PočetnaRecenzije"Three Identical Strangers" - Priroda ili odgoj?

“Three Identical Strangers” – Priroda ili odgoj?

-

Od početaka antičke filozofije, preko razdoblja prosvjetiteljstva s tabulom rasom Johna Lockea, do razvoja eugenike i genetike ponašanja i još dalje do moderne psihologije, mislioci i znanstvenici trude se odgovoriti na pitanje koliko na razvoj pojedinca utječe priroda, a koliko pak, od roditeljskog odgoja do životnih uvjeta, okolina u kojoj se osoba nalazi. Ovo pitanje na neobičan način postaje centralnim sastojkom dokumentarca “Three Identical Strangers” (2018) britanskog redatelja Tima Wardlea, koji se, osim Posebne nagrade žirija na ovogodišnjem Sundance Film Festivalu, nošen ozbiljnošću teme, kao i izrazito zanimljivom ljudskom pričom na kojoj se temelji, sve češće stavlja u krug ozbiljnijih konkurenata za narednog Oscara u konkurenciji dokumentarnog filma.

Priča Wardleovog filma toliko je nevjerojatna da i jedan od njihovih protagonista na samom početku izgovara kako u nju ne bi vjerovao da se nije dogodila upravo njemu. Riječ je o Bobbyju Shafranu, čiji prvi fakultetski dan 1980. godine promatramo rekreiran u uvodnim minutama filma. Ovaj devetnaestogodišnji Amerikanac na svoje iznenađenje tamo biva dočekan pozdravima i zagrljajima svojih budućih kolega koje još nije imao priliku upoznati, a koji ga oslovljavaju po imenu Eddy. Bobby uskoro saznaje za postojanje dvojnika s kojim dijeli i datum rođenja, a kad obojica shvate da ih povezuje i čin usvojenja, postaje jasno da je riječ o braći blizancima razdvojenima nakon rođenja. Da stvar bude još luđa, nakon objave vijesti u novinama, javlja se i treći brat, David, pa ovaj trojac preko noći postaje slavan u ondašnjem obliku viralne vijesti, uživajući u ponovnom susretu i nadoknađivanju propuštenoga u djetinjstvu.

Bez obzira na nedostatak formalnog razrješenja svih nedoumica vezanih za slučaj, tema “Three Identical Strangers” toliko je zanimljiva da ga čini vrijednim filmom koji od tople ljudske priče postaje filozofskim materijalom, postavljajući pitanje moralnosti u plaćanju cijene odgovora na određene znanstvene dvojbe.

U pozadini pojavljivanja u televizijskim emisijama i filmovima te pokretanja zajedničkog hit-restorana, momci istražuju i razloge njihova razdvajanja, uslijed kojeg dolaze do prilično šokantnih saznanja. Naime, izgleda kako su braća bila dijelom prilično mračnog eksperimenta koji je u praksi trebao odgovoriti na pitanje iz uvodnog odlomka. Jedan brat tako je našao dom u radničkoj obitelji, drugi pak u jednoj iz srednje klase, a treći u dobrostojećoj s ocem liječnikom. Polako ispod svih njihovih sličnosti koje su sami, kao i mediji, potencirali (puše iste cigarete, sviđaju im se starije žene, vole iste stvari…), individualne razlike utjecaja okoline na njih postaju sve izraženije do trenutka kada se i tragedija ne uplete u cijelu priču. O tom utjecaju možda najviše govori scena u kojoj otkrivamo kako je upravo sinu iz najbogatije obitelji sudbina odredila najnesretniju okolinu za odrastanje. Premda “Three Identical Strangers” ne može odgovoriti na sva svoja postavljena pitanja, budući da rezultati istraživanja nikada nisu objavljeni (i ne mogu biti do 2065., kada se očekuje da svi subjekti – a ovaj trojac nije jedini – više neće biti među živima), kako film odmiče, postaje sve jasnije da je, unatoč brojnim genskim sličnostima, upravo okolina najzaslužnija za izgradnju trojca kao osoba.

Bez obzira na nedostatak formalnog razrješenja svih nedoumica vezanih za slučaj, tema “Three Identical Strangers” toliko je zanimljiva da ga čini vrijednim filmom koji od tople ljudske priče postaje filozofskim materijalom, postavljajući pitanje moralnosti u plaćanju cijene odgovora na određene znanstvene dvojbe. Sama izvedba dokumentarca je dinamična, ilustrirana arhivskom građom u vidu kućnih snimaka iz osamdesetih te kroz razgovore sa samom braćom i njihovim obiteljima, ljudima koji su istraživanje provodili, kao i osvajačem Pulitzera, novinarom Lawrenceom Wrightom koji je u ovoj priči nanjušio krv. U konačnici je ipak nemoguće ne upitati se koliko je napredak u traženju odgovora na vjekovječna pitanja ljudske rase vrijedan traume nesvjesnih subjekata ovog ili sličnih ispitivanja na tankoj granici etičnosti. Odgovor valja potražiti u crtama lica danas sredovječnih muškaraca koji ne mogu bez propitivanja drugačijeg odigravanja događaja iz prošlosti: kakav bi im život bio bez sudjelovanja u eksperimentu poput pokusnih kunića, započetom bez razmišljanja odgovornih o posljedicama svojih postupaka na tri mlada života.

"Three Identical Strangers"
Režija: Tim Wardle
Producentice: Becky Read i Grace Hughes-Hallett
Direktor fotografije: Tim Cragg
Montaža: Michael Harte
Glazba: Paul Saunderson
Zemlje podrijetla: SAD / Ujedinjeno Kraljevstvo
Godina proizvodnje: 2018.
Trajanje: 96 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Dokukino Eter”: Novi studentski program u Dokukinu KIC

U suradnji s Klubom studenata FPZG-a i Radio Studentom, zagrebačko Dokukino KIC pokreće novi filmsko-diskurzivni program "Dokukino Eter".

Nenad Puhovski: “Uvijek smo se trudili na festivalu imati značajan broj hrvatskih filmova”

Direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski za naš portal najavljuje devetnaesto izdanje najvećeg domaćeg festivala dokumentarnog filma.

“Djeca magle” na Al Jazeeri Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna bit će prikazivan dokumentarni film "Djeca magle" (2021) autorice Diễm Hà Lệ.

Sveučilišni Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ u riječkom Art-kinu

Od 21. do 23. ožujka Sveučilište u Rijeci u Art-kino donosi Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ.

Damir Markovina: “Mostar je iznimno vitalna beštija”

U svom drugom autorskom filmu - "Dezerteri" - Damir Markovina se prisjeća odrastanja u Mostaru i okolnosti odlaska iz grada.

Melita Vrsaljko: “Pruga Knin-Zadar je krik propuštene prilike i izraz besmislenih politika”

Melita Vrsaljko za naš portal govori o svom filmskom prvijencu "Knin-Zadar" (Dinaridi Film, 2023.).

Bogat popratni program 19. ZagrebDoxa

ZagrebDox i ove godine nudi bogat popratni programski sadržaj, koji se sastoji od "masterclassova", panela, posebnih programa itd.

“AHA!”: Nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija na HTV-u

Na Prvom programu HTV-a, 27. ožujka u 20.15 sati, s emitiranjem kreće nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija "AHA!" Tamare Babun i Une Radić.

“Između revolucija” na 20. CPH:DOX-u

Hrvatska koprodukcija "Između revolucija" (2023) rumunjskog autora Vlada Petrija ušla je u program 20. CPH:DOX-a.

Otvorene prijave za Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za novo izdanje Scenarističkog programa "Krsto Papić" Društva hrvatskih filmskih redatelja.
Režija: Tim Wardle<br> Producentice: Becky Read i Grace Hughes-Hallett<br> Direktor fotografije: Tim Cragg<br> Montaža: Michael Harte<br> Glazba: Paul Saunderson<br> Zemlje podrijetla: SAD / Ujedinjeno Kraljevstvo<br> Godina proizvodnje: 2018.<br> Trajanje: 96 minuta"Three Identical Strangers" - Priroda ili odgoj?