PočetnaNajaveKratke slike: Kanonski dokumentarac o Tonyju Conradu

Kratke slike: Kanonski dokumentarac o Tonyju Conradu

-

Tony Conrad (1940. – 2016.) jedan je od najznačajnijih američkih umjetnika svih vremena čije je stvaralaštvo utjecalo na generacije glazbenika, filmskih i multimedijalnih umjetnika. Bio je pionir strukturalnog filma i dronske glazbe. Conrad je bio jedan od začetnika The Velvet Undergrounda i nadahnuće za ime samog benda, surađivao je sa Sonic Youthom, izveo je i snimio glazbu za legendarni film “Flaming Creatures” (1963) Jacka Smitha, a njegov “The Flicker” (1965) smatra se jednim od najboljih primjera strukturalnog filma kao i jednim od najvažnijih avangardnih filmova.

Dokumentarac Tylera Hubbyja“Tony Conrad: Potpuno u sadašnjosti” / “Tony Conrad: Completely in the Present” (2016), kanonsko je filmsko djelo koje, ne samo da kronološki prati, već u svojoj formi, opsegu i estetici utjelovljuje Conradov stil i osobnost – pametan, duhovit, oštar i treperav. Prema riječima kritike Hubbyjev film predstavlja Conrada u svim njegovim aspektima, kao dugogodišnjega profesora medija u Buffalu, New Yorku, ali i dalje od toga, kao čovjeka odlučnog da “apstraktnu umjetnost učini zabavnom, veselom, energičnom i radosnom”.

Film je na rasporedu danas, 4. svibnja u 19.30 sati u zagrebačkom MM centru, kao dio ovogodišnjeg izdanja festivala Izlog suvremenog zvuka te projekta Kratke slike, posvećenog nezavisnom i inovativnom filmu koji se odvija svakog četvrtka, programske cjeline Iz Kratke baze 25 FPS-a.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije