Početna Najave U ponedjeljak kreće peta sezona KineDoka

U ponedjeljak kreće peta sezona KineDoka

-

U Zagrebu, Splitu, Brașovu i Ričici (Rumunjska), Pragu, Sofiji i Bratislavi, uz simultanu projekciju bugarskog film “Svaki zid su vrata” autorice Elitze Gueorgujeve, započinje jubilarna peta sezona KineDoka u sedam zemalja – Hrvatskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Bugarskoj i Rumunjskoj.

U ponedjeljak, 25. ožujka, točno u 18.30 sati, u sedam europskih gradova i pet država, održat će se simultana projekcija filma “Svaki zid su vrata” / “Every Wall is a Door” (2018) bugarske redateljice Elitze Gueorgujeve koja koristeći arhivske snimke poznate bugarske TV emisije, prikazuje rađanje demokracije kroz razmišljanja, ideje i ponašanje ljudi ove bivše komunističke zemlje. Redateljica filma gostovat će na projekciji u bratislavskom kinu Lumière, a razgovor nakon filma, putem streama, prenosit će se u dvorane ostalih zemalja. Upravo ovom projekcijom započinje novi KineDok projekt koji će trajati do kraja godine.

Petu godinu zaredom, zajednički projekt sedam europskih filmskih organizacija za alternativnu distribuciju kreativnih dokumentaraca, svima poznat pod jedinstvenim imenom KineDok, na više od 25 lokacija diljem Hrvatske donosi četrnaest svježih, festivalskih uspješnica među kojima se posebno ističu kontroverzni mađarski film o suvremenom ropstvu, “Zarobljena žena” / “A Woman Captured” (2017) Bernadett Tuze-Ritter, nominiran za europskog Oscara te nagrađen na brojnim festivalima. Tu su još češko-hrvatska (Hulahop) koprodukcija “U slučaju rata” / “When the War Comes” / “Až přijde válka” (2018) Jana Geberta o paravojnoj skupini u Slovačkoj koja regrutira na stotine mladih nominiran za Češku filmsku nagradu, hrvatski film “Dani ludila” (Restart, 2018.) Damiana Nenadića o dvoje psihički drugačijih ljudi, premijerno prikazan u Locarnu“Braća” “Brothers” / “Brødre” (2018) Norvežanke Aslaug Holm o svim zamkama odgajanja dvaju sinova te novi hit majstora doksa, Rusa Vitalija Manskog, “Putinovi svjedoci” / “Putin’s Witnesses” / “Svideteli Putina” (2018), prikazan na ovogodišnjem ZagrebDoxu.

Zahvaljujući novoj usluzi videa na zahtjev, filmovi iz prošlogodišnjih KineDok kataloga bit će dostupni u online videoteci tijekom čitave godine. Riječ je o interaktivnoj videoteci na internetskoj platformi DAfilms.com koja je rezultat partnerstva sedam ključnih europskih dokumentarnih festivala. Svaki posjetitelj KineDokovih projekcija dobit će promo-kod putem kojeg besplatno može gledati KineDok naslove koje je propustio pogledati u posljednje četiri godine. Prva tura filmova bit će dostupna od 25. ožujka, nakon službene međunarodne premijere KineDoka 2019.

Putem nove online platforme, KineDok želi povezati gledatelje i autore filmova, ne samo na projekcijama nego i u virtualnom prostoru. Na taj način on prerasta u projekt koji prelazi granice i okuplja sve ljubitelje europskog dokumentarnog filma na jednom mjestu. Prva projekcija koja otvara novu sezonu prikazivanja kreativnih dokumentaraca na više od 25 lokacija diljem Hrvatske održat će se u zagrebačkom Dokukinu KIC te novotvorenom kinu Beton, u Domu mladih Split, koji postaje nova stalna lokacija za KineDok.

Više informacija o budućim projekcijama i posebnim događanjima, kao i online videoteku KineDoka pronađite na službenoj stranici Kinedoka.

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Inconvenient Indian” do glavne doku-nagrade 45. Međunarodnog filmskog festivala u Torontu

Prije nekoliko dana dodjelom nagrada i priznanja završio je 45. Međunarodni filmski festival u Torontu (10. - 19.9.).

U petak se ponovno otvaraju vrata Dokukina KIC

U petak, 25. rujna ponovno se otvaraju vrata Dokukina KIC, jedinstvenog kina specijaliziranog za dokumentarce u centru Zagreba.

Poziv hrvatskim autorima za prijavu na DOK Film Market

U suradnji s HAVC-om, DOK Leipzig je otvorio poziv hrvatskim autorima za prijavu na ovogodišnje izdanje DOK Film Marketa.

3. AJB DOC: U srazu s virtualnim

Donosimo osvrt na 3. Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans, koji se u nešto drugačijim okolnostima održavao od 11. do 15.9.

Šesnaest filmova u Međunarodnoj konkurenciji 16. ZagrebDoxa

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu u natjecateljskoj konkurenciji prikazat će se i šesnaest filmova iz međunarodnog programa.

29. Dani hrvatskog filma: “O jednoj mladosti” – Balada o prolaznosti

"O jednoj mladosti" Ivana Ramljaka univerzalno je prepoznatljiva priča, filozofična balada o prolaznosti, mijenama, iznevjerenim nadama.

Održane premijerne Nagrade Dokumetar: “Mačka je uvijek ženska” najbolji film, tri nagrade za “Na vodi”

U Dokukinu KIC sinoć su održane premijerne Nagrade Dokumetar, posvećene valorizaciji godišnje produkcije hrvatskog dokumentarnog filma.

Dodjelom nagrada i priznanja završen 3. AJB DOC

Dodjelom nagrada i priznanja sinoć je završen 3. AJB DOC.

Završen SKORO 15. DOKUart

Prvim bjelovarskim auto–kinom u nedjelju, 13. rujna, završen je SKORO 15. DOKUart, bjelovarski festival dokumentarnog filma.