PočetnaNajaveBogat izbor dokumentaraca na 5. Noći hrvatskog filma i novih medija

Bogat izbor dokumentaraca na 5. Noći hrvatskog filma i novih medija

-

Na ovogodišnjoj, petoj po redu Noći hrvatskog filma i novih medija, vidjet ćemo dvadesetak dokumentarnih filmova raspoređenih po posebnim programskih blokovima nekoliko hrvatskih gradova. Dokumentarni dio manifestacije zamišljen je kao hommage umjetnosti pa je dobar dio nefikcijskih ostvarenja posvećen upravo poznatim domaćim umjetnicima i stvarateljima. Ovu filmsku manifestaciju svečano će u zagrebačkom kinu Europa u 20 sati večeras otvoriti koncert “Putovanje filmskom glazbom” u izvedbi mješovitog pjevačkog zbora Capella Odak s dirigenticom Jasenkom Ostojić, koji će publiku odvesti do dobro poznatih melodija i najdražih kadrova iz bezvremenskih hrvatskih filmova uz koje smo odrastali, poput “Vlaka u snijegu” (1976), “Servantesa iz Malog Mista” (1982) i drugih.

U kinu Europa prikazat će se nekoliko zanimljivih dokumentaraca, među njima i “Bućan – Triptih” (1987) redatelja Nenada Puhovskog o Borisu Bućanu, hrvatskom likovnom umjetniku, koji je koncipiran kao vizualni esej o njegovim plakatima, snimljen s ambicijom da plakati progovore o sebi, svom autoru i svojim protagonistima.

“Bourek – Slika kao film u jednom kadru” (2016) Zorana Peze je iscrpni portret Zlatka Boureka – homo universalisa, renomiranog slikara i kipara, vrsnog ilustratora, istaknutog kazališnog scenografa i redatelja, doajena art struje Zagrebačke škole crtanog filma. Gotovo cijeli život dijeleći crtaći stol i ideje s prijateljem Pavlom Štalterom, film bilježi njihov završni rad na “Wiener Blutu” (2015), očito posljednjem crtanom filmu u klasičnoj tehnici animacije na folijama prenesenim na 35 milimetarsku filmsku vrpcu, što ga povijesno čini vrijednim dokumentom vremena koje nestaje.

Stećci su izuzetno vrijedna povijesna i umjetnička, ali i duhovna baština Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, jedinstvena u Europi i svijetu, te se nalaze na popisu svjetske baštine UNESCO-a. Možemo ih pak vidjeti u dokumentarnom filmu “Stećci” (1968) filmskog doajena Bogdana Žižića, koji predstavlja nesumnjivo do sada najbogatiju i najpotpuniju filmsku prezentaciju jedinstvene umjetnosti stećaka.

Dokumentarni program ovogodišnjih Noći sadrži i film “Zarobljeni u stroju” (2018), nadahnut opusom spisateljice Irene Vrkljan u režiji Leona Rizmaula. Ovaj dokumentarac govori o napuštenim, zastarjelim strojevima koji pričaju priču sa zapisa sačuvanog u televizijskoj arhivi. Radnja se prikazuje kroz četiri ciklusa, dok komunikacijski strojevi reproduciraju informaciju o ljudima, njihovu postojanju i prisutnosti hermetički zatvorenoj u jednoj epohi.

Od ostalih gradova, u Šibeniku će primjerice biti prikazan dokumentarac “Ljudi s Neretve” (1966) Obrada Gluščevića o životu Neretljana, dok će Dubrovnik ugostiti najbolji domaći dokumentarac 2016. godine, “Dum spiro spero” (2016) Pere Kvesića, koji na osoban i duhovit način govori o brojnim intimnim temama.

Ulaz na svečano otvorenje u zagrebačkom kinu Europa je slobodan, a poslije programa publiku očekuje prigodan domjenak u foajeu kina gdje se mogu prepustiti ugodnom druženju i filmskim temama. Opširnije informacije doznajte na službenoj stranici Noći hrvatskog filma i novih medija.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije