PočetnaVijestiGoranu Deviću Posebno priznanje 61. DOK Leipziga!

Goranu Deviću Posebno priznanje 61. DOK Leipziga!

-

Jučer je u Njemačkoj završio 61. Međunarodni festival dokumentarnog i animiranog filma u Leipzigu – DOK Leipzig (29.10. – 4.11.), jedna od većih i značajnijih europskih filmskih manifestacija ove vrste. Servisni podaci o nešto više od 47 tisuća gledatelja, 306 prikazanih filmova, 22 nagrade i podijeljenih 78 tisuća nagradnih eura možda jesu važni za dopunu informacije o festivalu i ovogodišnjim slavodobitnicima, no bogme ne toliko koliko i vijest o novom uspjehu hrvatske dokumentaristike.

A isti dolazi iz natjecateljske konkurencije dugometražnog dokumentarnog i animiranog filma njemačkog festivala, gdje je naš filmaš Goran Dević osvojio Posebno priznanje za svoje najnovije filmsko djelo “Na vodi” (Petnaesta umjetnost, 2018.). Film koji je u Njemačkoj doživio svjetsku premijeru, Devićevim prepoznatljivim opservacijskim rukopisom hvata svakodnevicu života na tri sisačke rijeke. Žiri (Mika Kaurismäki, Dora Bouchoucha i Laimonas Briedis) je odluku obrazložio iznimno toplim riječima: “Odlučili smo dodijeliti Posebno priznanje filmu koji nas je zajednički dirnuo, jer na prekrasan način pokazuje da ljudskost i preživljavanje nadilaze traume i ratne ožiljke. Zahvaljujemo redatelju i protagonistima koji su nas podsjetili da u ratovima nema pobjednika, i da život napokon mora ići dalje.”

Zlatnu golubicu za najbolji film u istom dijelu programa osvojila je Talijanka Claudia Tosi za svoj film “I Had a Dream” / “Avevo un sogno” (2018), koja promatra posljednjih deset političkih godina u Italiji, pitajući se je li demokracija još uvijek živa u njenoj domovini. U njemačkom dijelu dugog metra trijumfirao je film “Lord of the Toys” (2018) Pabla Ben Yakova o skupini narcističkih mladića uronjenih u društvene mreže, dok je Švicarka Corina Schwingruber Ilić za film “All Inclusive” (2018) o unutarnjem organizmu jednog putničkog kruzera, osvojila međunarodnu Zlatnu golubicu za najbolji kratkometražni film ovogodišnjeg DOK Leipziga. Nagradu publike primila je Kenijka Beryl Magoko za film o ženskom obrezivanju, “In Search…” (2018).

Na festivalu je od hrvatskih ostvarenja prikazano pet dokumentaraca, od kojih su svi bili dijelom međunarodnog programa: “Srbenka” (Restart, 2018.) Nebojše Slijepčevića, “Lijek” (K-zona, 2018.) Ane Opalić, “IKEA for YU” (Hrvatski filmski savez / Wizworks Studios AB; 2018.) Marije Ratković Vidaković i Dinke Radonić, “Dani ludila” (Restart / Petra Pan Film Production; 2018.) Damiana Nenadića te manjinska hrvatska koprodukcija Nukleus Filma, “Chris the Swiss” (2018) švicarske redateljice Anje Kofmel.

Ostale pobjednike provjerite na službenoj stranici njemačkog festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.