PočetnaNajaveZagrebačke projekcije filmova i "masterclass" o stvaralaštvu Jeana Roucha

Zagrebačke projekcije filmova i “masterclass” o stvaralaštvu Jeana Roucha

|

Na prvom Kratkom utorku ove kalendarske godine, 29. siječnja u 19 i 21 sat u zagrebačkom kinu Tuškanac, bit će prikazana dva programa filmova jednog od najvećih redatelja svih vremena, Jeana Roucha. Ovaj Francuz zadužio je filmski svijet iz barem tri razloga – smatra ga se ocem dokumentarnog stila cinéma-vérité (hvatanje stvarnog života ljudi, često kroz intervjue na stvarnim lokacijama), kao i ocem etnofikcije, prvog hibridnog žanra koji miješa dokumentarni i igrani film. Uz to, Rouch je najveći dio svog života – gotovo 60 godina – proveo u Africi, u kojoj je snimio ogromnu količinu etnografskih dokumentaraca, postavši tako najveći kroničar života na tom kontinentu sredinom prošlog stoljeća.

Na Kratkom utorku u fokusu će biti dva aspekta njegovog stvaralaštva – prvi program (u 19 sati) posvećen je njegovim afričkim etnografskim dokumentarcima, dok će na drugom (u 21 sat) biti prikazano etnofikcijsko remek djelo “Ljudska piramida” / “The Human Pyramid” / “La pyramide humaine” (1961). Filmove, koji će biti puštani sa 16mm filmskih kopija, predstaviti će gost Kratkog utorka, Francuz Jean-Noël Cristiani, redatelj i profesor iz Pariza koji je krajem šezdesetih bio student Jeana Roucha, da bi zatim zajedno s njim 1981. osnovao udruženje filmaša Ateliers Varan.

Dan kasnije, u srijedu 30. siječnja u 18 sati, u zagrebačkom Dokukinu KIC, Cristiani će održati masterclass predavanje na temu “Zašto ne? Filmsko stvaralaštvo Jeana Roucha“. U svom predavanju proći će kroz cijelu Rouchovu karijeru, s naglaskom na metode njegovog rada, a posebno stvaranje etnofikcije. Pričat će se i o odnosu Roucha prema tradiciji francuskog filma i produkcije, o rađanju cinéma-véritéa i direct cineme, njegovom odnosu s Afrikom i Afrikancima, a naučit ćemo i što je to cine transe. U okviru predavanja prikazivat će se isječci iz Rouchovih filmova, kao i fotografije.

Ulaz na programe Kratkog utorka naplaćuje se 20 kuna, dok je “masterclass” besplatan.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

17. Subversive Film Festival: “Zemlja za nas” – Bez motike nema kruha

"Zemlja za nas", cjelovečernji prvenac Karle Crnčević, otpočinje razmjerno tajanstveno, sugerirajući ulazak u kakav svijet misterija...

“Crna kutija: Dnevnici” Shiori Ito najbolji dokumentarni film 17. Subversive Film Festivala

Svečanom dodjelom nagrada "Wild Dreamer Dragan Rubeša", u subotu je završeno sedamnaesto izdanje Subversive Film Festivala.

17. Subversive Film Festival: “Soundtrack za državni udar” – (De)džezifikacija Konga

"Soundtrack za državni udar" (2024) je impresivan film koji se može uvrstiti među najviša dostignuća svetske dokumentaristike tekuće dekade.

Zlatna palma za film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” Nebojše Slijepčevića!

Igrani film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film 77. Cannesa!

17. Subversive Film Festival: “Moj ukradeni planet” – Nakon revolucije

"Moj ukradeni planet" sjetan je film, natopljen s mnogo gorčine, jer je autorica u svojoj domovini Iranu provela više od četrdeset godina.

17. Subversive Film Festival: “Stanari” – Tri sprovoda i dva štrajka glađu

"Stanari" / "The Flats" (2024) Alessandre Celesije, usmjereni su na posljedice Nevolja (The Troubles / Na Trioblóidi), kako ih zovu u Irskoj.

Renata Poljak: “Imamo dokumentarna svjedočenja o ženama strašne snage”

Renata Poljak je na 20. ZagrebDoxu, u sklopu Regionalne konkurencije, predstavila svoj najnoviji film, "Šume šume" (2024).

Tri dana dokumentaraca na 18. Vox Feminae Festivalu

Tri dana filmskog programa 18. Vox Feminae Festivala donosi raznoliku selekciju filmova koji se bave temama rodne ravnopravnosti, seksualnosti i ženskog nasljeđa.

Niz hrvatskih dokumentaraca i projekata na 17. Beldocsu

Na ovogodišnjem, 17. Beldocsu (22. - 29. svibnja), bit će prikazan cijeli niz hrvatskih dokumentarnih filmova.

17. Subversive Film Festival: “Favoriten” – Gospođa Idiskut i njeno odeljenje

"Favoriten" (2024) austrijske autorke Ruth Beckermann, prati jedno odeljenje najveće osnovne škole u bečkoj četvrti Favoriten.