PočetnaNajaveKratke slike: Kanonski dokumentarac o Tonyju Conradu

Kratke slike: Kanonski dokumentarac o Tonyju Conradu

-

Tony Conrad (1940. – 2016.) jedan je od najznačajnijih američkih umjetnika svih vremena čije je stvaralaštvo utjecalo na generacije glazbenika, filmskih i multimedijalnih umjetnika. Bio je pionir strukturalnog filma i dronske glazbe. Conrad je bio jedan od začetnika The Velvet Undergrounda i nadahnuće za ime samog benda, surađivao je sa Sonic Youthom, izveo je i snimio glazbu za legendarni film “Flaming Creatures” (1963) Jacka Smitha, a njegov “The Flicker” (1965) smatra se jednim od najboljih primjera strukturalnog filma kao i jednim od najvažnijih avangardnih filmova.

Dokumentarac Tylera Hubbyja“Tony Conrad: Potpuno u sadašnjosti” / “Tony Conrad: Completely in the Present” (2016), kanonsko je filmsko djelo koje, ne samo da kronološki prati, već u svojoj formi, opsegu i estetici utjelovljuje Conradov stil i osobnost – pametan, duhovit, oštar i treperav. Prema riječima kritike Hubbyjev film predstavlja Conrada u svim njegovim aspektima, kao dugogodišnjega profesora medija u Buffalu, New Yorku, ali i dalje od toga, kao čovjeka odlučnog da “apstraktnu umjetnost učini zabavnom, veselom, energičnom i radosnom”.

Film je na rasporedu danas, 4. svibnja u 19.30 sati u zagrebačkom MM centru, kao dio ovogodišnjeg izdanja festivala Izlog suvremenog zvuka te projekta Kratke slike, posvećenog nezavisnom i inovativnom filmu koji se odvija svakog četvrtka, programske cjeline Iz Kratke baze 25 FPS-a.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Still: A Michael J. Fox Movie” – U filmskom pokretu

Oskarovac Davis Guggenheim na tržište je izbacio svoj novi dokumentarac, "Still: A Michael J. Fox Movie" (2023).

16. Gledalište Kinokluba Zagrebu u Kinoteci

Od 31 svibnja do 2. lipnja u zagrebačkom Kinu Kinoteka održat će se 16. Gledalište Kinokluba Zagreb.

“Zalagaonica” Łukasza Kowalskog u hrvatskim kinima

U hrvatska kina stiže dokumentarni film "Zalagaonica" (2022) poljskog redatejla Łukasza Kowalskog.

“12:08 Istočno od Bukurešta” u Klubu Pulske filmske tvornice

U Klubu Pulske filmske tvornice danas će biti prikazan dokumentarni film "12:08 Istočno od Bukurešta" (2008) Corneliua Porumboiua.

16. Beldocs: Filmske topologije

Osobitost netom završenog, 16. Beldocsa (Beograd, 10. - 17.5.), možda je upravo inzistiranje na zasebnom srpskom natjecateljskom programu.

16. Subversive Film Festival: “Knit’s Island” – Koliko je ‘stvarna’ virtualna stvarnost

"Knit’s Island" (2023) pored primarne teme granice između stvarnosti i VR-a, istražuje vrlo aktualne teme izolacije i otuđenosti društva.

“Oeconomia” i drugi nastavak “Putinovih svjedoka” na Al Jazeeri Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans ovog će se tjedna prikazati prvi dio filma "Oeconomia", odnosno drugi "Putinovih svjedoka".

“Sakupljači bilja” Jumane Manne najbolji dokumentarac 16. Subversive Film Festivala

Dokumentarni film "Sakupljači bilja" (2022) redateljice Jumane Manne proglašen je najboljim dokumentarcem 16. Subversive Film Festivala.

Grand Prix 32. Dana hrvatskog filma dokumentarcu “Horror Vacui” Borisa Poljaka

Grand Prix 32. Dana hrvatskog filma pripao je dokumentarcu "Horror Vacui" (Hrvatski filmski savez, 2023.) Borisa Poljaka.

32. Dani hrvatskog filma: “Punim plućima” – Bez slatkorječivosti

Studentski dokumentarac Leile Elhoweris "Punim plućima" nadilazi "vježbovnost", govori o svekolikosti i budi pozitivne, konstruktivne porive.