Početna Najave U ponedjeljak kreće peta sezona KineDoka

U ponedjeljak kreće peta sezona KineDoka

-

U Zagrebu, Splitu, Brașovu i Ričici (Rumunjska), Pragu, Sofiji i Bratislavi, uz simultanu projekciju bugarskog film “Svaki zid su vrata” autorice Elitze Gueorgujeve, započinje jubilarna peta sezona KineDoka u sedam zemalja – Hrvatskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Bugarskoj i Rumunjskoj.

U ponedjeljak, 25. ožujka, točno u 18.30 sati, u sedam europskih gradova i pet država, održat će se simultana projekcija filma “Svaki zid su vrata” / “Every Wall is a Door” (2018) bugarske redateljice Elitze Gueorgujeve koja koristeći arhivske snimke poznate bugarske TV emisije, prikazuje rađanje demokracije kroz razmišljanja, ideje i ponašanje ljudi ove bivše komunističke zemlje. Redateljica filma gostovat će na projekciji u bratislavskom kinu Lumière, a razgovor nakon filma, putem streama, prenosit će se u dvorane ostalih zemalja. Upravo ovom projekcijom započinje novi KineDok projekt koji će trajati do kraja godine.

Petu godinu zaredom, zajednički projekt sedam europskih filmskih organizacija za alternativnu distribuciju kreativnih dokumentaraca, svima poznat pod jedinstvenim imenom KineDok, na više od 25 lokacija diljem Hrvatske donosi četrnaest svježih, festivalskih uspješnica među kojima se posebno ističu kontroverzni mađarski film o suvremenom ropstvu, “Zarobljena žena” / “A Woman Captured” (2017) Bernadett Tuze-Ritter, nominiran za europskog Oscara te nagrađen na brojnim festivalima. Tu su još češko-hrvatska (Hulahop) koprodukcija “U slučaju rata” / “When the War Comes” / “Až přijde válka” (2018) Jana Geberta o paravojnoj skupini u Slovačkoj koja regrutira na stotine mladih nominiran za Češku filmsku nagradu, hrvatski film “Dani ludila” (Restart, 2018.) Damiana Nenadića o dvoje psihički drugačijih ljudi, premijerno prikazan u Locarnu“Braća” “Brothers” / “Brødre” (2018) Norvežanke Aslaug Holm o svim zamkama odgajanja dvaju sinova te novi hit majstora doksa, Rusa Vitalija Manskog, “Putinovi svjedoci” / “Putin’s Witnesses” / “Svideteli Putina” (2018), prikazan na ovogodišnjem ZagrebDoxu.

Zahvaljujući novoj usluzi videa na zahtjev, filmovi iz prošlogodišnjih KineDok kataloga bit će dostupni u online videoteci tijekom čitave godine. Riječ je o interaktivnoj videoteci na internetskoj platformi DAfilms.com koja je rezultat partnerstva sedam ključnih europskih dokumentarnih festivala. Svaki posjetitelj KineDokovih projekcija dobit će promo-kod putem kojeg besplatno može gledati KineDok naslove koje je propustio pogledati u posljednje četiri godine. Prva tura filmova bit će dostupna od 25. ožujka, nakon službene međunarodne premijere KineDoka 2019.

Putem nove online platforme, KineDok želi povezati gledatelje i autore filmova, ne samo na projekcijama nego i u virtualnom prostoru. Na taj način on prerasta u projekt koji prelazi granice i okuplja sve ljubitelje europskog dokumentarnog filma na jednom mjestu. Prva projekcija koja otvara novu sezonu prikazivanja kreativnih dokumentaraca na više od 25 lokacija diljem Hrvatske održat će se u zagrebačkom Dokukinu KIC te novotvorenom kinu Beton, u Domu mladih Split, koji postaje nova stalna lokacija za KineDok.

Više informacija o budućim projekcijama i posebnim događanjima, kao i online videoteku KineDoka pronađite na službenoj stranici Kinedoka.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Kumek” – Reproduciranje političkog ništavila

U Zagrebu je nedavno održana premijera dugo iščekivanog filma o Milanu Bandiću, "Kumek" (HRCIN, 2020.) Darija Juričana.

Popratni program 18. Human Rights Film Festivala

Unatoč pandemiji koronavirusa, 18. Human Rights Film Festival ponovno nudi bogat popratni program.

13. Subversive Film Festival: “Epicentar” – Pisanje u pokretu

Uokviren snimkama prskavog srazivanja velebnih valova s lukobranima Havane, "Epicentar" se uvelike nadaje pisanjem u pokretu.

Al Jazeera Balkans: “Bellingcat”, “Tell the World” i “Ideal 68”

Prvi tjedan mjeseca prosinca program Al Jazeere Balkans obilježit će nekoliko vrlo zanimljivih dokumentaraca, među kojima i "Bellingcat", "Tell the World: The Silent Plight of China’s Uighurs" te "Ideal 68".

“Online masterclass” snimatelja Igora Martinovića

Ovog petka (4.12. od 18 do 20 sati) u organizaciji Restarta održat će se "online masterclass" hrvatskog snimatelja Igora Martinovića,

Petar Milat: “Human Rights Film Festival i ove će godine biti mjesto predaha i drugog pogleda”

Direktor Human Rights Film Festivala Petar Milat za Dokumentarni.net najavljuje osamnaesto izdanje ovog festivala o ljudskim pravima.

Tamara Babun: “Projekte, priče i suradnike biram intuitivno”

Tamara Babun za Dokumentarni.net govori o svojem producentsko-poduzetničkom putu, koji će predstaviti na radionici "Distribuiraj to!".

33. IDFA: “Radiograph of a Family” najbolji dugometražni dokumentarac, Vitalij Manski naj-redatelj

Obznanjeni su pobjednici najveće svjetskog doku-festivala, 33. IDFA-e, a najboljim dugometražnim dokumentarcem proglašen je "Radiograph of a Family".

Dina Pokrajac: “Navikli smo Subversive organizirati u prekarnim uvjetima”

Direktorica i jedna od selektorica programa Dina Pokrajac, za naš portal najavljuje 13. Subversive Film Festival.

Morana Ikić Komljenović: “Većina hrvatskih dokumentarnih filmova ostaje nevidljiva široj publici”

Morana Ikić Komljenović za Dokumentarni.net najavljuje drugu po redu radionicu "Distribuiraj to!" koja će se održati od 14. do 18. prosinca.