PočetnaVijestiNovi dokumentarni projekt Kena Burnsa

Novi dokumentarni projekt Kena Burnsa

|

Legendarni američki dokumentarist Ken Burns (“The Civil War”, “The War”, “Baseball”, “The Vietnam War”…) obznanio je svoj najnoviji projekt koji bi na male PBS-ove ekrane trebao stići u proljeće 2020. godine.

Trosatni film “Ken Burns Presents the Gene: An Intimate History” inspiriran je knjigom indijsko-američkog doktora, biologa i onkologa Siddharthe Mukherjeeja, “The Gene: An Intimate History”, koji je 2011. godine dobio Pulitzerovu nagradu za svoje ranije književno ostvarenje “The Emperor of All Maladies: A Biography of Cancer”. Na istoimenom su pak dokumentarcu Mukherjee i Burns – u ulozi scenarista – surađivali 2015. godine, također pod produkcijskim patronatom PBS-a.

Njihova najnovija filmska kolaboracija istraživat će ljudski genom, koristeći znanost, povijest i osobne priče. Bit će također i riječi o znanosti vezanoj za ljudske gene, uključujući njihov utjecaj na same bolesti. U dokumentarcu će se pronaći prostora i za približavanje povijesti istraživanja gena, od ranih lovaca na gene do utrke prema dekodiranju čitavog ljudskog genoma.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.

Dodjela Nagrade Dokumetar u Dokukinu KIC

U organizaciji portala Dokumentarni.net, u zagrebačkom Dokukinu KIC će u utorak, 18. lipnja u 19 sati, po peti put biti dodijeljena Nagrada Dokumetar.

17. Beldocs: Razbijanje utopije o dominantne poretke

Na ovogodišnjem Beldocsu svjedočili smo još jednom presjeku produkcije srpskog dokumentarnog filma.

“Posljednji valcer” – Film koji se pušta glasno

"Posljednji valcer" / "The Last Waltz" (1978) Martina Scorsesea publika i kritika nazivaju jednim od najboljih rock filmova svih vremena.