PočetnaNajaveObjavljen regionalni program 12. DORF-a

Objavljen regionalni program 12. DORF-a

-

U programu natjecateljske, regionalne konkurencije 12. Festivala dokumentarnog rock filma – DORF, u kolovozu će u Primoštenu i Vinkovcima posjetiteljima biti prikazano šest filmova regionalnih autora iz Hrvatske, Slovenije i Srbije. Hrvatska premijera odnosi se na treći film iz serijala “Glazba je umjetnost trenutka” / “Glasba je časovna umetnost” o najvažnijim albumima slovenske rock glazbe u režiji Slovenca Igora Zupea. Ova konkretna filmska epizoda pod nazivom “LP film Laibach” (2018) bavi se prvim albumom legendarnog slovenskog benda Laibach, objavljenog 1985. godine (“Laibach”).

Drugi hrvatski premijerni first pripada dokumentarcu “Električni snovi – Miha Kralj” (2018), dvostrukog DORF pobjednika – također slovenskog redatelja Dušana Moravca. Glavnog protagonista Mihu Kralja nazivali su i jugoslavenskim Jean Michel Jarreom, a svojim je glazbenim stvaralaštvom od kraja 70-ih otvorio put brojnim glazbenicima. Njegova glazba i danas zvuči svježe i zanimljivo, dok je u filmu uz impresivne arhivske snimke portretirana vizija ovog ustrajnog i talentiranog autora.

U selekciji će biti prikazani i tri domaća filma: “Glasnije od oružja” (Factum, 2017.) redatelja Miroslava Sikavice o soundtracku ratnih 90-ih i ulozi glazbe u Domovinskom ratu; “Veja” (HRT, 2017.) Nevena Mihaela Dianeževića o multiinstrumentalistu i etnomuzikologu Goranu Farkašu iz Pazina te “Pope, vrati se” (Toni Volaric Production, London-Zagreb / Bond Squad; 2018.) Tonija Volarića o legendarnom splitskom pjesniku i osebujnom novinaru Momčilu Popadiću.

I konačno, srpski redatelj Milan Nikodijević, koji se na DORF-u pojavljuje drugi put, predstavit će svoj najnoviji film, “Zarobljeno vrijeme” (2017) o legendarnom novinaru i zaljubljeniku u glazbu Petru Peci Popoviću, koji u filmu putuje od Vardara do Triglava i susreće se sa prijateljima i kolegama u pokušaju pronalaska odgovora na pitanja o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti rock and rolla.

O najboljem filmu u regionalnoj konkurenciji ove će godine odlučivati Varja Močnik (redateljica i urednica filmskih programa, autorica prošlogodišnjeg pobjedničkog DORF filma, predsjednica žirija), Siniša Labrović (multimedijalni umjetnik) i Boris Hrepić Hrepa (glazbenik, autor i voditelj). Za unikatne nagrade laureatima na ovogodišnjem festivalu i ove godine zadužen je splitski kipar i strip autor Miro Župa.

Filmski program 12. DORF-a na Iskonovoj festivalskoj plaži u Primoštenu održat će se od 4. do 6. kolovoza, uz projekcije glazbenih dokumentarnih filmova i OFF DORF program. Završni dio ovogodišnjeg DORF izdanja na rasporedu je od 23. do 25. kolovoza u lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci. Festival, pak, otvara premijerna regionalna projekcija dokumentarca o kultnoj američkoj funk megazvijezdi Betty Davis, “Betty: Kažu da sam drukčija” / “Betty: They Say I’m Different” (2017) britanskog autora Philipa Coxa, koji će biti gost ovogodišnjeg festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije