12. Festival dokumentarnog rock filma – DORF je pred vratima. Kolovoškim, jer ovaj vrući ljetni mjesec polako, gotovo sad već tradicionalno poprima DORF-ove boje. Stoga će DORF-ova vjerna, ali i neka nova znatiželjna publika doku-glazbene poslastice tražiti na dvije već poznate adrese – primoštenskoj u sklopu SuperUho Festivala (4. – 6.8., Iskonova festivalska plaža) te onoj vinkovačkoj (23. – 25.8.) u lapidariju Gradskoj muzeja Vinkovci. Male koncepcijske novosti uglavnom se tiču popratnog programa, dok smo prije par dana na našim stranicama najavili regionalni, natjecateljski dio ovogodišnjeg festivala. Štafetu za dizanje te najave barem za još razinu-dvije više, pak, svečano smo udijelili alfi i omegi DORF-a, glavom i bradom – direktoru festivala Toniju Šariću.

“Ove godine imali smo strožu selekciju u regionalnom programu. Nakon nekoliko godina prijavljena su tri filma koja svojom kvalitetom mogu proći i puno stroži odabir od našeg. Zbog toga ćemo ipak dodijeliti nagradu za najbolji film, iako smo bili blizu njenom zamrzavanju, kao što smo to na neko vrijeme učinili s nagradom za razvoj scenarija. Toliko smo već stari da po prvi put imamo prijavljene filmova autora koji su već dva puta pobijedili na DORF-u. Tako iz Slovenije premijerno dolazi treća priča ekipe iz ‘Glasba je časovna umetnost’, odličan film o prvom albumu Laibacha te Dušan Moravec, koji je u produkciji RTV Slovenije snimio film o sjajnom Mihi Kralju, začetniku elektroničke glazbe…”, kaže Šarić, koji je zadovoljan i međunarodnim dijelom DORF-a.

“U međunarodnoj selekciji posebno smo ponosni na film o fantastičnoj američkoj funk i soul legendi Betty Davis. Radi se o neobično važnoj priči, a kad smo kod takvih, tu je i ona o izvrsnim Sleaford Modsima koje je Christine Franz pratila četiri godine. Ako želite drukčije iskustvo, svakako pogledajte i suludi mockumentary ‘Spit’n’split’ s neočekivanim obratom, koji iz rutinskog i pomalo dosadnog road movie dokumentarca, na opće zadovoljstvo ode u potpuno drugom smjeru”, ističe direktor DORF-a.

Što se tiče ovogodišnjih gostiju, Šarić pod lupu stavlja autora dokumentarca “Betty: Kažu da sam drukčija” / “Betty: They Say I’m Different” (2017).

“Dolazi nam redatelj Phil Cox, koji je zaslužan za film i otkrivanje Betty Davis. Zadovoljan sam što smo ga uspjeli dovesti u Hrvatsku. Priča o Betty Davis je, nažalost, nedovoljno poznata, a ovo je naš mali doprinos promjeni te činjenice. Ovim putem pozivamo sve gledatelje da dođu pogledati film, gdje god im se pruži prilika. Svakako i da otkriju uzbudljivu glazbu ove vrsne glazbenice”, zadaje gledateljima quest Šarić.

Kraj je, kao i uvijek, rezerviran za Vinkovce, DORF-ovu dugogodišnju bazu.

“U Vinkovcima zaključujemo ovogodišnje izdanje festivala, prilika je to za razmjenu iskustava s preostalom DORF ekipom iz Slavonije, ali i nekim novim klincima. Spojili smo Antičke filmske večeri i tri DORF večeri u jedan filmski tjedan, druženje u prekrasnom lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci. Ovo je prilika za prikazivanje glazbenih dokumentaraca u nekim novim okolnostima, prilagođavamo se, pokušavamo ostati zanimljivi te se zabaviti, uz otkrivanje kvalitetnih i nedovoljno eksponiranih kreativaca”, rekao nam je Šarić na kraju.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here