PočetnaNajaveLipanj donosi niz dokumentaraca u riječko Art-kino

Lipanj donosi niz dokumentaraca u riječko Art-kino

-

Lipanjski program u riječkom Art-kinu otvara premijera kratkometražnog dokumentarnog filma “Health 90” (2022) umjetnice i fotografkinje Petre Mrše. Film prati tri djevojke i tri mladića koji se susreću u sandbox videoigri “Garry’s Mod”, a potom i uživo, razgovarajući o mediju videoigara, slobodi koju im pruža i o potrebama koje im zadovoljava. Film je sufinanciran Programom javnih potreba u kulturi Grada Rijeke, a riječka se premijera održava danas (srijeda, 1. lipnja u 20 sati), uz gostovanje redateljice filma, protagonista Patrika Butorca i montažera Denisa Golenje s kojima će se, po završetku projekcije, održati i razgovor s publikom. Ulaz na program slobodan je za sve posjetitelje.

U četvrtak, 2.6. s početkom u 21.30 sati, počinje gostovanje 15. Subversive Film Festivala koji do 5. lipnja donosi četiri odabrana festivalska naslova, a čije je petnaesto izdanje posvećeno nedavno preminulom filmskom kritičaru i suradniku Art-kina Draganu Rubeši. Program otvaraju dva dokumentarna filma Cecilije Mangini (“Biti žene” i “Dvije zaboravljene kutije – putovanje u Vijetnam”), nedavno preminule talijanske dokumentaristice čiji aktivan rad i javni angažman ukazuju na važnu kontrakulturnu ulogu koju film zauzima u suvremenoj talijanskoj povijesti. Nastavak subverzivnog programa od dokumentarnih filmova u subotu, 4. lipnja, donosi dokufiktivni film “107 majki” / “107 Mothers” / “Cenzorka” (2022) Pétera Kerekesa o stanovnicama jednog ženskog zatvora u Odesi.

Povodom Dana sv. Vida, 13. lipnja u 21.30 sati, održat će se posebna projekcija dokumentarnog filma “Tko je ovdje lud?” (Istra film, 2020.) u režiji nedavno preminulog riječkog redatelja Bernardina Modrića. Film prati štićenike Doma Turnić koji se nizom aktivnosti pokušavaju vratiti u svakodnevni život zajednice i ukloniti predrasude s kojima se suočavaju.

Više informacija potražite na službenoj stranici Art-kina.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije