PočetnaVijestiDodjelom nagrada završila 12. FRKA

Dodjelom nagrada završila 12. FRKA

-

U nedjelju, 2. travnja, svečanim zatvaranjem i dodjelom nagrada na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, zatvorena je 12. FRKA – Filmska revija Kazališne akademije. Nakon više od 60 prikazanih studentskih radova, nagradu je prigodno osvojilo najboljih dvanaest. Dodijeljene su tako nagrade za najbolju režiju, snimanje, produkciju, scenarij, glumca i glumicu te montažu, a također i Grand Prix za igrani film i dokumentarni film, odnosno nagrada “Nikola Ivanda” za najbolji TV format. Zbog velike konkurencije dodijeljena su i tri posebna priznanja, ono za glumu, režiju i igrani film.

Nagradu za najbolje snimanje osvojio je Jurica Marković za snimateljsku vježbu “Vuk i maca”, a Tomislav Stojanović za najbolju montažu filma “Cvijeće” Judite Gamulin koja je ujedno osvojila i Posebno priznanje za igrani film.

Najboljom producenticom proglašena je Tajana Bakota zbog iznimnog senzibiliteta prema filmu koji pokazuje u radu na svim filmovima koje producira. Jakov Nola pak istaknuo se svojom vježbom “Jeleni, tablete, starlete” s kojom je osvojio Nagradu za najbolji TV-format “Nikola Ivanda”.

Nagrade za najboljeg glumca i glumicu osvojio je glumački par iz filma “Morska pjena” Igora Jelinovića, Stipe Radoja i Sara Ivelić, koji su se u dodjelu uključili video pozivom iz sunčanog Splita, dok je Posebno glumačko priznanje osvojila Lidija Penić za film “Lula i Bručke”. Nagradu za najbolji scenarij osvojili su Igor Jelinović i Tomo Luetić za već spomenuti film “Morska pjena” koji je žiri istaknuo zbog atipičnog izbora likova za romantičnu komediju.

Grand Prix za najbolji igrani film i Nagrada za najbolju režiju otišla je u ruke Nikice Zdunić za fim “13+”, kako je istaknuo žiri: “zbog specifične estetizacije koja iskustvo odrastanja predstavlja autorski inovativno i svježe”.

Grand Prix za dokumentarni film osvojila je Mirna Zgrabljić za film “Kika” “zbog izbora snimljene situacije koja sjajno i s punim poštovanjem portretira neobičnu glavnu junakinju filma i otvara prozor u njenu intimu”. Mladi autor Viktor Zahtila nagrađen je za iznimno kreativnu, ujedno i najbolju dokumentarnu režiju za film “After Party” koju je “iskreno, hrabro i beskompromisno napisao i odglumio”.

Svečano zatvaranje vodili su Mada Peršić i Karlo Mlinar, a nagrade pobjednicima uručio je žiri kojeg su ove godine sačinjavali glumac Krešimir Mikić, filmski kritičar Mario Kozina, snimatelj Mario Sablić, redateljica Sonja Tarokić, producent Hrvoje Osvadić, pisac i scenarist Ante Tomić, montažer Tomislav Pavlic, redatelj i scenarist Goran Kulenović te dokumentarist Nebojša Slijepčević.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Mate” – Antikapitalistički manifest iz Dalmatinske zagore

"Mate" (Samostalna produkcija, 2023.) splitskog autora Ivana Efendića jedan je od najdojmljivijih domaćih doku-kratkiša u recentnom razdoblju.

“Sjeveroistočni vjetrovi” – Staljin, još uvijek među Gruzijcima

"Sjeveroistočni vjetrovi" su film istančana ritma, smjene kadrova koja jednako zadržava pozornost na detaljima, kao što ih kontekstualizira.

[VIDEO] Domenico Centrone: “Moramo ‘vratiti’ film mjestu na kojem je snimljen”

Od 19. do 23. veljače u Zagrebu se održavala napredna radionica snimanja za mlade, koju je vodio talijanski edukator Domenico Centrone.

“Dolazak proljeća u Buču” i “Sarajevo Safari” na programu Al Jazeere Balkans

Na ovotjedni program Al Jazeere Balkans stižu dokumentarni filmovi "Dolazak proljeća u Buču" i "Sarajevo Safari".

“Beyond Utopia” – Vibrantno svjedočanstvo

"Beyond Utopia" uvjerljivo i potresno iznosi upečatljive sudbine, pripovijesti i prisjećanja nekolicine izbjeglih Sjevernokorejaca.

[VIDEO] Nikoloz Bežanišvili: “Staljin nije popularan u Gruziji jer naša zemlja ide prema EU i NATO-u”

Gruzijski redatelj Nikoloz Bežanišvili za naš portal govori o svom filmu "Sjeveroistični vjetrovi" (2022).

Ivan Efendić: “Moj glavni protagonist Mate Lasić ima potpuno drugačiji pristup umjetnosti i životu”

Debitantski redatelj Ivan Efendić za Dokumentarni.net govori o svom dokumentarcu "Mate" (Samostalna produkcija, 2023.).

Otvorene prijave za KKZ-ovu radionicu “U dijalogu sa Agnès”

Otvorene su prijave za naprednu KKZ-ovu filmsku radionicu "U dijalogu sa Agnès" voditeljice Ive Gavrilović.

Otvorene prijave za 11. STIFF

STIFF – Međunarodni studentski filmski festival poziva autore da prijave svoje filmove na jedanaesto izdanje festivala.

Hrvatska koprodukcija u industrijskom dijelu 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu

Hrvatska koprodukcija "Sakupljač snova" ušla je u industrijski dio 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu.