Početna Najave Kratke slike: Ono čega nema

Kratke slike: Ono čega nema

-

Ovoga četvrtka, 25. siječnja od 19.30 sati, u zagrebačkom MM centru (Kratke slikama, program Runda kratkog) na rasporedu su tri filma koji svoju dramaturgiju grade na čovjeku svojstvenoj potrebi da vidi ono čega nema i da mu pokloni apsolutnu moć nad svojim životom koliko se god iracionalnim to činilo.

Onostrano je bilo i ostalo ključna dimenzija našega putovanja fizičkim svijetom, a u neobičnim susretima ovih dimenzija skriva se potencijal za propitivanje naših uvjerenja i vrijednosti, kao i prilika da ih iskupimo blagonaklonim humorom. Dokumentarac “Majka Božja Letnička” (1972) Eduarda Galića donosi portret hodočasnika koji svoju vjeru polažu u Gospinu dobrotu, a udobrovoljiti je pokušavaju poganskim ritualima. 

Igrani film “Tri hodočasnika” (2016) Josipa Viskovića, pak, potragu za iskupljenjem stavljaju u pomaknut i apsurdan okvir svijeta u kojem je sve moguće, osim pronaći smisao. I konačno, mladi autor Juraj Primorac u još jednom igranbom filmu “Marija” iz 2017. godine, umjetnički nadahnuto istražuje sve izraženiji sukob duhovnoga i materijalnoga u našoj svakodnevici, fokusirajući se na duhovitu, ali i duhovnu priču o čovjeku koji ima dar vidjeti ono što drugi ne vide.

O transcendentnom i kako ga filmski uobličiti uživo bit će održan razgovor s klasikom hrvatskog dokumentarnog filma, Eduardom Galićem. Razgovor u MM centru moderira filmska kritičarka i selektorica programa Višnja Vukašinović. Ulaz je besplatan, a opširnije doznajte na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

33. IDFA: “Radiograph of a Family” najbolji dugometražni dokumentarac, Vitalij Manski naj-redatelj

Obznanjeni su pobjednici najveće svjetskog doku-festivala, 33. IDFA-e, a najboljim dugometražnim dokumentarcem proglašen je "Radiograph of a Family".

Dina Pokrajac: “Navikli smo Subversive organizirati u prekarnim uvjetima”

Direktorica i jedna od selektorica programa Dina Pokrajac, za naš portal najavljuje 13. Subversive Film Festival.

Morana Ikić Komljenović: “Većina hrvatskih dokumentarnih filmova ostaje nevidljiva široj publici”

Morana Ikić Komljenović za Dokumentarni.net najavljuje drugu po redu radionicu "Distribuiraj to!" koja će se održati od 14. do 18. prosinca.

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula (27. - 28.11.).

Pobjednici Berlinalea i Sundancea na 13. Subversive Film Festivalu

U sklopu 13. Subversive Festivala održat će se i 13. Subversive Film Festival (28.11. - 7.12.) u zagrebačkim kinima Kinoteka i Dokukino KIC te "online".

“Hall of Fame”: “Priča o vjetru”

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame" u četvrtak, 26. studenoga u 19 sati, donosi dokumentarni esej "Priča o vjetru" (1986).

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.