Početna Najave Sirijski vikend u Dokukinu KIC

Sirijski vikend u Dokukinu KIC

-

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovog će vikenda biti prikazana tri dokumentarna filma tematski vezana za građanski rat u Siriji, koji traje od proljeća 2011. godine. Procjenjuje se da je zbog ovog sukoba izvan zemlje raseljeno preko pet milijuna stanovnika te da je život izgubilo više stotina tisuća ljudi. Program Sirijskog vikenda od petka 24.5. do ponedjeljka 27.5., donosi nagrađivane dokumentarce o posljedicama ratne tragedije koja nije samo bespovratno promijenila živote Sirijaca, već i cijelog svijeta.

Prvi na teren (petak, 24.5. u 21 sat) izlazi “Zadnji u Alepu” / “Last Men in Aleppo” (2017), film Sirijca Ferasa Fayyada i njegovog danskog kolege Steena Johannessena, koji prati dobrovoljce Bijelih kaciga u misiji spašavanja unesrećenih iz ruševina Alepa. Dokumentarac je između ostalih osvajao nagrade na Sundanceu i CPH:DOX-u, Posebno priznanje festivala u Jihlavi

Subota i nedjelja (25.5. i 26.5. | 20 sati i 19 sati) rezervirana je za “Okus cementa” / “Taste of Cement” (2017) sirijskog redatelja Ziada Kalthouma, koji će 25. svibnja i gostovati u Zagrebu. Esejistički je ovo portret sirijskih izbjeglica koji u Bejrutu rade na gradilištu budućeg nebodera, dok se od većih nagrada ističe Grand Prix Visions du Réela.

U nedjelju, 26. svibnja u 21 sat, na programu je “Sirijska ljubavna priča” / “A Syrian Love Story” (2015) Britanca Seana McAllistera, intimistički dokumentarac o ljubavnoj priči Ragdhe Hassan, sirijske lijeve aktivistice protiv Assadova režima i Amera Douada, palestinskog aktivista. Film je 2015. godine na Sheffield Doc/Festu došao do Velike nagrade žirija.

Opširnije informacije i detaljniju satnicu provjerite na službenoj stranici Dokukina.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Morana Ikić Komljenović: “Većina hrvatskih dokumentarnih filmova ostaje nevidljiva široj publici”

Morana Ikić Komljenović za Dokumentarni.net najavljuje drugu po redu radionicu "Distribuiraj to!" koja će se održati od 14. do 18. prosinca.

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula (27. - 28.11.).

Pobjednici Berlinalea i Sundancea na 13. Subversive Film Festivalu

U sklopu 13. Subversive Festivala održat će se i 13. Subversive Film Festival (28.11. - 7.12.) u zagrebačkim kinima Kinoteka i Dokukino KIC te "online".

“Hall of Fame”: “Priča o vjetru”

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame" u četvrtak, 26. studenoga u 19 sati, donosi dokumentarni esej "Priča o vjetru" (1986).

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.

52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Bez lica” Davida Lušičića

Proglašenjem pobjednika jučer (nedjelja, 22.11.) je službeno završila 52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

“I Am Greta” – Mladi glas u zadnji čas

"I Am Greta" (2020) redatelja Nathana Grossmana prati aktivistički put mlade Šveđanke Grete Thunberg.