PočetnaVijestiGoranu Deviću Posebno priznanje 61. DOK Leipziga!

Goranu Deviću Posebno priznanje 61. DOK Leipziga!

|

Jučer je u Njemačkoj završio 61. Međunarodni festival dokumentarnog i animiranog filma u Leipzigu – DOK Leipzig (29.10. – 4.11.), jedna od većih i značajnijih europskih filmskih manifestacija ove vrste. Servisni podaci o nešto više od 47 tisuća gledatelja, 306 prikazanih filmova, 22 nagrade i podijeljenih 78 tisuća nagradnih eura možda jesu važni za dopunu informacije o festivalu i ovogodišnjim slavodobitnicima, no bogme ne toliko koliko i vijest o novom uspjehu hrvatske dokumentaristike.

A isti dolazi iz natjecateljske konkurencije dugometražnog dokumentarnog i animiranog filma njemačkog festivala, gdje je naš filmaš Goran Dević osvojio Posebno priznanje za svoje najnovije filmsko djelo “Na vodi” (Petnaesta umjetnost, 2018.). Film koji je u Njemačkoj doživio svjetsku premijeru, Devićevim prepoznatljivim opservacijskim rukopisom hvata svakodnevicu života na tri sisačke rijeke. Žiri (Mika Kaurismäki, Dora Bouchoucha i Laimonas Briedis) je odluku obrazložio iznimno toplim riječima: “Odlučili smo dodijeliti Posebno priznanje filmu koji nas je zajednički dirnuo, jer na prekrasan način pokazuje da ljudskost i preživljavanje nadilaze traume i ratne ožiljke. Zahvaljujemo redatelju i protagonistima koji su nas podsjetili da u ratovima nema pobjednika, i da život napokon mora ići dalje.”

Zlatnu golubicu za najbolji film u istom dijelu programa osvojila je Talijanka Claudia Tosi za svoj film “I Had a Dream” / “Avevo un sogno” (2018), koja promatra posljednjih deset političkih godina u Italiji, pitajući se je li demokracija još uvijek živa u njenoj domovini. U njemačkom dijelu dugog metra trijumfirao je film “Lord of the Toys” (2018) Pabla Ben Yakova o skupini narcističkih mladića uronjenih u društvene mreže, dok je Švicarka Corina Schwingruber Ilić za film “All Inclusive” (2018) o unutarnjem organizmu jednog putničkog kruzera, osvojila međunarodnu Zlatnu golubicu za najbolji kratkometražni film ovogodišnjeg DOK Leipziga. Nagradu publike primila je Kenijka Beryl Magoko za film o ženskom obrezivanju, “In Search…” (2018).

Na festivalu je od hrvatskih ostvarenja prikazano pet dokumentaraca, od kojih su svi bili dijelom međunarodnog programa: “Srbenka” (Restart, 2018.) Nebojše Slijepčevića, “Lijek” (K-zona, 2018.) Ane Opalić, “IKEA for YU” (Hrvatski filmski savez / Wizworks Studios AB; 2018.) Marije Ratković Vidaković i Dinke Radonić, “Dani ludila” (Restart / Petra Pan Film Production; 2018.) Damiana Nenadića te manjinska hrvatska koprodukcija Nukleus Filma, “Chris the Swiss” (2018) švicarske redateljice Anje Kofmel.

Ostale pobjednike provjerite na službenoj stranici njemačkog festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

[FOTOGALERIJA] Dodjela 5. Nagrade Dokumetar

Fotogalerija s dodjele 5. Nagrade Dokumetar, održane 18. lipnja 2024. godine u zagrebačkom Dokukinu KIC.

“The Last Dragon” – Pseudodokumentarnost za široke mase

U novom tekstu "Dokumentiranja fikcije" provjerit ćemo kako pseudodokumentarni film funkcionira kada mu se da komercijalna svrha.

Preminuo filmski kritičar Tomislav Čegir

Filmski kritičar Tomislav Čegir preminuo je 18. lipnja, u 55. godini života.

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".