PočetnaIntervjuiMatija Holjevac: "Cilj Star Film Festa je pomoći mladim autorima u daljnjem razvoju njihovih umjetničkih karijera"

Matija Holjevac: “Cilj Star Film Festa je pomoći mladim autorima u daljnjem razvoju njihovih umjetničkih karijera”

|

Prije nekoliko dana u Sisku je najavljeno šesto izdanje tamošnjeg Star Film Festa. Na ovogodišnjem festivalu pod zvijezdama, od 29. do 31. kolovoza u natjecateljskom dijelu programa prikazat će se ukupno 48 filmova različitih rodova, uz tradicionalno bogat popratni program koji uključuje radionice, filmski kviz, javnu raspravu “Položaj redatelja u Hrvatskoj”, koncerte na otvorenom itd. Projekcije su predviđene na lokacijama sisačkog Starog grada i Kazališta 21, dok su svi festivalski sadržaji besplatni i otvoreni za javnost.

A tko bi nam bolje mogao najaviti ovogodišnju sisačku filmsku manifestaciju, od mladog direktora festivala Matije Holjevca (Sisak, 1993.) koji je na čelu Star Film Festa od 2014. godine, dakle njegovih samih početaka. Holjevac ističe svoju ljubav prema filmu od malih nogu, koju je pak kasnije oplemenio bilo kroz redateljski ili organizacijski angažman. Potonji se ogleda i u predsjedanjem matičnim Kino klubom Sisak kojeg je, napominje, pokrenuo 2013. godine na poticaj Vere Robić-Škarice, nekadašnje predsjednice Hrvatskog filmskog saveza. Vratimo se ipak na sadašnje koordinate – 6. Star Film Fest.

“Iza festivala stoji homogena svemirska posada od 35 članova. Čine ju mladi ljudi od 17-40 godina i zapravo svatko tko dođe u tu grupu ljudi, ostaje u njoj i uvijek se vraća. Organizacija svake godine raste, baš kao i sam festival”, govori nam Matija Holjevac na početku razgovora, napominjući kako redove organizacijskog tima pune pojedinci iz Gunje, Zagreba, Karlovca, Pitomače, Rijeke, Banja Luke i naravno Siska. Svatko od njih, kaže, specijaliziran je za svoj sektor, dok mlađi suradnici imaju prilike učiti od iskusnijih i kasnije se penjati prema odgovornijim pozicijama unutar same organizacije.

Počeci festivala nisu bili nimalo lagani, dapače.

“Bilo je jako teško, nestvarno, svemirski, nezamislivo… No, kada malo vratimo film unatrag, tada smo te stvari stvari smatrali normalnima. Mislili smo da tako mora biti. Krenuo sam organizirati festival s osamnaest godina, dok je ostatak organizacijske ekipe imao od 15-22 godina. Iskreno, u svemu tome nismo imali iskustva. Međutim, trudili smo se biti najbolji. Organizirati prvi filmski festival u trajanju od tri dana s gotovo nikakvim budžetom, predstavlja umijeće. Organizacija festivala znači ići spavati i buditi se s idejama, slati tisuće mailova kroz cijelu godinu. A opet, nikada ne znaš tko te će nazvati, što novo ponuditi ili dogovoriti”, govori Holjevac čiji rad, zajedno sa suradnicima, obuhvaća zapravo cijelu godinu. Danas je sve to, kaže, mnogo organiziranije. Svatko od članova ekipe ima svoja zaduženja kojih se drži. Ključ uspjeha je ipak – zajedničko odlučivanje, od slaganja programa do promotivnih materijala.

A što je neki dalji, konkretni cilj Star Film Festivala. Gdje bi direktor SFF-a volio vidjeti festival u budućnosti?

“Cilj Star Film Festa je predstavljati prvu stepenicu akademski obrazovanim, mladim ljudima koji su netom završili studij pri Akademiji dramskih umjetnosti ili Akademiji likovnih umjetnosti. Ukratko, pomoći im u daljnjem napredovanju i razvoju njihovih filmskih i umjetničkih karijera. Drugi nam je cilj potaknuti i proširiti turizam u gradu Sisku i Sisačko–moslavačkoj županiji, razviti filmsku kulturu i umjetnost te okupiti i zainteresirati mlade ljude”, napominje naš sugovornik, koji kao posebnost festivala ističe upravo orijentiranost prema mladim autorima od 18 do 35 godina. Shodno tome, bitno je, napominje, takve filmaše i pripadajuće filmove približiti građanima Siska i okolice.

Matija Holjevac je za kraj u par kraćih crta prošao programom 6. Star Film Festa. Siščani i njihovi gosti moći će pogledati gotovo osam sati filmskog materijala iz natjecateljskog programa.

“U natjecateljskom dijelu festivala prikazat će se 48 filmova iz trideset različitih država svijeta. Od dokumentarnih filmova odabrali smo ukupno trinaest naslova, autora koji svojim temama pristupaju na jedinstven način ovisno o kulturnom okruženju njihovog nastajanja. Novih i svježih ideja definitivno neće nedostajati. Izvan konkurencije u Sisku ćemo gledati, primjerice, dokumentarni film redateljica Marije Ratković Vidaković i Dinke Radonić, ‘IKEA for YU’. Tu je i igrani film prvijenac Predraga Ličine, ‘Posljednji Srbin u Hrvatskoj’. Od koncerata nas očekuje nastup svima dobro poznatog benda Elemental i onaj riječke kantautorice Stephany Stefan koja će nakon nastupa na INmusic festivalu svoju multidisciplinarnu umjetnost podijeliti s posjetiteljima Star Film Festa. Imat ćemo također radionice ‘Osiguranje filmske produkcije’ i ‘Izrada filmske glazbe’, popratne sadržaje poput hodanja po užetu, a umjetnički trio leilamarinaena na otvaranju će predstaviti svoju audiovizualnu instalaciju ‘Kraj’“, rekao je na kraju razgovora Matija Holjevac za Dokumentarni.net.

Naravno, sve ostale i detaljnije informacije o sisačkom festivalu možete doznati na našoj stranici, kao i službenom sajtu Star Film Festa.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.

Fotopokret i kinostazis Abbasa Kiarostamija

U drugom tekstu esejističkog serijala "Mineur/majeur" bavimo se manje poznatim filmovima iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija.

“The History of Time Travel” – Pseudodokumentarac u slobodnoj formi

"The History of Time Travel" Rickyja Kennedyja iz 2014. godine u narativ uvodi fiktivno znanstveno otkriće, točnije motiv vremenskog stroja.

U srijedu u Bjelovaru počinje nova sezona Filmodroma

Već sedmu godinu sastavni dio Bjelovarskog kulturnog ljeta je program "Filmodrom ljetno kino" Udruge DOKUart.

Riječka premijera “Galeba” u Ljetnom Art-kinu

U Ljetnom Art-kinu 3. srpnja održat će se riječka premijera dokumentarnog filma "Galeb" (Greta Creative Network, 2024.) Davida Lušičića.

Parakartografija Luca Moulleta

U ovom esejističkom serijalu "Mineur/majeur" zavirujemo u opskurne - najčešće kratkometražne i srednjemetražne – ćoškove opusa kanonizovanih reditelja.