PočetnaNajaveLipanj donosi niz dokumentaraca u riječko Art-kino

Lipanj donosi niz dokumentaraca u riječko Art-kino

-

Lipanjski program u riječkom Art-kinu otvara premijera kratkometražnog dokumentarnog filma “Health 90” (2022) umjetnice i fotografkinje Petre Mrše. Film prati tri djevojke i tri mladića koji se susreću u sandbox videoigri “Garry’s Mod”, a potom i uživo, razgovarajući o mediju videoigara, slobodi koju im pruža i o potrebama koje im zadovoljava. Film je sufinanciran Programom javnih potreba u kulturi Grada Rijeke, a riječka se premijera održava danas (srijeda, 1. lipnja u 20 sati), uz gostovanje redateljice filma, protagonista Patrika Butorca i montažera Denisa Golenje s kojima će se, po završetku projekcije, održati i razgovor s publikom. Ulaz na program slobodan je za sve posjetitelje.

U četvrtak, 2.6. s početkom u 21.30 sati, počinje gostovanje 15. Subversive Film Festivala koji do 5. lipnja donosi četiri odabrana festivalska naslova, a čije je petnaesto izdanje posvećeno nedavno preminulom filmskom kritičaru i suradniku Art-kina Draganu Rubeši. Program otvaraju dva dokumentarna filma Cecilije Mangini (“Biti žene” i “Dvije zaboravljene kutije – putovanje u Vijetnam”), nedavno preminule talijanske dokumentaristice čiji aktivan rad i javni angažman ukazuju na važnu kontrakulturnu ulogu koju film zauzima u suvremenoj talijanskoj povijesti. Nastavak subverzivnog programa od dokumentarnih filmova u subotu, 4. lipnja, donosi dokufiktivni film “107 majki” / “107 Mothers” / “Cenzorka” (2022) Pétera Kerekesa o stanovnicama jednog ženskog zatvora u Odesi.

Povodom Dana sv. Vida, 13. lipnja u 21.30 sati, održat će se posebna projekcija dokumentarnog filma “Tko je ovdje lud?” (Istra film, 2020.) u režiji nedavno preminulog riječkog redatelja Bernardina Modrića. Film prati štićenike Doma Turnić koji se nizom aktivnosti pokušavaju vratiti u svakodnevni život zajednice i ukloniti predrasude s kojima se suočavaju.

Više informacija potražite na službenoj stranici Art-kina.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Otvorene prijave za 3. Novu školu dokumentarnog filma

Filmaktiv otvara prijave za novu, treću generaciju polaznika Nove škole dokumentarnog filma. Prijaviti se može do 15. veljače 2023. godine.

“A Marriage” Kateřine Hager i Asada Faruqija na programu Al Jazeere Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna bit će prikazivan dokumentarni film "A Marriage" Kateřine Hager i Asada Faruqija.

“Kako spasiti mrtvog prijatelja” u kinima od 14. veljače

Film Marusje Siroječovskaje, "Kako spasiti mrtvog prijatelja" / "How to Save a Dead Friend" (2022) od 14. veljače dolazi u hrvatska kina.

Otvorene prijave za 32. Dane hrvatskog filma

Otvorene su prijave za 32. Dane hrvatskog filma, koji će se održati od 15. do 20. svibnja 2023. u Studentskom centru Sveučilišta u Zagrebu.

“All the Beauty and the Bloodshed” – Glas kroz fotoaparat

Najnoviji film Laure Poitras, "All the Beauty and the Bloodshed" rastvara život Nan Goldin, poznate američke fotografkinje i aktivistice.

Otvorene prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator

Otvorene su prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator.

Hrvatska koprodukcija u programu 73. Berlinalea

U sklopu ovogodišnjeg Berlinalea, hrvatska će dokumentaristika biti zastupljena s jednim filmom, "Između revolucija" (2023) Vlada Petrija.

“38 at the Garden” – Osjetilo se i u Zagrebu

"38 at the Garden" (2022) debitantskog redatelja Franka Chija bavi se poznatim fenomenom košarkaškog "Linsanityja".

“All That Breathes” – Do neba i nazad

Za Oscara nominirani "All That Breathes" (2022) indijskog filmaša Shaunaka Sena, jedan je od najboljih dokumentaraca 2022. godine.

39. Sundance Film Festival: Velike nagrade doku-žirija filmovima “Going to Mars” i “The Eternal Memory”

Na 39. Sundance Film Festivalu Velike nagrade doku-žirija pripale su filmovima "Going to Mars" i "The Eternal Memory".