PočetnaNajavePet dana za pet godina postojanja mariborskog DOKUDOC-a

Pet dana za pet godina postojanja mariborskog DOKUDOC-a

|

Pet dana za pet godina postojanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma DOKUDOC, koji će se u organizaciji mariborske MITRA-e u tom slovenskom gradu održati od 7. do 11. rujna ove godine.

Zagrijavanje za spomenuti dokumentarni događaj započelo je dvama predfestivalskim danima, čiji je drugi dio, u ponedjeljak, 5. rujna u Salonu uporabnih umetnosti, uveličala i “Ljubavna odiseja” (2014) naše Tatjane Božić.

Danas, međutim, započinje prava stvar, službeni program koji će obuhvatiti svjetske doku-uspješnice, pobjednike velikih festivala, ali i filmove domaćih i regionalnih autora. Ukupno se radi o pedesetak filmova s različitih krajeva svijeta, odnosno trinaest slovenskih koji će tvoriti natjecateljski program. Žiri u sastavu: Rada Šešić, Andrea Kuhn i Maja Malus Azhdari, ove godine će po prvi puta dodijeliti nagradu za najbolji slovenski dokumentarni film pod nazivom DOKUDOC Izabrani 2016.

Svečano je pak večerašnje otvorenje (21 sat) rezervirano za slovensku premijeru domaćeg dokumentarca “Meje” (2016) Damjana Kozolea o lijepoj slovenskoj pokrajini čiju svakodnevicu privremeno narušava kolona migranata u potrazi za boljim životom. Nakon “Meja” na rasporedu je još jedan kratkometražni dokumentarac izbjegličke tematike, “Welcome to Europe” (Antonia KilianJakob Weidner, 2016.).

Foto: Scena iz dokumentarnog filma "Gonič"
Foto: Kadar iz dokumentarnog filma “Gonič”

Slovenska DOKUDOC premijera u hrvatskim bojama pala je na pleća našeg Tome Zidića, čiji će “Gonič” (2016) svjetlo festivalskog dana ugledati u četvrtak, 8. rujna u 18 sati. Film portretira dubrovačku vizualnu umjetnicu, perfomerku i fotografkinju Andreu Knezović, a rađen je u koprodukciji slovenske Luksuz produkcije i Kinokluba Zagreb. Više o programu i rasporedu – ovdje.

DOKUDOC donosi i program dokumentaraca mladih autora nastalih pod mentorstvom Nemanje Babića uz suradnju s Luksuz produkcijom, DZMP Krško i Kulturnim inkubatorom, MKC Maribor (DOKU delavnica, 23. – 28. kolovoza).

Prisjećanje na dokumentarnu povijest u DOKU retru ove godine rezervirano je za redatelja, publicista i aktivista Filipa Robara Dorinu (1940.), kojem će za njegov filmski doprinos biti dodijeljena plaketa Dokumentarno ime 2016. Detaljnije o svim ostalim DOKUDOC događajima pročitajte na službenim stranicama festivala.

Organizatori pozivaju sve ljubitelje dokumentarnog filma na ugodno druženje i itekako bitne i kvalitetne projekcije u Sodni stolp. Ulaz je besplatan.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.