PočetnaNajaveKratke slike: "Nema mjesta za budale"

Kratke slike: “Nema mjesta za budale”

|

U sklopu programske cjeline “Izvan fokusa”, Kratke slike danas (9.3.) s početkom u 19.30 sati, u zagrebačkom MM centru prikazuju dokumentarni film “Nema mjesta za budale”“No Place for Fools” / “Durakam zdes ne mesto” (2015) ruskog redatelja Olega Mavromattija.

Film donosi šokantan kritički portret najmračnije strane Rusije, a u potpunosti je napravljen od YouTube snimki s ruskog video bloga. Ispovijesti su montirane jedne uz drugu kako bi otkrile koliko je život pojedinca pod utjecajem politike u kapitalističkoj Rusiji. U središtu radnje je Sergej Astahov, homoseksualac kojeg su Crkva i državna propaganda pretvorile u ortodoksnog zagovornika Putinova režima. “No Place For Fools” se sastoji od video-klipova s Astahovljeva bloga koji otkrivaju šizofrene monologe o hrani, ljubavi, konzumerizmu, patriotizmu i bolesti. Ismijanoj budali ponuđen je glas, uskraćen od drugih.

Film se prikazuje u sklopu programa Kratke slike, programske cjeline “Izvan fokusa” u sklopu koje se predstavljaju autori čije stvaralaštvo otvara nove i nekonvencionalne puteve u razvoju kinematografije, a koji su nevidljivi u široj javnosti. Ulaz na program je besplatan.

Oleg Mavromatti (1965., Volgograd, Rusija) umjetnik je performansa i filmski umjetnik. Godine 1995. osnovao je nezavisni filmski savez SUPERNOVA, ispoljen kao tvrđava moskovskoga radikalnog filma. Filmovi nastali unutar pokreta, npr. “The Green Elephant” (1999) i “Bastards” (2000) postali su kultnim filmovima toga vremena, a desetljeće kasnije inspirirat će pojavu internetskih zajednica u kojima fanovi na dnevnoj bazi proizvode i dijele memove bazirane na ovim filmovima.

Mavromatti je ujedno i istaknuti predstavnik moskovske radikalne performance art scene 90-ih, koji je bio kazneno gonjen zbog svojih kritički nastrojenih performansa i filmova. Njegova je arhiva zaplijenjena 2000., nakon čega napušta Rusiju. Otad živi u Bugarskoj i New Yorku, gdje se nastavio baviti filmom i umjetnošću. Njegov rad zabilježen je u brojnim publikacijama i monografijama kao što je “Rosyisky actionism 1990-2000” (“Ruski akcionizam 1990-2000”). Bivši je član legendarnih moskovskih performance art grupa kao što su Expropriation of the Territory of Art i NECEZIUDIK.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Goran Dević: “Kad su vidjeli da politička elita dolazi preko reda, ljudi su zaključili da cijepljenje nije loše”

Jedan od najvećih hrvatskih živućih dokumentarista, Goran Dević govori o svom najnovijem dokumentarcu, "Paviljon 6" (2024).

Art-kino: “Tijelo” Petre Seliškar i retrospektiva Wernera Herzoga

Na repertoar riječkog Art-kina dolazi dokumentarni film "Tijelo" Petre Seliškar i velika retrospektiva Wernera Herzoga.

Ivanu Ramljaku ovogodišnja Nagrada “Vladimir Nazor” za najbolji film

Ovogodišnja Nagrada "Vladimir Nazor" za najbolji film, pripala je Ivanu Ramljaku za njegov dokumentarac "El Shatt - Nacrt za utopiju".

Petra Seliškar: “‘Tijelo’ je dokaz kako nastaviti živjeti i voljeti život”

Redateljica Petra Seliškar i glavna protagonistica Urška Ristić, za naš su portal pričali o dokumentarnom filmu "Tijelo" (2023).

Uskoro se održava 17. Gledalište Kinokluba Zagreb

Sedamnaesto po redu Gledalište Kinokluba Zagreb, održavat će se od 29. svibnja do 1. lipnja u kinu Kinoteka.

Opatijska projekcija dokumentarca “Funne: Djevojke koje sanjaju more”

U sklopu programa "Liburnia uplovljava", u Opatiji će se prikazati dokumentarac "Funne: Djevojke koje sanjaju more" (2016) Katije Bernardi.

Nagrada hrvatskom projektu na 39. DOK.fest Münchenu

Projekt hrvatskog dokumentarnog filma "Kuće na pijesku" redatelja Vida Begića osvojio je industrijsku nagradu na 39. DOK.fest Münchenu.

Pobjednik CPH:DOX-a predvodi dokumentarnu konkurenciju 17. Subversive Film Festivala

Od 20. do 26. svibnja u kinu Kinoteka i Dokukinu KIC održat će se 17. izdanje Subversive Film Festivala, uz lijep broj dokumentarnih filmova.

Projekcija “Tijela” Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom

U zagrebačkom Dokukinu KIC sutra će se održati projekcija filma "Tijelo" Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom.

Svjetska premijera “Paviljona 6” Gorana Devića na 31. Sheffield DocFestu

Hrvatski dokumentarist Goran Dević svoj će najnoviji dokumentarni film "Paviljon 6" (2024) najprije predstaviti na 31. Sheffield DocFestu.