PočetnaNajaveKratke slike: Nogomet u doba Ceaușescua

Kratke slike: Nogomet u doba Ceaușescua

-

Jedan od najvažnijih predstavnika rumunjskog novog vala, Corneliu Porumboiu, međunarodnu je pozornost stekao 2006. filmom “12:08 Istočno od Bukurešta” / “12:08 East of Bucharest” / “A fost sau n-a fost?” (2008) za kojega je osvojio Nagradu za najbolji debitantski film u Cannesu.

Komičnim osvrtom na ideju rumunjske revolucije osvojio je niz nagrada na festivalima te utro put svom drugom filmu, klasiku tamošnjeg novog vala, “Policijski, pridjev” / “Police, Adjective” / “Politist, adjectiv” (2009).

Filmsku kritiku ponajviše je zaintrigirao neklasičnim dokumentarcem “Druga utakmica” / “The Second Game” / “Al doilea joc” (2014) kojeg možete pogledati večeras u 19.30 sati u MM centru u okviru programa Kratke slike. Ulaz je, kao i uvijek, slobodan.

U svojim filmovima Porumboiu pozornost posvećuje povijesti, jeziku, moralu i apsurdu. Likovi su u tranziciji, neodlučni i otuđeni, a snagu i sigurnost traže u trivijalnim stvarima. Porumboiu neočekivano inovativnim filmskim jezikom spaja apsurdnosti, frustracije, potraćeno vrijeme, uzaludne borbe i odsutnost velikih promjena u svakodnevnoj egzistenciji.

“Druga utakmica” jedinstveno je audiovizualno sjećanje snimljeno u jednom kadru, točnije kroz 90-minutnu snimku nogometne utakmice iz 1988. između Steaue i Dinama Bukurešt. Zima prije Ceaușescuovog pada: Steaua, klub vojske, igra protiv Dinama, policijske momčadi, a sin (redatelj Corneliu) i otac (Adrian), sudac spomenute utakmice, razgovaraju gledajući VHS snimku.

Diveći se najboljim rumunjskim igračima, komentari njegova oca variraju između kritike i nostalgije – koliko su se stvari promijenile u nogometu, ali i samoj Rumunjskoj. Između tehničkih osvrta, on bezbrižno opisuje zastrašujuće pritiske koji su vršeni nad nogometnim sucima, koji su vrlo često bili i međunarodni doušnici.

Novi način komunikacije kritike tadašnjeg režima, prema brojnim je kritičarima zapravo poduka u pomicanju filmskih granica. Film je svojevrsna studija korupcije i medijske reprezentacije svakodnevice, a istodobno i osobna prošlost i sadašnjost oca i sina, kao i rumunjske države. Ovaj minimalistički dokumentarac razotkriva zaigranu epistemološku prirodu filmaša u neprestanom dijalogu s filmskim medijem i metodologijom rada.

Film je prikazan na brojnim festivalima, između ostalih na Berlinaleu, CPH:DOX-u, Pančevo Film Festivalu itd. Uvod u stvaralaštvo Corneliu Porumboiua i njegov nogometni film okupljenima će dati Evgenij Gusjatinski, ruski filmski kritičar i kustos, urednik najstarijeg filmskog časopisa u Europi, Iskustvo Kino, te selektor dugometražnog programa za Međunarodni filmski festival u Rotterdamu s fokusom na filmove iz Istočne i Srednje Europe.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije