PočetnaNaj-listeHR doku-panel: Ovo su najbolji dokumentarni filmovi 2014. godine

HR doku-panel: Ovo su najbolji dokumentarni filmovi 2014. godine

-

Kraj 2014. godine naš je portal obilježio odabirom najboljih hrvatskih i glazbenih dokumentarnih ostvarenja u proteklih 365 dana. Početak 2015. rezerviran je za zaključenje naj-priče, i to odlaskom na svjetske nefikcijske meridijane. Kao i prošle godine, Dokumentarni.net zamolio je nekoliko uglednih doku-znalaca da predstave svoju listu najupečatljivijih iskustava netom završene dokumentarne sezone.

Pozivu su se odazvala uistinu ugledna imena, počevši od rođene Bjelovarčanke Rade Šešić, iznimno visoko pozicionirane osobe u svjetskim dokumentarnim strukturama koja je “Ljubavnu odiseju” Tatjane Božić progurala na svoj kvalitativni panteon; redatelja hita “Gangster te voli” (2013) Nebojše Slijepčevića; novinara i književnog autora Velimira Grgića pa do Petra Milata, direktora – za domaću svijest o dokumentarcima iznimnno bitnog – Human Rigths Film Festivala. Sve pojedinci koji vaš i naš najdraži ogranak filmske umjetnost duboko upijaju s toliko potrebnom dozom poniznosti, divljenja ali i kritičkog promišljanja.

Od naših selektora tražili smo sažimanje kvalitete na ukupno deset filmova (ostvarenja iz 2014. ili s kino / festivalskom distribucijom u prošloj godini) i pokoju dojmovnu rečenicu o svakom pojedinom djelu. Bitno je napomenuti i kako su liste dolazile bez rangirajućih brojeva. Dakle, radilo se o konačnom izboru u kojem poredak nije igrao veliku ulogu.

Ukratko – liste za sladokusce! A sada vas ostavljamo da u miru provjerite što su ukusnog spravili dokumentarni kuhari u loncu 2014. godine.

R. Sesic-2
Foto: Privatna arhiva

RADA ŠEŠIĆ

Rođena Bjelovarčanka (1957.), Rada Šešić – hrvatska redateljica, scenaristica, filmska kritičarka i konzultantica – od sada već daleke 1993. godine živi i radi u nizozemskom Utrechtu.

Na roterdamskom IFFR-u postavljena je za selektora južnoazijskog filma, dok na najvećem svjetskom festivalu dokumentarnog filma IDFA-i sudjeluje u selekcijskoj komisiji.

Šešić je također, između uistinu brojnih funkcija, selektorica regionalnog dokumentarnog programa Sarajevo Film Festivala i bjelovarskog DOKUarta, savjetnica nizozemskog Fonda za kreativne dokumentarce (STIFO), tutor na dokumentarnim radionicama Europske dokumentarne mreže (EDN), začetnica Eastern Neighbours Film Festivala

Ova svestrana Bjelovarčanka predaje na amsterdamskom Fakultetu za teoriju i povijest filma, a surađivala je i s brojnim filmskim časopisima (Filmkrant, Dox…). Njeni igrani i dokumentarni filmovi prikazivani su na pedesetak festivala, a 2002. godine osvojila je i Oktavijana na Danima hrvatskog filma za kratkometražni “U prebijeloj samoći” (2001).

Najbolji dokumentarni filmovi 2014. godine po izboru Rade Šešić:

“Something Better to Come” (2014)

  • Režija: Hanna Pollak
  • Zemlje podrijetla: Poljska / Danska
  • Trajanje: 80 minuta

Rafinirano opservacijski film prati djevojčicu Julu i njezinu obitelj koja već četrnaest godina živi na ogromnom moskovskom gradskom smetlištu. Pred našim očima ona postaje samosvjesna mlada žena koja shvaća kako je budućnost isključivo u njenim vlastitim rukama.

Something-Better to Come

“Pelican in the Desert”/ “Pelikāns tuksnesī” (2014)

  • Režija: Viesturs Kairišs
  • Zemlja podrijetla: Latvija
  • Trajanje: 80 minuta

Redatelj opera, igranih i dokumentarnih filmova, na poetičan način promatra život manjinske zajednice u jednom latvijskom selu, koja je na rubu izumiranja.

Pelican in the Desert

“Presuda u Mađarskoj” / “Judgment in Hungary” / “Ítélet Magyarországon” (2013)

  • Režija: Eszter Hajdú
  • Zemlje podrijetla: Mađarska / Njemačka
  • Trajanje: 104 minute

Šokantan, konfrontirajući, direktan i minimalističan u pristupu, “Presuda u Mađarskoj” se fokusira na sam proces suđenja ubojicama Roma u Mađarskoj.

Presuda-u-Mađarskoj

“Toto and His Sisters” / “Toto si surorile lui” (2014)

  • Režija: Alexander Nanau
  • Zemlja podrijetla: Rumunjska
  • Trajanje: 93 minute

Dosad je napravljeno mnogo dokumentaraca o Romima u Rumunjskoj. Ovaj nam, međutim, predstavlja produbljeniji i svjež pogled na njihovo odrastanje, u konkretnom slučaju tinejdžera Tota i njegovih sestara.

Toto-and-His-Sisters

“Around the World in 50 Concerts” (2014)

  • Režija: Heddy Honigmann
  • Zemlja podrijetla: Nizozemska
  • Trajanje: 94 minute

Prateći Nizozemski orkestar klasične glazbe, autorica gledateljima donosi razumijevanje strastvenosti i ljubavi prema glazbi izvođača koji dolaze s raznih krajeva svijeta.

Around-The-World in 50 Days

“Svakodnevna pobuna” / “Everyday Rebellion” (2013)

  • Režija: Arash T. Riahi, Arman T. Riahi
  • Zemlje podrijetla: Švicarska / Njemačka / Austrija / Ukrajina / Španjolska / Francuska
  • Trajanje: 118 minuta

Kako postati svjestan građanin svoje države? Kako iskazati neslaganje sa zakonom u svojoj zemlji? Protesti su – oni nenasilni i civilizirani – u ovom filmu praćeni na način koji nas podučava, nadahnjuje, uznemiruje.

Everyday-Rebellion

“Stream of Love” / “Szerelempatak” (2013)

  • Režija: Ágnes Sós
  • Zemlja podrijetla: Mađarska
  • Trajanje: 70 minuta

Kako se starije žene, osobito sa sela, prisjećaju ljubavi i svojeg seksualnog uzbuđenja, erotičnosti vlastitih partnera, nježnosti i žudnje… Šarmantan, duhovit i izvrsno prisan sa sudionicima, “Stream of Love” donosi novu stranu promatranja starosti.

Stream-of-Love

“The Term” / “Sok” (2014)

  • Režija: Pavel Kostomarov, Aleksander Rastorguev i Aleksej Pivovarov
  • Zemlje podrijetla: Rusija / Estonija
  • Trajanje: 83 minute

Prateći rusku izbornu utrku, film nam na vrlo direktan način približava sve ono što se danas događa u ovoj još uvijek zagonetnoj zemlji, punoj zakulisnih radnji koje izvana rijetko vidimo, a još teže razumijevamo.

The Term

“The Domino Effects” / “Efekt domina” (2014)

  • Režija: Elwira Niewiera, Piotr Rosolowski
  • Zemlje podrijetla: Poljska / Njemačka / Gruzija
  • Trajanje: 72 minute

Ljubavna priča dvoje sredovječnih ljudi koji dolaze iz različitih, politički gledano neprijateljskih sredina – Abhazije i Rusije.

Domino-Effect

“Ljubavna odiseja” (2014)

  • Režija: Tatjana Božić
  • Zemlje podrijetla: Nizozemska / Hrvatska
  • Trajanje: 90 minuta

Posjećujući bivše dečke, autorica na šarmantan i duhovit način analizira funkcioniranje sebe i svojih veza te psihologije partnera od kojih se očekuje zavjetovanje na vječnu odanost.

Ljubavna-odiseja


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.

Dokukino KIC: Novi ciklus “Hall of Famea” i “20 dana u Mariupolju”

U zagrebačko Dokukino KIC između ostalog dolazi novi ciklus programa "Hall of Fame - vodič kroz povijest dokumentarnog filma".

Fantomske niti

U zagrebačkom Dokukinu KIC nedavno je održan program "Čile: Filmom protiv zaborava".

Hrvatski dokumentarci u Sloveniji i Rumunjskoj

Predstojećih dana i tjedana šest hrvatskih dokumentarnih filmova bit će prikazano na festivalima u Sloveniji i Rumunjskoj.

“Na Adamantu: Nitko nije savršen” Nicolasa Philiberta od 21. ožujka u hrvatskim kinima

U hrvatska kina od 21. ožujka dolazi dokumentarac "Na Adamantu: Nitko nije savršen" (2023) Nicolasa Philiberta.

“The Barber of Little Rock” – Banking while black

"The Barber of Little Rock" američkog redateljskog dvojca John Hoffman - Christine Turner, osvojio je ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara.

96. Oscari: Očekivani Zlatni kipić za “20 dana u Mariupolju” Mstislava Černova

U losanđeleskom Dolby Theatreu sinoć je održana 96. po redu svečana dodjela nagrade Oscar.

Otvorene prijave za treći “AJD Industry Days @ AJB DOC”

Otvorene su prijave za treći "AJD Industry Days @ AJB DOC", koji se održava u sklopu Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans.

Ususret Oscarima u Dokukinu KIC

Vikend u zagrebačkom Dokukinu KIC posvećen je programu "Ususret Oscarima".

[VIDEO] Tamara Babun: “Crowdfunding ne može biti redoviti način financiranja filmova”

Producentica Tamara Babun za naš portal govori o svojoj producentskoj kući Wolfgang&Dolly te između ostalog i novom projektu 'Sakupljač snova'.