Početna Intervjui Matija Holjevac: "Planirali smo održati Star Film Fest unatoč okolnostima"

Matija Holjevac: “Planirali smo održati Star Film Fest unatoč okolnostima”

-

Sutra u Sisku počinje 7. Star Film Fest (3. – 5.9.), koji se zbog pandemije koronavirusa također pripremao u podosta drugačijim i izazovnijim okolnostima. Pa ipak, SFF ide dalje, a i sam broj prijavljenih filmova – njih 816, govori da korona ne može zaustaviti kreativnost filmskih autora. Ukupno će ove godine u Sisku biti prikazana 54 filma, dok će se sam festival održavati na lokaciji Kazališta 21 te online putem službene stranice SFF-a.

O nadolazećem festivalu i svim preprekama u organizaciji istog, porazgovarali smo s direktorom Star Film Festa, Matijom Holjevcem.

Kako je izgledalo organizacijsko zaokruživanje sisačkog festivala u ovim, slobodno možemo reći nenormalnim okolnostima?

“Pripreme su zapravo krenule jako dobro. Prvo smo napravili rebranding pa onda novu web stranicu. Nakon ta prva tri mjeseca provedena na počeku godine u full kreativi, došli su nam neki rezultati natječaja, smanjio se budžet festivala, a nakon toga i korona. Od početka smo planirali održati festival unatoč okolnostima, na bilo koji mogući način. Tako smo došli do otvaranja festivala online i na lokaciji za građane grada Siska. Treba naglasiti da je ovakav način organizacije festivala puno teži i zahtjevniji. Čini nam se kao da smo u organizaciji deset različitih festivala istovremeno, umjesto jednog. Nadamo se da će naš trud biti nagrađen te da će posjetitelji uživati u zanimljivom programu, kojeg smo kreirali kao u Sisku tako i online putem naše službene stranice”, govori nam Holjevac.

Našim čitateljima možda bi najviše dobro sjela mini-najava dokumentarnog programa 7. Star Film Festa.

Od dokumentarnih filmova imamo kolumbijske ‘Bichero Bug Lover’ i ‘The Peak’, indonezijski ‘Rewild’, zatim ‘Zašto mama vazda plače?’ iz Bosne i Hercegovine. Prikazujemo i koprodukciju Srbije i Portugala ‘Napolju cvetaju narandže’, španjolske ‘Outline’ i ‘Skin Language’ i argentinski ‘War, Chalk, Time / Recovered Absences’. Ljubitelji dokumentarnog filma neće biti zakinuti, a svaki od njih donosi nam i upoznaje nas s različitim temama. Posebno je zanimljiv film ‘Rewild’ ekološke tematike kojom nas je redatelj podsjetio važnosti zaštite okoliša i prvenstveno prestanka iscrpljivanja prirodnih resursa Zemlje, a koji je snimljen na zanimljiv način o čemu svjedoči i sam naslov. ‘Skin Language’ donosi priču mlade žene s vitiligom, uči nas prihvaćanju različitosti i slavi raznolikost ljudskih bića koju često smatramo problemom i teško prihvaćamo ljude različite od sebe, a zapravo je tu snaga i ljepota ljudskog roda. ‘Bug Lover’ je predivna priča o mladom zaljubljeniku u kukce, dok ‘War, Chalk, Time’ priča sentimentalnu priču o radničkom samoupravljanju u Argentini čiji se model možda mogao primijeniti i u Hrvatskoj, u vrijeme gašenja strateških teških industrija. Doista, svakim filmom putujemo u drugi kraj svijeta i upoznajemo tamošnje aktualne teme, o kojima su mladi redatelji htjeli progovoriti putem svog (i našeg) medija – filma”, kaže direktor Star Film Festa.

Za kraj još jedna pokoja servisna. Ovogodišnji žiri SFF-a sačinjavaju redatelj Igor Jelinović, prošlogodišnja pobjednica Star Film Festa Ana Trebše te profesorica hrvatskog jezika i filozofije Ana Đordić. Siščani će moći vidjeti i projekcije igranih filmova “F20” (Arsen Anton Ostojić, 2018.) i “Zagrebački ekvinocij” (Svebor Mihael Jelić, 2019.), dok će filmove predstaviti njihovi autori. Tu su još i zanimljiva popratna glazbena i likovna događanja, kao i radionica “Kako na Nebu tako i na Star Film Festu” pod vodstvom Srđana Nogića.

Sisački festival počinje sutra i kako rekosmo u uvodu, traje do subote, 5. rujna. Po više informacija otiđite na službenu stranicu Star Film Festa.

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Hrvatski dokumentarci na posebnom izdanju ZagrebDoxa

U sklopu ovogodišnjeg posebnog izdanja ZagrebDoxa (4. - 11.10.) bit će prikazano dvanaest hrvatskih filmova.

Otvorene prijave za 52. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva

Otvorene su prijave za 52. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva, koja će se održati u Buzetu.

Dodijeljeni 72. Kreativni Emmyji i 41. Emmyji za najbolje vijesti i dokumentarne filmove

Doznali smo pobjednike 72. Kreativnih Emmyja i 41. Emmyja za najbolje vijesti i dokumentarne filmove.

U utorak počinje 4. Arteria – tjedan filma o umjetnicima

Ovog utorka u Zagrebu počinje četvrta Arteria - tjedan filma o umjetnicima u organizaciji Kulturno informativnog centra (KIC).

“Inconvenient Indian” do glavne doku-nagrade 45. Međunarodnog filmskog festivala u Torontu

Prije nekoliko dana dodjelom nagrada i priznanja završio je 45. Međunarodni filmski festival u Torontu (10. - 19.9.).

U petak se ponovno otvaraju vrata Dokukina KIC

U petak, 25. rujna ponovno se otvaraju vrata Dokukina KIC, jedinstvenog kina specijaliziranog za dokumentarce u centru Zagreba.

Poziv hrvatskim autorima za prijavu na DOK Film Market

U suradnji s HAVC-om, DOK Leipzig je otvorio poziv hrvatskim autorima za prijavu na ovogodišnje izdanje DOK Film Marketa.

3. AJB DOC: U srazu s virtualnim

Donosimo osvrt na 3. Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans, koji se u nešto drugačijim okolnostima održavao od 11. do 15.9.

Šesnaest filmova u Međunarodnoj konkurenciji 16. ZagrebDoxa

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu u natjecateljskoj konkurenciji prikazat će se i šesnaest filmova iz međunarodnog programa.

29. Dani hrvatskog filma: “O jednoj mladosti” – Balada o prolaznosti

"O jednoj mladosti" Ivana Ramljaka univerzalno je prepoznatljiva priča, filozofična balada o prolaznosti, mijenama, iznevjerenim nadama.