Početna Vijesti Završeno ovogodišnje izvanredno "online" izdanje ZagrebDox Proa

Završeno ovogodišnje izvanredno “online” izdanje ZagrebDox Proa

-

Zbog općepoznate situacije s koronavirusom, odgođeno je šesnaesto izdanje ZagrebDoxa, no industrijski program kontinuiranog usavršavanja za filmske profesionalce ZagrebDox Pro, ipak je od 15. do 23. ožujka održan u online izdanju.

Na ovogodišnjem ZagrebDox Prou sudjelovalo je ukupno dvanaest projekata iz Bjelorusije, Hrvatske, Italije, Gruzije, Libanona, Mađarske, Njemačke, Poljske, Rumunjske, Slovenije i Švedske. Uz četverodnevne online radionice, putem video-konferencijske platforme održan je i završni Pitching Forum, a sve je u konačnici okrunjeno i dodjelom nagrada čiji su vlasnici objavljeni u utorak, 24. ožujka.

Nagradu HBO Europe i dvije tisuće eura za razvoj projekta pripala je mađarskom projektu “Kraljica šaha” / “Queen of Chess” redateljice Bernadett Tuza-Ritter, priča o odnosu svjetske šahistice Judit Polgar i Garija Kasparova.

Na ZagrebDox Prou prvo put se dodijelila Nagrada Al Jazeere Balkans i tisuću eura za razvoj projekta – slovenskom projektu “Druga strana cijevi” / “The Other Side of the Pipe” redatelja Marka Kumera Murča, koji opisuje što se dogodi kada se zloupotrebljava moć u slučaju jednog plinovoda, kojem se suprotstavljaju obični ljudi.

Premijerni put je dodijeljena i nagrada Documentary Association of Europe (DEA) Mentoring Pitch, koja uključuje besplatno članstvo u spomenutom udruženju za redatelja i producenta te mentorske susrete. Nagrada je otišla rumunjskom projektu “Zabranjeno” / “Forbidden” / “Interzis” čija redateljica Anelise Salan priča priču o četiri istospolna para koji se pokušavaju vjenčati u zemlji koja takve brakove ne priznaje.

Nagradu ZagrebDox Pro Online Mentor i jednogodišnje mentorstvo s Cecilijom Lidin osvojio je gruzijski projekt “Otkako poznajem sebe” / “Ever Since I Know Myself” redateljice Make Gogaladze, projekt koji pokazuje kako se Gruzijci nakon jakog sovjetskog utjecaja pokušavaju prilagoditi na novi, europski identitet.

U stručnom povjerenstvu pitching-sesije bili su Cecilia Lidin (Danski filmski institut), Hanka Kastelicová, Lejla Dedić (Al Jazeera Balkans), Rada Šešić (Sarajevo Film Festival/IDFA) i Marion Schmidt (DAE/DOX BOX).

Kao i uvijek, ovogodišnji voditelji radionica bili su Leena Pasanen, direktorica Biografilm Festivala u Bologni i bivša umjetnička direktorica DOK Leipziga te Stefano Tealdi, talijanski redatelj, producent i filmski edukator.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

36. Nagrade za dokumentarni film IDA: “Crip Camp” najbolji dokumentarac, Garrett Bradley naj-redatelj

Na 36. Nagradama za dokumentarni film "Crip Camp" je proglašen najboljim dokumentarcem, Garret Bradley redateljem.

Al Jazeera Balkans: Filmovi o koronavirusu u američkim tvornicama, radikaliziranim mladim Mađarima te posljednji nastavak serijala “Black France”

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje filmove o koronavirusu, radikaliziranim mladim Mađarima te posljednji nastavak serijala "Black France".

Dva hrvatska dokumentarca u natjecateljskom programu 32. Filmskog festivala u Trstu

Dva hrvatska dokumentarca prikazat će se u natjecateljskom programu 32. Filmskog festivala u Trstu.

Top 10: Najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine

Ovo su najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine po izboru Hrvoja Krstičevića, glavnog urednika portala Dokumentarni.net.

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.