PočetnaNajaveU Osijeku predstavljen program 2. Filmske RUNDE

U Osijeku predstavljen program 2. Filmske RUNDE

-

Na konferenciji za medije održanoj jučer u osječkoj Galeriji Kazamat, predstavljen je program ovogodišnje, druge po redu Filmske RUNDE, revije hrvatskih kratkometražnih filmova. RUNDU organizacijski potpisuje neprofitna umjetnička organizacije Teatar to go, dok će se najnovije izdanje revije održati u Osijeku (Galerija Kazamat), i to od 26. do 28. svibnja. Filmsku RUNDU na presici su predstavile organizatorice Dalija Dozet, Marta Užarević, Ana Šimić i Ines Jokoš.

Vođeni kvalitetom, u ovogodišnji glavni program Filmske RUNDE organizacijski tim donosi selekciju profesionalnih i studentskih filmova nagrađenih na domaćim i međunarodnim festivalima, koji će se napokon zavrtiti i pred osječkom publikom. Tijekom tri dana prikazat će se profesionalni, nezavisni i amaterski kratki filmovi, a glavni i popratni program broji preko trideset filmskih naslova.

“Novost ovogodišnjeg programa je Fokus RUNDA koja zajedno sa Fokus Profesijom gledatelju i polaznicima kroz projekciju, panel i scenarističku radionicu otkriva svijet pisanja za film kao početne točke svakog filmskog djela. U dugoročnom planu nam je svake godine predstaviti drugu filmsku profesiju kako bi gledatelji, kao aktivni sudionici, u kontinuitetu bili educirani o stvaranju filma iz njegovih različitih perspektiva te se jednoga dana možda odvažili napraviti i svoj film”, istaknula je Dalija Dozet, iz organizacije Filmske RUNDE.

Uz Fokus RUNDU, u kojoj su svrstani filmovi “Popravilište za roditelje” Bruna Ankovića i Tanje Kirhmajer, “I,J,K,L” Darija Juričana, “Slonovi” Daine Oniunas Pusić te “Inkasator” Igora Mirkovića, glavni program broji još Studentsku RUNDU, Fokus grad te Festivalsku RUNDU.

Fokus grad je program u selekciji predsjednika Kinokluba Zagreb, Vedrana Šuvara. Inspirirani Osijekom kao čestom temom grada slučaja, ovaj program kroz niz filmskih klasika i recentne produkcije navodi gledatelja da o gradu promisli kao filmskom liku i početnoj inspiraciji za samo stvaranje filma, a ne samo kao o pozadinskoj scenografiji.

U Festivalskoj RUNDI gledatelji će imati priliku pogledati animirani film “Ježeva kućica” (2017) Eve Cvijanović, “Kino otok” (2016) Ivana Ramljaka, “Dotu” (2016) Petre Zlonoge, “Po čovika” (2016) Kristine Kumrić te “Mliječni zub” (2016) redatelja Saše Bana.

U sklopu Studentske RUNDE prikazat će se sljedeći filmski naslovi: “13+” Nikice Zdunić, “Zašto” Ive Božić, “Djevojke” Luke Galešića, “Zauvijek” Monike Rusak te “Cvijeće” redateljice Judite Gamulin.

Popratni program donosi RUNDU FRKE i Dječju RUNDU – specijaliteti RUNDE FRKE ponajbolji su filmovi studentske produkcije, a u suradnji s Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu prikazat će se nagrađeni filmovi s ovogodišnje FRKE – Filmske revije kazališne akademije održane ovog travnja u Zagrebu.

U Dječjoj RUNDI bit će prikazani kratki filmovi čiji su autori osnovnoškolci, a ciljana skupina gledatelja jesu djeca i mladi te svi oni koji se tako osjećaju. Dječju RUNDU otvaraju radovi polaznika RUNDINE dječje scenarističke radionice koju je vodila Nataša Dorić, a zatim slijedi izbor najboljih dječjih kratkih filmova s Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom.

“Ove godine organiziramo i EXTRA program koji je zamišljan kao kombinacija edukativnog i industry programa usmjerenog na filmsku i video publiku i struku, odnosno sve koji žele postati dijelom te uzbudljive struke. S našim fokusima – gradom i scenarijem, započinjemo RUNDU kroz prezentaciju kratkog dokumentranog filma u nastajanju – ‘Osijekana’ te uz razgovor s njegovim autorom Ivicom Šutom”, naglašava Marta Užarević, članica organizacijskog tima Filmske RUNDE.

Uz ideju fokusa povezujemo i “Scenarističku FOKUS radionicu” namijenjenu svima koji vole pisati i žele naučiti kako pisati za film. Redateljica i scenaristica Lana Kosovac polaznike će uputiti u teorijske tajne zanata, a producent i scenarist Matija Drniković će kroz “Scenaristički panel” otkriti detalje vezane uz daljnji razvoj scenarija i njegove realizacije u film.

Gostujuća RUNDA kroz predavanja otvorenog tipa predstavlja prijateljsku reviju Filmske runde Kratki na brzinu te Reviju studentskog filma. Za ZABAVNI program zasluženi su DJ Umbo i DJ Max.

“Nakon prošlogodišnje uspješne RUNDE, ove godine očekujemo još više filmskih uzbuđenja, zabave i odlične publike. Svi organizacijski izazovi svakako su lakši uz potporu lokalne zajednice, pokrovitelja, suradnika i volontera. Posebno smo ponosni i zahvalni na tome sto su nas prepoznale filmske organizacije DHFR i HAVC”, rekla je RUNDINA Ana Šimić.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Rekordan broj hrvatskih dokumentaraca na 20. ZagrebDoxu

U zagrebačkom WOW baru danas je predstavljen program jubilarnog, 20. ZagrebDoxa.

“The Flats” Alessandre Celesije najbolji film 21. CPH:DOX-a

"The Flats" (2024) talijanske autorice Alessandre Celesije proglašen je najboljim filmom 21. CPH:DOX-a.

Filmovi po izboru članova HDFK-a na jubilarnom ZagrebDoxu

U sklopu 20. ZagrebDoxa prikazat će se filmovi po izboru članova HDFK-a, uz pomoć direktora festivala, Nenada Puhovskog.

Otvorene prijave za 25. Mediteran Film Festival

Otvorene su prijave za 25. Mediteran Film Festival, koji će ove godine biti održan od 8. do 12. listopada u Širokom Brijegu.

“Ljubav na prvu dijagnozu ili ‘Let iznad grličjeg gnijezda'” – U vrućici ekspresije

"Ljubav na prvu dijagnozu ili Let iznad grličjeg gnijezda" (2023.) Bartul Marušić izrađuje umalo opipljivima žarom i predanošću...

Otvorene prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za 4. Novu školu dokumentarnog filma udruge Filmaktiv.

Hrvatski projekt na Hot Docs Forumu

Hrvatski projekt "Autumn of the Patriarch" ruske autorice Ane Bogolubove, ušao je u industrijski dio festivala Hot Docs.

Dokukino KIC: Tjedan posvećen mentalnom zdravlju

U zagrebačkom Dokukinu KIC ovaj će tjedan biti posvećen filmovima koji imaju veze s mentalnim zdravljem.

20. ZagrebDox: Pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva…

Na ovogodišnji, 20. ZagrebDox (14.4. - 21.4.) dolaze pobjednici Sundancea, IDFA-e, Berlinalea, Sarajeva...

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.