PočetnaNajaveNajavljeno šesto izdanje sisačkog Star Film Festa

Najavljeno šesto izdanje sisačkog Star Film Festa

-

Kraj kolovoza ove je godine rezerviran za festival pod zvijezdama. Šesto izdanje sisačkog Star Film Festa (29. – 31.8.) upotpunjeno je bogatim sadržajem u koji je uvršteno 48 filmova iz različitih dijelova svijeta, a uz projekcije natjecateljskih filmova bit će prikazani i komercijalni filmski naslovi, uz održavanje koncerata, radionica, audiovizualnih instalacija i još mnogo toga. Na predstavljanju programa jučer (srijeda, 21.8.) su u Sisku sudjelovali direktor festivala Star Film Festa Matija Holjevac, producentica Lucija Madjanović i predstavnici sponzora. Holjevac i Madjanović predstavili su program festivala, njegov sadržaj te se osvrnuli na samu organizaciju Star Film Festa i ostale događaje vezane za sam SFF.

Predstavnik grada Siska i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, sport, branitelje i civilno društvo, Goran Grgurač, izrazio je zadovoljstvo što je još prije šest godina Grad Sisak prepoznao Star Film Fest i kvalitetan rad članova Kino kluba Sisak te se osvrnuo na velik rast festivala od samih početaka do danas. Direktor rafinerije, Damir Butković, izrazio je zadovoljstvo što je INA i ove godine u mogućnosti poduprijeti Star Film Fest, te na taj način doprinijeti kulturnoj i turističkoj ponudi Grada Siska i isto tako pozvao građane na festival.

Filmska glazba i audiovizualna instalacija “Kraj”

Na šesti po redu Star Film Fest, koji se održava od 29. do 31. kolovoza, prijavljeno je oko 1350 filmova od kojih je odabrano najboljih 48 koji će biti prikazivani u dane trajanja festivala, na lokacijama sisačkog Starog grada i Kazališta 21. Svi sadržaji Star Film Festa, od projekcija do radionica i koncerata, besplatni su i otvoreni za javnost.

Ove godine je za posjetitelje organiziran prijevoz busom od autobusne stanice “Nama” na otvorenje festivala u utvrdi Stari grad (okupljanje je u 19 sati na adresi Ulica dr. Ante Starčevića 13). Na otvorenju će, osim projekcija natjecateljskih filmova, posjetitelji moći poslušati filmsku glazbu koju će uživo izvesti Alen Bakarić i Sven Tomanić, audiovizualnu instalaciju “Kraj” umjetničkog trija leilamarinaena i uživati u koncertu riječke kantautorice Stephany Stefan. Za najmlađe zaljubljenike u film Star Film Fest organizirao je dječji program na kojem će se 31. kolovoza u jutarnjim satima biti prikazan film “Pčelica Maja”.

Brojne radionice i filmski kviz

Zainteresirani će se na ovogodišnjem festivalu moći okušati u izradi filmske glazbe na radionici “Produkcija filmske glazbe” Magde Mas i saznati nešto više kako osigurati filmsku produkciju na radionici “Osiguranje filmske produkcije” koja će se provesti pod vodstvom Igora Sovičeka, direktora firme DPS RENOMIA, koji se bavi poslom neovisnog brokera u osiguranju. Osim radionica nešto ozbiljnije tematike, tu je i Slackline, radionica hodanja po užetu, te acoustic jam session, dio programa osmišljen kao pozornica za sve profesionalne glazbenike i amatere. Za sve ljubitelje kviza predviđena je i KOZa: Kviz općeg znanja – filmski kviz, trenutno najpopularniji pub kviz na području Hrvatske. Ove godine nas također očekuje javna rasprava “Položaj redatelja u Hrvatskoj” na kojoj će sudionici raspraviti o aktualnim problemima s kojima se susreću redatelji na prostoru Hrvatske.

Elemental u Sisku

Nakon filmskih projekcija drugog i trećeg dana festivala, posjetitelji će moći uživati u koncertima na otvorenom. U petak ih očekuje koncert benda Elemental, a u subotu će nakon proglašenja pobjednika i zatvaranja festivala uživati u ritmovima pjesama koje je pomno odabrao DJ Dabi (Valter Gross).

Ovogodišnji stručni žiri, koji će odlučivati o najboljim filmskih uradcima, čine renomirani hrvatski filmski stručnjaci – redatelj, producent i dobitnik prestižne nagrade Emmy, Bobby Boško Grubić; diplomirana snimateljica, suradnica HFS-a i HRT-a te redateljica Dinka Radonić; sisački dramaturg, dramatičar i romanopisac Dino Pešut; argentinski producent, redatelj i pobjednik 5. Star Film Festa, Federico Schmuckler; glumac Filip Mayer i Nina Kojc, članica Društva za razvoj filmske kulture u Mariboru, Instituta MARS Maribor i predselektorica filmova Enimation festivala.

Sve ostale informacije možete dobiti na službenoj stranici Star Film Festa.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Mate” – Antikapitalistički manifest iz Dalmatinske zagore

"Mate" (Samostalna produkcija, 2023.) splitskog autora Ivana Efendića jedan je od najdojmljivijih domaćih doku-kratkiša u recentnom razdoblju.

“Sjeveroistočni vjetrovi” – Staljin, još uvijek među Gruzijcima

"Sjeveroistočni vjetrovi" su film istančana ritma, smjene kadrova koja jednako zadržava pozornost na detaljima, kao što ih kontekstualizira.

[VIDEO] Domenico Centrone: “Moramo ‘vratiti’ film mjestu na kojem je snimljen”

Od 19. do 23. veljače u Zagrebu se održavala napredna radionica snimanja za mlade, koju je vodio talijanski edukator Domenico Centrone.

“Dolazak proljeća u Buču” i “Sarajevo Safari” na programu Al Jazeere Balkans

Na ovotjedni program Al Jazeere Balkans stižu dokumentarni filmovi "Dolazak proljeća u Buču" i "Sarajevo Safari".

“Beyond Utopia” – Vibrantno svjedočanstvo

"Beyond Utopia" uvjerljivo i potresno iznosi upečatljive sudbine, pripovijesti i prisjećanja nekolicine izbjeglih Sjevernokorejaca.

[VIDEO] Nikoloz Bežanišvili: “Staljin nije popularan u Gruziji jer naša zemlja ide prema EU i NATO-u”

Gruzijski redatelj Nikoloz Bežanišvili za naš portal govori o svom filmu "Sjeveroistični vjetrovi" (2022).

Ivan Efendić: “Moj glavni protagonist Mate Lasić ima potpuno drugačiji pristup umjetnosti i životu”

Debitantski redatelj Ivan Efendić za Dokumentarni.net govori o svom dokumentarcu "Mate" (Samostalna produkcija, 2023.).

Otvorene prijave za KKZ-ovu radionicu “U dijalogu sa Agnès”

Otvorene su prijave za naprednu KKZ-ovu filmsku radionicu "U dijalogu sa Agnès" voditeljice Ive Gavrilović.

Otvorene prijave za 11. STIFF

STIFF – Međunarodni studentski filmski festival poziva autore da prijave svoje filmove na jedanaesto izdanje festivala.

Hrvatska koprodukcija u industrijskom dijelu 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu

Hrvatska koprodukcija "Sakupljač snova" ušla je u industrijski dio 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu.