PočetnaNajaveKratke slike: Ono čega nema

Kratke slike: Ono čega nema

-

Ovoga četvrtka, 25. siječnja od 19.30 sati, u zagrebačkom MM centru (Kratke slikama, program Runda kratkog) na rasporedu su tri filma koji svoju dramaturgiju grade na čovjeku svojstvenoj potrebi da vidi ono čega nema i da mu pokloni apsolutnu moć nad svojim životom koliko se god iracionalnim to činilo.

Onostrano je bilo i ostalo ključna dimenzija našega putovanja fizičkim svijetom, a u neobičnim susretima ovih dimenzija skriva se potencijal za propitivanje naših uvjerenja i vrijednosti, kao i prilika da ih iskupimo blagonaklonim humorom. Dokumentarac “Majka Božja Letnička” (1972) Eduarda Galića donosi portret hodočasnika koji svoju vjeru polažu u Gospinu dobrotu, a udobrovoljiti je pokušavaju poganskim ritualima. 

Igrani film “Tri hodočasnika” (2016) Josipa Viskovića, pak, potragu za iskupljenjem stavljaju u pomaknut i apsurdan okvir svijeta u kojem je sve moguće, osim pronaći smisao. I konačno, mladi autor Juraj Primorac u još jednom igranbom filmu “Marija” iz 2017. godine, umjetnički nadahnuto istražuje sve izraženiji sukob duhovnoga i materijalnoga u našoj svakodnevici, fokusirajući se na duhovitu, ali i duhovnu priču o čovjeku koji ima dar vidjeti ono što drugi ne vide.

O transcendentnom i kako ga filmski uobličiti uživo bit će održan razgovor s klasikom hrvatskog dokumentarnog filma, Eduardom Galićem. Razgovor u MM centru moderira filmska kritičarka i selektorica programa Višnja Vukašinović. Ulaz je besplatan, a opširnije doznajte na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije