PočetnaVijestiDokumentarni.net: "Majči" Josipa Lukića najbolji hrvatski dokumentarni film 2018. godine

Dokumentarni.net: “Majči” Josipa Lukića najbolji hrvatski dokumentarni film 2018. godine

-

U zagrebačkom Dokukinu KIC sinoć je dodijeljena Nagrada za najbolji hrvatski dokumentarni film 2018. godine po izboru portala Dokumentarni.net. Nakon “Dum spiro spera” (Factum, 2017.) Pere Kvesića i “Oni samo dolaze i odlaze” (Hrvatski filmski savez, 2017.), uredništvo portala (Višnja Vukašinović, Iva Rosandić i Hrvoje Krstičević) naj-domaćim dokumentarcem protekle godine proglasilo je film “Majči” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2018.) redatelja Josipa Lukića, koji je uz spomenutu dobio i nagradu glavnog urednika Hrvoja Krstičevića. Pobjedniku je pripala unikatna umjetnička skulptura, djelo likovne umjetnice Hristine Rizzitelli.

Kako smo istaknuli u prošlogodišnjem razgovoru s autorom, “Majči” je film nevjerojatnog šarma i nepatvorene splitske drčnosti, koji gledatelja osvaja na prvu, iskrenim i nesvakidašnjim razgovorom redatelja i njegove majke Dragice. Dokumentarac je pak nastao u sklopu ADU-ovog kolegija filmske režije (“Portretni dokumentarni film”).

“Nagradu za najbolji hrvatski dokumentarni film 2018. godine po izboru portala Dokumentarni.net dodjeljujemo filmu ‘Majči’ koji je na velika vrata u domaću kinematografiju uveo beskompromisnu bliskost, pokazavši kako je susret roditelja i djeteta autentičan upravo onda kada se događa van svih društvenih i filmskih konvencija. Redatelj filma Josip Lukić odvažno je testirao granice ljudskog i filmskog jezika, koje je rezultiralo vatrometom emocija i značenja”, pročitala je obrazloženje nagrade filmska kritičarka i članica redakcija Višnja Vukašinović.

“Imponira mi ova nagrada, jer ako išta znamo raditi u Hrvatskoj, znamo raditi dobre dokumentarne filmove. Bilo je i ove godine dobrih dokumentaraca, bit će i idućih. Najveća mi je želja i nada da će netko za trideset-četrdeset godina kopajući po starim CD-ima ili vimeo kanalima, pronaći naše filmove i reći: ‘Ovdje se radilo nešto dobro!’ S nama večeras nije moj snimatelj Marinko Marinkić, kojem sam već vjerojatno dosadio. On je zaslužan za barem 30-40 posto filma, jer je osim odlične fotografije, za vrijeme snimanja smirivao mene i majku. Zahvalio bih profesorima Goranu Deviću i Zvonimiru Juriću na ljudskoj i logističkoj potpori u proteklih godinu dana te Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu za promociju filma”, rekao je Lukić, zahvalivši se i našem portalu na potpori tijekom cijele prošle godine.

Nakon svečane dodjele i projekcije filma, moderatorica Višnja Vukašinović u opuštenoj atmosferi porazgovarala je na malom panelu s dokumentaristima koji su obilježili prošlogodišnju domaću nefikcijsku godinu: Goranom Devićem, Nebojšom Slijepčevićem, Sunčicom Anom Veldić, Lovrom Mrđenom, Nikolinom Bogdanović, Ivanom Ramljakom, Jadrankom Cicvarić Šiftar, Arsenom Oremovićem i Josipom Lukićem.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije