PočetnaVijestiDodjelom nagrada završila 12. FRKA

Dodjelom nagrada završila 12. FRKA

-

U nedjelju, 2. travnja, svečanim zatvaranjem i dodjelom nagrada na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, zatvorena je 12. FRKA – Filmska revija Kazališne akademije. Nakon više od 60 prikazanih studentskih radova, nagradu je prigodno osvojilo najboljih dvanaest. Dodijeljene su tako nagrade za najbolju režiju, snimanje, produkciju, scenarij, glumca i glumicu te montažu, a također i Grand Prix za igrani film i dokumentarni film, odnosno nagrada “Nikola Ivanda” za najbolji TV format. Zbog velike konkurencije dodijeljena su i tri posebna priznanja, ono za glumu, režiju i igrani film.

Nagradu za najbolje snimanje osvojio je Jurica Marković za snimateljsku vježbu “Vuk i maca”, a Tomislav Stojanović za najbolju montažu filma “Cvijeće” Judite Gamulin koja je ujedno osvojila i Posebno priznanje za igrani film.

Najboljom producenticom proglašena je Tajana Bakota zbog iznimnog senzibiliteta prema filmu koji pokazuje u radu na svim filmovima koje producira. Jakov Nola pak istaknuo se svojom vježbom “Jeleni, tablete, starlete” s kojom je osvojio Nagradu za najbolji TV-format “Nikola Ivanda”.

Nagrade za najboljeg glumca i glumicu osvojio je glumački par iz filma “Morska pjena” Igora Jelinovića, Stipe Radoja i Sara Ivelić, koji su se u dodjelu uključili video pozivom iz sunčanog Splita, dok je Posebno glumačko priznanje osvojila Lidija Penić za film “Lula i Bručke”. Nagradu za najbolji scenarij osvojili su Igor Jelinović i Tomo Luetić za već spomenuti film “Morska pjena” koji je žiri istaknuo zbog atipičnog izbora likova za romantičnu komediju.

Grand Prix za najbolji igrani film i Nagrada za najbolju režiju otišla je u ruke Nikice Zdunić za fim “13+”, kako je istaknuo žiri: “zbog specifične estetizacije koja iskustvo odrastanja predstavlja autorski inovativno i svježe”.

Grand Prix za dokumentarni film osvojila je Mirna Zgrabljić za film “Kika” “zbog izbora snimljene situacije koja sjajno i s punim poštovanjem portretira neobičnu glavnu junakinju filma i otvara prozor u njenu intimu”. Mladi autor Viktor Zahtila nagrađen je za iznimno kreativnu, ujedno i najbolju dokumentarnu režiju za film “After Party” koju je “iskreno, hrabro i beskompromisno napisao i odglumio”.

Svečano zatvaranje vodili su Mada Peršić i Karlo Mlinar, a nagrade pobjednicima uručio je žiri kojeg su ove godine sačinjavali glumac Krešimir Mikić, filmski kritičar Mario Kozina, snimatelj Mario Sablić, redateljica Sonja Tarokić, producent Hrvoje Osvadić, pisac i scenarist Ante Tomić, montažer Tomislav Pavlic, redatelj i scenarist Goran Kulenović te dokumentarist Nebojša Slijepčević.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Still: A Michael J. Fox Movie” – U filmskom pokretu

Oskarovac Davis Guggenheim na tržište je izbacio svoj novi dokumentarac, "Still: A Michael J. Fox Movie" (2023).

16. Gledalište Kinokluba Zagrebu u Kinoteci

Od 31 svibnja do 2. lipnja u zagrebačkom Kinu Kinoteka održat će se 16. Gledalište Kinokluba Zagreb.

“Zalagaonica” Łukasza Kowalskog u hrvatskim kinima

U hrvatska kina stiže dokumentarni film "Zalagaonica" (2022) poljskog redatejla Łukasza Kowalskog.

“12:08 Istočno od Bukurešta” u Klubu Pulske filmske tvornice

U Klubu Pulske filmske tvornice danas će biti prikazan dokumentarni film "12:08 Istočno od Bukurešta" (2008) Corneliua Porumboiua.

16. Beldocs: Filmske topologije

Osobitost netom završenog, 16. Beldocsa (Beograd, 10. - 17.5.), možda je upravo inzistiranje na zasebnom srpskom natjecateljskom programu.

16. Subversive Film Festival: “Knit’s Island” – Koliko je ‘stvarna’ virtualna stvarnost

"Knit’s Island" (2023) pored primarne teme granice između stvarnosti i VR-a, istražuje vrlo aktualne teme izolacije i otuđenosti društva.

“Oeconomia” i drugi nastavak “Putinovih svjedoka” na Al Jazeeri Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans ovog će se tjedna prikazati prvi dio filma "Oeconomia", odnosno drugi "Putinovih svjedoka".

“Sakupljači bilja” Jumane Manne najbolji dokumentarac 16. Subversive Film Festivala

Dokumentarni film "Sakupljači bilja" (2022) redateljice Jumane Manne proglašen je najboljim dokumentarcem 16. Subversive Film Festivala.

Grand Prix 32. Dana hrvatskog filma dokumentarcu “Horror Vacui” Borisa Poljaka

Grand Prix 32. Dana hrvatskog filma pripao je dokumentarcu "Horror Vacui" (Hrvatski filmski savez, 2023.) Borisa Poljaka.

32. Dani hrvatskog filma: “Punim plućima” – Bez slatkorječivosti

Studentski dokumentarac Leile Elhoweris "Punim plućima" nadilazi "vježbovnost", govori o svekolikosti i budi pozitivne, konstruktivne porive.