PočetnaVijesti"Meje" Damjana Kozolea najbolji slovenski film 5. DOKUDOC-a

“Meje” Damjana Kozolea najbolji slovenski film 5. DOKUDOC-a

|

Od 7. do 11. rujna u Mariboru je po peti puta zaredom održan Međunarodni festival dokumentarnog filma DOKUDOC. U Sloveniji se ove godine prikazalo pedesetak dokumentaraca iz cijelog svijeta, uz trinaest domaćih koji su se natjecali za glavnu festivalsku nagradu DOKUDOC Izabrani 2016.

Prva je to službena nagrada u petogodišnjoj povijesti DOKUDOC-a, a dodijelio ju je žiri u sastavu: Rada Šešić, Andrea Kuhn i Maja Malus Azhdari. Najboljim slovenskim dokumentarnim filmom 5. DOKUDOC-a tako su proglašene “Meje” (2016) Damjana Kozolea, inače i film otvaranja, koji prati sumornu stvarnost migranata s Bliskog Istoka čiji koraci narušavaju mirnu svakodnevicu idilične slovenske pokrajine. Film je svjetsku premijeru imao na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, dok je za Maribor rezervirana ona slovenska. Istu SLO-premijernu čast doživio je i hrvatski dokumentarac “Gonič” (Luksuz produkcija / Kinoklub Zagreb) našeg Tome Zidića.

“Žiri je jednoglasno odlučio u središte festivala DOKUDOC postaviti film koji se bavi aktualnom temom na privlačan i temeljito filmski način. Film funkcionira na brojnim razinama te daje gledatelju prostor za tumačenje sadržaja na osoban i njemu primjeren način, upravo kako ga ta posebna tema izaziva u svakome od nas.

“Vjera autora u kompoziciju i njegovo razumijevanje filmskog vremena i prostora, odnosno odbijanje dramatiziranja kroz glazbu ili montažu, apostrofira ozbiljnost ovog gotovo besciljnog putovanja ljudi protjeranih iz svojih domova koji su se našli u nerješivoj situaciji.

“Ovaj filmski biser suočava nas sa stvarnošću koja nas približava potrebitim ljudima u bijegu pred ratom na Bliskom Istoku. Film predstavlja zabrinutost umjetnika za trenutnu situaciju u svijetu, kao i moćan autorski filmski rukopis. Dokumentarni film ‘Meje’ ogledalo je vremena u kojem živimo”, obrazložio je žiri svoju odluku.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

[FOTOGALERIJA] Dodjela 5. Nagrade Dokumetar

Fotogalerija s dodjele 5. Nagrade Dokumetar, održane 18. lipnja 2024. godine u zagrebačkom Dokukinu KIC.

“The Last Dragon” – Pseudodokumentarnost za široke mase

U novom tekstu "Dokumentiranja fikcije" provjerit ćemo kako pseudodokumentarni film funkcionira kada mu se da komercijalna svrha.

Preminuo filmski kritičar Tomislav Čegir

Filmski kritičar Tomislav Čegir preminuo je 18. lipnja, u 55. godini života.

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".