Početna Najave 3. Noć hrvatskog filma na domaćim i inozemnim kino-platnima

3. Noć hrvatskog filma na domaćim i inozemnim kino-platnima

-

Sad već tradicionalno, jedna je večer u godini rezervirana samo i jedino za najbolje hrvatske filmove od početaka domaće kinematografije pa sve do danas. Ove će godine 3. Noć hrvatskog filma i novih medija zavladati kinima Lijepe naše u petak, 7. listopada, i to u Zagrebu, Sisku, Pakracu, Sinju, Vodicama i Hrvatskoj Kostajnici, ali i na kino-platnima Subotice, Stuttgarta, Mainza, Sremske Mitrovice, dalekog Aucklanda u Novom Zelandu te brojnim drugim gradovima.

U samo jednoj večeri, odnosno noći, jer program vrata počinje u 18 sati, a traje do duboko u noć, publika će besplatno moći uživati u uratcima pionira domaćeg filma, i to u svim filmskim rodovima – od nezaboravnih dječjih klasika koje je poseban gušt i nezaboravno iskustvo ponovno doživjeti u restauriranom obliku na velikom ekranu, pa do vrlo impresivnih novih medija i animiranog filma, dobrih dokumentaraca te najpopularnijeg žanra kratkih i dugometražnih igranih filmova.

Putovanje nezaboravnom filmskom glazbom na svečanom otvorenju u kinu Europa

Treću Noć hrvatskog filma i novih medija svečano će u zagrebačkom kinu Europa u 21 sat otvoriti koncert ‘Putovanje filmskom glazbom’ u izvedbi mješovitog pjevačkog zbora Capella Odak koji će publiku odvesti do dobro poznatih melodija i najdražih kadrova iz bezvremenskih hrvatskih filmova poput “Vlaka u snijegu” (1976), “Tko pjeva zlo ne misli” (1970), “Servantesa iz Malog Mista” (1982), “Stele” (1990) i dr. Program svečanog otvorenja vodit će glumica Jelena Perčin.

Umjetnička voditeljica manifestacije, Irena Škorić, uz pomoć stručnih suradnika: Tomislava Gregla – selektora za animirani film, odnosno Branka Ištvančića – selektora za dokumentarni film, sastavila je specifičan filmski program za svaki grad uključen u projekt.

Filmski program u 21.30 sati u kinu Europa tako otvara raznovrsni miks filmova, možda vintage godišta no vječne kvalitete: dokumentarni film “Komadić  savske sezone” (1927) Oktavijana Miletića, uzbudljiva filmska razglednica razdraganih kupača na Savi zatečenih tijekom ljetne sezone 1927.; zatim slijedi animirani “Surogat” (1961) oskarovskog sjaja redatelja Dušana Vukotića, o šarenom napuhanom ambijentu plaže gdje se rađa jedna zanosna ljubav, pa ljubomora i osveta, što neminovno vodi do tragedije; tu je i glavni kanski laureat iz 1963. godine, “Moj stan” (1963) Zvonimira Berkovića o djevojčici koja piše sastavak o svojem novom domu; “Ljubav” (1963) u režiji Ante Babaje o zgodama i nezgodama Amora koji (po)gađa nevine svojim strelicama s okusom ljubavi te “Halo München” (1968) Krste Papića o gastarbajterima povratnicima koji u zaleđu Dalmatinske zagore grade kuće trokatnice i zveckaju ključevima skupocjenih automobilima, usput izazivajući jal dječurlije i lokalaca.

Od 22.30 sati na rasporedu je eksperimentalno-dokumentarni film “Trg/20. stoljeće na filmu” (2009) redatelja Hrvoja Juvančića, koji je recikliranjem fragmentiranih filmsko-arhivskih materijala u razdoblju od čak 66 godina, te istražujući redateljske i scenarističke mogućnosti, stvorio filmski kaledioskop esencijalnih kadrova Trga bana Jelačića tijekom 20. stoljeća koji plijene raznolikošću i minucioznošću, kao i jedinstvenom estetikom.

Halo München
Foto: Kadar iz dokumentarnog filma “Halo München”

U Dalmaciji najjači naslovi perspektivnih mladih filmaša

Grad Vodice u Noći hrvatskog filma i novih medija ugostit će najsvježije uratke trolista mladih i uspješnih hrvatskih sineasta iz Dalmacije: Brune Bajić, Ivana Perića te Jure Pavlovića koji je dobio Europsku filmsku nagradu za svoj kratkometražni film “Piknik” (2015), dirljivu priču o problematičnom odnosu sina i oca koji je u zatvoru (21.15 sati).

Nešto ranije, u 20 sati, gledatelji će moći vidjeti dugometražni igrani film “Sirene i krikovi” (2015) kojeg je Ivan Perić snimio na splitskim ulicama u jednom kadru, skidajući masku grada koji zbog krize i kriminala neumitno propada.

Za kraj večeri veliki ekran preplavit će veliko plavetnilo i dokumentarni film “Modri kavez” (2015) u kojem će nas, u edukativno-dokumentarnom tonu, redateljica i kći kapetana Bruna Bajić pobliže upoznati sa životom pomoraca i njihovih obitelji.

Jake snage nezavisnog filma u Sisku

U Sisku gledatelje također očekuje zanimljiv program, među ostalim, dugometražni prvijenac “Zbog tebe” (2016) redatelja Anđela Jurkasa o raznim nijansama ljubavi koji je na rasporedu u 20 sati. Večer pak u 22.30 sati zatvara intimni dokumentarac “Slobodni” (2016) Tomislava Žaje, koji bez uobičajene patetike donosi toplu priču o osobama s mentalnim poteškoćama.

Na DHF programu od dokumentarnih filmova još će se naći “Sve je bio dobar san” (2016) i “No Man’s Land” (2015) Branka Ištvančića, “Nek se čuje i naš glas” (1971) Krste Papića, “Devalvacija jednog osmijeha” (1967) Vojdraga Berčića, “Dragi Lastane!” (2014) Irene Škorić, “Moj prvi radni dan” (1977) Miroslava Mikuljana, “Sinjska alka” (1921), “Ljudi i krajevi dalmatinske Hrvatske” (K.T. Shulz, 1934.) te “Moja Europa” (2014) Bernardina Modrića.

Ulaz na sva događanja je besplatan, a sve ostale informacije potražite na službenom webu Noći hrvatskog filma i novih medija.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Objavljeni rezultati 6. Scenarističkog programa “Krsto Papić”

Objavljeni su rezultati 6. Scenarističkog programa "Krsto Papić" Društva hrvatskih filmskih redatelja.

“Cheer” – Masterclass o sportu van radara

"Cheer" (2020) Grega Whiteleyja nije "Last Chance U", ali to niti ne treba biti.

“Nun of Your Business” u hrvatskim nezavisnim kinima

"Nun of Your Business" (2020) splitske redateljice i scenaristice Ivane Marinić Kragić dolazi u nezavisna hrvatska kina.

Al Jazeera Balkans: “Love Child” i “The Long Shot”

Na programu Al Jazeere Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Love Child" te "The Long Shot".

“Colectiv” – Tranzicijske metastaze 21. stoljeća

Alexander Nanau je "Colectiv" počeo snimati želeći zabilježiti situaciju u Rumunjskoj, a potom je shvatio da je posrijedi kompleks nevaljalosti mnogo širi od europskog.

Online premijera dokumentarnog filma “Slučaj Makavejev ili sudski proces u kinodvorani”

Na platformi volimdokumentarce.net slijedi tjedan posvećen jednom od najradikalnijih i najinovativnijih jugoslavenskih filmaša, Dušanu Makavejevu.

“MLK/FBI” – Tajanstvene vrpce

"MLK/FBI" (2020) Sama Pollarda istražuje opsesiju FBI-ja slavnim političkim aktivistom Martinom Lutherom Kingom mlađim.

Osam novih Factumovih dokumentaraca u produkciji

Unatoč pandemiji koronavirusa i gubitku uredskog prostora, Factum nastavlja s radom na dokumentarnim filmovima.

Otvorene prijave za 4. AJB DOC Film Festival

Otvorene su prijave za 4. Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC).

Otvorene prijave za 8. Star Film Fest

Otvorene su prijave za 8. Star Film Fest koji će se održati u Sisku od 26. do 28. kolovoza 2021. godine.