Na fotografiji: Jean Rouch / Foto: Jean Rouch

Na prvom Kratkom utorku ove kalendarske godine, 29. siječnja u 19 i 21 sat u zagrebačkom kinu Tuškanac, bit će prikazana dva programa filmova jednog od najvećih redatelja svih vremena, Jeana Roucha. Ovaj Francuz zadužio je filmski svijet iz barem tri razloga – smatra ga se ocem dokumentarnog stila cinéma-vérité (hvatanje stvarnog života ljudi, često kroz intervjue na stvarnim lokacijama), kao i ocem etnofikcije, prvog hibridnog žanra koji miješa dokumentarni i igrani film. Uz to, Rouch je najveći dio svog života – gotovo 60 godina – proveo u Africi, u kojoj je snimio ogromnu količinu etnografskih dokumentaraca, postavši tako najveći kroničar života na tom kontinentu sredinom prošlog stoljeća.

Na Kratkom utorku u fokusu će biti dva aspekta njegovog stvaralaštva – prvi program (u 19 sati) posvećen je njegovim afričkim etnografskim dokumentarcima, dok će na drugom (u 21 sat) biti prikazano etnofikcijsko remek djelo “Ljudska piramida” / “The Human Pyramid” / “La pyramide humaine” (1961). Filmove, koji će biti puštani sa 16mm filmskih kopija, predstaviti će gost Kratkog utorka, Francuz Jean-Noël Cristiani, redatelj i profesor iz Pariza koji je krajem šezdesetih bio student Jeana Roucha, da bi zatim zajedno s njim 1981. osnovao udruženje filmaša Ateliers Varan.

Dan kasnije, u srijedu 30. siječnja u 18 sati, u zagrebačkom Dokukinu KIC, Cristiani će održati masterclass predavanje na temu “Zašto ne? Filmsko stvaralaštvo Jeana Roucha“. U svom predavanju proći će kroz cijelu Rouchovu karijeru, s naglaskom na metode njegovog rada, a posebno stvaranje etnofikcije. Pričat će se i o odnosu Roucha prema tradiciji francuskog filma i produkcije, o rađanju cinéma-véritéa i direct cineme, njegovom odnosu s Afrikom i Afrikancima, a naučit ćemo i što je to cine transe. U okviru predavanja prikazivat će se isječci iz Rouchovih filmova, kao i fotografije.

Ulaz na programe Kratkog utorka naplaćuje se 20 kuna, dok je “masterclass” besplatan.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here