PočetnaNajaveKratke slike: Kanonski dokumentarac o Tonyju Conradu

Kratke slike: Kanonski dokumentarac o Tonyju Conradu

|

Tony Conrad (1940. – 2016.) jedan je od najznačajnijih američkih umjetnika svih vremena čije je stvaralaštvo utjecalo na generacije glazbenika, filmskih i multimedijalnih umjetnika. Bio je pionir strukturalnog filma i dronske glazbe. Conrad je bio jedan od začetnika The Velvet Undergrounda i nadahnuće za ime samog benda, surađivao je sa Sonic Youthom, izveo je i snimio glazbu za legendarni film “Flaming Creatures” (1963) Jacka Smitha, a njegov “The Flicker” (1965) smatra se jednim od najboljih primjera strukturalnog filma kao i jednim od najvažnijih avangardnih filmova.

Dokumentarac Tylera Hubbyja“Tony Conrad: Potpuno u sadašnjosti” / “Tony Conrad: Completely in the Present” (2016), kanonsko je filmsko djelo koje, ne samo da kronološki prati, već u svojoj formi, opsegu i estetici utjelovljuje Conradov stil i osobnost – pametan, duhovit, oštar i treperav. Prema riječima kritike Hubbyjev film predstavlja Conrada u svim njegovim aspektima, kao dugogodišnjega profesora medija u Buffalu, New Yorku, ali i dalje od toga, kao čovjeka odlučnog da “apstraktnu umjetnost učini zabavnom, veselom, energičnom i radosnom”.

Film je na rasporedu danas, 4. svibnja u 19.30 sati u zagrebačkom MM centru, kao dio ovogodišnjeg izdanja festivala Izlog suvremenog zvuka te projekta Kratke slike, posvećenog nezavisnom i inovativnom filmu koji se odvija svakog četvrtka, programske cjeline Iz Kratke baze 25 FPS-a.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

20. ZagrebDox: “Šume šume” – Stilski sukobi

"Šume šume" produktivno je sagledavati kao integralni dio opusa Renate Poljak jer najuspjelije momente čine tematsko-stilski ekvivalenti.

Igor Mirković: “Fotografije uvijek pričaju priču o ljudima”

Igor Mirković je na 20. ZagrebDoxu predstavio svoj novi dokumentarni film, "Lijepi i dragi ljudi" (Motovun Film Festival, 2024.).

20. ZagrebDox: “Rusko tiho sunce” – Djevuške u Putinovim raljama

Stilski dinamizam koji poetizira cjelinu duša filma "Rusko tiho sunce", dok profiliranje likova autoricu, čini se, vrlo malo zanima.

Rea Rajčić: “Kod dokumentaraca često sama situacija diktira autorski tim i podjelu poslova”

Producentica i redateljica Rea Rajčić za naša portal govori o svom debitantskom filmu "1001 noć" (Eclectica, 2023.).

20. ZagrebDox: “Tamo gdje raste trava” – Mettlerovi paradoksi

Peter Mettler u "Tamo gdje raste trava", između ostalog, snima svoju majku i oca u poznim godinama, očevu samrtničku postelju i kremiranje...

20. ZagrebDox: “Radije bih bila kamen” – Mala Jela sjedi na kamenu

Identitet i metamorfoza istog zasigurno je jedna od fokusnih točaka filma "Radije bih bila kamen" (Studio Pangolin, 2024.) Ane Hušman.

20. ZagrebDox: “Lijepi i dragi ljudi” – Milenijska fotografija

"Lijepi i dragi ljudi" (2024) Igora Mirkovića mogao je donijeti znatno više informacija i zaći mnogo dublje u izabrani odsječak svijeta.

20. ZagrebDox: “Književna groupie” – Banalno o banalnom

Željko Špoljar je (glavni) lik dokumentarnog filma "Književna groupie" (Factum, 2024.), debitantskog samostalnog rada Nikice Marovića.

20. ZagrebDox: “Šutnja razuma” – Film – način uporabe

Zapaženi film Kumjane Novakove "Šutnja razuma" (2023) već se naslovom referira na nemogućnost zahvaćanja makabričnosti ratnog stanja.

20. ZagrebDox: “Đe je kruva nema gladi” – Ispod peke

"Đe je kruva nema gladi" (2023) je diplomski film Katarine Lukec, studentice Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.