PočetnaNajaveKratke slike: Nogomet u doba Ceaușescua

Kratke slike: Nogomet u doba Ceaușescua

-

Jedan od najvažnijih predstavnika rumunjskog novog vala, Corneliu Porumboiu, međunarodnu je pozornost stekao 2006. filmom “12:08 Istočno od Bukurešta” / “12:08 East of Bucharest” / “A fost sau n-a fost?” (2006) za kojega je osvojio Nagradu za najbolji debitantski film u Cannesu.

Komičnim osvrtom na ideju rumunjske revolucije osvojio je niz nagrada na festivalima te utro put svom drugom filmu, klasiku tamošnjeg novog vala, “Policijski, pridjev” / “Police, Adjective” / “Politist, adjectiv” (2009).

Filmsku kritiku ponajviše je zaintrigirao neklasičnim dokumentarcem “Druga utakmica” / “The Second Game” / “Al doilea joc” (2014) kojeg možete pogledati večeras u 19.30 sati u MM centru u okviru programa Kratke slike. Ulaz je, kao i uvijek, slobodan.

U svojim filmovima Porumboiu pozornost posvećuje povijesti, jeziku, moralu i apsurdu. Likovi su u tranziciji, neodlučni i otuđeni, a snagu i sigurnost traže u trivijalnim stvarima. Porumboiu neočekivano inovativnim filmskim jezikom spaja apsurdnosti, frustracije, potraćeno vrijeme, uzaludne borbe i odsutnost velikih promjena u svakodnevnoj egzistenciji.

“Druga utakmica” jedinstveno je audiovizualno sjećanje snimljeno u jednom kadru, točnije kroz 90-minutnu snimku nogometne utakmice iz 1988. između Steaue i Dinama Bukurešt. Zima prije Ceaușescuovog pada: Steaua, klub vojske, igra protiv Dinama, policijske momčadi, a sin (redatelj Corneliu) i otac (Adrian), sudac spomenute utakmice, razgovaraju gledajući VHS snimku.

Diveći se najboljim rumunjskim igračima, komentari njegova oca variraju između kritike i nostalgije – koliko su se stvari promijenile u nogometu, ali i samoj Rumunjskoj. Između tehničkih osvrta, on bezbrižno opisuje zastrašujuće pritiske koji su vršeni nad nogometnim sucima, koji su vrlo često bili i međunarodni doušnici.

Novi način komunikacije kritike tadašnjeg režima, prema brojnim je kritičarima zapravo poduka u pomicanju filmskih granica. Film je svojevrsna studija korupcije i medijske reprezentacije svakodnevice, a istodobno i osobna prošlost i sadašnjost oca i sina, kao i rumunjske države. Ovaj minimalistički dokumentarac razotkriva zaigranu epistemološku prirodu filmaša u neprestanom dijalogu s filmskim medijem i metodologijom rada.

Film je prikazan na brojnim festivalima, između ostalih na Berlinaleu, CPH:DOX-u, Pančevo Film Festivalu itd. Uvod u stvaralaštvo Corneliu Porumboiua i njegov nogometni film okupljenima će dati Evgenij Gusjatinski, ruski filmski kritičar i kustos, urednik najstarijeg filmskog časopisa u Europi, Iskustvo Kino, te selektor dugometražnog programa za Međunarodni filmski festival u Rotterdamu s fokusom na filmove iz Istočne i Srednje Europe.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

21. Human Rights Film Festival: “Čovjek u crnom” – Čujna crnina

Wang Xilinov život kroz film "Čovjek u crnom" (2023) Wang Binga izražen je kao još jedan stavak u životu ovog kompozitora.

21. Human Rights Film Festival: “Projekt” – Odmatanje slojeva zbilje

"Projekt" (2023) Dane Komljena jezgru ima u prenamijenjenom trgovačkom kompleksu u nigerijskom Lagosu.

21. Human Rights Film Festival: “Draga Fiona” – U potrazi za idealnim gledateljem

Film "Draga Fiona" / "Dearest Fiona" (2023) redateljice Fione Tan mogao bi poslužiti kao eskperiment potrage za idealnim gledateljem.

Znanstveni skup “Filmologija, kritika, umjetnost” povodom osamdesetog rođendana Hrvoja Turkovića

Povodom osamdesetog rođendana Hrvoja Turkovića, u Zagrebu će se od 9. do 10. prosinca održavati znanstveni skup "Filmologija, kritika, umjetnost".

21. Human Rights Film Festival: “Gdje su nestali svi osmijesi?” – Izvana gladac, iznutra jadac

Na ovogodišnjem HRFF-u prikazat će se i film "Gdje su nestali svi osmijesi?" / "Where Have All the Smiles Gone" (2023) Anje Strelec.

Klasici svjetske dokumentaristike, 3. sezona

“Darwinova noćna mora” – Predatorske ribe i oružje u kolijevci čovječanstva

Posljednji esej treće sezone "Klasika" rezerviran je za dokumentarni film "Darwinova noćna mora" (2004) Huberta Saupera.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

“Crumb” – Umjetnost kao jedini izbor

Dokumentarac "Crumb" (1994) Terryja Zwigoffa o strip-umjetniku Robertu Crumbu, spada među najistaknutije primjerke doku-biografskog žanra.

“Shermanov marš” – Generali i ljubavnici

Treću sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo s dokumentarcem "Shermanov marš" / "Sherman's March" (1985) Rossa McElweeja.

Dokultura, 3. sezona

Snaga je u detalju

Posljednji esej treće sezone "Dokulture" donosi tekst o hrvatskim filmskim vaninstitucionalnim programima.

Fiksiranje na margini

Shvatimo li film kao neizostavni dio kulture i umjetničkog stvaralaštva, obrazovni je sustav prva točka stjecanja šireg filmskog znanja.

Steći filmsku kulturu – od apstrakcije prema konzumerizmu

Prvi esej treće sezone "Dokulture" bavi se (ne)dostupnošću filmova široj publici, naročito iz kuta dokumentarnog roda.