Foto: Kadar iz dokumentarnog filma "Jedna od nas"

U sklopu 14. ZagrebDoxa jučer je obznanjen još jedan set osvajača nagrada radionice ZagrebDox Pro za koju su voditelji i mentori Leena Pasanen i Stefano Tealdi odabrali su dvanaest dokumentarnih projekata iz jedanaest zemalja u različitim fazama razvoja i produkcije. Nakon intenzivnih radionica uslijedio je Pitching forum, središnje događanje programa na kojem su projekti predstavljeni članovima međunarodnog panela, redom profesionalcima u filmskoj industriji, dok su na sinoćnjoj dodjeli nagrada proglašeni i najbolji projekti.

Nagradu HBO Europe, diplomu i dvije tisuće eura za daljnji razvoj projekta dobio je hrvatski projekt “Jedna od nas” koji su predstavili redatelj i producent Đuro Gavran te montažerka Nina Velnić. Riječ je o projektu zagrebačke produkcijske tvrtke Pipser.

“Jednostavno pismo od bivše kolegice iz razreda prije proslave 15. godišnjice mature potaknulo je redatelja da organizira snimanje jednog vrlo posebnog filma. Bio je to izvrstan pitch, vizualno obećavajući i stilski pročišćen trailer, stoji u obrazloženju nagrade.

Nagrada ZagrebDox Pro Online Mentor, diploma i jednogodišnje online mentorstvo s Hankom Kastelicovom dodijeljena je redateljici Nejri Latić Hulusić i producentici Sabrini Begović-Ćorić za projekt “Heretik” o mladom Bošnjaku, odgojenom u radikalnoj islamističkoj zajednici, koji pokušava izgraditi život iznova nakon optužbi da je sudjelovao u terorističkom napadu. Projekt nastaje u produkciji HAVA-e Sarajevo.

“Kako rasti u zemlji koja nudi različite radikalne vjerske ideje? Jesmo li odgovorni za postupke svoje obitelji? Kako se nositi sa smrću oca i starijeg brata? Ova i mnoga druga pitanja postavila su se sama od sebe nakon predstavljanja projekta ‘Heretik’ Nejre Latić Hulusić. Žiri ZagrebDox Proa odlučio je nagraditi ovaj projekt jednogodišnjim mentorstvom razvoja projekta”, obznanjeni su razlozi nagrade ovom projektu.

ZagrebDox Pro DCP, diploma i DCP materijal nakon završetka projekta koje se dodjeljuje prema odluci svih članova panela, dodijeljena je timu poljskog projekta “Simfonija tvornice Ursus” / “Symphony of the Ursus Factory” koji čine redateljica Jaśmina Wójcik i menadžerica produkcije Joanna Tatko iz Wajda Studija. U “Simfoniji tvornice Ursus” bivši radnici uz pomoć tvorničkih zvukova i memorije svojih tijela rekreiraju jedan radni dan u tvorničkom pogonu koji više ne postoji.

Mentori radionice Leena Pasanen i Stefano Tealdi dodijelili su još jednu Posebnu nagradu, i to timu koji je za vrijeme radionice bio najkreativniji i najviše doprinjeo ostalim sudionicima oko njihovih projekata, osobito naslova. Nagradu su dodijelili Jassimu Alsaadyju i Dirku Simonu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here