Foto: Kadar iz dokumentarnog filma "Zadnji u Alepu"

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovog će vikenda biti prikazana tri dokumentarna filma tematski vezana za građanski rat u Siriji, koji traje od proljeća 2011. godine. Procjenjuje se da je zbog ovog sukoba izvan zemlje raseljeno preko pet milijuna stanovnika te da je život izgubilo više stotina tisuća ljudi. Program Sirijskog vikenda od petka 24.5. do ponedjeljka 27.5., donosi nagrađivane dokumentarce o posljedicama ratne tragedije koja nije samo bespovratno promijenila živote Sirijaca, već i cijelog svijeta.

Prvi na teren (petak, 24.5. u 21 sat) izlazi “Zadnji u Alepu” / “Last Men in Aleppo” (2017), film Sirijca Firasa Fayyada i njegovog danskog kolege Steena Johannessena, koji prati dobrovoljce Bijelih kaciga u misiji spašavanja unesrećenih iz ruševina Alepa. Dokumentarac je između ostalih osvajao nagrade na Sundanceu i CPH:DOX-u, Posebno priznanje festivala u Jihlavi

Subota i nedjelja (25.5. i 26.5. | 20 sati i 19 sati) rezervirana je za “Okus cementa” / “Taste of Cement” (2017) sirijskog redatelja Ziada Kalthouma, koji će 25. svibnja i gostovati u Zagrebu. Esejistički je ovo portret sirijskih izbjeglica koji u Bejrutu rade na gradilištu budućeg nebodera, dok se od većih nagrada ističe Grand Prix Visions du Réela.

U nedjelju, 26. svibnja u 21 sat, na programu je “Sirijska ljubavna priča” / “A Syrian Love Story” (2015) Britanca Seana McAllistera, intimistički dokumentarac o ljubavnoj priči Ragdhe Hassan, sirijske lijeve aktivistice protiv Assadova režima i Amera Douada, palestinskog aktivista. Film je 2015. godine na Sheffield Doc/Festu došao do Velike nagrade žirija.

Opširnije informacije i detaljniju satnicu provjerite na službenoj stranici Dokukina.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here