Početna Vijesti Goranu Deviću Posebno priznanje 61. DOK Leipziga!

Goranu Deviću Posebno priznanje 61. DOK Leipziga!

-

Jučer je u Njemačkoj završio 61. Međunarodni festival dokumentarnog i animiranog filma u Leipzigu – DOK Leipzig (29.10. – 4.11.), jedna od većih i značajnijih europskih filmskih manifestacija ove vrste. Servisni podaci o nešto više od 47 tisuća gledatelja, 306 prikazanih filmova, 22 nagrade i podijeljenih 78 tisuća nagradnih eura možda jesu važni za dopunu informacije o festivalu i ovogodišnjim slavodobitnicima, no bogme ne toliko koliko i vijest o novom uspjehu hrvatske dokumentaristike.

A isti dolazi iz natjecateljske konkurencije dugometražnog dokumentarnog i animiranog filma njemačkog festivala, gdje je naš filmaš Goran Dević osvojio Posebno priznanje za svoje najnovije filmsko djelo “Na vodi” (Petnaesta umjetnost, 2018.). Film koji je u Njemačkoj doživio svjetsku premijeru, Devićevim prepoznatljivim opservacijskim rukopisom hvata svakodnevicu života na tri sisačke rijeke. Žiri (Mika Kaurismäki, Dora Bouchoucha i Laimonas Briedis) je odluku obrazložio iznimno toplim riječima: “Odlučili smo dodijeliti Posebno priznanje filmu koji nas je zajednički dirnuo, jer na prekrasan način pokazuje da ljudskost i preživljavanje nadilaze traume i ratne ožiljke. Zahvaljujemo redatelju i protagonistima koji su nas podsjetili da u ratovima nema pobjednika, i da život napokon mora ići dalje.”

Zlatnu golubicu za najbolji film u istom dijelu programa osvojila je Talijanka Claudia Tosi za svoj film “I Had a Dream” / “Avevo un sogno” (2018), koja promatra posljednjih deset političkih godina u Italiji, pitajući se je li demokracija još uvijek živa u njenoj domovini. U njemačkom dijelu dugog metra trijumfirao je film “Lord of the Toys” (2018) Pabla Ben Yakova o skupini narcističkih mladića uronjenih u društvene mreže, dok je Švicarka Corina Schwingruber Ilić za film “All Inclusive” (2018) o unutarnjem organizmu jednog putničkog kruzera, osvojila međunarodnu Zlatnu golubicu za najbolji kratkometražni film ovogodišnjeg DOK Leipziga. Nagradu publike primila je Kenijka Beryl Magoko za film o ženskom obrezivanju, “In Search…” (2018).

Na festivalu je od hrvatskih ostvarenja prikazano pet dokumentaraca, od kojih su svi bili dijelom međunarodnog programa: “Srbenka” (Restart, 2018.) Nebojše Slijepčevića, “Lijek” (K-zona, 2018.) Ane Opalić, “IKEA for YU” (Hrvatski filmski savez / Wizworks Studios AB; 2018.) Marije Ratković Vidaković i Dinke Radonić, “Dani ludila” (Restart / Petra Pan Film Production; 2018.) Damiana Nenadića te manjinska hrvatska koprodukcija Nukleus Filma, “Chris the Swiss” (2018) švicarske redateljice Anje Kofmel.

Ostale pobjednike provjerite na službenoj stranici njemačkog festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

33. IDFA: “Radiograph of a Family” najbolji dugometražni dokumentarac, Vitalij Manski naj-redatelj

Obznanjeni su pobjednici najveće svjetskog doku-festivala, 33. IDFA-e, a najboljim dugometražnim dokumentarcem proglašen je "Radiograph of a Family".

Dina Pokrajac: “Navikli smo Subversive organizirati u prekarnim uvjetima”

Direktorica i jedna od selektorica programa Dina Pokrajac, za naš portal najavljuje 13. Subversive Film Festival.

Morana Ikić Komljenović: “Većina hrvatskih dokumentarnih filmova ostaje nevidljiva široj publici”

Morana Ikić Komljenović za Dokumentarni.net najavljuje drugu po redu radionicu "Distribuiraj to!" koja će se održati od 14. do 18. prosinca.

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula (27. - 28.11.).

Pobjednici Berlinalea i Sundancea na 13. Subversive Film Festivalu

U sklopu 13. Subversive Festivala održat će se i 13. Subversive Film Festival (28.11. - 7.12.) u zagrebačkim kinima Kinoteka i Dokukino KIC te "online".

“Hall of Fame”: “Priča o vjetru”

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame" u četvrtak, 26. studenoga u 19 sati, donosi dokumentarni esej "Priča o vjetru" (1986).

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.