PočetnaEsejiProzori"Naša djeca" – Budućnost pripada njima

“Naša djeca” – Budućnost pripada njima

-

“Djeca se igraju snovima budućnosti. Starci se igraju snovima prošlosti.”

– William Powell, “Ziegfeld Follies” (1946)

Zvuči nevjerojatno, ali postojao je trenutak u našoj povijesti kad se činilo kako se pred mladom jugoslavenskom državom rasprostire ljepša, obećavajuća budućnost. Iako je zemlja nakon Drugog svjetskog rata bila u devastiranom stanju, poraćem je vladao zarazni entuzijazam. Ohrabreni ratnom pobjedom i novootkrivenim idealima bratstva, jedinstva i samoupravljanja, ljudi su ponosno gazili preko ruševina ravno u budućnost. A u njoj smo trebali postati stanovnicima velike, bogate i složne zemlje u kojoj caruju ljubav i drugarstvo. Danas je jasno da smo umjesto prema svijetloj budućnosti, naposljetku otplovili prema još jednom ratu, a iluzije bratstva i jedinstva glatko je zamijenio opipljivi, cinični egoizam kapitalizma. No, prije više od pola stoljeća činilo se kako budućnost pripada samo nama i našoj djeci, za koju se tada mukotrpnim radom i odricanjem gradio bolji svijet.

Stoga ne čudi da je pripadnik velikanske kaste naše kinematografije socijalističkog razdoblja, Branko Bauer (1921. – 2002.), jedan od svojih prvih filmova uopće nazvao upravo “Naša djeca” (1950) te u njemu na maštovit, filmski uvjerljiv, iz današnje perspektive naivno optimističan način, prikazao život partizanskog pomlatka. Djeca će ostati omiljeni Bauerov junaci i u cjelovečernjim igranim filmovima: od debija “Sinji galeb” (1953), preko kultnog “Ne okreći se sine” (1956), sve do TV-serije “Salaš u Malom Ritu” (1976) i oproštaja od redateljske karijere s “Boškom Buhom” (1978). Bauer, koji nije prema uvriježenom mišljenju promovirao službenu ideologiju bivše države, jednostavno je privatno vjerovao u njene ideale. Ovog iznimno talentiranog filmskog humanista službene pripovijesti nisu odveć zanimale; privlačile su ga, pak, priče malih ljudi, doslovne i metaforičke. Njegov predmet interesa bio je i ostao moralni habitus čovjeka, jedinstven humanistički potencijal izgradnje boljeg svijeta postavljenog na temeljima naše mogućnosti solidarnog i suosjećajnog djelovanja, po čemu se upravo i ključno razlikujemo od svih ostalih nama poznatih bića.

Film “Naša djeca” započinje dolaskom filmske ekipe u dječje odmaralište na nekom jadranskom otoku. Filmaše ne vidimo, ali ih se spominje u narativno struktuirajućem voice-overu. Tako nam ugodan ženski glas otkriva dječaka preodjevenog u Indijanca, našeg vodiča prema ostatku njegovih drugova. Bauer zatim dinamično i opservacijski neposredno snima golišavu djecu koja nesputano uživaju u morskim radostima, dok naratorica isijava humorom baziranom na njihovim nevještim pokušajima plivanja i ronjenja. Nakon morskih avantura, vrijeme je za ručak kojeg u odmaralištu serviraju odgojiteljice, a slika i prateći tekst fokusiraju živopisne humoristične detalje vezane uz nedostatak higijene, ali i manira za stolom. Kamera radnju prebacuje i do obližnjeg ribarskog mjesta gdje upoznajemo starog kapetana. S pionirima se zajedno divimo crvenoj zvijezdi – onoj s morskog dna. No, ovom raju na zemlji mora doći kraj – u socijalizmu prije svega valja raditi, a pioniri moraju učiti. Stoga se Bauer u drugoj polovici filma prebacuje na prve školske dane djece iz odmarališta, među njima izdvajajući malenog Željka čiji su nestašluci autoru nudili najviše komičnog potencijala. I tako pioniri veselo, iako ne uvijek glatko, uče pisati, računati i recitirati revolucionarne pjesme naizust, na kraju se polugodišta složno natječući u znanju ne bi li osvojili – knjige!

Naivnost i nevinost svijeta zarobljenog u Bauerovom filmu danas nam se čine egzotičnim reliktom davnog vremena čije su norme i vrijednosti svjetlosnim godinama udaljene od naših. Budućnost koju su gradila Bauerova djeca bila je lišena cinizma, egoizma i nepotizma. Sve što ste trebali raditi kako bi iz sretnog pionira odrasli u pokretača pravednog društva, bilo je učiti, dijeliti i bespoštedno vjerovati čovjeku s fotografije iznad školske ploče. Vjerodostojan dokumentarni film o našoj djeci izgledao bi dijametralno drugačije, ali bi, kao i Bauerov, u svojoj vremenskoj kapsuli sačuvao vrijednosti današnjeg društva, kao i neizbježnu, konačnu osudu što je nudi perspektiva sagledavanja iz neke daleke budućnosti.

“Naša djeca”

  • Režija: Branko Bauer
  • Scenarij: Branko Bauer, Ivanka Forenbacher
  • Kamera: Matija Brgles
  • Produkcija: Jadran film
  • Godina proizvodnje: 1950.
  • Trajanje: 15 minuta

“Prozori” su realizirani u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom i njegovim filmskim arhivom.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

21. Human Rights Film Festival: “Čovjek u crnom” – Čujna crnina

Wang Xilinov život kroz film "Čovjek u crnom" (2023) Wang Binga izražen je kao još jedan stavak u životu ovog kompozitora.

21. Human Rights Film Festival: “Projekt” – Odmatanje slojeva zbilje

"Projekt" (2023) Dane Komljena jezgru ima u prenamijenjenom trgovačkom kompleksu u nigerijskom Lagosu.

21. Human Rights Film Festival: “Draga Fiona” – U potrazi za idealnim gledateljem

Film "Draga Fiona" / "Dearest Fiona" (2023) redateljice Fione Tan mogao bi poslužiti kao eskperiment potrage za idealnim gledateljem.

Znanstveni skup “Filmologija, kritika, umjetnost” povodom osamdesetog rođendana Hrvoja Turkovića

Povodom osamdesetog rođendana Hrvoja Turkovića, u Zagrebu će se od 9. do 10. prosinca održavati znanstveni skup "Filmologija, kritika, umjetnost".

21. Human Rights Film Festival: “Gdje su nestali svi osmijesi?” – Izvana gladac, iznutra jadac

Na ovogodišnjem HRFF-u prikazat će se i film "Gdje su nestali svi osmijesi?" / "Where Have All the Smiles Gone" (2023) Anje Strelec.

Klasici svjetske dokumentaristike, 3. sezona

“Darwinova noćna mora” – Predatorske ribe i oružje u kolijevci čovječanstva

Posljednji esej treće sezone "Klasika" rezerviran je za dokumentarni film "Darwinova noćna mora" (2004) Huberta Saupera.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

“Crumb” – Umjetnost kao jedini izbor

Dokumentarac "Crumb" (1994) Terryja Zwigoffa o strip-umjetniku Robertu Crumbu, spada među najistaknutije primjerke doku-biografskog žanra.

“Shermanov marš” – Generali i ljubavnici

Treću sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo s dokumentarcem "Shermanov marš" / "Sherman's March" (1985) Rossa McElweeja.

Dokultura, 3. sezona

Snaga je u detalju

Posljednji esej treće sezone "Dokulture" donosi tekst o hrvatskim filmskim vaninstitucionalnim programima.

Fiksiranje na margini

Shvatimo li film kao neizostavni dio kulture i umjetničkog stvaralaštva, obrazovni je sustav prva točka stjecanja šireg filmskog znanja.

Steći filmsku kulturu – od apstrakcije prema konzumerizmu

Prvi esej treće sezone "Dokulture" bavi se (ne)dostupnošću filmova široj publici, naročito iz kuta dokumentarnog roda.