PočetnaVijestiObjavljen regionalni program 12. DORF-a

Objavljen regionalni program 12. DORF-a

|

U programu natjecateljske, regionalne konkurencije 12. Festivala dokumentarnog rock filma – DORF, u kolovozu će u Primoštenu i Vinkovcima posjetiteljima biti prikazano šest filmova regionalnih autora iz Hrvatske, Slovenije i Srbije. Hrvatska premijera odnosi se na treći film iz serijala “Glazba je umjetnost trenutka” / “Glasba je časovna umetnost” o najvažnijim albumima slovenske rock glazbe u režiji Slovenca Igora Zupea. Ova konkretna filmska epizoda pod nazivom “LP film Laibach” (2018) bavi se prvim albumom legendarnog slovenskog benda Laibach, objavljenog 1985. godine (“Laibach”).

Drugi hrvatski premijerni first pripada dokumentarcu “Električni snovi – Miha Kralj” (2018), dvostrukog DORF pobjednika – također slovenskog redatelja Dušana Moravca. Glavnog protagonista Mihu Kralja nazivali su i jugoslavenskim Jean Michel Jarreom, a svojim je glazbenim stvaralaštvom od kraja 70-ih otvorio put brojnim glazbenicima. Njegova glazba i danas zvuči svježe i zanimljivo, dok je u filmu uz impresivne arhivske snimke portretirana vizija ovog ustrajnog i talentiranog autora.

U selekciji će biti prikazani i tri domaća filma: “Glasnije od oružja” (Factum, 2017.) redatelja Miroslava Sikavice o soundtracku ratnih 90-ih i ulozi glazbe u Domovinskom ratu; “Veja” (HRT, 2017.) Nevena Mihaela Dianeževića o multiinstrumentalistu i etnomuzikologu Goranu Farkašu iz Pazina te “Pope, vrati se” (Toni Volaric Production, London-Zagreb / Bond Squad; 2018.) Tonija Volarića o legendarnom splitskom pjesniku i osebujnom novinaru Momčilu Popadiću.

I konačno, srpski redatelj Milan Nikodijević, koji se na DORF-u pojavljuje drugi put, predstavit će svoj najnoviji film, “Zarobljeno vrijeme” (2017) o legendarnom novinaru i zaljubljeniku u glazbu Petru Peci Popoviću, koji u filmu putuje od Vardara do Triglava i susreće se sa prijateljima i kolegama u pokušaju pronalaska odgovora na pitanja o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti rock and rolla.

O najboljem filmu u regionalnoj konkurenciji ove će godine odlučivati Varja Močnik (redateljica i urednica filmskih programa, autorica prošlogodišnjeg pobjedničkog DORF filma, predsjednica žirija), Siniša Labrović (multimedijalni umjetnik) i Boris Hrepić Hrepa (glazbenik, autor i voditelj). Za unikatne nagrade laureatima na ovogodišnjem festivalu i ove godine zadužen je splitski kipar i strip autor Miro Župa.

Filmski program 12. DORF-a na Iskonovoj festivalskoj plaži u Primoštenu održat će se od 4. do 6. kolovoza, uz projekcije glazbenih dokumentarnih filmova i OFF DORF program. Završni dio ovogodišnjeg DORF izdanja na rasporedu je od 23. do 25. kolovoza u lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci. Festival, pak, otvara premijerna regionalna projekcija dokumentarca o kultnoj američkoj funk megazvijezdi Betty Davis, “Betty: Kažu da sam drukčija” / “Betty: They Say I’m Different” (2017) britanskog autora Philipa Coxa, koji će biti gost ovogodišnjeg festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

[FOTOGALERIJA] Dodjela 5. Nagrade Dokumetar

Fotogalerija s dodjele 5. Nagrade Dokumetar, održane 18. lipnja 2024. godine u zagrebačkom Dokukinu KIC.

“The Last Dragon” – Pseudodokumentarnost za široke mase

U novom tekstu "Dokumentiranja fikcije" provjerit ćemo kako pseudodokumentarni film funkcionira kada mu se da komercijalna svrha.

Preminuo filmski kritičar Tomislav Čegir

Filmski kritičar Tomislav Čegir preminuo je 18. lipnja, u 55. godini života.

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".