PočetnaReagiranjaKako je prisavski Grinch ukrao Novu 3: HRT priznao grešku i raspisuje...

Kako je prisavski Grinch ukrao Novu 3: HRT priznao grešku i raspisuje novi javni poziv za neovisne proizvođače AV djela

-

Hrvatska radiotelevizija trebala bi uskoro raspisati novi Javni poziv za nabavu programa i djela od neovisnih proizvođača. Takvom odlukom državna TV-kuća priznala je vlastite propuste – ne izravno, doduše – u samoj organizaciji i provedbi uvelike nedorečenog natječaja raspisanog u srpnju prošle godine, preko kojeg neovisni producenti dobivaju priliku predstaviti se najširem televizijskom auditoriju.

Podsjetimo, HRT je još jučer uputio službeni dopis neodređeno opravdavajući svoju prvotnu odluku odbijanja najvećeg broja prijavljenih projekata koja je izazvala gnjev hrvatskih producenata. Nezadovoljstvo je novom bulom tako barem malo stišano, iako jasan natječajni pravilnik i dalje nije sproveden na opipljivi list papira. Isto u priopćenju priznaje i HRT, pa će poziv za nabavu programa neovisnih proizvođača biti objavljen tek nakon usuglašavanja spomenutih pravila. Onaj za nabavu gotovih djela (licencija), kao što smo i rekli, trebao bi biti raspisan do kraja siječnja ove godine.

Poziv raspisan za mandata prethodne HRT-ove garniture ustupio je mjesto novom – one nove vrhuške koja se brani kratkim vremenom od preuzimanja upravljanja Hrvatskom radiotelevizijom. A sve opet u tko zna kojem po redu priopćenju/odgovoru drugačijeg sadržaja, konkretno kolegama iz Večernjeg lista.

“Hrvatska radiotelevizija (HRT) u drugoj polovini siječnja uputit će novi javni poziv za nabavu gotovih djela (licencija) od neovisnih proizvođača audiovizualnih djela. Riječ je o zakonskoj obvezi prema kojoj je javni medijski servis obvezan osigurati najmanje 15 % svojega godišnjeg programskog proračuna za nabavu europskih djela neovisnih proizvođača od čega polovina sredstava mora biti namijenjena za djela proizvedena izvorno na hrvatskome jeziku. Novi je javni poziv tek prvi dio  postupka ispunjavanja obveze zakonske kvote od 15 %.

“Na Hrvatskoj radioteleviziji u tijeku je i izrada novih, jasnih pravila u vezi s takvim javnim pozivima koji će omogućiti bolji uvid u kreativni potencijal na hrvatskome audiovizualnom tržištu kako bi sva kvalitetna audiovizualna djela neovisnih producenata pronašla svoje mjesto u programima Hrvatske radiotelevizije. Nakon što nova pravila budu dovršena, raspisat će se i javni poziv za nabavu programa od neovisnih proizvođača (proizvodnja).

“Osim izrade novoga pravilnika za nabavu djela od neovisnih proizvođača Poslovna jedinica Program Hrvatske radiotelevizije priprema i generičku programsku shemu na temelju koje će biti moguće petogodišnje planiranje proizvodnje programa. U njoj će jedno od ključnih mjesta imati upravo domaća igrana i dokumentarna produkcija.

“Hrvatska radiotelevizija ovime poziva sve zainteresirane neovisne proizvođače audiovizualnih djela da se odazovu predstojećemu javnom pozivu za otkup prava emitiranja gotovih audiovizualnih djela (licencija). Podrobnije podatke o javnome pozivu i svim pojedinostima povezanima s njime uskoro će biti objavljene na mrežnim stranicama Hrvatske radiotelevizije”, stoji u današnjem službenom priopćenju Hrvatske radiotelevizije.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije