PočetnaVijesti14. ZagrebDox, ZagrebDox Pro: Glavna nagrada filmu "Jedna od nas" Đure Gavrana

14. ZagrebDox, ZagrebDox Pro: Glavna nagrada filmu “Jedna od nas” Đure Gavrana

-

U sklopu 14. ZagrebDoxa jučer je obznanjen još jedan set osvajača nagrada radionice ZagrebDox Pro za koju su voditelji i mentori Leena Pasanen i Stefano Tealdi odabrali su dvanaest dokumentarnih projekata iz jedanaest zemalja u različitim fazama razvoja i produkcije. Nakon intenzivnih radionica uslijedio je Pitching forum, središnje događanje programa na kojem su projekti predstavljeni članovima međunarodnog panela, redom profesionalcima u filmskoj industriji, dok su na sinoćnjoj dodjeli nagrada proglašeni i najbolji projekti.

Nagradu HBO Europe, diplomu i dvije tisuće eura za daljnji razvoj projekta dobio je hrvatski projekt “Jedna od nas” koji su predstavili redatelj i producent Đuro Gavran te montažerka Nina Velnić. Riječ je o projektu zagrebačke produkcijske tvrtke Pipser.

“Jednostavno pismo od bivše kolegice iz razreda prije proslave 15. godišnjice mature potaknulo je redatelja da organizira snimanje jednog vrlo posebnog filma. Bio je to izvrstan pitch, vizualno obećavajući i stilski pročišćen trailer, stoji u obrazloženju nagrade.

Nagrada ZagrebDox Pro Online Mentor, diploma i jednogodišnje online mentorstvo s Hankom Kastelicovom dodijeljena je redateljici Nejri Latić Hulusić i producentici Sabrini Begović-Ćorić za projekt “Heretik” o mladom Bošnjaku, odgojenom u radikalnoj islamističkoj zajednici, koji pokušava izgraditi život iznova nakon optužbi da je sudjelovao u terorističkom napadu. Projekt nastaje u produkciji HAVA-e Sarajevo.

“Kako rasti u zemlji koja nudi različite radikalne vjerske ideje? Jesmo li odgovorni za postupke svoje obitelji? Kako se nositi sa smrću oca i starijeg brata? Ova i mnoga druga pitanja postavila su se sama od sebe nakon predstavljanja projekta ‘Heretik’ Nejre Latić Hulusić. Žiri ZagrebDox Proa odlučio je nagraditi ovaj projekt jednogodišnjim mentorstvom razvoja projekta”, obznanjeni su razlozi nagrade ovom projektu.

ZagrebDox Pro DCP, diploma i DCP materijal nakon završetka projekta koje se dodjeljuje prema odluci svih članova panela, dodijeljena je timu poljskog projekta “Simfonija tvornice Ursus” / “Symphony of the Ursus Factory” koji čine redateljica Jaśmina Wójcik i menadžerica produkcije Joanna Tatko iz Wajda Studija. U “Simfoniji tvornice Ursus” bivši radnici uz pomoć tvorničkih zvukova i memorije svojih tijela rekreiraju jedan radni dan u tvorničkom pogonu koji više ne postoji.

Mentori radionice Leena Pasanen i Stefano Tealdi dodijelili su još jednu Posebnu nagradu, i to timu koji je za vrijeme radionice bio najkreativniji i najviše doprinjeo ostalim sudionicima oko njihovih projekata, osobito naslova. Nagradu su dodijelili Jassimu Alsaadyju i Dirku Simonu.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

AI i virtualni svjetovi u Dokukinu KIC

U zagrebačko Dokukino KIC dolazi novi ciklus dokumentaraca "AI i virtualni svjetovi", koji istražuje snage, slabosti i ograničenja umjetne inteligencije.

Večeras u Sinju dokumentarac o ratnoj fotografkinji Lee Miller

Večeras na platno sinjske Palacine dolazi dokumentarac "Uhvatiti Lee Miller" / "Capturing Lee Miller" (2020) redateljice Terese Griffiths.

Tri nagrade za hrvatske dokumentarce na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió

Tri nagrade osvojili su hrvatski dokumentarci na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió.

55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Korijen” Dore Fodor

U Zagrebu se od 24. do 26. studenog održavala 55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

“Nakon svadbe” Mateja Kľúčika najbolji dokumentarni film 10. STIFF-a

"Nakon svadbe" (2022) slovačkog redatelja Mateja Kľúčika proglašen je najboljim dokumentarnim filmom 10. STIFF-a.

Klasici svjetske dokumentaristike, 3. sezona

“Darwinova noćna mora” – Predatorske ribe i oružje u kolijevci čovječanstva

Posljednji esej treće sezone "Klasika" rezerviran je za dokumentarni film "Darwinova noćna mora" (2004) Huberta Saupera.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

“Crumb” – Umjetnost kao jedini izbor

Dokumentarac "Crumb" (1994) Terryja Zwigoffa o strip-umjetniku Robertu Crumbu, spada među najistaknutije primjerke doku-biografskog žanra.

“Shermanov marš” – Generali i ljubavnici

Treću sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo s dokumentarcem "Shermanov marš" / "Sherman's March" (1985) Rossa McElweeja.

Dokultura, 3. sezona

Snaga je u detalju

Posljednji esej treće sezone "Dokulture" donosi tekst o hrvatskim filmskim vaninstitucionalnim programima.

Fiksiranje na margini

Shvatimo li film kao neizostavni dio kulture i umjetničkog stvaralaštva, obrazovni je sustav prva točka stjecanja šireg filmskog znanja.

Steći filmsku kulturu – od apstrakcije prema konzumerizmu

Prvi esej treće sezone "Dokulture" bavi se (ne)dostupnošću filmova široj publici, naročito iz kuta dokumentarnog roda.