Početna Najave Obilježavanje Dana žena u Dokukinu KIC

Obilježavanje Dana žena u Dokukinu KIC

-

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena od 6. do 8. ožujka u zagrebačkom Dokukinu KIC bit će predstavljen program posvećen nagrađivanim dokumentaristicama. Filmovi iz programa raznovrsnih su tema i pristupa, a povezuje ih to što portretiraju položaj i iskustva žena koje se bune protiv prevladavajućeg društvenog poretka.

Program počinje već ovoga petka, 6. ožujka, u 19 sati uz biografski dokumentarac “Vita Activa: Duh Hannah Arendt” / “Vita Activa: The Spirit of H. Arendt” (2015), o jednoj od najutjecajnijih političkih teoretičarki 20. stoljeća, čija su razmišljanja o prirodi zla, položaju izbjeglica i opasnosti svih ideologija aktualnija nego ikada. Hannah Arendt je izazvala veliki skandal šezdesetih godina prošlog stoljeća, kada je pišući o nacistima iznijela svoj subverzivni koncept banalnosti zla. Arendt je beskompromisno pisala o otvorenim ranama modernog doba, a izraelska redateljica Ada Ushpiz za svoj provokativan i pronicljiv portret velike filozofkinje osvojila je nagradu za najbolji dokumentarac na filmskom festivalu u Santa Barbari. Nakon projekcije filma održat će se razgovor o životu i radu Hannah Arendt u kojem sudjeluju profesor Zoran Kurelić i profesorica Nadežda Čačinović, dok je moderator doc. dr. sc. Goran Sunajko.

U nastavku programa na rasporedi su dva dokumentarna portreta u čijem su fokusu odvažne i nepokolebljive junakinje: “Kada dođu svinje” (Wake UP Films / Kinematograf / HRT / Al Jazeera Balkans; 2017.) srpske redateljice Biljane Tutorov i “Zarobljena žena” / “A Woman Captured” (2017) mađarske redateljice Bernadett Tuze-Ritter.

“Kada dođu svinje” (7. i 8.3; 19 i 21 sat) intimistička je dokumentarna priča u kojoj se s puno humora govori o temama građanskog i političkog djelovanja te individualne borbe za društvene promjene. Redateljičina baka, Dragoslava Aleksić, ima četiri televizora, tri unuka, dvije najbolje prijateljice i muža s kojim se bori za daljinski upravljač. Živjela je u pet zemalja a da se nije maknula iz svog stana u malom pograničnom gradu. Otkad je Tito umro, vadi članke iz novina i pravi svoj privatni arhiv, ilustrirajući tijek povijesti u regiji. Pritom i redovito nadgleda glasanje u 16. izbornoj jedinici Bačke Palanke. Pobjednik svakih novih izbora jest Aleksandar Vučić, glavni meštar tog začaranog kruga. ”Ova pištaljka smenila je Slobu”, kaže prijateljici. Tu istu pištaljku ona koristi na prosvjedima protiv Vučićeva medijskog terora. Film je imao hrvatsku premijeru na Subversive Film Festivalu, a prikazan je na nizu prestižnih međunarodnih festivala na kojima je opetovano nagrađivan.

“Zarobljena žena” jedinstvena je i moćna priča o suvremenom ropstvu. Upoznajemo Marish koja već deset godina radi kao sluškinja jedne obitelji, dvadeset sati dnevno bez plaće. Njezini su joj otimači uzeli dokumente i ne smije napuštati kuću bez dopuštenja. Poput životinje, daju joj samo ostatke hrane i nema krevet. Marish dane provodi u strahu, no i dalje sanja o svom starom životu. Prisutnost kamere pomaže joj da shvati da nije potpuno sama. Počinje pokazivati znakove povjerenja i tijekom snimanja skuplja hrabrost i zajedno s redateljicom osmišljava plan bijega. “Zarobljena žena” bilježi Marishino herojsko putovanje u slobodu te iznosi jednu od odvažnijih istraživačkih priča posljednjih godina koja demonstrira da filmsko stvaranje itekako može utjecati na stvari. Film je imao hrvatsku premijeru na prošlogodišnjem ZagrebDoxu gdje je osvojio nagradu Movies that Matter, a bio je nominiran i za nagradu Europske filmske akademije.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Al Jazeera Balkans: Filmovi o koronavirusu i jugoslavenskoj cenzuri

Na ovotjednom programu Al Jazeere Balkans između ostalog su filmovi o koronavirusu i jugoslavenskoj cenzuri.

Diplomirala prva generacija polaznika Nove škole dokumentarnog filma

Riječki Filmaktiv uspješno je završio prvu godinu održavanja pilot-projekta Nova škola dokumentarnog filma.

36. Nagrade za dokumentarni film IDA: “Crip Camp” najbolji dokumentarac, Garrett Bradley naj-redatelj

Na 36. Nagradama za dokumentarni film "Crip Camp" je proglašen najboljim dokumentarcem, Garret Bradley redateljem.

Al Jazeera Balkans: Filmovi o koronavirusu u američkim tvornicama, radikaliziranim mladim Mađarima te posljednji nastavak serijala “Black France”

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje filmove o koronavirusu, radikaliziranim mladim Mađarima te posljednji nastavak serijala "Black France".

Dva hrvatska dokumentarca u natjecateljskom programu 32. Filmskog festivala u Trstu

Dva hrvatska dokumentarca prikazat će se u natjecateljskom programu 32. Filmskog festivala u Trstu.

Top 10: Najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine

Ovo su najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine po izboru Hrvoja Krstičevića, glavnog urednika portala Dokumentarni.net.

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.