Početna Najave 13. ZagrebDox, Regionalna konkurencija: Devet hrvatskih dokumentaraca u regionalnom dijelu ovogodišnjeg Doxa

13. ZagrebDox, Regionalna konkurencija: Devet hrvatskih dokumentaraca u regionalnom dijelu ovogodišnjeg Doxa

-

Za Veliki pečat u regionalnom dijelu programa 13. ZagrebDoxa ove će se godine natjecati ukupno 21 film, uz devet hrvatskih. “Djevojka od nula dolara” (MaXima Film, 2016.) Damira Terešaka prati boksačicu Ivanu Habazin“Jedi, spavaj, jedi, spavaj” (HRT, 2016.) Đure Gavrana nigerijskog homoseksualca u potrazi za azilom u Hrvatskoj; “Maratonci” (Hommage produkcija, 2016.) Biljane Čakić najdužu maratonsku trku u Europi; “Bojnik” (Olimp produkcija / One Sand production; 2016.) Kristijana Milića, snimljen u koprodukciji Hrvatske i Austrije, nekadašnjeg zapovjednika 1. samostalne satnije Podsused, Sinišu Ratkovića“Neuspješan skroz” (HRT, 2017.) Ljiljane Šišmanović neuspješnog umjetnika; “Oni samo dolaze i odlaze” (Hrvatski filmski savez, 2016.) Borisa Poljaka opservacijski jutarnja događanja na splitskim Bačvicama; “Možeš biti sve što hoćeš” (TOROlab. / Al Jazeera Balkans; 2016.) Roberta Tomića Zubera autora u traženju novog posla nakon otkaza na HRT-u; “Simpl” (Silvester Kolbas, 2017.) Silvestra Kolbasa portrete četiri domaća grafitera, dok “Buffet Željezara” (Petnaesta umjetnost, 2017.) Gorana Devića nepomično promatra propadanje jednog grada kroz vizuru buffeta na izdisaju.

Finsko-bugarski dokumentarac “Dobri poštar” / “The Good Postman” (2016) u režiji Tonislava Hristova donosi priču o poštaru u malom selu na bugarsko-tuskoj granici koje zbog europske izbjegličke krize ponovno dobiva na strateškoj važnosti. Protagonist se kandidira za načelnika u želji da prihvati izbjeglice i tako revitalizira izumiruće selo, no ubrzo otkriva da dobre namjere nisu garancija političkog probitka. Tema izbjeglištva prisutna je i u dva kratkometražna filma iz Regionalne konkurencije: u filmu “Granice” / “Meje” (2016) Damjana Kozolea koji je osvojio Nagradu Vesna na Festivalu slovenskog filma i Nagradu za ljudska prava na festivalu u Sarajevu; odnosno u austrijskom dokumentarcu “#njihovemačketakođer” / “#theircatsaswell” (2016) u režiji Lisbeth Kovacic.

Pobjednički dokumentarac Sarajevo Film Festivala, rumunjski film “Dah” / “A Mere Breath” / “Doar o rãsuflare” (2016) u režiji Monice Lãzurean-Gorgan, također je upao na ovogodišnji ZagrebDox. Film je to koji s puno suosjećanja rasvjetljuje moralne dileme protagonista, oca bolesne djevojčice koji mora odabrati između religije i medicine. Srpski dokumentarac “Dubina dva” (2016) Ognjena Glavonića – nagrađen između ostalog za najbolji balkanski dokumentarac na DokuFestu u Prizrenu – eskperimentalni je dokutriler o masovnoj grobnici u predgrađu Beograda, a iz Srbije nam stiže i film “Voli vas vaša Sexymaja” (2016) redatelja Ivana Mandića o popularnom blogu mlade beogradske prostitutke.

Regionalni dio programa donosi i filmove “Hotel dvojka” (2016) Marka Mamuzića, “Dvije škole” (2016) Srđana Šarenca, “Seljani” (2016) Cvetana Dragneva, “Zvijer je još uvijek živa” / “The Beast Is Still Alive” (2016) Mine Mileve i Vesele Kazakove, “Zid smrti, i tako to” (2016) Mladena Kovačevića te “Četiri pasoša” (2016) Mihajla Jevtića.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.

“I Walk” – Odsebljeno putovanje u srce tame

Jørgen Leth u novom filmu "I Walk" / "Jeg går" (2019) dočarava neveselu stranu svoga psihofizičkoga stanja posljednjih desetak godina.

Al Jazeera Balkans: “Generacija ’68” i “Bugarski san”

Na programu AJB-a ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Generacija '68" Nenada Puhovskog "Bugarski san" Srđana Šarenca.

“Family Romance, LLC” – Samozavaravanje, plaćeno i neplaćeno

U dosadašnjim osvrtima "Family Romance, LLC" ocijenjen je u rasponu od "slabiji Herzogov film" do "jedan od najintrigantnijih u autorovu opusu".

Pomoć za Kino klub Sisak

Razorni potresi koji su ovih dana pogodili Sisak i Sisačko-moslavačku županiju uništili su i Kino klub Sisak, ali i domove kinoklubaša, njihovih prijatelja i obitelji.