PočetnaNajavePredstavljen program 13. ZagrebDoxa

Predstavljen program 13. ZagrebDoxa

|

Međunarodni festival dokumentarnog filmaZagrebDox tradicionalno se održava u Zagrebu krajem veljače i početkom ožujka. Od nedjelje, 26. veljače do nedjelje, 5. ožujka u Kaptol Boutique Cinema, prikazat će se više od 120 zanimljivih i uzbudljivih dokumentarnih priča iz cijeloga svijeta. Bogat festivalski program trinaestog izdanja predstavili su danas na konferenciji za medije u Centru Kaptol, direktor festivala Nenad Puhovski, producentica Lucija Parać te Sanja Milinović, direktorica Odjela za direktan nastup na tržištu u Hrvatskom Telekomu, generalnom sponzoru festivala.

“U Međunarodnu konkurenciju 13. ZagrebDoxa uvršten je 21 dokumentarni film. Kao i svake godine nekoliko naslova u Zagreb stiže s prestižnim nominacijama ili nagradama. Uz filmove koji su bili u krugu prednominacija za Oscara, “Nulti dani” “Zero Days” Alexa Gibneyja, “Snimateljica” / “Cameraperson” Kirsten Johnson te “Vrabac huligan” / “Hooligan Sparrow” Nanfu Wang, u krug finalista za prestižnu Akademijinu nagradu ušao je i “Život kao crtić” / “Life, Animated” u režiji Rogera Rossa Williamsa.

“U utrci za Veliki pečat ZagrebDoxa sudjeluje i izniman danski dokumentarac “Ratni show” / “The War Show” u režiji Andreasa Dalsgaarda Obaidah Zytoon, koji na ZagrebDox stiže s prestižnom nagradom žirija sekcije Dani autora Venecijanskog festivala. Nastao u formi videodnevnika redateljice u kojem su zabilježena intimna druženja grupe prijatelja, mladih aktivista, uoči i tijekom Arapskog proljeća, film svjedoči o tragičnoj sudbini Sirije. Američki dokumentarac “Gospodarica orlova” / “The Eagle Huntress” u režiji Otta Bella priča je o trinaestogodišnjoj djevojčici Aisholpan, koja će postati prva žena koja lovi s orlom u dvanaest generacija svoje obitelji nomada iz planinskih predjela Mongolije. Film je osvojio značajan broj nagrada, uključujući Nagradu Cinema Eye i nagradu za najbolji dokumentarac festivala u Hamptonsu“, istaknuo je Nenad Puhovski.

Uz SAD, koji prevladava po broju naslova (sedam), zanimljivo je da je u Međunarodnu konkurenciju ove godine uvršteno čak šest dokumentaraca iz Poljske, zemlje s dugom i bogatom tradicijom dokumentarizma. Poljsku invaziju na ZagrebDox predvodi “21 x New York” / “21 x Nowy Jork” (2016), hipnotični filmski portret New Yorka i Njujorčana u režiji Piotra Stasika, a posebno zanimljivu i svježu poetiku donosi poljski hibrid dokumentarizma i fikcije “Sve te neprospavane noći” “All These Sleepless Nights” / “Wszystkie nieprzespane noce” (2016), film o “mladosti u punom sjaju” s ulica Varšave poljskog autora Michała Marczaka, koji je nagrađen za režiju na Sundanceu.

https://vimeo.com/175667955

Dva ostvarenja iz Međunarodne konkurencije bave se djecom kojima su uskraćeni djetinjstvo i mladost: protagonistica poljsko-mađarskog filma “Pričest” / “Communion” / “Komunia” (2016) autorice Anne Zamecke osnovnoškolka je koja nakon odlaska majke preuzima ulogu glave svoje disfunkcionalne obitelji, dok dokumentarac “Zemlja prosvijetljenih” / “The Land of the Enlightened” (2016) Belgijanca Pieter-Jan De Puea donosi priču o naoružanoj bandi dječaka iz afganistanskog plemena Kuči koji prodaju iskopane sovjetske mine djeci na radu u obližnjem rudniku dragog kamenja. Čileansko-nizozemsko-francuski film “Odrasli” / “The Grown-Ups” (2016) u režiji Maite Alberdi priča je o grupi ljudi s Downovim sindromom koji već četrdeset godina pohađaju istu školu, a kojima društvo ne dozvoljava odrastanje.

Ukupno 21 dokumentarni film natjecat će se i za Veliki pečat u regionalnom dijelu programa u koji je ove godine uvršteno devet hrvatskih naslova. Riječ je o dokumentarcima: “Djevojka od nula dolara” (2016) Damira Terešaka, “Jedi, spavaj, jedi, spavaj” (2016) Đure Gavrana, “Maratonci” (2016) Biljane Čakić, “Bojnik” (2016) Kristijana Milića, snimljen u koprodukciji Hrvatske i Austrije, “Neuspješan skroz” (2017) Ljiljane Šišmanović, “Oni samo dolaze i odlaze” (2017) Borisa Poljaka, “Možeš biti sve što hoćeš” (2016) Roberta Tomića Zubera, “Simpl” (2017) Silvestra Kolbasa i “Buffet Željezara” (2017) Gorana Devića. Hrvatski filmovi i autori bit će zasebno predstavljeni na Dox druženju s domaćim autorima u tjednu uoči ZagrebDoxa.

Finsko-bugarski dokumentarac “Dobri poštar” / “The Good Postman” (2016) u režiji Tonislava Hristova donosi priču o poštaru u malom selu na bugarsko-tuskoj granici koje zbog europske izbjegličke krize ponovno dobiva na strateškoj važnosti. Protagonist se kandidira za načelnika u želji da prihvati izbjeglice i tako revitalizira izumiruće selo, no ubrzo otkriva da dobre namjere nisu garancija političkog probitka. Tema izbjeglištva prisutna je i u dva kratkometražna filma iz Regionalne konkurencije: u filmu “Granice” / “Meje” (2016) Damjana Kozolea koji je osvojio Nagradu Vesna na Festivalu slovenskog filma i Nagradu za ljudska prava na festivalu u Sarajevu; odnosno u austrijskom dokumentarcu “#njihovemačketakođer” / “#theircatsaswell” (2016) u režiji Lisbeth Kovacic.

U Regionalnu konkurenciju uvršten je i pobjednički dokumentarac Sarajevo Film Festivala, rumunjski film “Dah” / “A Mere Breath” / “Doar o rãsuflare” (2016) u režiji Monice Lãzurean-Gorgan, koji s puno suosjećanja rasvjetljuje moralne dileme protagonista, oca bolesne djevojčice koji mora odabrati između religije i medicine. Srpski dokumentarac “Dubina dva” (2016) Ognjena Glavonića – nagrađen između ostalog za najbolji balkanski dokumentarac na DokuFestu u Prizrenu – eskperimentalni je dokutriler o masovnoj grobnici u predgrađu Beograda, a iz Srbije nam stiže i film “Voli vas vaša Sexymaja” (2016) redatelja Ivana Mandića o popularnom blogu mlade beogradske prostitutke.

Uz glavni program, ZagrebDox uključuje i niz popularnih službenih programa: Biografski dox, Glazbeni globus, Happy Dox, Kontroverzni Dox, Majstore Doxa, Stanje stvari, Teen Dox i ADU Dox. Zanimljivi su i posebni programi: Majke i kćeri donosi četiri filma na temu uvijek zanimljivih odnosa između dviju generacija žena u istoj obitelji, dok serija “65+” donosi tri nastavka serijala posvećenog svakodnevici osoba starije životne dobi. Riječ je o epizodama “Druga ljubav”, “Umjetnik nikada ne ide u penziju” i “Izbori” u režiji Gorana Devića te u produkciji Petnaeste umjetnosti. Platforma ZagrebDoXXL i ove godine donosi niz okruglih stolova, razgovora i proširenih sesija Q&A-a, a kao dio posebnih događanja za posjetitelje je organiziran i niz projekcija virtualne stvarnosti (VR) u suradnji s Hrvatskim Telekomom i Samsungom.

ZagrebDox donosi i dvije retrospektive. Jedna je posvećena austrijskom redatelju Nikolausu Geyrhalteru, a druga produkciji Factum. Jednog od najznačajnijih austrijskih redatelja upoznat ćemo u četiri dokumentarca, uključujući njegov rani rad “Naplavljeni” / “Angeschwemmt” (1994) te onaj najnoviji, posvetu destruktivnoj prirodi čovječanstva, Homo sapiens (2016), dok će u programu 20 godina Factuma nezavisna zagrebačka produkcija biti predstavljena odabirom najboljih ostvarenja po izboru Vetona Nurkollarija, direktora prizrenskog DokuFesta.

Program ZagrebDox Pro za profesionalce opet organizira pripremne radionice za odabrane autorske dokumentarne projekte u različitim fazama razvoja i produkcije, Pitching Forum, na kojem se projekti predstavljaju javnosti, potencijalnim financijerima i distributerima, te Dan međunarodne suradnje, koji će omogućiti poslovno umrežavanje stručnjacima iz svijeta dokumentaristike, projektnim timovima i drugim filmskim profesionalcima.

“13. izdanje ZagrebDoxa održat će se u kinu Kaptol Boutique Cinema u Centru Kaptol. U svih pet dvorana prikazat ćemo više od 120 dokumentaraca iz 15 programa. Cijene ulaznica iznose 23 kune za dnevne projekcije i 28 kuna za večernje projekcije. Za program Teen Dox, s kojim nastavljamo i ove godine, cijena ulaznice bit će 18 kuna. Već tradicionalno nakon zatvaranja festivala i dodjele nagrada najboljim filmovima po izboru žirija u programu The Best of Fest, koji se održava u nedjelju, 5. ožujka, po cijeni paketa ulaznica od 40 kn posjetiteljima omogućujemo da pogledaju sve nagrađene filmove. I za ovo izdanje ZagrebDoxa u dnevnim terminima besplatno prikazujemo sve filmove iz Međunarodne i Regionalne konkurencije”, izjavila je producentica ZagrebDoxa, Lucija Parać.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.