PočetnaNajaveŠest kandidata za nagrade Oscar i BAFTA-u u programu 15. ZagrebDoxa

Šest kandidata za nagrade Oscar i BAFTA-u u programu 15. ZagrebDoxa

-

U programe ovogodišnjeg ZagrebDoxa uvršteno je čak šest dokumentarnih filmova u utrci za prestižne nagrade Oscar i BAFTA. Ravno s liste nominiranih za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg dugometražnog dokumentarnog filma na petnaesto izdanje festivala stižu “Free Solo”, “Okrug Hale jutros, večeras” / “Hale County This Morning, This Evening” (2018) i već najavljeni “U procijepu” / “Minding the Gap” (2018), a priključuje im se i jedan kratkometražni naslov – “Crna ovca” / “Black Sheep” (2018). Za Oscara se natječe i prošlogodišnji pobjednik ZagrebDoxa “O očevima i sinovima” / “Of Fathers and Sons” (2017) redatelja Talala Derkija, koji ove godine dolazi u Zagreb kao član festivalskog žirija.

“Free Solo” u režiji američkog redateljskog para Elizabeth Chai VasarhelyiJimmy Chin novi je dokumentarni film National Geographica koji prati penjača Alexa Honnolda i njegovu misiju da prvi osvoji – bez užeta i zaštitne opreme – 900 metara visoku okomitu stijenu El Capitan u Nacionalnom parku Yosemite, što je bio jedan od najvećih podviga u povijesti penjanja. Prije nominacija za nagrade Oscar i BAFTA “Free Solo” proglašen je najboljim dokumentarcem 43. Međunarodnog filmskog festivala u Torontu, a na ZagrebDoxu ga gledamo u službenom programu Biografski dox.

Još dva zanimljiva američka naslova dijele listu kandidata za Oscara i program ZagrebDoxa. Riječ je o zanimljivom filmu Amerikanca RaMella Rossa, “Okrug Hale jutros, večeras”, koji prikazuje intimne i jednostavne trenutke iz života stanovnika afroameričke zajednice u Okrugu Hale u Alabami pružajući emotivni doživljaj povijesnog Juga. Tu je i već najavljeni doku-hit sa Sundancea o skejterima na životnoj prekretnici, “U procijepu” (2018) Amerikanca Bing Liua, koji je dosad osvojio 48 nagrada na svjetskim festivalima. Oba filma bit će prikazana u međunarodnoj konkurenciji, u koju je uvršten i kratkometražni predstavnik kandidata za Oscara, “Crna ovca” Britanca Eda Perkinsa, koji dokida granice između dokumentarizma i fikcije kako bi postavio teška i aktualna pitanja o rasi i identitetu. Tko odlučuje što nas čini takvima kakvi jesmo? I koje smo kompromise spremni učiniti da bismo se uklopili?

Uz Oscara, “Free Solo” nominiran je i za Nagradu BAFTA s još dva dokumentarca uvrštena u ovogodišnji program ZagrebDoxa: “Nisu imali kada odrasti” / “They Shall Not Grow Old” Petera Jacksona (2018) novozelandskog oskarovca Petera Jacksona te “Tri identična stranca” / “Three Identical Strangers” (2018) Britanca Tima Wardlea. Povodom stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata poznati redatelj Peter Jackson producirao je dokumentarac o jednom od najvećih ratnih sukoba u povijesti, koristeći restaurirane, tonski rekonstruirane i dosad neobjavljene arhivske snimke iz Carskog ratnog muzeja u Londonu te BBC-jeve audiozapise. Film će biti prikazan u sklopu programa Majstori doxa.

“Tri identična stranca” Tima Wardlea igrat će pak u međunarodnoj konkurenciji. Film se bavi jednom od najnevjerojatnijih priča s američkih naslovnica, a dogodila se početkom 1980-ih godina. Trojica braće, jednojajčani blizanci, odvojeni su nakon rođenja i posvojeni u različite obitelji, a posve su se slučajno sreli u dobi od 19 godina. Njihovo ponovno okupljanje pokreće lanac događanja koji otkriva neobičnu tajnu koja nadilazi njihove živote.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Still: A Michael J. Fox Movie” – U filmskom pokretu

Oskarovac Davis Guggenheim na tržište je izbacio svoj novi dokumentarac, "Still: A Michael J. Fox Movie" (2023).

16. Gledalište Kinokluba Zagrebu u Kinoteci

Od 31 svibnja do 2. lipnja u zagrebačkom Kinu Kinoteka održat će se 16. Gledalište Kinokluba Zagreb.

“Zalagaonica” Łukasza Kowalskog u hrvatskim kinima

U hrvatska kina stiže dokumentarni film "Zalagaonica" (2022) poljskog redatejla Łukasza Kowalskog.

“12:08 Istočno od Bukurešta” u Klubu Pulske filmske tvornice

U Klubu Pulske filmske tvornice danas će biti prikazan dokumentarni film "12:08 Istočno od Bukurešta" (2008) Corneliua Porumboiua.

16. Beldocs: Filmske topologije

Osobitost netom završenog, 16. Beldocsa (Beograd, 10. - 17.5.), možda je upravo inzistiranje na zasebnom srpskom natjecateljskom programu.

16. Subversive Film Festival: “Knit’s Island” – Koliko je ‘stvarna’ virtualna stvarnost

"Knit’s Island" (2023) pored primarne teme granice između stvarnosti i VR-a, istražuje vrlo aktualne teme izolacije i otuđenosti društva.

“Oeconomia” i drugi nastavak “Putinovih svjedoka” na Al Jazeeri Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans ovog će se tjedna prikazati prvi dio filma "Oeconomia", odnosno drugi "Putinovih svjedoka".

“Sakupljači bilja” Jumane Manne najbolji dokumentarac 16. Subversive Film Festivala

Dokumentarni film "Sakupljači bilja" (2022) redateljice Jumane Manne proglašen je najboljim dokumentarcem 16. Subversive Film Festivala.

Grand Prix 32. Dana hrvatskog filma dokumentarcu “Horror Vacui” Borisa Poljaka

Grand Prix 32. Dana hrvatskog filma pripao je dokumentarcu "Horror Vacui" (Hrvatski filmski savez, 2023.) Borisa Poljaka.

32. Dani hrvatskog filma: “Punim plućima” – Bez slatkorječivosti

Studentski dokumentarac Leile Elhoweris "Punim plućima" nadilazi "vježbovnost", govori o svekolikosti i budi pozitivne, konstruktivne porive.