Početna Najave Dokumentarni.net: Preporuke iz programa 16. Human Rights Film Festivala

Dokumentarni.net: Preporuke iz programa 16. Human Rights Film Festivala

-

Danas u zagrebačkom kinu Europa počinje šesnaesto izdanje Human Rights Film Festivala, po mnogočemu posebnog i raznovrsnog filmsko-festivalskog događaja u Hrvatskoj. Festival o ljudskim pravima i ove će se godine od 2. do 9. prosinca održati u Zagrebu i Rijeci, spomenimo između ostalih kino Europu, kino Tuškanac i riječko Art-kino Croatiju kao mjesta onih projekcijskih uzbuđenja. Ovogodišnji tematski okvir organizatori su naslovili “Pobunjena želja”, kojim se želi reagirati na sve pokušaje zabrana i cenzura, od reproduktivnih do prava LGBT osoba. U tom pravcu ide i popratni program HRFF-a s brojnim predstavljanjima knjiga, tribinama i okruglim stolovima, primjerice na temu prostitucije i trgovanja ženama. Jedan od vrhunaca ovog nefilmskog dijela programa, tiče se gostovanja ruske aktivističko-umjetničke grupe Pussy Riot u Tuškancu, za koju se tražila karta više.

Filmski pak program, zapravo i cijeli Human Right Film Festival, svečano večeras u 20 sati otvara hrvatska premijera najnovijeg dokumentarnog filma Gorana Devića, “Na vodi” (Petnaesta umjetnost, 2018.). Nakon Devićevog recentnog lirskog povratka u Sisak, na programu je od 22 sata eksperimentalno-dokumentarno ostvarenje legendarnog francuskog autora Jean-Luca Godarda, čiji “Kaleidoskop” / “The Image Book” / “Le livre d’image” (2018) esejistički propituje stanje današnjeg svijeta u kojem se nalazimo.

Među četrdesetak raznorodnih filmova autora posve različitih poimanja svijeta i filmskog izričaja, na 16. HRFF-u gledat ćemo tako, barem što se dokumentaraca tiče, nove filmove Želimira Žilnika, Rithyja Panha, Sergeja Loznice, Roberta Greena i drugih. Kao i jedan od većih ovogodišnjih doku-hitova, “Daleko sazviježđe” “Distant Constellation” (2017) Shevaun Mizrahi o jednom turskom domu za umirovljenike, pa već spomenuti Devićev “Na vodi” s kojim je naš autor već pokupio Posebno priznanje žirija uglednog DOK Leipziga, posljednji film ove godine preminulog Claudea Lanzmanna (“Četiri sestre”)… Nikad nije i ne može biti dosadno na dobrom starom HRFF-u, festivalu koji ne igra po trendovskim pravilima. Ako ne vjerujete nama, hoćete vala direktoru Petru Milatu.

Dokumentarni.net: Glavne preporuke iz programa 16. Human Right Film Festivala:

“Daleko sazviježđe” / “Distant Constellation” (2017)

 • Režija: Shevaun Mizrahi
 • Trajanje: 80 minuta
 • Zemlje podrijetla: Turska / SAD / Nizozemska
 • Mjesto i vrijeme projekcije: Kino Europa | 9.12. u 20 sati

Tursko-američka redateljica Shevaun Mizrahi pokupila je s “Dalekim sazviježđem” tucet festivalskih nagrada, od Prizrena i Locarna do Sevilje i bečkog Viennalea. Zaista, nije teško vidjeti zašto, jer njen odmjereni prikaz unutrašnjeg mikro-svemira jednog turskog doma za umorovljenike, odiše nefingiranom ljudskošću i poštenjem prema vlastitim subjektima. Mizrahi svoje umirovljenike ne promatra karikaturalnom okom laboratorijskog tehničara, već im dopušta biti ljudima, starijim i zdravstveno narušenijima, ali još uvijek – ljudima. Za gore potpisanog autora najbolji dokumentarni film 16. Human Rights Film Festivala.

“Na vodi” (2018)

 • Režija: Goran Dević
 • Trajanje: 79 minuta
 • Zemlja podrijetla: Hrvatska
 • Produkcija: Petnaesta umjetnost
 • Mjesto i vrijeme projekcije: Kino Europa | 2.12. u 20 sati

Dević i kad nije Dević, još uvijek je – Dević. Tako smo barem počeli pisati o nastavku sisačke štorije, nakon izvanredne “Buffet Željezare”. I onda smo “Vodu” pogledali još jedanput i skrušeno sebi priznali da inicijalni zaključci o lelujavim žanrovskim identitetima, hit and miss likovima i u trenucima samozadovoljnom fotografijom, baš i ne drže vodu (Ba dum tss? Ne? Ok.). Drugo gledanje posložilo je stvari na svoje mjesto: da, “Na vodi” zaista sadrže antologijsku scenu branitelja u potrazi za oprostom svojih srpskih sugrađana; da, Nenadićeva nenametljiva a opet raskošna kamera savršeno dočarava liričnu dimenziju sisačke tekuće nirvane; i da, ima toga još štošta. No, “Na vodi” je iznad i ispred svega, film natopljen humanizmom, koji životne, pa i one ratne traume gleda liječiti nešto drugačijim, nemjerljivo ljudskijim alatima od vladajućih elita.

“Čistači” / “The Cleaners” / “Im Schatten der Netzwelt” (2018)

 • Režija: Moritz Riesewieck i Hans Block
 • Trajanje: 88 minuta
 • Zemlje podrijetla: Njemačka / Brazil / Italija / Nizozemska
 • Mjesto i vrijeme projekcije: Kino Europa, dvorana Müller | 6.12. u 18 sati

Što znamo o moderatorima velikih društvenih mreža poput Facebooka i YouTubea? Osim da postoje i da se često i ljutimo na njih zbog neučinkovitosti micanja spornih sadržaja, dominantno nacionalističko-rasističkog ukoliko stvari promatramo iz hrvatskog rakursa. “Čistači” njemačkih autora Hansa Blocka i Moritza Riesewiecka pružaju rijedak insajderski pogled na svakodnevicu takvih ljudi, odgovornih za micanje svakojakih nastranosti s feeda naših društvenih mreža. No, sama priča ide dalje niz zečju rupu, propitkujući odgovornost velikih korporacija u kontekstu filtriranja i dostupnosti informacija, utjecaja na političke događaje i u konačnci maćehinskog odnosa prema svojim zaposlenicima koje stres zahtjevnog posla često košta psihičkog zdravlja, a u nekim slučajevima i onog konačnog.

“Uprizorenje rata” / “Theatre of War” / “Teatro de guerra” (2018)

 • Režija: Lola Arias
 • Trajanje: 82 minute
 • Zemlje podrijetla: Argentina / Španjolska
 • Mjesto i vrijeme projekcije: Kino Europa | 4.12. u 18 sati

Zamislite Hrvata i Srbina kako pred kamerama, kroz neku vrstu teatarskog egzorcizma ratnih trauma, plove rijekom sjećanja još uvijek bliskog vojnog sukoba s početka devedesetih? Nemoguću misiju ovih prostora, u Argentini je u djelo provela tamošnja redateljica Lola Arias, okupivši veterane Falklandskog rata s obje zaraćene strane. Pravi britanski i argentinski vojnici, nekadašnji zakleti neprijatelji, prisjećaju se detalja ratnih događaja iz 1982. godine u kojem je život izgubilo oko tisuću ljudi. Na svjež, zanimljiv i human način. Ljudi u onom svom najboljem izdanju.

 “Četiri sestre” “Shoah: Four Sisters” / “Les quatre soeurs” (2018)

 • Režija: Claude Lanzmann
 • Trajanje: 273 minute
 • Zemlja podrijetla: Francuska
 • Mjesto i vrijeme projekcije: Kino Europa | 8.12. u 17 sati (1. i 2. epizoda), 9.12. u 17 sati (3. i 4. epizoda)

“Četiri sestre” posljednji su film ove godine preminulog francuskog autora Claudea Lanzmanna i neizostavni companion piece njegovom dokumentarnom remek-djelu “Shoah” iz 1985. godine. Židovsko stradavanje u holokaustu za vrijeme Drugog svjetskog rata i ovdje je u centru pažnje, s iskazima četiri sestre – razlomljena u četiri zasebne filmsko-televizijske cjeline – koje su uspjele sačuvati živu glavu iz smrtonosnog ratnog vihora. Lanzmann i u svojem posljednjem dokumentarcu koristi rudimentaran režijski pristup jednostavnih intervjua, bez naracije i arhive, tek s licima snimanih subjekata u kadru; ipak se radi o neupotrebljenom materijalu iz “Shoah”. No, kako god okrenete, i “Četiri sestre”, kao antologijska “Shoah”, pripadaju neizostavnom filmsko-povijesnom dokumentu za sva vremena.

Dodatne preporuke:

 • “Grobovi bez imena” / “Graves Without a Name” / “Les Tombeaux sans noms” (Rithy Panh, 2018.)
 • “Mjesto odakle vam pišem pisma” (Nikolina Bogdanović, 2018.)
 • “Bisbee 2017.” / “Bisbee ’17” (Robert Greene, 2018.)
 • “U slučaju rata” / “When the War Comes” / “Až přijde válka” (Jan Gebert, 2018.)


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Popratni program 18. Human Rights Film Festivala

Unatoč pandemiji koronavirusa, 18. Human Rights Film Festival ponovno nudi bogat popratni program.

13. Subversive Film Festival: “Epicentar” – Pisanje u pokretu

Uokviren snimkama prskavog srazivanja velebnih valova s lukobranima Havane, "Epicentar" se uvelike nadaje pisanjem u pokretu.

Al Jazeera Balkans: “Bellingcat”, “Tell the World” i “Ideal 68”

Prvi tjedan mjeseca prosinca program Al Jazeere Balkans obilježit će nekoliko vrlo zanimljivih dokumentaraca, među kojima i "Bellingcat", "Tell the World: The Silent Plight of China’s Uighurs" te "Ideal 68".

“Online masterclass” snimatelja Igora Martinovića

Ovog petka (4.12. od 18 do 20 sati) u organizaciji Restarta održat će se "online masterclass" hrvatskog snimatelja Igora Martinovića,

Petar Milat: “Human Rights Film Festival i ove će godine biti mjesto predaha i drugog pogleda”

Direktor Human Rights Film Festivala Petar Milat za Dokumentarni.net najavljuje osamnaesto izdanje ovog festivala o ljudskim pravima.

Tamara Babun: “Projekte, priče i suradnike biram intuitivno”

Tamara Babun za Dokumentarni.net govori o svojem producentsko-poduzetničkom putu, koji će predstaviti na radionici "Distribuiraj to!".

33. IDFA: “Radiograph of a Family” najbolji dugometražni dokumentarac, Vitalij Manski naj-redatelj

Obznanjeni su pobjednici najveće svjetskog doku-festivala, 33. IDFA-e, a najboljim dugometražnim dokumentarcem proglašen je "Radiograph of a Family".

Dina Pokrajac: “Navikli smo Subversive organizirati u prekarnim uvjetima”

Direktorica i jedna od selektorica programa Dina Pokrajac, za naš portal najavljuje 13. Subversive Film Festival.

Morana Ikić Komljenović: “Većina hrvatskih dokumentarnih filmova ostaje nevidljiva široj publici”

Morana Ikić Komljenović za Dokumentarni.net najavljuje drugu po redu radionicu "Distribuiraj to!" koja će se održati od 14. do 18. prosinca.

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula (27. - 28.11.).