PočetnaNajave3. Noć hrvatskog filma na domaćim i inozemnim kino-platnima

3. Noć hrvatskog filma na domaćim i inozemnim kino-platnima

|

Sad već tradicionalno, jedna je večer u godini rezervirana samo i jedino za najbolje hrvatske filmove od početaka domaće kinematografije pa sve do danas. Ove će godine 3. Noć hrvatskog filma i novih medija zavladati kinima Lijepe naše u petak, 7. listopada, i to u Zagrebu, Sisku, Pakracu, Sinju, Vodicama i Hrvatskoj Kostajnici, ali i na kino-platnima Subotice, Stuttgarta, Mainza, Sremske Mitrovice, dalekog Aucklanda u Novom Zelandu te brojnim drugim gradovima.

U samo jednoj večeri, odnosno noći, jer program vrata počinje u 18 sati, a traje do duboko u noć, publika će besplatno moći uživati u uratcima pionira domaćeg filma, i to u svim filmskim rodovima – od nezaboravnih dječjih klasika koje je poseban gušt i nezaboravno iskustvo ponovno doživjeti u restauriranom obliku na velikom ekranu, pa do vrlo impresivnih novih medija i animiranog filma, dobrih dokumentaraca te najpopularnijeg žanra kratkih i dugometražnih igranih filmova.

Putovanje nezaboravnom filmskom glazbom na svečanom otvorenju u kinu Europa

Treću Noć hrvatskog filma i novih medija svečano će u zagrebačkom kinu Europa u 21 sat otvoriti koncert ‘Putovanje filmskom glazbom’ u izvedbi mješovitog pjevačkog zbora Capella Odak koji će publiku odvesti do dobro poznatih melodija i najdražih kadrova iz bezvremenskih hrvatskih filmova poput “Vlaka u snijegu” (1976), “Tko pjeva zlo ne misli” (1970), “Servantesa iz Malog Mista” (1982), “Stele” (1990) i dr. Program svečanog otvorenja vodit će glumica Jelena Perčin.

Umjetnička voditeljica manifestacije, Irena Škorić, uz pomoć stručnih suradnika: Tomislava Gregla – selektora za animirani film, odnosno Branka Ištvančića – selektora za dokumentarni film, sastavila je specifičan filmski program za svaki grad uključen u projekt.

Filmski program u 21.30 sati u kinu Europa tako otvara raznovrsni miks filmova, možda vintage godišta no vječne kvalitete: dokumentarni film “Komadić  savske sezone” (1927) Oktavijana Miletića, uzbudljiva filmska razglednica razdraganih kupača na Savi zatečenih tijekom ljetne sezone 1927.; zatim slijedi animirani “Surogat” (1961) oskarovskog sjaja redatelja Dušana Vukotića, o šarenom napuhanom ambijentu plaže gdje se rađa jedna zanosna ljubav, pa ljubomora i osveta, što neminovno vodi do tragedije; tu je i glavni kanski laureat iz 1963. godine, “Moj stan” (1963) Zvonimira Berkovića o djevojčici koja piše sastavak o svojem novom domu; “Ljubav” (1963) u režiji Ante Babaje o zgodama i nezgodama Amora koji (po)gađa nevine svojim strelicama s okusom ljubavi te “Halo München” (1968) Krste Papića o gastarbajterima povratnicima koji u zaleđu Dalmatinske zagore grade kuće trokatnice i zveckaju ključevima skupocjenih automobilima, usput izazivajući jal dječurlije i lokalaca.

Od 22.30 sati na rasporedu je eksperimentalno-dokumentarni film “Trg/20. stoljeće na filmu” (2009) redatelja Hrvoja Juvančića, koji je recikliranjem fragmentiranih filmsko-arhivskih materijala u razdoblju od čak 66 godina, te istražujući redateljske i scenarističke mogućnosti, stvorio filmski kaledioskop esencijalnih kadrova Trga bana Jelačića tijekom 20. stoljeća koji plijene raznolikošću i minucioznošću, kao i jedinstvenom estetikom.

Halo München
Foto: Kadar iz dokumentarnog filma “Halo München”

U Dalmaciji najjači naslovi perspektivnih mladih filmaša

Grad Vodice u Noći hrvatskog filma i novih medija ugostit će najsvježije uratke trolista mladih i uspješnih hrvatskih sineasta iz Dalmacije: Brune Bajić, Ivana Perića te Jure Pavlovića koji je dobio Europsku filmsku nagradu za svoj kratkometražni film “Piknik” (2015), dirljivu priču o problematičnom odnosu sina i oca koji je u zatvoru (21.15 sati).

Nešto ranije, u 20 sati, gledatelji će moći vidjeti dugometražni igrani film “Sirene i krikovi” (2015) kojeg je Ivan Perić snimio na splitskim ulicama u jednom kadru, skidajući masku grada koji zbog krize i kriminala neumitno propada.

Za kraj večeri veliki ekran preplavit će veliko plavetnilo i dokumentarni film “Modri kavez” (2015) u kojem će nas, u edukativno-dokumentarnom tonu, redateljica i kći kapetana Bruna Bajić pobliže upoznati sa životom pomoraca i njihovih obitelji.

Jake snage nezavisnog filma u Sisku

U Sisku gledatelje također očekuje zanimljiv program, među ostalim, dugometražni prvijenac “Zbog tebe” (2016) redatelja Anđela Jurkasa o raznim nijansama ljubavi koji je na rasporedu u 20 sati. Večer pak u 22.30 sati zatvara intimni dokumentarac “Slobodni” (2016) Tomislava Žaje, koji bez uobičajene patetike donosi toplu priču o osobama s mentalnim poteškoćama.

Na DHF programu od dokumentarnih filmova još će se naći “Sve je bio dobar san” (2016) i “No Man’s Land” (2015) Branka Ištvančića, “Nek se čuje i naš glas” (1971) Krste Papića, “Devalvacija jednog osmijeha” (1967) Vojdraga Berčića, “Dragi Lastane!” (2014) Irene Škorić, “Moj prvi radni dan” (1977) Miroslava Mikuljana, “Sinjska alka” (1921), “Ljudi i krajevi dalmatinske Hrvatske” (K.T. Shulz, 1934.) te “Moja Europa” (2014) Bernardina Modrića.

Ulaz na sva događanja je besplatan, a sve ostale informacije potražite na službenom webu Noći hrvatskog filma i novih medija.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.