PočetnaReagiranjaMeni se to gleda, HRT ne da!

Meni se to gleda, HRT ne da!

-

Hrvatska radiotelevizija je na svom posljednjem Javnom pozivu odbila čak 34 hrvatska filma prikazana dosad na 353 međunarodna i nacionalna festivala te ovjenčana s čak 86 nagrada, a odluku je pojedinim autorima i producentima priopćila nepotpisanim nizom uvredljivih objeda. Kako se već punih mjesec dana HRT oglušuje čak i na apel ministrice kulture da taj problem riješi, hrvatskim filmskim autorima ne preostaje ništa drugo nego pozvati hrvatsku javnost da javnom medijskom servisu poruči: Meni se to gleda, HRT ne da!, navodi se u priopćenju Društva hrvatskih filmskih redatelja.

DHFR već niz godina upozorava javnost kako HRT zanemaruje svoje zakonske obveze bez ikakvih sankcija, ne poštuje kvote prikazivanja europskih i hrvatskih audiovizualnih djela, ne poštuje autorska prava filmskih autora i općenito nastavlja s destruktivnim odnosom prema hrvatskoj kinematografiji.

Iznimka, nažalost, nije bio ni Javni poziv za dokumentarne filmove i serije / serijale, otkup prava emitiranja (licenca od 15. ožujka do 15. travnja 2019.), na kojem je HRT odbio čak 34 hrvatska filma uz problematiziranje njihova trajanja te krajnje uvredljive objede na račun autora i producenata, poput one da “produbljuje jugočetničku naraciju” iz recenzije za film nagrađen na Festivalu hrvatskog katoličkog filma Trsat.

HRT je odbila prikazati 34 filma različitih autora i poetika, producenata i sufinancijera, među kojima je i Ministarstvo branitelja. HRT je odbila prikazati i film gotovo u potpunosti sačinjen upravo od njezinih arhivskih materijala (“Glasnije od oružja”, Miroslav Sikavica). Filmovi koji su prikazani na 353 festivala diljem svijeta s osvojenim nacionalnim i međunarodnim nagradama kao što su Doc Alliance nagrada (“Srbenka”, Nebojša Slijepčević), Posebno priznanje DOK Leipziga (“Na vodi”, Goran Dević), ali i najvišeg hrvatskog državnog umjetničkog priznanja za filmsku umjetnost – Nagrade Vladimir Nazor (također “Srbenka”), istovremeno ne mogu biti prikazani na HRT-u i nisu dovoljno dobri za emitiranje na javnom medijskom servisu. Hrvatskim filmskim autorima stoga jedino preostaje pozvati javnost da se pridruži u zahtjevima prema nadležnim institucijama kako bi se HRT konačno počela pridržavati zakona i Ugovora s Vladom RH te da sva kršenja istih budu sankcionirana. Apel HRT da hitno reagira uputila je još 12. lipnja i ministrica kulture, no javni se servis do danas nije očitovao.

Najnoviji slučaj s odbijanjem otkupa 34 hrvatska filma samo je zadnja u nizu sramotnih odluka – ističe se u priopćenju Društva hrvatskih filmskih redatelja – koje je aktualno vodstvo HRT donijelo, kako na štetu dokumentarnog filma tako i na štetu cjelokupne hrvatske audiovizualne zajednice. U DHFR-ovom priopćenju se također inzistira da osobe odgovorne za rezultate spornog Javnog poziva ubuduće ne budu uključene u slične postupke i procese, kao i da zbog iznesenih uvreda snose odgovornost. Poziva se i HRT da čim prije objavi novi Javni poziv pridržavajući se temeljnog Zakona o HRT i Ugovora između Hrvatske radiotelevizije i Vlade RH.

DHFR stoga u želji osvještavanja u javnosti činjenice da u Hrvatskoj trenutno postoje sjajni filmovi koje istovremeno ne možemo gledati na mediju koji bi to po svojoj osnovnoj funkciji trebao omogućiti, još jednom poručuje: Meni se to gleda, HRT ne da!


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije