PočetnaVijesti14. ZagrebDox: Veliki pečati dokumentarcima "O očevima i sinovima" i "Druga strana svega"

14. ZagrebDox: Veliki pečati dokumentarcima “O očevima i sinovima” i “Druga strana svega”

|

Na svečanoj dodjeli nagrada, koja je održana sinoć u dvorani 3 kina Kaptol Boutique Cinema u Centru Kaptol, dodijeljene su nagrade pobjedničkim filmovima 14. ZagrebDoxa.

Direktor i osnivač ZagrebDoxa Nenad Puhovski na početku se zahvalio publici što je unatoč nepovoljnim vremenskim uvjetima punila kino dvorane i pokazala interes za festival. “To nas zadužuje da nastavimo raditi na ovaj način i to znači da smo odgovorni prema našoj publici. Zahvaljujem se ovim putem cijelom festivalskom timu na silnom trudu i energiji koju su uložili u realizaciju ovogodišnjeg ZagrebDoxa. Osim nagrade Mojoj generaciji ove bih godine dodijelio i nagradu Vašoj generaciji koju uručujem dugogodišnjoj producentici Luciji Parać”, tim je riječima zaključio svoj pozdravni govor direktor Nenad Puhovski.  

U utrci za glavne festivalske nagrade, Velike pečate u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji, natjecalo se 38 filmova. Međunarodni tročlani žiri činili su: nagrađivani hrvatski redatelj i snimatelj Boris Poljak, ujedno i predsjednik žirija; zatim selektor Filmskog festivala Sundance Harry Vaughn te poljska redateljica Anna Zamecka.

Međunarodna konkurencija

Veliki pečat za najbolji film u međunarodnom natjecateljskom programu žiri je dodijelio filmu “O očevima i sinovima” / “Of Fathers and Sons” (2017) sirijskog redatelja Talala Derkija. Svoju odluku obrazložili su riječima: “Žiri dodjeljuje glavnu nagradu filmu koji prikazuje kako jedan otac pretvara svoje sinove iz djece u obučene ubojice. Golemi rizik kojem se autor izložio donio nam je napetu kombinaciju ljubavi i ekstremizma koja se prenosi s koljena na koljeno.” Međunarodni žiri dodijelio je i dva Posebna priznanja: filmu “Grad sunca” / “City of the Sun” / “Mzis Qalaqi” (2017) gruzijskog redatelja Ratija Onelija o svakodnevici tamošnjeg rudarskog grada te poetskom dokumentarcu Džungla te poznaje bolje” / “The Jungle Knows You Better Than You Do” (2017) kolumbijske redateljice Juanite Onzage, u kojem brat i sestra tragaju za dušom ubijenog oca.

Regionalna konkurencija

Regionalni žiri činili su: direktorica festivala Sheffield Doc/Festa Elizabeth McIntyre; Ralph Eue, selektor festivala DOK Leipzig i Ognjen Glavonić, redatelj, direktor i suosnivač Filmskog festivala u Pančevu. Veliki pečat za najbolji film iz regionalnog natjecateljskog programa dodijelili su srpskom filmu “Druga strana svega” (2017) redateljice Mile Turajlić. Žiri je pojasnio da se radi o filmu koji tečno gradi pripovijest o potpunim suprotnostima spajajući svakodnevno i epsko. “Intimni prizori odnosa majke i kćeri odvijaju se ispred kulise turbulentne povijesti zemlje u stalnom prevratu. Dojmila nas se jasna struktura složene radnje i osjećajnost s kojom su dočarani veliki dokumentarni trenuci.” Regionalni žiri dodijelio je i dva Posebna priznanja: slovensko-hrvatskom filmu “Playing Men” (Nosorogi / Restart; 2017.) Matjaža Ivanišina o odnosima i igrama mediteranskih muškaraca te hrvatsko-slovenskom filmu “Dani ludila” (Restart / Petra Pan Film Production; 2018.) Damiana Nenadića o psihički drugačijim ljudima koje društvo odbacuje i pretvara u pacijente.

Mladi žiri

Mladi žiri djelovao je u sastavu: bugarski producent i izvršni direktor Međunarodnog udruženja filmskih i TV škola (CILECT) Stanislav Semerdijev; umjetnik i profesor na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu (UMAS) Vlado Zrnić i poljska redateljica i studentica režije na Filmskoj školi u Łódźu, Zofia Kowalewska. Mali pečat za najbolji film autora/ice do 35 godina dodijelili su filmu “Preko svih granica” / “Over the Limit” (2017) poljske redateljice Marte Prus “za izvrstan prikaz snažnih arhetipskih likova u ozbiljnom klasičnom sukobu, koji je nastao samo uz pomoć prirodnih alata dokumentarističkog promatranja.” Mladi žiri Posebno priznanje dodijelio je američkom filmu Liyana” (2017) redatelja Arona i Amande Kopp o unutarnjoj snazi koja izvire iz dječje mašte.

Sekcija Movies That Matter 

Žiri sekcije Movies That Matter činili su slovenski redatelj, scenarist, romanopisac i glumac Metod Pevec, književnik i predstojnik Katedre za hrvatski jezik Filozofskog fakulteta u Rijeci Kristian Novak te novinarka i urednica u Informativnom medijskom servisu HRT-a i aktivna članica Sindikata novinara i Hrvatskog novinarskog društva Maja Sever. Članovi žirija nagradu za film koji na najbolji način promiče ljudska prava dodijelili su filmu “O očevima i sinovima” Talala Derkija. Žiri smatra da “unatoč činjenici da se autor u filmu drži postrani, svjesno birajući ulogu promatrača umjesto sudionika, film uspijeva dokumentirati i traumu čovjeka koji je svakom snimljenom scenom sve dalje od domovine svojih sjećanja i sve bliže spoznaji da je ona zauvijek nestala. Iako prizori često ostavljaju osjećaj jeze u očigledno sumornoj perspektivi, film ima snažan pozitivan učinak. Hrabrost autora koji je odlučio dokumentirati važnu priču u izuzetno teškim okolnostima, stavljajući na kocku i vlastiti život, daje gledateljima dopuštenje i obvezu da također budu hrabri.”

Posebnim priznanjima žiri je nagradio mađarsko-njemački film Zarobljena žena” / “A Woman Captured” (2017) autorice Bernadett Tuze-Ritter koji progovara o modernom ropstvu, odnosno češko-hrvatski “U slučaju rata” / “When the War Comes” / “Až přijde válka” (Pink / HBO / Hulahop; 2018.) Jana Geberta o slovačkoj paravojnoj skupini Branitelji Slovačke.

Teen Dox

Nagradu Teen Dox za najbolji film o problemima mladih osvojio je ruski film “Ljepota” / “Beauty” / “Krasota” (2017) Kristine Kuzakmetove, o čemu su odlučili učenici i učenice Klasične gimnazije u Zagrebu. Oni su izjavili da su ga odabrali “jer postavlja bezbroj pitanja, a ne nudi konkretne odgovore, nego otvara prostor za razmišljanje. To se postiže objektivnim prikazom života u okrutnim uvjetima djece i tinejdžera koji su prisiljeni odrasti prije svog vremena.” Posebno priznanje dodijelili su poljskom filmu “Zovite me Tony” / “Call Me Tony” (2017) redatelja Klaudiusza Chrostowskog o 18-godišnjem bodybuilderu Konradu.

Nagrada Mojoj generaciji

Nagrada Mojoj generaciji – koju dodjeljuje Nenad Puhovski, osnivač i direktor ZagrebDoxa, filmu autora svoje generacije – pripala je filmu “Ljudska rijeka” / “Human Flow” (2017) renomiranog kineskog redatelja, konceptualnog umjetnika i političkog aktivista Ai Weiweija. “‘Ljudska’ rijeka nije samo monumentalni prikaz jedne od najvećih kriza našeg doba nego i dramatičan i osoban produžetak iznimnog umjetničkog opusa Ai Weiweija i, naposljetku, bitan doprinos aktivnostima na području borbe za ljudska prava”, stoji u pojašnjenju Nenada Puhovskog.

Nagrada FIPRESCI

Ove godine na ZagrebDoxu je prvi put dodijeljena i Nagrada FIPRESCINagrada Međunarodne federacije filmskih kritičara. Žiri koji je činila njemačka novinarka i filmska kritičarka Carolin Weidner, britanska kritičarka Collete de Castro i domaća novinarka i kritičarka Marcella Jelić nagradu je dodijelio filmu “Druga strana svega” Mile Turajlić. “Časna žena koja ne misli da je zaslužila počasti. Stan koji nikada nije trebao biti stan, nego je postojao takav kakav je dulje od 70 godina. Pragmatičnost koja je postala strast na političkoj pozornici. Film Mile Turajlić ‘Druga strana svega’ zbližava, otkriva i donosi sklad”, stoji u pojašnjenju žirija. 

Film Mile Turajlić ove godine dobio je i najviše simpatija posjetitelja ZagrebDoxa, službeno osvojivši HT Nagradu publike.

Podsjetimo, prekjučer su dodijeljene i nagrade programa usavršavanja ZagrebDox Proa, na kojem je naš autor Đuro Gavran osvojio glavnu nagradu sa svojim projektom “Jedna od nas”.

Na četrnaestom izdanju ZagrebDoxa prikazano je više od 125 filmova u 14 programa, a sam festival posjetilo je više od 160 gostiju iz cijeloga svijeta. Danas, u nedjelju 4. ožujka, u programu Propustili ste – pogledajte bit će održano nekoliko dodatnih projekcija dokumentaraca, dok će u programu The Best of Fest biti prikazani nagrađeni naslovi ovogodišnjeg festivalskog izdanja. Cijena ulaznice za program The Best of Fest, odnosno za svih šest projekcija u jednoj dvorani, iznosi 45 kuna, a za pojedinačnu projekciju 20 kuna.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

17. Subversive Film Festival: “Zemlja za nas” – Bez motike nema kruha

"Zemlja za nas", cjelovečernji prvenac Karle Crnčević, otpočinje razmjerno tajanstveno, sugerirajući ulazak u kakav svijet misterija...

“Crna kutija: Dnevnici” Shiori Ito najbolji dokumentarni film 17. Subversive Film Festivala

Svečanom dodjelom nagrada "Wild Dreamer Dragan Rubeša", u subotu je završeno sedamnaesto izdanje Subversive Film Festivala.

17. Subversive Film Festival: “Soundtrack za državni udar” – (De)džezifikacija Konga

"Soundtrack za državni udar" (2024) je impresivan film koji se može uvrstiti među najviša dostignuća svetske dokumentaristike tekuće dekade.

Zlatna palma za film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” Nebojše Slijepčevića!

Igrani film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film 77. Cannesa!

17. Subversive Film Festival: “Moj ukradeni planet” – Nakon revolucije

"Moj ukradeni planet" sjetan je film, natopljen s mnogo gorčine, jer je autorica u svojoj domovini Iranu provela više od četrdeset godina.

17. Subversive Film Festival: “Stanari” – Tri sprovoda i dva štrajka glađu

"Stanari" / "The Flats" (2024) Alessandre Celesije, usmjereni su na posljedice Nevolja (The Troubles / Na Trioblóidi), kako ih zovu u Irskoj.

Renata Poljak: “Imamo dokumentarna svjedočenja o ženama strašne snage”

Renata Poljak je na 20. ZagrebDoxu, u sklopu Regionalne konkurencije, predstavila svoj najnoviji film, "Šume šume" (2024).

Tri dana dokumentaraca na 18. Vox Feminae Festivalu

Tri dana filmskog programa 18. Vox Feminae Festivala donosi raznoliku selekciju filmova koji se bave temama rodne ravnopravnosti, seksualnosti i ženskog nasljeđa.

Niz hrvatskih dokumentaraca i projekata na 17. Beldocsu

Na ovogodišnjem, 17. Beldocsu (22. - 29. svibnja), bit će prikazan cijeli niz hrvatskih dokumentarnih filmova.

17. Subversive Film Festival: “Favoriten” – Gospođa Idiskut i njeno odeljenje

"Favoriten" (2024) austrijske autorke Ruth Beckermann, prati jedno odeljenje najveće osnovne škole u bečkoj četvrti Favoriten.