Početna Intervjui Matija Holjevac: "Planirali smo održati Star Film Fest unatoč okolnostima"

Matija Holjevac: “Planirali smo održati Star Film Fest unatoč okolnostima”

-

Sutra u Sisku počinje 7. Star Film Fest (3. – 5.9.), koji se zbog pandemije koronavirusa također pripremao u podosta drugačijim i izazovnijim okolnostima. Pa ipak, SFF ide dalje, a i sam broj prijavljenih filmova – njih 816, govori da korona ne može zaustaviti kreativnost filmskih autora. Ukupno će ove godine u Sisku biti prikazana 54 filma, dok će se sam festival održavati na lokaciji Kazališta 21 te online putem službene stranice SFF-a.

O nadolazećem festivalu i svim preprekama u organizaciji istog, porazgovarali smo s direktorom Star Film Festa, Matijom Holjevcem.

Kako je izgledalo organizacijsko zaokruživanje sisačkog festivala u ovim, slobodno možemo reći nenormalnim okolnostima?

“Pripreme su zapravo krenule jako dobro. Prvo smo napravili rebranding pa onda novu web stranicu. Nakon ta prva tri mjeseca provedena na počeku godine u full kreativi, došli su nam neki rezultati natječaja, smanjio se budžet festivala, a nakon toga i korona. Od početka smo planirali održati festival unatoč okolnostima, na bilo koji mogući način. Tako smo došli do otvaranja festivala online i na lokaciji za građane grada Siska. Treba naglasiti da je ovakav način organizacije festivala puno teži i zahtjevniji. Čini nam se kao da smo u organizaciji deset različitih festivala istovremeno, umjesto jednog. Nadamo se da će naš trud biti nagrađen te da će posjetitelji uživati u zanimljivom programu, kojeg smo kreirali kao u Sisku tako i online putem naše službene stranice”, govori nam Holjevac.

Našim čitateljima možda bi najviše dobro sjela mini-najava dokumentarnog programa 7. Star Film Festa.

Od dokumentarnih filmova imamo kolumbijske ‘Bichero Bug Lover’ i ‘The Peak’, indonezijski ‘Rewild’, zatim ‘Zašto mama vazda plače?’ iz Bosne i Hercegovine. Prikazujemo i koprodukciju Srbije i Portugala ‘Napolju cvetaju narandže’, španjolske ‘Outline’ i ‘Skin Language’ i argentinski ‘War, Chalk, Time / Recovered Absences’. Ljubitelji dokumentarnog filma neće biti zakinuti, a svaki od njih donosi nam i upoznaje nas s različitim temama. Posebno je zanimljiv film ‘Rewild’ ekološke tematike kojom nas je redatelj podsjetio važnosti zaštite okoliša i prvenstveno prestanka iscrpljivanja prirodnih resursa Zemlje, a koji je snimljen na zanimljiv način o čemu svjedoči i sam naslov. ‘Skin Language’ donosi priču mlade žene s vitiligom, uči nas prihvaćanju različitosti i slavi raznolikost ljudskih bića koju često smatramo problemom i teško prihvaćamo ljude različite od sebe, a zapravo je tu snaga i ljepota ljudskog roda. ‘Bug Lover’ je predivna priča o mladom zaljubljeniku u kukce, dok ‘War, Chalk, Time’ priča sentimentalnu priču o radničkom samoupravljanju u Argentini čiji se model možda mogao primijeniti i u Hrvatskoj, u vrijeme gašenja strateških teških industrija. Doista, svakim filmom putujemo u drugi kraj svijeta i upoznajemo tamošnje aktualne teme, o kojima su mladi redatelji htjeli progovoriti putem svog (i našeg) medija – filma”, kaže direktor Star Film Festa.

Za kraj još jedna pokoja servisna. Ovogodišnji žiri SFF-a sačinjavaju redatelj Igor Jelinović, prošlogodišnja pobjednica Star Film Festa Ana Trebše te profesorica hrvatskog jezika i filozofije Ana Đordić. Siščani će moći vidjeti i projekcije igranih filmova “F20” (Arsen Anton Ostojić, 2018.) i “Zagrebački ekvinocij” (Svebor Mihael Jelić, 2019.), dok će filmove predstaviti njihovi autori. Tu su još i zanimljiva popratna glazbena i likovna događanja, kao i radionica “Kako na Nebu tako i na Star Film Festu” pod vodstvom Srđana Nogića.

Sisački festival počinje sutra i kako rekosmo u uvodu, traje do subote, 5. rujna. Po više informacija otiđite na službenu stranicu Star Film Festa.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

13. Subversive Film Festival: “Priča o mojem imenu” – Sjećanja kroz staklo

Karin Cuyul u svom prvom filmu "Sjećanja kroz staklo", kao tridestogodišnjakinja prvi put pokušava istražiti dio povijesti svoje uže obitelji.

“Kumek” – Reproduciranje političkog ništavila

U Zagrebu je nedavno održana premijera dugo iščekivanog filma o Milanu Bandiću, "Kumek" (HRCIN, 2020.) Darija Juričana.

Popratni program 18. Human Rights Film Festivala

Unatoč pandemiji koronavirusa, 18. Human Rights Film Festival ponovno nudi bogat popratni program.

13. Subversive Film Festival: “Epicentar” – Pisanje u pokretu

Uokviren snimkama prskavog srazivanja velebnih valova s lukobranima Havane, "Epicentar" se uvelike nadaje pisanjem u pokretu.

Al Jazeera Balkans: “Bellingcat”, “Tell the World” i “Ideal 68”

Prvi tjedan mjeseca prosinca program Al Jazeere Balkans obilježit će nekoliko vrlo zanimljivih dokumentaraca, među kojima i "Bellingcat", "Tell the World: The Silent Plight of China’s Uighurs" te "Ideal 68".

“Online masterclass” snimatelja Igora Martinovića

Ovog petka (4.12. od 18 do 20 sati) u organizaciji Restarta održat će se "online masterclass" hrvatskog snimatelja Igora Martinovića,

Petar Milat: “Human Rights Film Festival i ove će godine biti mjesto predaha i drugog pogleda”

Direktor Human Rights Film Festivala Petar Milat za Dokumentarni.net najavljuje osamnaesto izdanje ovog festivala o ljudskim pravima.

Tamara Babun: “Projekte, priče i suradnike biram intuitivno”

Tamara Babun za Dokumentarni.net govori o svojem producentsko-poduzetničkom putu, koji će predstaviti na radionici "Distribuiraj to!".

33. IDFA: “Radiograph of a Family” najbolji dugometražni dokumentarac, Vitalij Manski naj-redatelj

Obznanjeni su pobjednici najveće svjetskog doku-festivala, 33. IDFA-e, a najboljim dugometražnim dokumentarcem proglašen je "Radiograph of a Family".

Dina Pokrajac: “Navikli smo Subversive organizirati u prekarnim uvjetima”

Direktorica i jedna od selektorica programa Dina Pokrajac, za naš portal najavljuje 13. Subversive Film Festival.