Početna Vijesti 14. ZagrebDox, ZagrebDox Pro: Glavna nagrada filmu "Jedna od nas" Đure Gavrana

14. ZagrebDox, ZagrebDox Pro: Glavna nagrada filmu “Jedna od nas” Đure Gavrana

-

U sklopu 14. ZagrebDoxa jučer je obznanjen još jedan set osvajača nagrada radionice ZagrebDox Pro za koju su voditelji i mentori Leena Pasanen i Stefano Tealdi odabrali su dvanaest dokumentarnih projekata iz jedanaest zemalja u različitim fazama razvoja i produkcije. Nakon intenzivnih radionica uslijedio je Pitching forum, središnje događanje programa na kojem su projekti predstavljeni članovima međunarodnog panela, redom profesionalcima u filmskoj industriji, dok su na sinoćnjoj dodjeli nagrada proglašeni i najbolji projekti.

Nagradu HBO Europe, diplomu i dvije tisuće eura za daljnji razvoj projekta dobio je hrvatski projekt “Jedna od nas” koji su predstavili redatelj i producent Đuro Gavran te montažerka Nina Velnić. Riječ je o projektu zagrebačke produkcijske tvrtke Pipser.

“Jednostavno pismo od bivše kolegice iz razreda prije proslave 15. godišnjice mature potaknulo je redatelja da organizira snimanje jednog vrlo posebnog filma. Bio je to izvrstan pitch, vizualno obećavajući i stilski pročišćen trailer, stoji u obrazloženju nagrade.

Nagrada ZagrebDox Pro Online Mentor, diploma i jednogodišnje online mentorstvo s Hankom Kastelicovom dodijeljena je redateljici Nejri Latić Hulusić i producentici Sabrini Begović-Ćorić za projekt “Heretik” o mladom Bošnjaku, odgojenom u radikalnoj islamističkoj zajednici, koji pokušava izgraditi život iznova nakon optužbi da je sudjelovao u terorističkom napadu. Projekt nastaje u produkciji HAVA-e Sarajevo.

“Kako rasti u zemlji koja nudi različite radikalne vjerske ideje? Jesmo li odgovorni za postupke svoje obitelji? Kako se nositi sa smrću oca i starijeg brata? Ova i mnoga druga pitanja postavila su se sama od sebe nakon predstavljanja projekta ‘Heretik’ Nejre Latić Hulusić. Žiri ZagrebDox Proa odlučio je nagraditi ovaj projekt jednogodišnjim mentorstvom razvoja projekta”, obznanjeni su razlozi nagrade ovom projektu.

ZagrebDox Pro DCP, diploma i DCP materijal nakon završetka projekta koje se dodjeljuje prema odluci svih članova panela, dodijeljena je timu poljskog projekta “Simfonija tvornice Ursus” / “Symphony of the Ursus Factory” koji čine redateljica Jaśmina Wójcik i menadžerica produkcije Joanna Tatko iz Wajda Studija. U “Simfoniji tvornice Ursus” bivši radnici uz pomoć tvorničkih zvukova i memorije svojih tijela rekreiraju jedan radni dan u tvorničkom pogonu koji više ne postoji.

Mentori radionice Leena Pasanen i Stefano Tealdi dodijelili su još jednu Posebnu nagradu, i to timu koji je za vrijeme radionice bio najkreativniji i najviše doprinjeo ostalim sudionicima oko njihovih projekata, osobito naslova. Nagradu su dodijelili Jassimu Alsaadyju i Dirku Simonu.

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Hrvatski dokumentarci na posebnom izdanju ZagrebDoxa

U sklopu ovogodišnjeg posebnog izdanja ZagrebDoxa (4. - 11.10.) bit će prikazano dvanaest hrvatskih filmova.

Otvorene prijave za 52. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva

Otvorene su prijave za 52. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva, koja će se održati u Buzetu.

Dodijeljeni 72. Kreativni Emmyji i 41. Emmyji za najbolje vijesti i dokumentarne filmove

Doznali smo pobjednike 72. Kreativnih Emmyja i 41. Emmyja za najbolje vijesti i dokumentarne filmove.

U utorak počinje 4. Arteria – tjedan filma o umjetnicima

Ovog utorka u Zagrebu počinje četvrta Arteria - tjedan filma o umjetnicima u organizaciji Kulturno informativnog centra (KIC).

“Inconvenient Indian” do glavne doku-nagrade 45. Međunarodnog filmskog festivala u Torontu

Prije nekoliko dana dodjelom nagrada i priznanja završio je 45. Međunarodni filmski festival u Torontu (10. - 19.9.).

U petak se ponovno otvaraju vrata Dokukina KIC

U petak, 25. rujna ponovno se otvaraju vrata Dokukina KIC, jedinstvenog kina specijaliziranog za dokumentarce u centru Zagreba.

Poziv hrvatskim autorima za prijavu na DOK Film Market

U suradnji s HAVC-om, DOK Leipzig je otvorio poziv hrvatskim autorima za prijavu na ovogodišnje izdanje DOK Film Marketa.

3. AJB DOC: U srazu s virtualnim

Donosimo osvrt na 3. Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans, koji se u nešto drugačijim okolnostima održavao od 11. do 15.9.

Šesnaest filmova u Međunarodnoj konkurenciji 16. ZagrebDoxa

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu u natjecateljskoj konkurenciji prikazat će se i šesnaest filmova iz međunarodnog programa.

29. Dani hrvatskog filma: “O jednoj mladosti” – Balada o prolaznosti

"O jednoj mladosti" Ivana Ramljaka univerzalno je prepoznatljiva priča, filozofična balada o prolaznosti, mijenama, iznevjerenim nadama.