U Osijeku je jučer počela druga po redu Filmska RUNDA, revija hrvatskih kratkometražnih filmova, nastala u produkciji neprofitne umjetničke organizacije Teatar to go koja traje do nedjelje, 28. svibnja. Na otvorenju se u dvorištu Galerije Kazamat, u ime Društva hrvatskih filmskih redatelja, obratio redatelj Zrinko Ogresta.

“Osijek je prema svemu očigledno jedan filmski grad, dosta mojih kolega je iz vašeg lijepog grada, i to vrsnih režisera poput kolege Zvonima Jurića i Branka Schmidta. Grad ima bogatu filmsku povijest i filmsku sadašnjost; tu je i Dalija Dozet te čitav niz studenata na našoj Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, koji su iz ovog grada. Nadam se da ćete nastaviti stvarati, ne samo kratkometražne nego i dugometražne filmove”, rekao je Zrinko Ogresta.

Prije službenog otvorenja projekt u nastajanju, “Osijekana”, predstavio je redatelj Ivica Šuto:

 “‘Osijekana’ govori o potrazi za izgubljenom kulturom grada Osijeka, uvjetovanom velikim jazom između bogate i dinamične kulture Osijeka u predratnom, pa čak i ratnom vremenu, u odnosu na pasivno stanje iste u današnje vrijeme“, istaknuo je Šuto.

Do kraja večeri Osječani i njihovi gosti mogli su vidjeti program iz RUNDE FRKE, Filmske revije kazališne akademije; Studentsku RUNDU koju je otvorio igrani film “13+” redateljice Nikice Zdunić te Fokus grad, program u selekciji predsjednika Kinokluba Zagreb, Vedrana Šuvara, koji grad stavlja u poziciju filmskog lika, početnu inspiraciju za stvaranje samog filma.

Tijekom tri dana trajanja RUNDE u Osijeku će se prikazati profesionalni, nezavisni i amaterski kratki filmovi, a glavni i popratni program broji preko 30 filmova. Opširnije o programu doznajte na službenoj stranici osječke revije.

Prethodni članak“Upoznaj autora”: Đuro Gavran
Sljedeći članak“Naša djeca” – Budućnost pripada njima

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime