PočetnaNajaveLipanj donosi niz dokumentaraca u riječko Art-kino

Lipanj donosi niz dokumentaraca u riječko Art-kino

-

Lipanjski program u riječkom Art-kinu otvara premijera kratkometražnog dokumentarnog filma “Health 90” (2022) umjetnice i fotografkinje Petre Mrše. Film prati tri djevojke i tri mladića koji se susreću u sandbox videoigri “Garry’s Mod”, a potom i uživo, razgovarajući o mediju videoigara, slobodi koju im pruža i o potrebama koje im zadovoljava. Film je sufinanciran Programom javnih potreba u kulturi Grada Rijeke, a riječka se premijera održava danas (srijeda, 1. lipnja u 20 sati), uz gostovanje redateljice filma, protagonista Patrika Butorca i montažera Denisa Golenje s kojima će se, po završetku projekcije, održati i razgovor s publikom. Ulaz na program slobodan je za sve posjetitelje.

U četvrtak, 2.6. s početkom u 21.30 sati, počinje gostovanje 15. Subversive Film Festivala koji do 5. lipnja donosi četiri odabrana festivalska naslova, a čije je petnaesto izdanje posvećeno nedavno preminulom filmskom kritičaru i suradniku Art-kina Draganu Rubeši. Program otvaraju dva dokumentarna filma Cecilije Mangini (“Biti žene” i “Dvije zaboravljene kutije – putovanje u Vijetnam”), nedavno preminule talijanske dokumentaristice čiji aktivan rad i javni angažman ukazuju na važnu kontrakulturnu ulogu koju film zauzima u suvremenoj talijanskoj povijesti. Nastavak subverzivnog programa od dokumentarnih filmova u subotu, 4. lipnja, donosi dokufiktivni film “107 majki” / “107 Mothers” / “Cenzorka” (2022) Pétera Kerekesa o stanovnicama jednog ženskog zatvora u Odesi.

Povodom Dana sv. Vida, 13. lipnja u 21.30 sati, održat će se posebna projekcija dokumentarnog filma “Tko je ovdje lud?” (Istra film, 2020.) u režiji nedavno preminulog riječkog redatelja Bernardina Modrića. Film prati štićenike Doma Turnić koji se nizom aktivnosti pokušavaju vratiti u svakodnevni život zajednice i ukloniti predrasude s kojima se suočavaju.

Više informacija potražite na službenoj stranici Art-kina.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Mate” – Antikapitalistički manifest iz Dalmatinske zagore

"Mate" (Samostalna produkcija, 2023.) splitskog autora Ivana Efendića jedan je od najdojmljivijih domaćih doku-kratkiša u recentnom razdoblju.

“Sjeveroistočni vjetrovi” – Staljin, još uvijek među Gruzijcima

"Sjeveroistočni vjetrovi" su film istančana ritma, smjene kadrova koja jednako zadržava pozornost na detaljima, kao što ih kontekstualizira.

[VIDEO] Domenico Centrone: “Moramo ‘vratiti’ film mjestu na kojem je snimljen”

Od 19. do 23. veljače u Zagrebu se održavala napredna radionica snimanja za mlade, koju je vodio talijanski edukator Domenico Centrone.

“Dolazak proljeća u Buču” i “Sarajevo Safari” na programu Al Jazeere Balkans

Na ovotjedni program Al Jazeere Balkans stižu dokumentarni filmovi "Dolazak proljeća u Buču" i "Sarajevo Safari".

“Beyond Utopia” – Vibrantno svjedočanstvo

"Beyond Utopia" uvjerljivo i potresno iznosi upečatljive sudbine, pripovijesti i prisjećanja nekolicine izbjeglih Sjevernokorejaca.

[VIDEO] Nikoloz Bežanišvili: “Staljin nije popularan u Gruziji jer naša zemlja ide prema EU i NATO-u”

Gruzijski redatelj Nikoloz Bežanišvili za naš portal govori o svom filmu "Sjeveroistični vjetrovi" (2022).

Ivan Efendić: “Moj glavni protagonist Mate Lasić ima potpuno drugačiji pristup umjetnosti i životu”

Debitantski redatelj Ivan Efendić za Dokumentarni.net govori o svom dokumentarcu "Mate" (Samostalna produkcija, 2023.).

Otvorene prijave za KKZ-ovu radionicu “U dijalogu sa Agnès”

Otvorene su prijave za naprednu KKZ-ovu filmsku radionicu "U dijalogu sa Agnès" voditeljice Ive Gavrilović.

Otvorene prijave za 11. STIFF

STIFF – Međunarodni studentski filmski festival poziva autore da prijave svoje filmove na jedanaesto izdanje festivala.

Hrvatska koprodukcija u industrijskom dijelu 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu

Hrvatska koprodukcija "Sakupljač snova" ušla je u industrijski dio 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu.