PočetnaNajave12. DORF, Tajna povijest rocka: Deset glazbenih dokumentaraca iz SAD-a, Velike Britanije,...

12. DORF, Tajna povijest rocka: Deset glazbenih dokumentaraca iz SAD-a, Velike Britanije, Njemačke…

-

U programu Tajna povijest rocka DORF 2018, u Primoštenu i Vinkovcima u kolovozu će posjetiteljima u sklopu ovogodišnjeg Festivala dokumentarnog rock filma DORF uz šest filmova u regionalnoj konkurenciji, biti prikazano i deset dokumentaraca iz SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Belgije, Grčke, Francuske, Irske i Italije. Najveći broj filmova doživjet će svoje hrvatske premijere.

Organizatori kao najatraktivnije filmove iz spomenutog programa izdvajaju ostvarenje “Betty: Kažu da sam drukčija” / “Betty: They Say I’m Different” (2017) Britanca Phila Coxa o funk divi Betty Davis, a koji će biti i gost festivala te film “Hrpa umjetnosti” / “Bunch of Kunst” (2017) o buntovnom engleskom punk dvojcu Sleaford Mods, njemačke autorice Christine Franz.

Premijerno će hrvatskim ljubiteljima glazbenih dokumentaraca biti predstavljen i film “Nevidljive ruke” / “The Invisible Hands” (2017) grčke redateljice Marine Gioti i Georgesa Salameha o projektu glazbenika Alana Bishopa iz kultnog američkog benda Sun City Girls. Ovaj dokumentarac prikazan je na prošlogodišnjem Berlinaleu i uzbudljivo je glazbeno putovanje u Kairo te poslastica za sve ljubitelje poetskih dokumentaraca. Tajna povijest rocka donosi i dokumentarac “Potencijal buke” / “Conny Plank – The Potential of Noise” (2017) o genijalnom njemačkom glazbenom producentu i vizionaru Connyju Planku. Režiju potpisuju njegovi sunarodnjaci Stephen Plank i Reto Caduff.

Kao jednu od poslastica ovogodišnjeg DORF-a organizatori ističu belgijski road mockumentary “Spit’n’split” (2017) belgijskog autora Jérômea Vandewattynea, o pravom bendu The Experimental Tropic Blues Band s neočekivanim završetkom i opasnim soundtrackom.

Tri kratkometražna dokumentarca na ovogodišnjem programu su “Hannah Williams u Tokiju” / “Hannah Williams & The Affirmations Tokyo Tour 2018” (2018) Francuza Freda Feuilleta o četiri koncerta odsvirana u dva dana u legendarnom tokijskom klubu Blue Note; zatim nagrađivani “Više od brijačnice” / “More than a Barbershop” (2016) Španjolaca Fernanda Perandonesa i Xandrua Ramireza o kultnom barber shopu u Dublinu i “We’re Loud u Grčkoj” / “We’re Loud – Ten Slovenly Days in Greece” (2016) Talijana Enrica Stoccoa, koji je već bio na rasporedu 17.6. u Ljetnom vrtu Vintage industrial bara – film je to o glazbenom festivalu koji organizira garage punk ekipa iz Slovenly recordings

U uvodnom, zagrijavačkom programu ovogodišnjeg DORF-a, također u Ljetnom vrtu, 3.6. bio je prikazan i kultni film o beogradskoj underground sceni devedesetih, “Geto – tajni život grada” (1995) srpskih autora Mladena Matičevića i Ivana Markova.

A na posljednjoj Vintage Industrial Bar warm up večeri, u nedjelju 8.7. u Ljetnom vrtu, na rasporedu je projekcija dokumentarca “Danny Says” (2015) američkog redatelja Brendana Tollera, koji donosi priču o menadžeru i promoteru Dannyju Fieldsu, jednoj od najvažnijih osoba u povijesti punk rock glazbe.

Podsjetimo, filmski program 12. DORF-a na Iskonovoj festivalskoj plaži u Primoštenu održat će se od 4. do 6. kolovoza, uz projekcije glazbenih dokumentarnih filmova i OFF DORF program. Završni dio festivala na rasporedu je od 23. do 25. kolovoza u lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije