PočetnaNajaveUpoznaj autora: Đuro Gavran

Upoznaj autora: Đuro Gavran

-

Zašto je kratka dokumentarna forma jedna od najzahtjevnijih, koja je razlika između naručenog i autonomnog rada te zašto su reality showovi HRT-a promijenili hrvatsku publiku? Niz je to pitanja koja svoj odgovor pronalaze zahvaljujući novom program “Upoznaj autora” već u ponedjeljak, 29. svibnja, s početkom u 19 sati u zagrebačkom Dokukinu KIC.

Nakon jednog  od najvažnijih predstavnika hrvatske dokumentarne scene – Nenada Puhovskog, autorski program Dokukina KIC pred kino-platno dovodi jednog od najproduktivnijih i najzanimljivijih mladih nada hrvatske dokumentaristike – scenarista, direktora fotografije i autora Đuru Gavrana.

Filmski kritičar, festivalski selektor i voditelj programa Vladan Petković provest će nas kroz bogat dokumentarni životopis autora, ispričati priče koje su ostale van filmskog platna te otkriti ideje koje stoje iza njih.

Đuro Gavran snimio je čak 19 dokumentarnih filmova od kojih su mnogi kratkog formata, što je jedna od težih disciplina u kinematografiji. Za neke od njih je i nagrađen – najpoznatiji su “Presuda” (Pipser, 2013.) i “4,7” (HRT, 2015.). Također, mnoge filmove je snimio u suradnji s različitim nevladinim i humanitarnim organizacijama, a i za svoju matičnu kuću HRT, u kojoj radi kao vanjski suradnik u dokumentarnom, dječjem i znanstvenom programu.

S Đurom će se razgovor povesti i o odnosu između kratke i duge forme, ali i između naručenog i autonomnog rada. U okviru ove posljednje teme dotaknut će se i televizija kao institucije, današnja situacije s HRT-om u odnosu na onu od prije par godina, te pojave reality showova i percepcije publike koja se s istima promijenila.

Gavran se u svojim filmovima bavi pojedincem (“4,7”, “Nasilnički gen”), grupom (“Kelti”, “Htjeli smo radnike, a dobili smo ljude”) ili društvom u cjelini (“Presuda”, “To je škola”, “Učiteljica”), ali uvijek je socijalno angažiran. U Dokukinu će se se baviti i pitanjima, kao što je odnos prema liku i odmak od njega. Na kraju, pažnja će se preusmjeriti na trenutno stanje domaće i regionalne dokumentarističke scene.

“Upoznaj autora” autorski je projekt Dokukina KIC u kojem filmski kritičar i festivalski selektor Vladan Petković predstavlja istaknute domaće i regionalne autore kroz njihove najznačajnije filmove, osobne priče i bogato iskustvo. Odmah nakon razgovora, publika će moći vidjeti Gavranova dva najnovija filmska uratka: “Vijesti iz Laayouna” (Pipser, 2016.) te “Jedi, spavaj, jedi, spavaj” (HRT, 2016.), film koji je upravo dobio Posebno priznanje europskog udruženja regionalnih televizija CIRCOM u Portugalu.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije