrian), sudac spomenute utakmice, razgovaraju gledajući VHS snimku.

Diveći se najboljim rumunjskim igračima, komentari njegova oca variraju između kritike i nostalgije – koliko su se stvari promijenile u nogometu, ali i samoj Rumunjskoj. Između tehničkih osvrta, on bezbrižno opisuje zastrašujuće pritiske koji su vršeni nad nogometnim sucima, koji su vrlo često bili i međunarodni doušnici.

Novi način komunikacije kritike tadašnjeg režima, prema brojnim je kritičarima zapravo poduka u pomicanju filmskih granica. Film je svojevrsna studija korupcije i medijske reprezentacije svakodnevice, a istodobno i osobna prošlost i sadašnjost oca i sina, kao i rumunjske države. Ovaj minimalistički dokumentarac razotkriva zaigranu epistemološku prirodu filmaša u neprestanom dijalogu s filmskim medijem i metodologijom rada.

Film je prikazan na brojnim festivalima, između ostalih na Berlinaleu, CPH:DOX-u, Pančevo Film Festivalu itd. Uvod u stvaralaštvo Corneliu Porumboiua i njegov nogometni film okupljenima će dati Evgenij Gusjatinski, ruski filmski kritičar i kustos, urednik najstarijeg filmskog časopisa u Europi, Iskustvo Kino, te selektor dugometražnog programa za Međunarodni filmski festival u Rotterdamu s fokusom na filmove iz Istočne i Srednje Europe.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.