PočetnaNajaveŠest kandidata za nagrade Oscar i BAFTA-u u programu 15. ZagrebDoxa

Šest kandidata za nagrade Oscar i BAFTA-u u programu 15. ZagrebDoxa

-

U programe ovogodišnjeg ZagrebDoxa uvršteno je čak šest dokumentarnih filmova u utrci za prestižne nagrade Oscar i BAFTA. Ravno s liste nominiranih za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg dugometražnog dokumentarnog filma na petnaesto izdanje festivala stižu “Free Solo”, “Okrug Hale jutros, večeras” / “Hale County This Morning, This Evening” (2018) i već najavljeni “U procijepu” / “Minding the Gap” (2018), a priključuje im se i jedan kratkometražni naslov – “Crna ovca” / “Black Sheep” (2018). Za Oscara se natječe i prošlogodišnji pobjednik ZagrebDoxa “O očevima i sinovima” / “Of Fathers and Sons” (2017) redatelja Talala Derkija, koji ove godine dolazi u Zagreb kao član festivalskog žirija.

“Free Solo” u režiji američkog redateljskog para Elizabeth Chai VasarhelyiJimmy Chin novi je dokumentarni film National Geographica koji prati penjača Alexa Honnolda i njegovu misiju da prvi osvoji – bez užeta i zaštitne opreme – 900 metara visoku okomitu stijenu El Capitan u Nacionalnom parku Yosemite, što je bio jedan od najvećih podviga u povijesti penjanja. Prije nominacija za nagrade Oscar i BAFTA “Free Solo” proglašen je najboljim dokumentarcem 43. Međunarodnog filmskog festivala u Torontu, a na ZagrebDoxu ga gledamo u službenom programu Biografski dox.

Još dva zanimljiva američka naslova dijele listu kandidata za Oscara i program ZagrebDoxa. Riječ je o zanimljivom filmu Amerikanca RaMella Rossa, “Okrug Hale jutros, večeras”, koji prikazuje intimne i jednostavne trenutke iz života stanovnika afroameričke zajednice u Okrugu Hale u Alabami pružajući emotivni doživljaj povijesnog Juga. Tu je i već najavljeni doku-hit sa Sundancea o skejterima na životnoj prekretnici, “U procijepu” (2018) Amerikanca Bing Liua, koji je dosad osvojio 48 nagrada na svjetskim festivalima. Oba filma bit će prikazana u međunarodnoj konkurenciji, u koju je uvršten i kratkometražni predstavnik kandidata za Oscara, “Crna ovca” Britanca Eda Perkinsa, koji dokida granice između dokumentarizma i fikcije kako bi postavio teška i aktualna pitanja o rasi i identitetu. Tko odlučuje što nas čini takvima kakvi jesmo? I koje smo kompromise spremni učiniti da bismo se uklopili?

Uz Oscara, “Free Solo” nominiran je i za Nagradu BAFTA s još dva dokumentarca uvrštena u ovogodišnji program ZagrebDoxa: “Nisu imali kada odrasti” / “They Shall Not Grow Old” Petera Jacksona (2018) novozelandskog oskarovca Petera Jacksona te “Tri identična stranca” / “Three Identical Strangers” (2018) Britanca Tima Wardlea. Povodom stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata poznati redatelj Peter Jackson producirao je dokumentarac o jednom od najvećih ratnih sukoba u povijesti, koristeći restaurirane, tonski rekonstruirane i dosad neobjavljene arhivske snimke iz Carskog ratnog muzeja u Londonu te BBC-jeve audiozapise. Film će biti prikazan u sklopu programa Majstori doxa.

“Tri identična stranca” Tima Wardlea igrat će pak u međunarodnoj konkurenciji. Film se bavi jednom od najnevjerojatnijih priča s američkih naslovnica, a dogodila se početkom 1980-ih godina. Trojica braće, jednojajčani blizanci, odvojeni su nakon rođenja i posvojeni u različite obitelji, a posve su se slučajno sreli u dobi od 19 godina. Njihovo ponovno okupljanje pokreće lanac događanja koji otkriva neobičnu tajnu koja nadilazi njihove živote.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije