Početna Vijesti Završeno ovogodišnje izvanredno "online" izdanje ZagrebDox Proa

Završeno ovogodišnje izvanredno “online” izdanje ZagrebDox Proa

-

Zbog općepoznate situacije s koronavirusom, odgođeno je šesnaesto izdanje ZagrebDoxa, no industrijski program kontinuiranog usavršavanja za filmske profesionalce ZagrebDox Pro, ipak je od 15. do 23. ožujka održan u online izdanju.

Na ovogodišnjem ZagrebDox Prou sudjelovalo je ukupno dvanaest projekata iz Bjelorusije, Hrvatske, Italije, Gruzije, Libanona, Mađarske, Njemačke, Poljske, Rumunjske, Slovenije i Švedske. Uz četverodnevne online radionice, putem video-konferencijske platforme održan je i završni Pitching Forum, a sve je u konačnici okrunjeno i dodjelom nagrada čiji su vlasnici objavljeni u utorak, 24. ožujka.

Nagradu HBO Europe i dvije tisuće eura za razvoj projekta pripala je mađarskom projektu “Kraljica šaha” / “Queen of Chess” redateljice Bernadett Tuza-Ritter, priča o odnosu svjetske šahistice Judit Polgar i Garija Kasparova.

Na ZagrebDox Prou prvo put se dodijelila Nagrada Al Jazeere Balkans i tisuću eura za razvoj projekta – slovenskom projektu “Druga strana cijevi” / “The Other Side of the Pipe” redatelja Marka Kumera Murča, koji opisuje što se dogodi kada se zloupotrebljava moć u slučaju jednog plinovoda, kojem se suprotstavljaju obični ljudi.

Premijerni put je dodijeljena i nagrada Documentary Association of Europe (DEA) Mentoring Pitch, koja uključuje besplatno članstvo u spomenutom udruženju za redatelja i producenta te mentorske susrete. Nagrada je otišla rumunjskom projektu “Zabranjeno” / “Forbidden” / “Interzis” čija redateljica Anelise Salan priča priču o četiri istospolna para koji se pokušavaju vjenčati u zemlji koja takve brakove ne priznaje.

Nagradu ZagrebDox Pro Online Mentor i jednogodišnje mentorstvo s Cecilijom Lidin osvojio je gruzijski projekt “Otkako poznajem sebe” / “Ever Since I Know Myself” redateljice Make Gogaladze, projekt koji pokazuje kako se Gruzijci nakon jakog sovjetskog utjecaja pokušavaju prilagoditi na novi, europski identitet.

U stručnom povjerenstvu pitching-sesije bili su Cecilia Lidin (Danski filmski institut), Hanka Kastelicová, Lejla Dedić (Al Jazeera Balkans), Rada Šešić (Sarajevo Film Festival/IDFA) i Marion Schmidt (DAE/DOX BOX).

Kao i uvijek, ovogodišnji voditelji radionica bili su Leena Pasanen, direktorica Biografilm Festivala u Bologni i bivša umjetnička direktorica DOK Leipziga te Stefano Tealdi, talijanski redatelj, producent i filmski edukator.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Case study “Jedne od nas”: Zahvatiti šire od filmske slike

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu održan je i case study dokumentarnog filma "Jedne od nas" (2020) hrvatskog redatelja Đure Gavrana.

Hrvatski filmovi na Doclisboi, Jihlavi i Viennaleu

U razmaku od nekoliko dana počinju 18. Međunarodni festival dokumentarnog filma Doclisboa te 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi.

16. ZagrebDox: Hrvatski filmovi – Svijetao ogranak tmurne godine

Dokumentarni.net donosi detaljan osvrt na hrvatske dokumentarne filmove sa 16, odnosno posebnog izdanja ZagrebDoxa.

Proglašeni pobjednici 5. Revije studentskog filma

U glavnom gradu Hrvatske u MM centru SC-a u Zagrebu proteklog je vikenda održano peto izdanje Revije studentskog filma.

Sunčica Ana Veldić: “Cilj radionice filmskog dokumentarizma je pomoći polaznicima osvijestiti samokritičnost u svakoj fazi nastanka filma”

Kinoklub Zagreb uskoro pokreće radionicu Filmski dokumentarizam koju će voditi redateljica Sunčica Ana Veldić i Zorko Sirotić.

Ivan Ramljak: “Susreti i snimanja s protagonistima ‘O jednoj mladosti’ bili su poput malih psihoterapija”

Prije večerašnje kino premijere u zagrebačkom SC-u, Ivan Ramljak govori o svojem najnovijem dokumentarcu, "O jednoj mladosti" (ADU, 2020).

“A Dog Called Money” – Slabašan film o slabašnom albumu

"A Dog Called Money" (2019) Seamusa Murphyja prati nastajanje albuma "The Hope Six Demolition Project" britanske glazbenice PJ Harvey.

U hrvatska kina dolaze “Jedriličarke s broda Maiden”

U hrvatskim kinima od 21. listopada počinje prikazivanje dokumentarnog filma "Jedriličarke s broda Maiden" (2018) redatelja Alexa Holmesa.

U Osijeku sutra počinje 5. Filmska RUNDA

U Osijeku će se sutra i prekosutra (petak i subota, 16. i 17. 10.) u kinu Urania, održati 5. Filmska RUNDA, revija hrvatskog kratkog filma.

“Desert One” – Operacija osuđena na propast

"Desert One" Barbare Kopple na učinkovit i povremeno dirljiv način govori o operaciji koja je vjerojatno od samog početka bila osuđena na propast.