PočetnaVijestiZavršeno ovogodišnje izvanredno "online" izdanje ZagrebDox Proa

Završeno ovogodišnje izvanredno “online” izdanje ZagrebDox Proa

-

Zbog općepoznate situacije s koronavirusom, odgođeno je šesnaesto izdanje ZagrebDoxa, no industrijski program kontinuiranog usavršavanja za filmske profesionalce ZagrebDox Pro, ipak je od 15. do 23. ožujka održan u online izdanju.

Na ovogodišnjem ZagrebDox Prou sudjelovalo je ukupno dvanaest projekata iz Bjelorusije, Hrvatske, Italije, Gruzije, Libanona, Mađarske, Njemačke, Poljske, Rumunjske, Slovenije i Švedske. Uz četverodnevne online radionice, putem video-konferencijske platforme održan je i završni Pitching Forum, a sve je u konačnici okrunjeno i dodjelom nagrada čiji su vlasnici objavljeni u utorak, 24. ožujka.

Nagradu HBO Europe i dvije tisuće eura za razvoj projekta pripala je mađarskom projektu “Kraljica šaha” / “Queen of Chess” redateljice Bernadett Tuza-Ritter, priča o odnosu svjetske šahistice Judit Polgar i Garija Kasparova.

Na ZagrebDox Prou prvo put se dodijelila Nagrada Al Jazeere Balkans i tisuću eura za razvoj projekta – slovenskom projektu “Druga strana cijevi” / “The Other Side of the Pipe” redatelja Marka Kumera Murča, koji opisuje što se dogodi kada se zloupotrebljava moć u slučaju jednog plinovoda, kojem se suprotstavljaju obični ljudi.

Premijerni put je dodijeljena i nagrada Documentary Association of Europe (DEA) Mentoring Pitch, koja uključuje besplatno članstvo u spomenutom udruženju za redatelja i producenta te mentorske susrete. Nagrada je otišla rumunjskom projektu “Zabranjeno” / “Forbidden” / “Interzis” čija redateljica Anelise Salan priča priču o četiri istospolna para koji se pokušavaju vjenčati u zemlji koja takve brakove ne priznaje.

Nagradu ZagrebDox Pro Online Mentor i jednogodišnje mentorstvo s Cecilijom Lidin osvojio je gruzijski projekt “Otkako poznajem sebe” / “Ever Since I Know Myself” redateljice Make Gogaladze, projekt koji pokazuje kako se Gruzijci nakon jakog sovjetskog utjecaja pokušavaju prilagoditi na novi, europski identitet.

U stručnom povjerenstvu pitching-sesije bili su Cecilia Lidin (Danski filmski institut), Hanka Kastelicová, Lejla Dedić (Al Jazeera Balkans), Rada Šešić (Sarajevo Film Festival/IDFA) i Marion Schmidt (DAE/DOX BOX).

Kao i uvijek, ovogodišnji voditelji radionica bili su Leena Pasanen, direktorica Biografilm Festivala u Bologni i bivša umjetnička direktorica DOK Leipziga te Stefano Tealdi, talijanski redatelj, producent i filmski edukator.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije