Početna Najave Gostovanje Rajka Grlića u sklopu Kratkih slika

Gostovanje Rajka Grlića u sklopu Kratkih slika

-

U zagrebačkom MM centru u četvrtak, 4. listopada u 19.30 sati, na rasporedu je druženje s poznatim hrvatskim redateljem Rajkom Grlićem. Uz razgovor filmske kritičarke Višnje Vukašinović s autorom, u sklopu Kratkih slika bit će prikazano nekoliko Grlićevih filmova iz početne faze njegove bogate višedesetljetne karijere.

Grlić je inače ove godine dobio nagradu “Vladimir Nazor” za životno djelo, a uz dva igrana filma (“Cigla”, 1964.; “Sve jedno drugo pojede”, 1970.) u MM centru vidjet ćemo i tri dokumentarna. Riječ je o ostvarenjima “Pitka voda i sloboda” (1974), “Pitka voda i sloboda II” (1986) i “Pitka voda i sloboda III” (1998) koji kroz simboliku jednog vrela i kamene ploče govore o cenzuri i političkoj stvarnosti ovih područja. Upravo je prvi film iz ove trilogije komisija za pregled filmova SR Hrvatske sredinom sedamdesetih zabranila za javno prikazivanje.

Ulaz na ovaj filmski događaj tradicionalno je slobodan, a opširnije informacije doznajte na službenoj stranici MM centra.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Hrvatski filmovi na Doclisboi i Jihlavi

U razmaku od nekoliko dana počinju 18. Međunarodni festival dokumentarnog filma Doclisboa te 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi.

16. ZagrebDox: Hrvatski filmovi – Svijetao ogranak tmurne godine

Dokumentarni.net donosi detaljan osvrt na hrvatske dokumentarne filmove sa 16, odnosno posebnog izdanja ZagrebDoxa.

Proglašeni pobjednici 5. Revije studentskog filma

U glavnom gradu Hrvatske u MM centru SC-a u Zagrebu proteklog je vikenda održano peto izdanje Revije studentskog filma.

Sunčica Ana Veldić: “Cilj radionice filmskog dokumentarizma je pomoći polaznicima osvijestiti samokritičnost u svakoj fazi nastanka filma”

Kinoklub Zagreb uskoro pokreće radionicu Filmski dokumentarizam koju će voditi redateljica Sunčica Ana Veldić i Zorko Sirotić.

Ivan Ramljak: “Susreti i snimanja s protagonistima ‘O jednoj mladosti’ bili su poput malih psihoterapija”

Prije večerašnje kino premijere u zagrebačkom SC-u, Ivan Ramljak govori o svojem najnovijem dokumentarcu, "O jednoj mladosti" (ADU, 2020).

“A Dog Called Money” – Slabašan film o slabašnom albumu

"A Dog Called Money" (2019) Seamusa Murphyja prati nastajanje albuma "The Hope Six Demolition Project" britanske glazbenice PJ Harvey.

U hrvatska kina dolaze “Jedriličarke s broda Maiden”

U hrvatskim kinima od 21. listopada počinje prikazivanje dokumentarnog filma "Jedriličarke s broda Maiden" (2018) redatelja Alexa Holmesa.

U Osijeku sutra počinje 5. Filmska RUNDA

U Osijeku će se sutra i prekosutra (petak i subota, 16. i 17. 10.) u kinu Urania, održati 5. Filmska RUNDA, revija hrvatskog kratkog filma.

“Desert One” – Operacija osuđena na propast

"Desert One" Barbare Kopple na učinkovit i povremeno dirljiv način govori o operaciji koja je vjerojatno od samog početka bila osuđena na propast.

Deveta SMOTRA filmova Kino kluba Split

U petak i subotu (16. i 17.10.) održat će se deveta SMOTRA recentnih filmova nastalih u produkciji i koprodukciji Kino kluba Split