PočetnaVijestiU 75. godini preminuo Andrija Pivčević

U 75. godini preminuo Andrija Pivčević

|

U Splitu je jučer u 75. godini preminuo Andrija Pivčević, jedan od najistaknutijih domaćih televizijskih i filmskih snimatelja. Rođen 1945. godine u Gatima pokraj Omiša, Pivčević je svoju plodonosnu karijeru započeo 1962. godine u Kino klubu Split, snimivši u tom razdoblju (1962. – 1968.) sedamdesetak filmova, najviše za Ivana Martinca, Aleksandra Fjorodoviča Stasenka i Lordana Zafranovića. Laskavu titulu majstora amaterskog filma dobiva 1970. godine, istu onu koju je u bivšoj Jugoslaviji zaslužilo tek sedamnaest zaslužnih pojedinaca.

U profesionalne vode Pivčević ulazi 1967. godine, kao direktor fotografije na dokumentarnom filmu “Ljudi u prolazu” Lordana Zafranovića. Surađivao je u istom svojstvu na brojnim dokumentarnim i igranim filmovima poput “Bina, oka galebovog” (1973), “Benea, Napoleona iz Rogoznice” (1974), “Ludih dana” (1977) i “Medenog mjeseca” (1983) Nikole Babića; “Crvenih i crnih” (1985) Miroslava Mikuljana, “Kuće na pijesku” (1985) Ivana Martinca, “Večernjih zvona” (1986) i “Haloe, praznika kurvi” (1988) Lordana Zafranovića itd.

Za svoj zapaženi snimateljski rad prepoznat je nizom nagrada i priznanja, uključujući nagradu Slobodne Dalmacije “Emanuel Vidović” za životno djelo u području umjetnosti.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.