PočetnaIntervjuiMatija Holjevac: "Planirali smo održati Star Film Fest unatoč okolnostima"

Matija Holjevac: “Planirali smo održati Star Film Fest unatoč okolnostima”

-

Sutra u Sisku počinje 7. Star Film Fest (3. – 5.9.), koji se zbog pandemije koronavirusa također pripremao u podosta drugačijim i izazovnijim okolnostima. Pa ipak, SFF ide dalje, a i sam broj prijavljenih filmova – njih 816, govori da korona ne može zaustaviti kreativnost filmskih autora. Ukupno će ove godine u Sisku biti prikazana 54 filma, dok će se sam festival održavati na lokaciji Kazališta 21 te online putem službene stranice SFF-a.

O nadolazećem festivalu i svim preprekama u organizaciji istog, porazgovarali smo s direktorom Star Film Festa, Matijom Holjevcem.

Kako je izgledalo organizacijsko zaokruživanje sisačkog festivala u ovim, slobodno možemo reći nenormalnim okolnostima?

“Pripreme su zapravo krenule jako dobro. Prvo smo napravili rebranding pa onda novu web stranicu. Nakon ta prva tri mjeseca provedena na počeku godine u full kreativi, došli su nam neki rezultati natječaja, smanjio se budžet festivala, a nakon toga i korona. Od početka smo planirali održati festival unatoč okolnostima, na bilo koji mogući način. Tako smo došli do otvaranja festivala online i na lokaciji za građane grada Siska. Treba naglasiti da je ovakav način organizacije festivala puno teži i zahtjevniji. Čini nam se kao da smo u organizaciji deset različitih festivala istovremeno, umjesto jednog. Nadamo se da će naš trud biti nagrađen te da će posjetitelji uživati u zanimljivom programu, kojeg smo kreirali kao u Sisku tako i online putem naše službene stranice”, govori nam Holjevac.

Našim čitateljima možda bi najviše dobro sjela mini-najava dokumentarnog programa 7. Star Film Festa.

Od dokumentarnih filmova imamo kolumbijske ‘Bichero Bug Lover’ i ‘The Peak’, indonezijski ‘Rewild’, zatim ‘Zašto mama vazda plače?’ iz Bosne i Hercegovine. Prikazujemo i koprodukciju Srbije i Portugala ‘Napolju cvetaju narandže’, španjolske ‘Outline’ i ‘Skin Language’ i argentinski ‘War, Chalk, Time / Recovered Absences’. Ljubitelji dokumentarnog filma neće biti zakinuti, a svaki od njih donosi nam i upoznaje nas s različitim temama. Posebno je zanimljiv film ‘Rewild’ ekološke tematike kojom nas je redatelj podsjetio važnosti zaštite okoliša i prvenstveno prestanka iscrpljivanja prirodnih resursa Zemlje, a koji je snimljen na zanimljiv način o čemu svjedoči i sam naslov. ‘Skin Language’ donosi priču mlade žene s vitiligom, uči nas prihvaćanju različitosti i slavi raznolikost ljudskih bića koju često smatramo problemom i teško prihvaćamo ljude različite od sebe, a zapravo je tu snaga i ljepota ljudskog roda. ‘Bug Lover’ je predivna priča o mladom zaljubljeniku u kukce, dok ‘War, Chalk, Time’ priča sentimentalnu priču o radničkom samoupravljanju u Argentini čiji se model možda mogao primijeniti i u Hrvatskoj, u vrijeme gašenja strateških teških industrija. Doista, svakim filmom putujemo u drugi kraj svijeta i upoznajemo tamošnje aktualne teme, o kojima su mladi redatelji htjeli progovoriti putem svog (i našeg) medija – filma”, kaže direktor Star Film Festa.

Za kraj još jedna pokoja servisna. Ovogodišnji žiri SFF-a sačinjavaju redatelj Igor Jelinović, prošlogodišnja pobjednica Star Film Festa Ana Trebše te profesorica hrvatskog jezika i filozofije Ana Đordić. Siščani će moći vidjeti i projekcije igranih filmova “F20” (Arsen Anton Ostojić, 2018.) i “Zagrebački ekvinocij” (Svebor Mihael Jelić, 2019.), dok će filmove predstaviti njihovi autori. Tu su još i zanimljiva popratna glazbena i likovna događanja, kao i radionica “Kako na Nebu tako i na Star Film Festu” pod vodstvom Srđana Nogića.

Sisački festival počinje sutra i kako rekosmo u uvodu, traje do subote, 5. rujna. Po više informacija otiđite na službenu stranicu Star Film Festa.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

19. Festival 25 FPS: Jedan od Grand Prixa i “Valeriji” Sare Jurinčić

Film "Valerija" (Nomad Studio / Restart; 2023.) Sare Jurinčić osvojio je jedan od Grand Prixa na sinoć završenom, 19. Festivalu 25 FPS.

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca smješteno je u "off" program "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala.

“Dum spiro spero” Pere Kvesića u Rijeci

U sklopu programa "Filo playlista dokumentarista" danas će se u Rijeci prikazati film "Dum spiro spero" (2016) Pere Kvesića.

Sinoć otvoren 19. Festival 25 FPS

Devetnaesto izdanje Međunarodnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS sinoć je otvoreno u zagrebačkom kinu Kinoteka.

U Bjelovaru predstavljen program 18. DOKUarta

U Bjelovaru je jučer predstavljen program 18. DOKUarta, koji će se održavati od petka 6. listopada pa do petka 13. listopada.

Marina Kožul: “I dalje su rijetke prilike za susrete s nenarativnim filmom”

Selektorica Marina Kožul za naš portal najavljuje 19. Festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS (27. - 30.9.).

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.