PočetnaVijestiDiljem Hrvatske održana 4. Noć hrvatskog filma i novih medija

Diljem Hrvatske održana 4. Noć hrvatskog filma i novih medija

-

Proteklog vikenda (subota i nedjelja, 28. – 29.10.) diljem Hrvatske i inozemstva održana je 4. Noć hrvatskog filma i novih medija, i to u šest gradova i četiri države. Bila je to jedinstvena prilika da gledatelji uživaju u besplatnom maratonu više od stotinu najboljih domaćih filmova svih rodova i žanrova, od onih iz daleke prošlosti pa sve do današnjih, te ih gledaju u kinodvoranama na velikom platnu, uz posebnu atmosferu koja od početaka prati ovo bogato filmsko događanje. Najdulja Noć hrvatskog filma trajala je od subote u 18 sati pa sve do dugo u nedjeljnu noć/jutro, a zabilježen je rekordan broj posjetitelja, posebno mlađih generacija kojima se i predaje vrijedna domaća filmska baština.

Svečano otvorenje Noći hrvatskog filma i novih medija održano je u prepunom zagrebačkom kinu Europa, a vodila ga je glumica Mila Elegović. Publici se kratkim pozdravom obratila umjetnička voditeljica manifestacije, redateljica Irena Škorić, dok je u ime Ministarstva kulture RH i ministrice kulture Nine Obuljen-Koržinek svečanu vrpcu prerezao ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Daniel Rafaelić, naglasivši značaj i utjecaj događanja poput ovih koji njeguju i žive hrvatsko filmsko stvaralaštvo te tako potiču građane da se vrate domaćem filmu.

Program je otvorio koncert Melodije velikog ekrana u izvedbi mješovitog pjevačkog zbora Capella Odak s dirigenticom Jasenkom Ostojić koja je uz Fabijana Komljenovića i autorica aranžmana skladbi. Uz već antologijske kadrove iz hrvatskih filmova poput poput “Vlaka u snijegu”, “Baltazara”, “Tko pjeva zlo ne misli”, “Servantesa iz Malog Mista”, “Stele” i drugih, publika je uz zbor pjevušila dobro poznate melodije, a najveće oduševljenje izazvao je nastup Zagrebačkih dječaka, posebno pjesmice “Kad se male ruke slože” i glazbenog lajtmotiva iz Baltazara”.

Uz iznimno bogat filmski program, po prvi puta je na Noći za filmofile predstavljen Filmski kviz u organizacije KOZA-e (Kviza općeg znanja). U foajeu kina Europa trajalo je ugodno druženje, uz razgledavanje Izložbe starih filmskih plakata i nezaobilaznih selfieja s popularnom maskotom Noći hrvatskog filma i novih medija, uvijek veselim Baltazarom.

Noć hrvatskog filma i novih medija ni ovaj put nisu propustili brojni uzvanici iz javnog i društvenog te političkog i kulturnog svijeta, poput Ivice Lovrića, Ive Josipovića, Daniela Rafaelića, Ivana Zebe, Nikše Kušelja, Mare Bratoš, Sanje Pilić, Duška Šibla, Đorđa Kukuljice, Armina Omerovića, Natalije Đorđević, Antonija Picukarića, Silvija Petranovića, Alfija Kabilja, Ozrena Opačića, Ante Krstulovića, Erne Rudnički, Rosie Kugli, Mladena Burnaća i mnogih drugih…      


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije