PočetnaNajaveLipanj donosi niz dokumentaraca u riječko Art-kino

Lipanj donosi niz dokumentaraca u riječko Art-kino

|

Lipanjski program u riječkom Art-kinu otvara premijera kratkometražnog dokumentarnog filma “Health 90” (2022) umjetnice i fotografkinje Petre Mrše. Film prati tri djevojke i tri mladića koji se susreću u sandbox videoigri “Garry’s Mod”, a potom i uživo, razgovarajući o mediju videoigara, slobodi koju im pruža i o potrebama koje im zadovoljava. Film je sufinanciran Programom javnih potreba u kulturi Grada Rijeke, a riječka se premijera održava danas (srijeda, 1. lipnja u 20 sati), uz gostovanje redateljice filma, protagonista Patrika Butorca i montažera Denisa Golenje s kojima će se, po završetku projekcije, održati i razgovor s publikom. Ulaz na program slobodan je za sve posjetitelje.

U četvrtak, 2.6. s početkom u 21.30 sati, počinje gostovanje 15. Subversive Film Festivala koji do 5. lipnja donosi četiri odabrana festivalska naslova, a čije je petnaesto izdanje posvećeno nedavno preminulom filmskom kritičaru i suradniku Art-kina Draganu Rubeši. Program otvaraju dva dokumentarna filma Cecilije Mangini (“Biti žene” i “Dvije zaboravljene kutije – putovanje u Vijetnam”), nedavno preminule talijanske dokumentaristice čiji aktivan rad i javni angažman ukazuju na važnu kontrakulturnu ulogu koju film zauzima u suvremenoj talijanskoj povijesti. Nastavak subverzivnog programa od dokumentarnih filmova u subotu, 4. lipnja, donosi dokufiktivni film “107 majki” / “107 Mothers” / “Cenzorka” (2022) Pétera Kerekesa o stanovnicama jednog ženskog zatvora u Odesi.

Povodom Dana sv. Vida, 13. lipnja u 21.30 sati, održat će se posebna projekcija dokumentarnog filma “Tko je ovdje lud?” (Istra film, 2020.) u režiji nedavno preminulog riječkog redatelja Bernardina Modrića. Film prati štićenike Doma Turnić koji se nizom aktivnosti pokušavaju vratiti u svakodnevni život zajednice i ukloniti predrasude s kojima se suočavaju.

Više informacija potražite na službenoj stranici Art-kina.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.