PočetnaNajave20. Mediteran Film Festival: Dva desetljeća dokumentaraca u Širokom Brijegu

20. Mediteran Film Festival: Dva desetljeća dokumentaraca u Širokom Brijegu

-

Mediteran Film Festival iz Širokog Brijega, najstariji festival dokumentarnog filma u regiji, u srijedu otvara vrata svojeg jubilarnog, dvadesetog izdanja. Hercegovački ljubitelji dokumentaraca, kao i njihovi gosti, tako će u dvije natjecateljske konkurencije (dugi i kratki metar) od 21. do 24. kolovoza moći vidjeti okruglih dvadeset doku-djela iz svih krajeva svijeta. Bogat će biti i off program s dvadesetak filmskih ostvarenja, među kojima su se primjerice našli i igrani hitovi “Kralj lavova” / “The Lion King” (Jon Favreau, 2019.) te “Bilo jednom u Hollywoodu” / “Once Upon a Time in Hollywood” (Quentin Tarantino, 2019.).

S obzirom na karakter festivala, fokus će ipak biti usmjeren uglavnom prema nefikcijskim ostvarenjima. Jedno od njih u natjecateljski dugi metar dolazi ovjenčano prošlogodišnjim Posebnim priznanjem žirija  Filmskog festivala u Cannesu (Golden Eye / L’oeil d’Or). Inače, nagrada L’oeil d’Or le prix du documentaire ustanovljena je 2015. godine, a dodjeljuje se najboljem dokumentarcu iz četiri kanska službena programa. Prošle je godine, dakle, ovdje Posebno priznanje pokupio Francuz Michel Toesca sa svojim filmom “To the Four Winds” / “Libre” (2018), prateći francuskog maslinara u misiji pomaganja imigrantima koji pokušavaju prijeći talijansko-francusku granicu.

Još jedan stanovnik širokobriješkog festivala, “National Narrative” / “Roman national” (2018) Francuza Grégoirea Beila, također se može pohvaliti zavidnim festivalskim pedigreom, osvojivši Nagradu za najbolji srednjemetražni dokumentarac talijanskog Festivala Dei Poplija, odnosno Posebno priznanje žirija švicarskog Cinéma du Réela. Film u potpunosti sastavljen od live stream videa korisnika društvene mreže Periscope, otkriva razmišljanja današnjih milenijalaca.

Hrvatski dokumentarci na 20. MFF-u

Osim “Majči” i “Mesa”, u Širokom Brijegu Hrvatsku će u natjecateljskom programu predstavljati i “iOtok” (Astral Films / Factum / Quasar Multimedia; 2018.), slovensko-hrvatsko-talijanska koprodukcija Slovenca Mihe Čelara. “Zabava” (Fade In / Zagreb film; 2018.) Bojana Mrđenovića i “Golgota Banjalučke biskupije” (2018) Vinka Laštre smjestili su se u off programe 20. Mediteran Film Festivala – “U fokusu”, odnosno “Tragove rata”.

Jedno od zanimljivijih filmova dugometražnog dijela konkurencije, dotiče Bosnu i Hercegovinu i njenu razjedinjenost “kroz prizmu turizma kao fenomena koji ima potencijal razotkriti društvene, ekonomske i kulturološke specifičnosti društva”, kako piše naša Iva Rosandić u svojoj recenziji sa ZagrebDoxa. Dokumentarac u pitanju odaziva se na ime “Kameni govornici” (2018), čiju režiju potpisuje bosanskohercegovački redatelj sa stalnom kanadskom adresom, Igor Drljača.

Srca Širokobriježana i njihovih gostiju trebao bi bez ikakve sumnje razgaliti i najbolji hrvatski dokumentarni film 2018. godine, “Majči” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu / Blank; 2018.) Splićanina Josipa Lukića. Film se okitio popriličnim brojem nagrada i priznanja diljem regije, dok bi na MFF-u mogao istaknuti kandidaturu za jednog od najvećih miljenika publike. Posve iskrenim razgovorom sa svojom majkom Dragicom, autor kroz pedesetak minuta “Majči” na neuobičajeno otvoren i beskrajno duhovit način pretresa najvažnije etape obiteljskog i intimnog života.

U konkurenciji kratkog metra također je niz zapaženih naslova, među njima i “Meso” (Kinematograf, 2018.) hrvatskog autora Elvisa Lenića, apsolutnog osvajača prošlogodišnjeg Liburnia Film Festivala. Redatelj u filmu koji malo toga prepušta mašti, približava tradicijske običaje Istre kroz ritual svinjokolje, odnosno prašćine.

Na fotografiji: Tomislav Topić / Foto: Antoni Ćorić

Program “Tragovi rata” sastavljen je od tri filma, od kojih “Nisu imali kada odrasti” / “They Shall Not Grow Old” (2018) Novozelanđanina Petera Jacksona čvrsto drži poziciju u škrinji nikako ne prepustiti. Film koji će tek na velikom platnu zadisati punim plućima, gledateljima prezentira uglavnom dosad neviđene i kolorirane filmske materijale iz Prvog svjetskog rata; rata koji u rukama majstora Jacksona i kroz svjedočenje preživjelih vojnika, nikada nije bio osobniji.

Kutak domaćih autora već smo najavili na našoj stranici, ali ne škodi ponoviti da će ovdje biti prikazani dokumentarni filmovi “Radio Ganga” (Kadar, 2019.) i “Ljudi koji su sadili drveće” (samostalna produkcija Tomislava Bubala, 2019.) redatelja Zdenka Jurilja, “Bure Bareta” (Olimp produkcija / One Sand Production / Kadar / Croatia Records; 2019.) Renata Tonkovića, Marija Vukadina i Roberta Bubala te “2068” (Večernji list, 2019.) Roberta Bubala.

Program “Filmski centar Sarajeva” rezerviran je za ukupno sedam filmskih remek-djela iz prošlosti bivše države, dok je dio festivala pod nazivom “HBO Adria Film” otvoren HBO-ovoj produkciji “The Wind. A Documentary Thriller” / “Wiatr. Thriller dokumentalny” (2018) Poljaka Michała Bielawskog, koja istražuje fenomen halny, odnosno nepredvidivi vjetar za čijeg trajanja raste broj policijskih intervencija i samoubojstava.

Opširnije o spomenutim filmovima, ali i svim glavnim i popratnim događajima iz Širokog Brijega, za Dokumentarni.net s lica mjesta pratit će naš suradnik Ivan Laić.

Tomislav Topić, direktor Mediteran Film Festivala

Par dana prije početka festivala, porazgovarali smo s direktorom MFF-a Tomislavom Topićem. Za one koji eventualno nisu detaljnije upoznati, širokobriješki festival dokumentarnog filma najstarija je takva filmska manifestacija na ovim prostorima. Ove godine obilježava se okrugla, dvadeseta godišnjica od njegovog pokretanja 2002. godine. Od 21. do 24. kolovoza u Širokom Brijegu tako će se prikazati četrdesetak dokumentarnih filmova iz svih krajeva svijeta, od čega točno dvadeset u natjecateljskim programima dugog i kratkog doku-metra.

“Festival zasigurno predstavlja dio medijske kulture za mlade koji su odrasli uz festival, dok je za sve dokumentariste koji snimaju filmove odlična platforma za premijere i prezentaciju svojih djela. MFF je dosta pridonio i razvitku filmske proizvodnje u Hercegovini. Na razini države drugi smo festival po važnosti i taj rejting uspijevamo održati dosta dugo. Mediteran Film Festival konceptualno se nije mijenjao već petnaestak godina – prikazujemo dokumentarce nastale u produkciji zemalja Mediterana. Tako će i ostati. Također, iz godine u godinu rastemo programski i produkcijski. Ciljevi su opstati u ogromnom broju festivala, izdići se koliko bude moguće, ali i jačati filmsku proizvodnju te edukaciju kroz MFF School”, rekao je Topić ističući zadovoljstvo ovogodišnjim programom. 

“Zapravo i nema nekih velikih razlika na festivalu u odnosu na prošle godine. S naše strane možemo gomilati program i prikazati dvjesto filmova, ali u tome ne vidimo svrhu. Radije prikažemo najbolje do čega dođemo, a s obzirom na mogućnost biranja filmskih ostvarenja velikih kinematografija poput francuske, talijanske, španjolske ili grčke, ne bojimo se velikog pada kvalitete u našim programima, pogotovo onim natjecateljskim. Dosadašnje godine uvijek su donosile jake dokumentarce koji su se i kasnije profilirali na velikim festivalima”, govori direktor Mediteran Film Festivala. Topić nije želio izdvajati konkretne filmove, ali je naglasio uvrštenje filmova s mnogih prestižnih festivala, poput IDFA-e i Hot Docsa. Festivalom ove godine, kaže, dominiraju ratne i izbjegličke teme, ali ima i intimističkih ispovijesti, kako samih autora, tako i pojedinaca koje obrađuju.

“Važno je naglasiti da se festival od svojih samih početka nije bavio isključivo prikazivačkom industrijom, već je u temeljima imao edukativni i stvaralački dio. Nakon dvadeset godina, rezultati su vidljivi: brojne nagrade na festivalima, kako profesionalaca nastalih iz MFF-a, tako i na festivalima djece i mladeži. U Široki Brijeg danas dolaze i studenti regionalnih filmskih akademija. Ostvarujemo stare ciljeve i nadamo se istim rezultatima s budućim projektima”, rekao je Tomislav Topić na kraju kratkog razgovora za portal Dokumentarni.net.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.