PočetnaNajaveZagrebačke projekcije filmova i "masterclass" o stvaralaštvu Jeana Roucha

Zagrebačke projekcije filmova i “masterclass” o stvaralaštvu Jeana Roucha

-

Na prvom Kratkom utorku ove kalendarske godine, 29. siječnja u 19 i 21 sat u zagrebačkom kinu Tuškanac, bit će prikazana dva programa filmova jednog od najvećih redatelja svih vremena, Jeana Roucha. Ovaj Francuz zadužio je filmski svijet iz barem tri razloga – smatra ga se ocem dokumentarnog stila cinéma-vérité (hvatanje stvarnog života ljudi, često kroz intervjue na stvarnim lokacijama), kao i ocem etnofikcije, prvog hibridnog žanra koji miješa dokumentarni i igrani film. Uz to, Rouch je najveći dio svog života – gotovo 60 godina – proveo u Africi, u kojoj je snimio ogromnu količinu etnografskih dokumentaraca, postavši tako najveći kroničar života na tom kontinentu sredinom prošlog stoljeća.

Na Kratkom utorku u fokusu će biti dva aspekta njegovog stvaralaštva – prvi program (u 19 sati) posvećen je njegovim afričkim etnografskim dokumentarcima, dok će na drugom (u 21 sat) biti prikazano etnofikcijsko remek djelo “Ljudska piramida” / “The Human Pyramid” / “La pyramide humaine” (1961). Filmove, koji će biti puštani sa 16mm filmskih kopija, predstaviti će gost Kratkog utorka, Francuz Jean-Noël Cristiani, redatelj i profesor iz Pariza koji je krajem šezdesetih bio student Jeana Roucha, da bi zatim zajedno s njim 1981. osnovao udruženje filmaša Ateliers Varan.

Dan kasnije, u srijedu 30. siječnja u 18 sati, u zagrebačkom Dokukinu KIC, Cristiani će održati masterclass predavanje na temu “Zašto ne? Filmsko stvaralaštvo Jeana Roucha“. U svom predavanju proći će kroz cijelu Rouchovu karijeru, s naglaskom na metode njegovog rada, a posebno stvaranje etnofikcije. Pričat će se i o odnosu Roucha prema tradiciji francuskog filma i produkcije, o rađanju cinéma-véritéa i direct cineme, njegovom odnosu s Afrikom i Afrikancima, a naučit ćemo i što je to cine transe. U okviru predavanja prikazivat će se isječci iz Rouchovih filmova, kao i fotografije.

Ulaz na programe Kratkog utorka naplaćuje se 20 kuna, dok je “masterclass” besplatan.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.