PočetnaNajaveObilježavanje Dana žena u Dokukinu KIC

Obilježavanje Dana žena u Dokukinu KIC

-

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena od 6. do 8. ožujka u zagrebačkom Dokukinu KIC bit će predstavljen program posvećen nagrađivanim dokumentaristicama. Filmovi iz programa raznovrsnih su tema i pristupa, a povezuje ih to što portretiraju položaj i iskustva žena koje se bune protiv prevladavajućeg društvenog poretka.

Program počinje već ovoga petka, 6. ožujka, u 19 sati uz biografski dokumentarac “Vita Activa: Duh Hannah Arendt” / “Vita Activa: The Spirit of H. Arendt” (2015), o jednoj od najutjecajnijih političkih teoretičarki 20. stoljeća, čija su razmišljanja o prirodi zla, položaju izbjeglica i opasnosti svih ideologija aktualnija nego ikada. Hannah Arendt je izazvala veliki skandal šezdesetih godina prošlog stoljeća, kada je pišući o nacistima iznijela svoj subverzivni koncept banalnosti zla. Arendt je beskompromisno pisala o otvorenim ranama modernog doba, a izraelska redateljica Ada Ushpiz za svoj provokativan i pronicljiv portret velike filozofkinje osvojila je nagradu za najbolji dokumentarac na filmskom festivalu u Santa Barbari. Nakon projekcije filma održat će se razgovor o životu i radu Hannah Arendt u kojem sudjeluju profesor Zoran Kurelić i profesorica Nadežda Čačinović, dok je moderator doc. dr. sc. Goran Sunajko.

U nastavku programa na rasporedi su dva dokumentarna portreta u čijem su fokusu odvažne i nepokolebljive junakinje: “Kada dođu svinje” (Wake UP Films / Kinematograf / HRT / Al Jazeera Balkans; 2017.) srpske redateljice Biljane Tutorov i “Zarobljena žena” / “A Woman Captured” (2017) mađarske redateljice Bernadett Tuze-Ritter.

“Kada dođu svinje” (7. i 8.3; 19 i 21 sat) intimistička je dokumentarna priča u kojoj se s puno humora govori o temama građanskog i političkog djelovanja te individualne borbe za društvene promjene. Redateljičina baka, Dragoslava Aleksić, ima četiri televizora, tri unuka, dvije najbolje prijateljice i muža s kojim se bori za daljinski upravljač. Živjela je u pet zemalja a da se nije maknula iz svog stana u malom pograničnom gradu. Otkad je Tito umro, vadi članke iz novina i pravi svoj privatni arhiv, ilustrirajući tijek povijesti u regiji. Pritom i redovito nadgleda glasanje u 16. izbornoj jedinici Bačke Palanke. Pobjednik svakih novih izbora jest Aleksandar Vučić, glavni meštar tog začaranog kruga. ”Ova pištaljka smenila je Slobu”, kaže prijateljici. Tu istu pištaljku ona koristi na prosvjedima protiv Vučićeva medijskog terora. Film je imao hrvatsku premijeru na Subversive Film Festivalu, a prikazan je na nizu prestižnih međunarodnih festivala na kojima je opetovano nagrađivan.

“Zarobljena žena” jedinstvena je i moćna priča o suvremenom ropstvu. Upoznajemo Marish koja već deset godina radi kao sluškinja jedne obitelji, dvadeset sati dnevno bez plaće. Njezini su joj otimači uzeli dokumente i ne smije napuštati kuću bez dopuštenja. Poput životinje, daju joj samo ostatke hrane i nema krevet. Marish dane provodi u strahu, no i dalje sanja o svom starom životu. Prisutnost kamere pomaže joj da shvati da nije potpuno sama. Počinje pokazivati znakove povjerenja i tijekom snimanja skuplja hrabrost i zajedno s redateljicom osmišljava plan bijega. “Zarobljena žena” bilježi Marishino herojsko putovanje u slobodu te iznosi jednu od odvažnijih istraživačkih priča posljednjih godina koja demonstrira da filmsko stvaranje itekako može utjecati na stvari. Film je imao hrvatsku premijeru na prošlogodišnjem ZagrebDoxu gdje je osvojio nagradu Movies that Matter, a bio je nominiran i za nagradu Europske filmske akademije.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Hrvatski projekti i filmovi na East Doc Platformu i Oberhausenu

Hrvatska dokumentaristika bit će zastupljena na dva važna filmska programa/manifestacije: East Doc Platformu te 69. Oberhausenu.

“Dokukino Eter”: Novi studentski program u Dokukinu KIC

U suradnji s Klubom studenata FPZG-a i Radio Studentom, zagrebačko Dokukino KIC pokreće novi filmsko-diskurzivni program "Dokukino Eter".

Nenad Puhovski: “Uvijek smo se trudili na festivalu imati značajan broj hrvatskih filmova”

Direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski za naš portal najavljuje devetnaesto izdanje najvećeg domaćeg festivala dokumentarnog filma.

“Djeca magle” na Al Jazeeri Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna bit će prikazivan dokumentarni film "Djeca magle" (2021) autorice Diễm Hà Lệ.

Sveučilišni Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ u riječkom Art-kinu

Od 21. do 23. ožujka Sveučilište u Rijeci u Art-kino donosi Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ.

Damir Markovina: “Mostar je iznimno vitalna beštija”

U svom drugom autorskom filmu - "Dezerteri" - Damir Markovina se prisjeća odrastanja u Mostaru i okolnosti odlaska iz grada.

Melita Vrsaljko: “Pruga Knin-Zadar je krik propuštene prilike i izraz besmislenih politika”

Melita Vrsaljko za naš portal govori o svom filmskom prvijencu "Knin-Zadar" (Dinaridi Film, 2023.).

Bogat popratni program 19. ZagrebDoxa

ZagrebDox i ove godine nudi bogat popratni programski sadržaj, koji se sastoji od "masterclassova", panela, posebnih programa itd.

“AHA!”: Nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija na HTV-u

Na Prvom programu HTV-a, 27. ožujka u 20.15 sati, s emitiranjem kreće nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija "AHA!" Tamare Babun i Une Radić.

“Između revolucija” na 20. CPH:DOX-u

Hrvatska koprodukcija "Između revolucija" (2023) rumunjskog autora Vlada Petrija ušla je u program 20. CPH:DOX-a.