Početna Najave Pet dana za pet godina postojanja mariborskog DOKUDOC-a

Pet dana za pet godina postojanja mariborskog DOKUDOC-a

-

Pet dana za pet godina postojanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma DOKUDOC, koji će se u organizaciji mariborske MITRA-e u tom slovenskom gradu održati od 7. do 11. rujna ove godine.

Zagrijavanje za spomenuti dokumentarni događaj započelo je dvama predfestivalskim danima, čiji je drugi dio, u ponedjeljak, 5. rujna u Salonu uporabnih umetnosti, uveličala i “Ljubavna odiseja” (2014) naše Tatjane Božić.

Danas, međutim, započinje prava stvar, službeni program koji će obuhvatiti svjetske doku-uspješnice, pobjednike velikih festivala, ali i filmove domaćih i regionalnih autora. Ukupno se radi o pedesetak filmova s različitih krajeva svijeta, odnosno trinaest slovenskih koji će tvoriti natjecateljski program. Žiri u sastavu: Rada Šešić, Andrea Kuhn i Maja Malus Azhdari, ove godine će po prvi puta dodijeliti nagradu za najbolji slovenski dokumentarni film pod nazivom DOKUDOC Izabrani 2016.

Svečano je pak večerašnje otvorenje (21 sat) rezervirano za slovensku premijeru domaćeg dokumentarca “Meje” (2016) Damjana Kozolea o lijepoj slovenskoj pokrajini čiju svakodnevicu privremeno narušava kolona migranata u potrazi za boljim životom. Nakon “Meja” na rasporedu je još jedan kratkometražni dokumentarac izbjegličke tematike, “Welcome to Europe” (Antonia KilianJakob Weidner, 2016.).

Foto: Scena iz dokumentarnog filma "Gonič"
Foto: Kadar iz dokumentarnog filma “Gonič”

Slovenska DOKUDOC premijera u hrvatskim bojama pala je na pleća našeg Tome Zidića, čiji će “Gonič” (2016) svjetlo festivalskog dana ugledati u četvrtak, 8. rujna u 18 sati. Film portretira dubrovačku vizualnu umjetnicu, perfomerku i fotografkinju Andreu Knezović, a rađen je u koprodukciji slovenske Luksuz produkcije i Kinokluba Zagreb. Više o programu i rasporedu – ovdje.

DOKUDOC donosi i program dokumentaraca mladih autora nastalih pod mentorstvom Nemanje Babića uz suradnju s Luksuz produkcijom, DZMP Krško i Kulturnim inkubatorom, MKC Maribor (DOKU delavnica, 23. – 28. kolovoza).

Prisjećanje na dokumentarnu povijest u DOKU retru ove godine rezervirano je za redatelja, publicista i aktivista Filipa Robara Dorinu (1940.), kojem će za njegov filmski doprinos biti dodijeljena plaketa Dokumentarno ime 2016. Detaljnije o svim ostalim DOKUDOC događajima pročitajte na službenim stranicama festivala.

Organizatori pozivaju sve ljubitelje dokumentarnog filma na ugodno druženje i itekako bitne i kvalitetne projekcije u Sodni stolp. Ulaz je besplatan.

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Poznat žiri 21. Mediteran Film Festivala

Poznat je i žiri 21. Mediteran Film Festivala, koji će se od 19. do 22. kolovoza održati u Širokom Brijegu.

Jelena Androić: “Mač opće neizvjesnosti još uvijek visi nad našim glavama”

Izvršna direktorica Liburnia Film Festivala za naš portal najavljuje osamnaesto izdanje festivala, koje nastaje u nikad težim općim uvjetima.

Otvorene prijave za radionice 7. Star Film Festa

Otvorene su prijave za radionice 7. Star Film Festa, koji će se od 3. do 5. rujna održati u Sisku.

Liburnia uplovljava u Gomirje

Najnovije projekcije programa "Liburnia uplovljava" održat će se u mjestu Gomirje pokraj Ogulina, 8. i 13. kolovoza.

“I’ll Be Gone in the Dark” – Izađi na svjetlo

Mini-serijal "I'll Be Gone in the Dark" (koredatelji Myles Kane, Josh Koury i Elizabeth Wolff; 2020.) jedno je od najboljih TV-iskustava 2020. godine.

Tomislav Radić – Zaboravljeni dokumentarist (X)

Posljednji tekst prve sezone serijala tekstova "Rastrimo zastrto", u kojem se prisjećamo zaboravljenih dokumentaraca Tomislava Radića.

Objavljen program 21. Mediteran Film Festivala

Ovogodišnji, 21. Mediteran Film Festival koji se od 19. do 22. kolovoza tradicionalno trebao održati u Širokom Brijegu, prebačen...

Nastavlja se program 15. SKORO DOKUarta

Predstojećeg vikenda (subota i nedjelja, 8. i 9. kolovoza od 21 sat) u Bjelovaru se nastavlja program 15. SKORO DOKUarta.

Hrvoslava Brkušić: “Nepredviđene situacije mjesta su kreativnih mogućnosti u montaži”

Montažerka Hrvoslava Brkušić zatvara premijernu sezonu "Pogleda iza objektiva", serije intervjua na portalu Dokumentarni.net.

66. TV BAFTA-e: “Leaving Neverland” najbolji doku-serijal, Arthur Cary naj-redatelj

U Londonu su sinoć dodijeljene 66. po redu TV BAFTA-e za najbolja britanska televizijska ostvarenja u 2019. godini.