PočetnaNajaveKratke slike: "Nema mjesta za budale"

Kratke slike: “Nema mjesta za budale”

-

U sklopu programske cjeline “Izvan fokusa”, Kratke slike danas (9.3.) s početkom u 19.30 sati, u zagrebačkom MM centru prikazuju dokumentarni film “Nema mjesta za budale”“No Place for Fools” / “Durakam zdes ne mesto” (2015) ruskog redatelja Olega Mavromattija.

Film donosi šokantan kritički portret najmračnije strane Rusije, a u potpunosti je napravljen od YouTube snimki s ruskog video bloga. Ispovijesti su montirane jedne uz drugu kako bi otkrile koliko je život pojedinca pod utjecajem politike u kapitalističkoj Rusiji. U središtu radnje je Sergej Astahov, homoseksualac kojeg su Crkva i državna propaganda pretvorile u ortodoksnog zagovornika Putinova režima. “No Place For Fools” se sastoji od video-klipova s Astahovljeva bloga koji otkrivaju šizofrene monologe o hrani, ljubavi, konzumerizmu, patriotizmu i bolesti. Ismijanoj budali ponuđen je glas, uskraćen od drugih.

Film se prikazuje u sklopu programa Kratke slike, programske cjeline “Izvan fokusa” u sklopu koje se predstavljaju autori čije stvaralaštvo otvara nove i nekonvencionalne puteve u razvoju kinematografije, a koji su nevidljivi u široj javnosti. Ulaz na program je besplatan.

Oleg Mavromatti (1965., Volgograd, Rusija) umjetnik je performansa i filmski umjetnik. Godine 1995. osnovao je nezavisni filmski savez SUPERNOVA, ispoljen kao tvrđava moskovskoga radikalnog filma. Filmovi nastali unutar pokreta, npr. “The Green Elephant” (1999) i “Bastards” (2000) postali su kultnim filmovima toga vremena, a desetljeće kasnije inspirirat će pojavu internetskih zajednica u kojima fanovi na dnevnoj bazi proizvode i dijele memove bazirane na ovim filmovima.

Mavromatti je ujedno i istaknuti predstavnik moskovske radikalne performance art scene 90-ih, koji je bio kazneno gonjen zbog svojih kritički nastrojenih performansa i filmova. Njegova je arhiva zaplijenjena 2000., nakon čega napušta Rusiju. Otad živi u Bugarskoj i New Yorku, gdje se nastavio baviti filmom i umjetnošću. Njegov rad zabilježen je u brojnim publikacijama i monografijama kao što je “Rosyisky actionism 1990-2000” (“Ruski akcionizam 1990-2000”). Bivši je član legendarnih moskovskih performance art grupa kao što su Expropriation of the Territory of Art i NECEZIUDIK.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije