Početna Najave Uskoro kreće 6. Noć hrvatskog filma i novih medija

Uskoro kreće 6. Noć hrvatskog filma i novih medija

-

Noć hrvatskog filma i novih medija, projekt promicanja hrvatskog filma među domaćom, ali i stranom publikom, uskoro će doživjeti svoje šesto izdanje. Ove godine ovaj besplatni maraton najboljeg od domaćeg filma održat će se u petak, 25. listopada 2019., u osam hrvatskih gradova i ukupno pet država: Zagrebu, Sisku, Otočcu, Splitu, Malom Lošinju, Koprivnici, Dubrovniku i Vukovaru, ali i na kino platnima u Mađarskoj (Budimpešta i Pečuh), Bosni i Hercegovini (Mostar), Srbiji (Subotica) i Italiji (Milano). U jednoj će se filmskoj noći, od 18 sati pa sve do 2 ujutro, prikazati više od stotinu hrvatskih naslova različitih rodova. Ulaz na sva događanja je besplatan, dok će program svečanog otvorenja voditi filmski i kazališni glumac Goran Grgić.

Umjetnička voditeljica manifestacije Irena Škorić je uz pomoć stručnih suradnika, od kojih je Boško Picula selektor za igrani film, a Tomislav Gregl za animirani film, sastavila specifičan filmski program za svaki grad uključen u projekt.

U samo jednoj večeri, odnosno noći, gledatelji će moći uživati u pomno odabranim uratcima pionira domaćeg filma, i to u svim filmskim rodovima, od vječnih dječjih klasika, zanimljivih novih medija (“Toranj”, “TK”, “Film bez filma”) i recentnog animiranog filma (“Profesor Baltazar – Augustova treća sreća”, “Prvi korak”, “Vrlo mokra noć u muzeju”, “Motivi”), te dokumentaraca koji su ove godine posvećeni teškim ljudskim sudbinama pa sve do najpopularnijeg filmskog roda kratkih i dugometražnih igranih filmova.

Koncert hrvatske filmske glazbe u kinu Kaptol Boutique Cinema

Šestu Noć hrvatskog filma i novih medija svečano će u zagrebačkom Kaptol Boutique Cinema u 20 sati otvoriti koncert “Melodije velikog ekrana” u izvedbi mješovitog pjevačkog zbora Capella Odak s dirigenticom Jasenkom Ostojić, koji će publiku odvesti do dobro poznatih melodija i najdražih kadrova iz bezvremenskih hrvatskih filmova (“Vlak u snijegu”, “Putovanje na mjesto nesreće”, “Servantes iz Malog Mista”, “Tko pjeva zlo ne misli”, “Ne daj se Floki” itd.) uz koje smo odrastali.

Dokumentarci su ove godine posvećeni teškim ljudskim sudbinama: “Na kraju tame” (Spiritus Movens, 2018.) Ranka Paukovića govori o jednoj od posljednjih rudarica bosanskohercegovačkog rudnika “Breza”, dok se u “Susjedima” (Gral Film, 2018.) redatelj Tomislav Žaja bavi ljudima s mentalnim poteškoćama koji se pokušavaju reintegrirati u vanjski svijet. “Doplovit će Rex” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2019.) Josipa Lukića prati glavnu protagonisticu Marinu – autorovu sestru – i pripadajuću obiteljsku dinamiku prije njenog ponovnog odlaska na šestomjesečni rad na kruzeru.

Uzbudljivi Novi mediji

Novi mediji donose nam iznimno zanimljiv izbor, gdje film “Toranj” (2019) Silvestra Kolbasa preispituje na koji se način društvene i ekonomske promjene odražavaju na sve nas. “Film bez filma” (DORH / Omnimedia; 2017.) Dalibora Martinisa ipak je film, a okolnosti koje su onemogućile prikazivanje filma “Z1,0339” te dovele njegovog autora u koliko neugodnu, toliko i žalosnu situaciju, sada postaju njegovim strukturalnim dijelom.

Riječima Irene Škorić, umjetničke voditeljice projekta, misao vodilja programa manifestacije je ne samo privući domaću publiku u kina 25. listopada već i ovaj jednonoćni interes hrvatske publike za domaći film pretvoriti u trajnu ljubavnu vezu hrvatskog filma i hrvatskih gledatelja. Upravo zbog toga, ulaz na sva događanja potpuno je besplatan.

Više informacija doznajte na službenoj stranici manifestacije Noć hrvatskog filma i novih medija.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

36. Nagrade za dokumentarni film IDA: “Crip Camp” najbolji dokumentarac, Garrett Bradley naj-redatelj

Na 36. Nagradama za dokumentarni film "Crip Camp" je proglašen najboljim dokumentarcem, Garret Bradley redateljem.

Al Jazeera Balkans: Filmovi o koronavirusu u američkim tvornicama, radikaliziranim mladim Mađarima te posljednji nastavak serijala “Black France”

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje filmove o koronavirusu, radikaliziranim mladim Mađarima te posljednji nastavak serijala "Black France".

Dva hrvatska dokumentarca u natjecateljskom programu 32. Filmskog festivala u Trstu

Dva hrvatska dokumentarca prikazat će se u natjecateljskom programu 32. Filmskog festivala u Trstu.

Top 10: Najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine

Ovo su najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine po izboru Hrvoja Krstičevića, glavnog urednika portala Dokumentarni.net.

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.