PočetnaNajaveU ponedjeljak kreće peta sezona KineDoka

U ponedjeljak kreće peta sezona KineDoka

-

U Zagrebu, Splitu, Brașovu i Ričici (Rumunjska), Pragu, Sofiji i Bratislavi, uz simultanu projekciju bugarskog film “Svaki zid su vrata” autorice Elitze Gueorgujeve, započinje jubilarna peta sezona KineDoka u sedam zemalja – Hrvatskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Bugarskoj i Rumunjskoj.

U ponedjeljak, 25. ožujka, točno u 18.30 sati, u sedam europskih gradova i pet država, održat će se simultana projekcija filma “Svaki zid su vrata” / “Every Wall is a Door” (2018) bugarske redateljice Elitze Gueorgujeve koja koristeći arhivske snimke poznate bugarske TV emisije, prikazuje rađanje demokracije kroz razmišljanja, ideje i ponašanje ljudi ove bivše komunističke zemlje. Redateljica filma gostovat će na projekciji u bratislavskom kinu Lumière, a razgovor nakon filma, putem streama, prenosit će se u dvorane ostalih zemalja. Upravo ovom projekcijom započinje novi KineDok projekt koji će trajati do kraja godine.

Petu godinu zaredom, zajednički projekt sedam europskih filmskih organizacija za alternativnu distribuciju kreativnih dokumentaraca, svima poznat pod jedinstvenim imenom KineDok, na više od 25 lokacija diljem Hrvatske donosi četrnaest svježih, festivalskih uspješnica među kojima se posebno ističu kontroverzni mađarski film o suvremenom ropstvu, “Zarobljena žena” / “A Woman Captured” (2017) Bernadett Tuze-Ritter, nominiran za europskog Oscara te nagrađen na brojnim festivalima. Tu su još češko-hrvatska (Hulahop) koprodukcija “U slučaju rata” / “When the War Comes” / “Až přijde válka” (2018) Jana Geberta o paravojnoj skupini u Slovačkoj koja regrutira na stotine mladih nominiran za Češku filmsku nagradu, hrvatski film “Dani ludila” (Restart, 2018.) Damiana Nenadića o dvoje psihički drugačijih ljudi, premijerno prikazan u Locarnu“Braća” “Brothers” / “Brødre” (2018) Norvežanke Aslaug Holm o svim zamkama odgajanja dvaju sinova te novi hit majstora doksa, Rusa Vitalija Manskog, “Putinovi svjedoci” / “Putin’s Witnesses” / “Svideteli Putina” (2018), prikazan na ovogodišnjem ZagrebDoxu.

Zahvaljujući novoj usluzi videa na zahtjev, filmovi iz prošlogodišnjih KineDok kataloga bit će dostupni u online videoteci tijekom čitave godine. Riječ je o interaktivnoj videoteci na internetskoj platformi DAfilms.com koja je rezultat partnerstva sedam ključnih europskih dokumentarnih festivala. Svaki posjetitelj KineDokovih projekcija dobit će promo-kod putem kojeg besplatno može gledati KineDok naslove koje je propustio pogledati u posljednje četiri godine. Prva tura filmova bit će dostupna od 25. ožujka, nakon službene međunarodne premijere KineDoka 2019.

Putem nove online platforme, KineDok želi povezati gledatelje i autore filmova, ne samo na projekcijama nego i u virtualnom prostoru. Na taj način on prerasta u projekt koji prelazi granice i okuplja sve ljubitelje europskog dokumentarnog filma na jednom mjestu. Prva projekcija koja otvara novu sezonu prikazivanja kreativnih dokumentaraca na više od 25 lokacija diljem Hrvatske održat će se u zagrebačkom Dokukinu KIC te novotvorenom kinu Beton, u Domu mladih Split, koji postaje nova stalna lokacija za KineDok.

Više informacija o budućim projekcijama i posebnim događanjima, kao i online videoteku KineDoka pronađite na službenoj stranici Kinedoka.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Dokukino Eter”: Novi studentski program u Dokukinu KIC

U suradnji s Klubom studenata FPZG-a i Radio Studentom, zagrebačko Dokukino KIC pokreće novi filmsko-diskurzivni program "Dokukino Eter".

Nenad Puhovski: “Uvijek smo se trudili na festivalu imati značajan broj hrvatskih filmova”

Direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski za naš portal najavljuje devetnaesto izdanje najvećeg domaćeg festivala dokumentarnog filma.

“Djeca magle” na Al Jazeeri Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna bit će prikazivan dokumentarni film "Djeca magle" (2021) autorice Diễm Hà Lệ.

Sveučilišni Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ u riječkom Art-kinu

Od 21. do 23. ožujka Sveučilište u Rijeci u Art-kino donosi Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ.

Damir Markovina: “Mostar je iznimno vitalna beštija”

U svom drugom autorskom filmu - "Dezerteri" - Damir Markovina se prisjeća odrastanja u Mostaru i okolnosti odlaska iz grada.

Melita Vrsaljko: “Pruga Knin-Zadar je krik propuštene prilike i izraz besmislenih politika”

Melita Vrsaljko za naš portal govori o svom filmskom prvijencu "Knin-Zadar" (Dinaridi Film, 2023.).

Bogat popratni program 19. ZagrebDoxa

ZagrebDox i ove godine nudi bogat popratni programski sadržaj, koji se sastoji od "masterclassova", panela, posebnih programa itd.

“AHA!”: Nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija na HTV-u

Na Prvom programu HTV-a, 27. ožujka u 20.15 sati, s emitiranjem kreće nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija "AHA!" Tamare Babun i Une Radić.

“Između revolucija” na 20. CPH:DOX-u

Hrvatska koprodukcija "Između revolucija" (2023) rumunjskog autora Vlada Petrija ušla je u program 20. CPH:DOX-a.

Otvorene prijave za Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za novo izdanje Scenarističkog programa "Krsto Papić" Društva hrvatskih filmskih redatelja.