Početna Vijesti 25. Astra Film Festival: Nagrade za "U slučaju rata", "Srbenku" i "Oni...

25. Astra Film Festival: Nagrade za “U slučaju rata”, “Srbenku” i “Oni samo dolaze i odlaze”

-

Rumunjski gradi Sibiu od 15. do 21. listopada ugostio je 25. izdanje Astra Film Festivala, najvećeg festivala dokumentarnog filma u zemlji. Ove godine na AFF-u je prikazano ukupno 128 filmova, dok se natjecateljski dio programa odvijao unutar pet različitih sekcija festivala. Pobjednici su pak među sobom podijelili nezanemarivih 25 tisuća eura ukupnog nagradnog fonda.

Od hrvatskih ostvarenja, rumunjska publika mogla je gledati tri dokumentarca iz Lijepe naše: “Srbenka” (Restart, 2018.) Nebojše Slijepčevića smjestila se u programsku cjelinu Surviving My Homeland (Preživjeti vlastitu domovinu) za filmove koji dižu glas protiv iskrivljene interpretacije riječi domovina; “Oni samo dolaze i odlaze” (Hrvatski filmski savez, 2017.) Borisa Poljaka prikazan je u programu Butterfly Effect (Efekt leptira) koji podcrtava kompleksne odnose između ljudi i sredina u kojima žive; dok je manjinska hrvatska koprodukcija Hulahopa, “U slučaju rata” / “When the War Comes” / “Až přijde válka” (2018) češkog autora Jana Geberta, nastupila u dijelu festivala pod nazivom Far-right near us (Krajnja desnica u našoj blizini).

Slijepčevićev i Gebertov film natjecali su se u službenoj konkurenciji dokumentarnih filmova iz Srednje i Istočne Europe, i upravo su njihovi dokumentarci počistili taj dio Astra Film Festivala. “U slučaju rata” proglašen je od resornog žirija (Dina Iordanova, Christian Tudor Popescu i Simon Kilmurry) Najboljim dokumentarnim filmom Srednje i Istočne Europe 25. AFF-a (AFF Award for Best Documentary in the Central & Eastern Europe Competition), dok je Nebojša Slijepčević osvojio Nagradu za najboljeg redatelja istog festivalskog bracketa. Tercet hrvatskih nagrada upotpunio je Boris Poljak, došavši sa svojim “Oni samo dolaze i odlaze” do Nagrade za najbolji kratkometražni dokumentarni film (AFF Award for Best Documentary in the Shorts Competition; žiri: Adina Popescu, Ruben Vermeersch i Vintila Mihailescu).

Da još mrvicu upotpunimo vijest o nagrađenima, napomenimo kako je Nagradu za najbolji dokumentarni film u međunarodnoj konkurenciji osvojila Kineskinja Nanfu Wang s ostvarenjem “I Am Another You” (2017). Dokumentarac istražuje značenje osobne slobode i njezinih granica kroz oči mladog beskućnika koji odbacuje društvena pravila.

Obrazloženja odluka žirija 25. Astra Film Festivala

“U dokumentarnom filmu ‘U slučaju rata’ svjedočimo svakodnevici rastuće ekstremističke civilne vojske, gdje pratimo čelnika paravojne skupine koja s lakoćom dolazi u interakciju s javnim sustavom koji normalizira ksenofobiju. Ovaj film služi kao upozorenje jer izlaže pedantne pripreme za sve izgledniji sukob.

“U ‘Srbenki’ smo prisutni na probama predstave koje dovode publiku u intiman i ponekad neugodno surov i bolan emocionalni prostor, istražujući rane koje neće zacijeliti, dok god ih se ne suoči s iskrenošću. Nebojša Slijepčević vješto istražuje umjetnički proces kao metodu za liječenje u zajednici te pokazuje istinu i pomirenje kao alate koji mogu pridonijeti zatvaranju poglavlja.

“Za izvrsnu kameru [u ‘Oni samo dolaze i odlaze’], jednostavnost, humor i univerzalanu poruku koju prenosi o našem kratkotrajnom prolaznom postojanju”, obrazložio je žiri svoje odluke u slučaju naših dokumentaraca.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

31. Nordisk Panorama: “Umjetnica i lopov” najbolji nordijski dokumentarac 2020. godine

Završena je 31. Nordisk Panorama, godišnja smotra najboljih nordijskih kratkometražnih i dokumentarnih filmova.

Dina Pokrajac: “Namjera Arterije je približiti život i stvaranje umjetnika koji su obilježili svoje vrijeme”

Selektorica programa Dina Pokrajac za naš portal najavljuje ovogodišnje, četvrto izdanje festivala Arteria - tjedan filma o umjetnicima.

Hrvatski dokumentarci na posebnom izdanju ZagrebDoxa

U sklopu ovogodišnjeg posebnog izdanja ZagrebDoxa (4. - 11.10.) bit će prikazano dvanaest hrvatskih filmova.

Otvorene prijave za 52. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva

Otvorene su prijave za 52. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva, koja će se održati u Buzetu.

Dodijeljeni 72. Kreativni Emmyji i 41. Emmyji za najbolje vijesti i dokumentarne filmove

Doznali smo pobjednike 72. Kreativnih Emmyja i 41. Emmyja za najbolje vijesti i dokumentarne filmove.

U utorak počinje 4. Arteria – tjedan filma o umjetnicima

Ovog utorka u Zagrebu počinje četvrta Arteria - tjedan filma o umjetnicima u organizaciji Kulturno informativnog centra (KIC).

“Inconvenient Indian” do glavne doku-nagrade 45. Međunarodnog filmskog festivala u Torontu

Prije nekoliko dana dodjelom nagrada i priznanja završio je 45. Međunarodni filmski festival u Torontu (10. - 19.9.).

U petak se ponovno otvaraju vrata Dokukina KIC

U petak, 25. rujna ponovno se otvaraju vrata Dokukina KIC, jedinstvenog kina specijaliziranog za dokumentarce u centru Zagreba.

Poziv hrvatskim autorima za prijavu na DOK Film Market

U suradnji s HAVC-om, DOK Leipzig je otvorio poziv hrvatskim autorima za prijavu na ovogodišnje izdanje DOK Film Marketa.

3. AJB DOC: U srazu s virtualnim

Donosimo osvrt na 3. Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans, koji se u nešto drugačijim okolnostima održavao od 11. do 15.9.