Početna Vijesti "Meje" Damjana Kozolea najbolji slovenski film 5. DOKUDOC-a

“Meje” Damjana Kozolea najbolji slovenski film 5. DOKUDOC-a

-

Od 7. do 11. rujna u Mariboru je po peti puta zaredom održan Međunarodni festival dokumentarnog filma DOKUDOC. U Sloveniji se ove godine prikazalo pedesetak dokumentaraca iz cijelog svijeta, uz trinaest domaćih koji su se natjecali za glavnu festivalsku nagradu DOKUDOC Izabrani 2016.

Prva je to službena nagrada u petogodišnjoj povijesti DOKUDOC-a, a dodijelio ju je žiri u sastavu: Rada Šešić, Andrea Kuhn i Maja Malus Azhdari. Najboljim slovenskim dokumentarnim filmom 5. DOKUDOC-a tako su proglašene “Meje” (2016) Damjana Kozolea, inače i film otvaranja, koji prati sumornu stvarnost migranata s Bliskog Istoka čiji koraci narušavaju mirnu svakodnevicu idilične slovenske pokrajine. Film je svjetsku premijeru imao na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, dok je za Maribor rezervirana ona slovenska. Istu SLO-premijernu čast doživio je i hrvatski dokumentarac “Gonič” (Luksuz produkcija / Kinoklub Zagreb) našeg Tome Zidića.

“Žiri je jednoglasno odlučio u središte festivala DOKUDOC postaviti film koji se bavi aktualnom temom na privlačan i temeljito filmski način. Film funkcionira na brojnim razinama te daje gledatelju prostor za tumačenje sadržaja na osoban i njemu primjeren način, upravo kako ga ta posebna tema izaziva u svakome od nas.

“Vjera autora u kompoziciju i njegovo razumijevanje filmskog vremena i prostora, odnosno odbijanje dramatiziranja kroz glazbu ili montažu, apostrofira ozbiljnost ovog gotovo besciljnog putovanja ljudi protjeranih iz svojih domova koji su se našli u nerješivoj situaciji.

“Ovaj filmski biser suočava nas sa stvarnošću koja nas približava potrebitim ljudima u bijegu pred ratom na Bliskom Istoku. Film predstavlja zabrinutost umjetnika za trenutnu situaciju u svijetu, kao i moćan autorski filmski rukopis. Dokumentarni film ‘Meje’ ogledalo je vremena u kojem živimo”, obrazložio je žiri svoju odluku.

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Poznat žiri 21. Mediteran Film Festivala

Poznat je i žiri 21. Mediteran Film Festivala, koji će se od 19. do 22. kolovoza održati u Širokom Brijegu.

Jelena Androić: “Mač opće neizvjesnosti još uvijek visi nad našim glavama”

Izvršna direktorica Liburnia Film Festivala za naš portal najavljuje osamnaesto izdanje festivala, koje nastaje u nikad težim općim uvjetima.

Otvorene prijave za radionice 7. Star Film Festa

Otvorene su prijave za radionice 7. Star Film Festa, koji će se od 3. do 5. rujna održati u Sisku.

Liburnia uplovljava u Gomirje

Najnovije projekcije programa "Liburnia uplovljava" održat će se u mjestu Gomirje pokraj Ogulina, 8. i 13. kolovoza.

“I’ll Be Gone in the Dark” – Izađi na svjetlo

Mini-serijal "I'll Be Gone in the Dark" (koredatelji Myles Kane, Josh Koury i Elizabeth Wolff; 2020.) jedno je od najboljih TV-iskustava 2020. godine.

Tomislav Radić – Zaboravljeni dokumentarist (X)

Posljednji tekst prve sezone serijala tekstova "Rastrimo zastrto", u kojem se prisjećamo zaboravljenih dokumentaraca Tomislava Radića.

Objavljen program 21. Mediteran Film Festivala

Ovogodišnji, 21. Mediteran Film Festival koji se od 19. do 22. kolovoza tradicionalno trebao održati u Širokom Brijegu, prebačen...

Nastavlja se program 15. SKORO DOKUarta

Predstojećeg vikenda (subota i nedjelja, 8. i 9. kolovoza od 21 sat) u Bjelovaru se nastavlja program 15. SKORO DOKUarta.

Hrvoslava Brkušić: “Nepredviđene situacije mjesta su kreativnih mogućnosti u montaži”

Montažerka Hrvoslava Brkušić zatvara premijernu sezonu "Pogleda iza objektiva", serije intervjua na portalu Dokumentarni.net.

66. TV BAFTA-e: “Leaving Neverland” najbolji doku-serijal, Arthur Cary naj-redatelj

U Londonu su sinoć dodijeljene 66. po redu TV BAFTA-e za najbolja britanska televizijska ostvarenja u 2019. godini.